Torstai 20.6.2019

Hätkähdyttävä havainto: Martti Ahtisaari kartuttaakin Venäjän Nobel-saldoa

Luotu: 
11.10.2016 09:49
Päivitetty: 
11.10.2016 10:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Martti Ahtisaari on syntynyt Viipurissa.
|

Nobel-säätiön sivuilta on paljastunut erikoinen piirre koskien presidentti Martti Ahtisaarta, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008. Ahtisaari luetaan Nobel-sivustolla ikään kuin venäläiseksi hänen syntymäpaikkansa vuoksi.

Ahtisaari on syntynyt Viipurissa vuonna 1937. Tuolloin Viipuri oli osa Suomea, mutta nykyisin se kuuluu Venäjään. Todennäköisesti tästä syystä Nobel-palkittujen listauksessa synnyinmaittain Ahtisaaren kohdalla mainitaan ”Suomi (nykyinen Venäjä)”.

Muttei tässä vielä kaikki: Ahtisaari kartuttaa maittain tehdyssä vertailussa nimenomaan Venäjän, ei Suomen Nobel-saldoa, kun tarkastellaan Nobel-voittajia Nobel-sivuston interaktiivisen kartan kautta.

Asian nosti esiin ekonomisti Olli Kärkkäinen Twitterissä. Kärkkäinen kertoo yllättyneensä Ahtisaari-havainnosta.

– On hieman yllättävää, että Ahtisaari kartuttaa maittaisessa vertailussa Venäjän saldoa, hän tviittaa.

Eilen talouden Nobelin saajaksi paljastettiin suomalaisekonomisti Bengt Holmström.

Lue myös:

Simpsonien Milhouse ennusti Holmströmin Nobelin

Talouden Nobel suomalaiselle: Tämän Holmströmin ajatuksen pomoista Nobel-komitea nostaa esiin

Ahtisaari ryöpyttää: ”Demarit ja ay-liike ovat romuttamassa hyvinvointivaltiota”

 

”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa!” – Nobelistin haukut Suomen hallitukselle nousivat esiin

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Auer

Tosiasiahan on, että Viipuri kuuluu nyt Venäjälle. Evakko-käsitettä ei tunneta muualla maailmassa, edes Ruotsissa tai Norjassa. Venäjää voi tässä syyttää tai suomalaisia poliitikkoja, kun eivät ole saaneet sitä takaisin. Nobel-komiteaa ei tule tästä syyttää.

Veikko Savolainen

Huomautin asiasta jo joskus takavuosina, kun huomasin että Wikin henkilöselosteissa kerrotiin Ahtisaaren syntyneen Venäjällä ilmeisesti Googlen hölmön karttapaikkatietokäytännön mukaan (Krim myös lienee itänaapurimme osa?). Venäjällä syntyneitä ja siis venäläisiä ovat kai näin myös muut viipurilaisemme ja Laatokan ja rajakarjalaisemme ja petsamolaisemme Lasse Pöystiä ja Paasilinnoja ja Gustav Hägglundia ja Riitta Uosukaista ja Göran Stubbia myöten.

Rauhannobelisti Ahtisaarella olisikin syytä laittaa useamminkin rintapieleensä tässä kuvassa käyttämänsä Tarton rauhasta 1920 muistuttava merkki, jollainen viipurilaisen kotoa tiettävästi löytyy tänäkin päivänä: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/187082-ahtisaari-tuntee-putini...

Viipurin läänistämme voisi muistuttaa yleisemminkin nyt kun Suomineito täyttää pian 100 vuotta - olemmekohan valmiit http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/212523-suomineito-tay...

Veikko Savolainen

Toisenkin Nobelin on Venäjä näemmmä "anneksoinut laittomasti": Fritz Albert Lipmann oli amerikansaksalainen biokemisti ja koentsyymi A:n löytäjä, joka syntyi Königsbergissä eli Stalinin sittemmin ryöstämässä Kaliningradissa, jonne Putin kuskaa ydinaseita:
https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1953/lipmann-...

Pitäisiköhän näitä Tehtaankadulle vietäviä lahjoja toimittaa myös Nobel-komitealle Osloon kartalla pysymiseksi: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224131-itameri-rauhanmeri-kamp...

Veikko Savolainen

Väitän etteivät kaikki nämä listatut virallisesti "venälälset" nobelistit ole ainakaan putinin-venäläisiä:

RU Russian Federation:

Ilya Prigogine, Russia, Nobel Prize in Chemistry 1977
Fritz Albert Lipmann, Germany (now Russia), Nobel Prize in Medicine or Physiology 1953
...
Wilhelm Wien, Prussia (now Russia), Nobel Prize in Physics 1911
...
Igor Yevgenyevich Tamm, Russia, Nobel Prize in Physics 1958
...
Pyotr Leonidovich Kapitsa, Russian Empire (now Russia), Nobel Prize in Physics 1978
...
Otto Wallach, Germany (now Russia), Nobel Prize in Chemistry 1910
Paul Karrer, Russia, Nobel Prize in Chemistry 1937
...
Mikhail Sergeyevich Gorbachev, USSR (now Russia), Nobel Peace Prize 1990
Martti Ahtisaari, Finland (now Russia), Nobel Peace Prize 2008

