Maanantai 21.5.2018

”Jännitteet kasvavat nopeasti” - Venäjän ohjusten siirtely huolestuttaa naapureita ja tutkijaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.10.2016 09:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäjä on vahvistanut Iskander-ohjusjärjestelmän siirron Kaliningradiin. Arkistokuvassa Iskander-ohjusjärjestelmiä paraatissa Punaisella torilla.
|

Puolan ja Liettuan hallitukset ovat ilmaisseet huolensa Venäjän ohjusjärjestelmien siirron takia. Venäjä vahvisti lauantaina siirtäneensä Iskander-ohjusjärjestelmän Kaliningradin alueelle.

–Tämä on erittäin huolestuttavaa, tarkkailemme tilannetta, joka on erittäin hälyttävä, Puolan puolustusministeri Antoni Macierewicz sanoi BBC:lle.

Liettuan ulkoministeri Linas Linkevičius puolestaan totesi The Guardianin mukaan, ettei maa hyväksy Venäjän toimia.

–Kehitys ei vain lisää jännitteitä alueella, vaan saattaa myös rikkoa kansainvälisiä sopimuksia, joiden mukaan ballististen ohjusten kantama ei voi olla 500 kilometriä. Tämä on tyypillistä Venäjän toimintaa; ensin he kasvattavat jännitteitä aiheuttavat epäsopua ja vaativat sitten myönnytyksiä, hän sanoi.

Iskander-ohjusten kantomatka on eri arvioiden mukaan noin 500-700 kilometriä.

–Tämä asia tullaan ottamaan esille seuraavassa Nato-Venäjä-neuvoston kokouksessa. Käytämme kaikkia kanavia asian nostamiseen esille ja vaadimme, että kansainvälisiä sopimuksia on noudatettava, Linkevičius totesi.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin takavuosina kuulunut Per Anders Åslund nostaa esiin myös huolen Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteista.

–USA:n ja Venäjän väliset jännitteet kasvavat nopeasti: Syyria, MH17, amerikkalaispoliitikoihin kohdistunut venäläishakkerointi ja Iskander-ohjusten siirto Kaliningradiin, hän luettelee Twitterissä.

Venäjän puolustusministerin tiedottaja Igor Konashenkov sanoi lauantaina, ettei ohjusten siirrossa ole kyse ”mistään poikkeuksellisesta”. 

–Siirto on osa sotilaallisia harjoituksia ja sellaista on tapahtunut ennenkin, hän sanoi BBC:n mukaan.

Viron puolustusministeri Hannes Hanso arvioi perjantaina, että Viron ja Suomen ilmatilojen loukkaaminen venäläisillä sotilaskoneilla torstaina saattaa liittyä ohjusjärjestelmän siirtoon. Ruotsin Kokonaispuolustuksen tutkimuslaitos FOI:n turvallisuuspolitiikan analyytikko Fredrik Westerlund sanoo ilmatilaloukkausten olleen vastaus siihen, että Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat torstaina kahdenvälistä puolustusyhteistyötä koskevan aiejulistuksen Helsingissä.

–On uskottavaa, että ilmatilaloukkaukset olivat tahallisia ja niiden tarkoituksena oli ilmaista tyytymättömyyttä Helsingille, hän kommentoi.

Lue lisää:

Ruotsalaisasiantuntija ilmatilaloukkauksista: ”Tarkoitus ilmaista tyytymättömyyttä Helsingille”

Ilmatilaloukkaukset kääntävätkin suomalaiset Naton kannalle? Jukka Tarkka: ”Suorastaan noloa Venäjälle”

 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Puola onkin Baltian ja Suomen ohella yksi niistä maista, jotka ovat Venäjän "valtalistan" kärjessä ja uhkan alla. Tietysti suurimman eli annektointiuhan alla ovat edelleenkin Moldova, Ukraina ja Georgia.

Puolalla ja Liettualla pitääkin olla Königsbergin rajamaina koko ajan täysi valmius tuon Venäjän eteen siirretyn tukikohdan täydellinen ja erittäin nopea torjumisen valmius.

Natolla uskoisi tuon hyökkäystukikohdan välittömän eliminoimisen valmiuden olevankin. Ellei olisi niin ei se mikään puolustusliitto olisi.

