Lauantai 25.5.2019

”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa!” – Nobelistin haukut Suomen hallitukselle nousivat esiin

Luotu: 
10.10.2016 19:43
Päivitetty: 
10.10.2016 20:02
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Bengt Holmström, 67, kuvattiin maanantaina MIT-yliopistolla, jossa hän toimii taloustieteen professorina. Holmström kertoi palkitsemisen jälkeen haastattelussa, että palkinnon saaminen Ruotsista tuntui erityiseltä, koska suomenruotsalaisena hän kokee Ruotsin läheiseksi ja Tukholman toiseksi kotikaupungikseen.
|

Niin Suomessa kuin Ruotsissakin on nostettu esiin uunituoreen nobelistin Bengt Holmströmin kritiikki Juha Sipilän hallitukselle.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mielestä siinä on ”tiettyä ironiaa, että Ruotsin keskuspankin Alfred Nobelin muistolle omistaman talouspalkinnon saa suomenruotsalainen professori Bengt Holmström”, joka on Suomessa viime aikoina ollut julkisuudessa lähinnä nykyhallituksen talouspolitiikan kriitikkona.

Erityismaininnan saavat Holmströmin haukut hallituksen koulutusleikkauksille. Nykyinen nobelisti arvosteli Sipilän hallituksen yliopistosäästöjä viime vuonna Hufvudstadsbladetin haastattelussa.

– Leikkaukset ovat suuria. Niitä on tehty paljon myös meillä USA:ssa, mutta ei koskaan tällaista. Yliopistot toimivat pitkällä tähtäimellä, eivätkä äkkinäiset päätökset ole hyviä, Holmström sanoi Hufvudstadsbladetille tuolloin.

Hän arvosteli erityisesti valtiollista puuttumista yliopiston autonomiaan ja tutkimuksen kohteisiin rahoituksen uudelleenohjauksilla.

– Yliopistot kantavat vastuuta korkeatasoisesta kansalaisyhteiskunnasta. Sinne ei mennä sisään [autonomialle kuuluvalle alueelle] sörkkimään ja manipuloimaan, eikä etenkään kiireessä. En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa! hän jatkoi.

Lue lisää arkistojutusta: HBL: Huippuyliopistosta haukut Suomen hallitukselle – ”En ole nähnyt vastaavaa”

Dagens Nyheter muistuttaa yliopistojen henkilöstön olleen mittavien irtisanomisten kohteena Suomessa. Suomessa muun muassa Yleisradio huomautti aiemmin tänään Holmströmin arvostelleen näkyvästi hallituksen koulutussäästöjä.

Äskettäin Holmström sekä Sixten Korkman ja Vesa Vihriälä arvioivat valtiovarainministeriön tilaamassa raportissaan, että hallituksen finanssipolitiikan linja on pääosin ”kohdallaan”. Kolmikon mietinnöstä löytyi kuitenkin myös kritiikkiä.

Lue myös: Ekonomistiryhmältä viesti hallitukselle: Linja kohdallaan, päivähoitomaksujen korotus peruttava

Talouden Nobel-palkintonsa Holmström sai yhdessä brittiläisen Oliver Hartin kanssa ansioistaan niin sanotun sopimusteorian kehittämisessä.

Lue lisää aiheesta: Tämän Holmströmin ajatuksen johtajien palkitsemisesta Nobel-komitea nostaa esiin

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Laine

Ei ole moni muukaan nähnyt moista, kun perussuomalaiset syövät sanojaan, uskovainen Sipilä kyykyttää köyhiä ja kokoomus yrittää siinä välissä yksityistää terveydenhuoltoa veroparatiisifirmoille. Aika velikultia.

Tapani Moilanen

Sipilän touhuissa on on hoppuilun ja hätäilyn makua.50 000 000 000 €:n Valtiolaivaa ei todellakaan johdeta kuten 10 000 000€:n Oululaisyritystä,jossa puolet on lestadiolaisia ja 90% Jeesmiehiä.Sipilä on kuin vesirajassa uivan supertankkerin kapteeni joka laivan keulasta huutaa megafonilla laivan komentosillalle mihistölle ohjeita.Vieressä oppsitio odottaa vesikielellä karilleajoa jotta pääsisi vaalien jälkeen yrittämään samaa.

Raimo Laakso

Sen käsityksen , mitä nobelistin artikkeleista on saanut, niin hän kannattaa juuri sitä linjaa, mitä hallituskin ajaa. Poikkeuksena se, ettei hallitus ole saanut noita tarvittavia toimenpiteitä aikaiseksi. Hän vastustaa elvytystä ja kannattaa paikallista sopimista. Myös työttömyysturvan lasku on hänen asialistallaan, koska liiallinen sosiaaliturva passivoi. Toivottavasti hänen mietteistään ottaisi oppositio ja ay-liikkeetkin opiksi, ja lakkaisivat ajamasta tätä maata päin seinää, koska tuon tason mies ei aivan turhaan sitä Nobelia saanut.

Henri Järvi

Juha tässä hei, olemme päättäneet pitää talkoot, ja kutsua sinne työttömät

ja eläkelläiset, ja diabeetkot, ja vanhukset

Juha tässä hei
teillä on nyt talkoot

meidän kutsusta

ja me kutsutaan sinne koko ajan lisää porukkaa

sillä täytyyhän talkoissa porukkaa olla

lisää on kutsuja tulossa

Juha tässä hei

nyt on talkoot

Ilkka Salo

Kun sopimusteoriasta palkittu nobelisti arvostelee Suomen jäykkiä työmarkkinoita ja työehtosopimusten yleissitovuutta eli työkartellia, niin oletan että esim. Antti Rinne (sdp/sttk) pitää jatkossakin itseään nobelistia parempana asiantuntijana ainakin omien sidosryhmien etujen maksimoinnissa ja Suomen etu saa jäädä.

Mika Kinnunen

Tyrmistyttävää, että tämäkin professori ymmärsi rahan luontijärjestelmän vasta vanhoilla päivillään. Kuinkahan moni muu ymmärtää tämän mielipuolisuuden, jossa valtiot ottavat lainaa sen sijaan kun voisivat itse luoda rahansa, jolloin nämä valheet, esim. pääministeri Sipilä, voisi vetää vessasta alas.

Olavi Nieminen

Koulutussektori käsittää myös ammatilliset ja alemmat tasot, jonne ei voi mennä sörkkimään rahalla. Se on väkivaltaa ja se on laitonta!
Jos tätä ei ymmärrä ja noteeraa on koko asian vastuuton tuhoaja.
Koulutus on sijoitus nuoriin ja tulevaisuuteen. Siihenkö meillä ei ole varaa?Tällä heikennetään Suomen ja sen kansan menestystä kansainvälisesti

Sitten pitää aloittaa syntyvyyden säännöstely ja sterilisoinnit!
Lisäksi karsitaan terveydenhoidosta, lääkekorvauksista ja vanhustenhoidosta.
Hallituksen linja on siis väkiluvun vähennys !!!

Pentti Westerholm

Niinkuin nobelistikin sanoi Sote on tarpeen.Eväänä oli ettei liikaa yksityistetä ja julkinen sektori ei ole voittoa tuottava yritys.Julkisen sektorin voiton tarpeesta on hoettu Suomessa viimeiset 20 vuotta.Voiton tavoittelun aloitti Lipposen hallitus he päätti alkaa maksamaan voitoista osinkoja julkisella sektorilla.Siinä syöksyttiin pääedellä syvälle ja takaisin pintaan on vielä pitkä matka.