Jorma Virtanen

Nobel-säätiön listauksen mukaan Martti Ahtisaari Viipurissa syntyneenä on yksi Venäjän 27 Nobel-palkinnon saajista. Samalta sivustolta ilmenee, että Bengt Holmström on ainoa Suomessa syntynyt, joka on saanut Nobel-palkinnon. Ragnar Granit, Artturi Ilmari Virtanen ja Frans Emil Sillanpää syntyivät Venäjän keisarikunnassa. Neljä viimeksi mainuttua sentään lihottavat Suomen Nobel-saldoa.

Jari-Pekka Vuorela

Wikipediasta löytyy järkevä listaus. Granit on sekä suomalainen että ruotsalainen. Aleksejevitsh on sekä valkovenäläinen että ukrainalainen. Prigogine on sekä belgialainen että venäläinen.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nobel_laureates_by_country

Tuota Nobel-säätiön sivuilta löytyvää country of birth -listaa on nyt luettu kuin piru Raamattua. Ei se ole lista palkittujen kansalaisuudesta eikä kansallisuudesta. Eikä siinä ole virheitä.

Toki säätiö saisi julkistaa tuon Wikipedian listauksen omilla sivuillaan.

Veikko Savolainen

Olet väärässä. Ahtisaaren synnyinmaaksi väitetään Venäjää. Syntymäkaupungista tai -paikasta ei puhuta mitään vaan syntymämaasta. Se oli ja on Ahtisaarella Suomi. Se määräytyy syntyessä eikä muutu jälkikäteen kuten kansaLAisuus voisi muuttua, muttei ole Ahtisaarella muuttunut sekään. KansaLLIsuushan ei muutu edes kansalaisuuden mukana.

Lue tarkemmin. Nobel-säätiön sivulla The Official Web Site of the Nobel Price: Nobel Laureates and Country of Birth otsikon RU Russian Federation alla mainitaan palkittuina mm. Mikhail Sergeyevich Gorbachev, Nobel Peace Prize 1990 ja myös Martti Ahtisaari, Nobel Peace Prize 2008. Hyvinkin selvästi annetaan ymmärtää, että joko Ahtisaari olisi syntynyt Venäjällä tai Suomi olisi nyt osa Venäjää, kaupunkeja ei mainita eikä sitä, että Ahtisaari on syntyperäinen Suomen kansalainen: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224229-nobel-saatio-ei-ole-kar...

Veikko Savolainen

Niin, mutta tarkennusta: Stalin valtasi viipurin talvisodan jälkeen keväällä 1940, rauhan aikana. Toisen kerran sitten sodan vielä kestäessä 1944, mutta venäläisväestöhän sinne on tunkeutunut vasta rauhan aikana, tosin ennen kuin alue siirtyi 'laillisesti' 1947 Neuvostoliiton alueeseen kuuluvaksi (toistaiseksi).

Jari-Pekka Vuorela

En nyt sano, että Olli Kärkkäinen on lukutaidoton, mutta tarkoitan kyllä.

Virtanen, Granit ja Sillanpää luetellaan Nobel-sivustolla kohdassa, joka EI ole Russia, eikä Russian Empire (now Azerbaijan), eikä Russian Empire (now Belarus) tms. vaan Russian Empire (now Finland).

Holmström on kohdassa Finland. Ahtisaari on kohdassa Finland (now Russia). Kapitsa ja Kantorovitsh ovat kohdassa Russian Empire (now Russia). Juuri niinkuin asia tosiasiallisesti on.

Kohdassa Russia ovat esimerkiksi britit Geim ja Novoselov, jotka juuri kohtasin Manchesterissa. Ihan niinkuin pitääkin.

Veikko Savolainen

Saat toki Jari-Pekka anteeksi senkin että epäilit bona fide minunkin lukutaitoani. Kirjoitustaidon epäilyyn olisi ollut vankemmatkin reaaliperusteet, kun näppäilin tuonne ylemmäs "price" vaikka piti olla "prize". Tarkoitus ei siis ollut vihjailla mistään palkintojen hinnoittelusta tms. korruptioepäilyistä... :)

Anneli Ruohonen

Viipurin on perustanut Ruotsin kuningas. Viipurin linnaa alettiin rakentaa 1291 Torgils Knutsonin johdolla. Hän oli suunnitellut kaiken itse pieniä yksityiskohtia myöten. Apunaan hän käytti Turun ja Hämeenlinnan rakentajien osaamista. Viipuri perustettiin nimenomaan Novgorodin (siis venäläisten) hyökkäyksiä vastaan suojaamaan Suomenniemen kamaraa näitä hyökkäyksiltä. Millä perustein Viipuri olisi VANHA venäläinen kaupunki?!