Parempi tietenkin olisi, että kykenisimme elämään rauhassa tälläkin alueella, mutta realiteetit ovat mitkä ovat ja Venäjän alistusuhka on aina potentiaali ja mahdollinen jos mikä tahansa sen naapureista osoittaa vähäisintäkään heikkoutta minkään puolustautumisen osalta.

Venäjän ja nimenomaan sen meiningin hyväksyvien venäläisten olisi kyettävä nostamaan itsetuntoaan muulla tavalla kuin naapureitaan uhkailemalla, ja valloittamalla. Se olisi täysin mahdollista heidän luonnollisten edellytyksien perusteella. Ainoa ongelma on maan tuhat vuotinen tyranninen hallintotapa mistä ainoana poikkeuksena oli Gorban ja Jeltsinin henkisen vapauden lyhyt kausi.

Vapaassa Venäjässä, siis jonkinasteisessa demokratiassa ja henkisesti vapaassa olisi hieno vierailla. Itsekin hyppäisin Siperian ja Muurmanskin junaan ja radalle vierailemaan, jos mitään vapautta olisi. Voisin jopa vierailla lomailemassa Ukrainan Krimillä!

Keijo Lindgren

Voiko olla että venäläisetkin ovat tietämättömiä että maan voi vallata muttei kansaa.
Esimerkkinä Irak ja eritoten Afganistan jossa itä eikä länsi ole saaneet kansaa tottelemaan vaikka suomen sotilaat ovat aseineen apuna.
Krim voi olla poikkeus kun kulttuuri ja kielierot eivät eroa järkyttävästi.

Mikko Toivonen

Eivät venäläiset ole tuota asiaa tunnistamatta. Ovathan he lähes ainoa kansa maailmassa, mikä on useita eri kansakuntia omasta maastaan juuri tuon vuoksi siirtänyt "Siperiaan" venäläistymään.

Esimerkkeinä Krimin tataarit, Tsetsheenit ja merkittävän suuri määrä eestiläisiäkin ihan muutamia tunnistettavia esimerkkejä mainitakseni.

Monilla muilla mailla alkuperäiskansaa on nopeasti pyritty laimentamaan venäläisten siirroilla miehitettyihin maihin.

Ja mitä siitä on aina seurannut? "Tsaarin" uhkaus ja monta kertaa toteutus tulla "suojelemaan" siirtovenäläisiä maihin joihin heitä on joko siirretty tai siirtynyt

Tapani Moilanen

Stalin pohjusti Putinin hyökkäystä pakkosiirtämällä koko tataarikansan Keski-Aasiaan.Näin olisi suomalaisillekkin käynyt,jos Karjalan Kannaksen lopputaisteluissa ei ollut saksalaista Stuga laivuetta osasto Kuhmleytä.Sen sata syöksypommittajaa moukaroi Neuvostoliiton polttoainekuljetukset,sillat,tiet ja panssarikolonnat tuusan nuuskaksi.

Eero Laine

Voin kuvitella, että Kremissä nauretaan vedet silmissä näitä pohdintoja. Kuvaava oli Ylen välittämä tieto, jonka mukaan venäläiset paljastivat yhden Iskanderin saadakseen selville USA:n vakoilusatelliitin sijainnin. Saivat ja samalla selvisi, miten tieto levisi eri puolille, ja Suomikin pani Hornetit ilmaan. Ärsyke ja reaktio. Venäläiset osaavat behaviorismin ja maalla on muutenkin laaja psykologian osaaminen. Näiden joka paikan kommentaattorien olisi hyvä muistaa, että ne, jotka tietävät, eivät puhu. Ne puhuvat, jotka eivät tiedä.

Heikki Jokinen

Omalle maaperälleenhän näyttävät niitä sijoittelevan ja muistini mukaan ovat tästä jo ilmoitelleet aiemmin. Turha tästä on kohua nostaa, vaikka kohuahan nyt oikein halutaankin. Nyt olisi tilausta maltille ja liennytykselle.

Mikko Toivonen

Iskander on kuitenkin 700 km kantava puhdas hyökkäysase, joten kyllä sen sijoittamisesta kauas "Äiti Venäjästä" annektoidulle maalle on perusteltu huolen ja vastatoimien aihe kaikilta niiltä mailta joihin sen kantama ylettää.

Toimenpide kun on täysin yksipuolinen provokaatio ja Venäjän toiminnan historiasta tunnetaan ¨lukuisa määrä tapauksia, joissa "harjoitus" on muutettu aktiiviksi valloitushyökkäykseksi kuten ihan viime ajoilta Rokin tunnelin pohjoispuolen vuoden kestänyt harjoitus mikä päättyi sitten Abhasian ja Etelä Ossetian miehitykseen ja annektointiin (käytännön annektointi)

Kun fakta on, että Venäjän puheisiin mihinkään ei ole luottamista, niin totuutta on seurattava tarkkaan sen toimista ja niiden mukaan varauduttava.

Kysehän on "vastaanottajan" puolelta vain varautumisesta eikä valloituksen suunnittelusta niin kuin tulijan puolelta. Laitetaanhan autoihin ja koteihin varashälyttimiäkin, tahu?

Teemu Terava

Vainoharhaisuus ei ole mitenkään harvinaista Venäjän johdossa. Vainoharhaisuus on aiemminkin historiassa ohjannut Venäjän politiikkaa. Vainoharhaisen johdon on helppo levittää vainoharhaisuutta tiedotusmonopolin ja sensuurin avulla Venäjän kansaan.
Miksi vainoharhaisuus olisikaan yhtäkkiä poistunut Venäjän johdosta ja politiikasta?

Markku Lehto

"Puolan ja Liettuan hallitukset ovat ilmaisseet huolensa Venäjän ohjusjärjestelmien siirron takia."

Tästä ei ole enää pitkä matka Pohjois-Atlantin sopimuksen 4. artiklan soveltamiseen.

"4 artikla
Sopimuspuolet neuvottelevat keskenään aina, kun sopimuspuolen mielestä jonkun sopimuspuolen alueellinen koskemattomuus, poliittinen itsenäisyys tai turvallisuus on uhattuna."

Tämän artiklan perusteella Nato -maat , Saksa, Hollanti ja USA, lähettivät alkuvuodesta 2013 Patriot -ohjustentorjuntapattereita Turkkiin sen Syyrian vastaiselle rajalle Syyrian sisällisodan alkuvaiheessa. Patriot-ohjustentorjunta pattereiden tarkoituksena oli suojata Turkkia Syyrian puolelta ammuttavilta Scud -ohjuksilta.

Jarmo Lius

Kuinkas nuo jännitteet Itämeren alueella nyt muka nousevat kun vasta lukuisat NATOn puolesta lausuvat tutkijat ovat usean kerran todenneet lisääntyvän aseistuksen ja kasvavan militaarisen toiminnan vakauttavan Itämeren aluetta? Venäjä toki haluaa myös vakauttaa Itämerta.

Jukka Lampinen

Tämä uutisointi on huolen aihe, kirjoitimme juuri sotilas-sopimuksen Usan kanssa.
Kun sitä ei ole yksikään lehti tai poltiikko käsitellyt julkisuudessa,siitä on todella syytä huolestua.
Fasistien juoni onnistui hyvin, kun huomio kiinnitettiin samanaikaiseen raja ja ohjus provokaatioon, sopimusta ei kukaan arvostetut eikä kritisoinut.
Viimmeeksi sama hämäys operaatio toistetiin, kun Usan sotilaat rynnäköi Suomeen.
Uskomattoman typerää touhua.
Suomi järjestää jatkuvasti sotilasoperaatioita, meidän ohjaamiseksi sotaan Usan tukemiseksi.
Pian me olemme sodassa Venäjän kanssa ja siihen on kansa suorastaan pakolla ohjattu.
Me emme ole mikään ajopuu, vaan nyt teemme valinnan siitä, että osallistumme tulevaan sotaan Kiinaa ja Venäjää vastaan.
Myös sota Kurdien suurvaltaa vastaan on todennäköinen.
Eiköhän olisi ollut, paljon viisaampaa pysyä puolueettomana.