Lauantai 25.5.2019

Suomalainen SS-mies, 93, tuomitsee uusnatsit: ”Häviää”

Luotu: 
13.10.2016 19:23
  • Kuva: Arttu Laitala
    Kuva
    Sakari Haikala kuvattuna Ostrobotnialla eli siellä, mistä hänen taipaleensa Hitlerin Waffen-SS:n riveihin alkoi.
  • Kuva: Arttu Laitala
    Kuva
    Entinen SS-mies Sakari Haikala Docendon kirjanjulkistustilaisuudessa ravintola Ostrobotnian tiloissa.

Faktakulma

Waffen-SS oli natsi-Saksan armeijan fanaattiseksi kuvattu muodostelma toisessa maailmansodassa. Suomalaisia SS-vapaaehtoisia taisteli siinä noin 1 400. Esimerkiksi Norjasta ja Tanskasta heitä oli molemmista noin 6 000, Virosta 5 300 ja Alankomaista 55 000. Lähde: Koska kotimaa meidät lähetti (Docendo, 2016)

93-vuotias kouvolalainen Sakari Haikala palasi tänään Helsingin Ostrobotnialle, rakennukseen, jossa hänet todettiin toukokuussa 1941 sopivaksi sotimaan natsi-Saksan Waffen-SS:n riveissä. 

Sakari Haikalasta on julkaistu tänään kirja Koska kotimaa meidät lähetti (Docendo, 2016) kirjoittajana Mirja Turunen. Elämäkerrallisessa teoksessa käydään Haikalan suulla läpi sodan karmeutta, siviilien kärsimystä, kansallissosialistista propagandaa, sotilaiden juopottelua ja bordellireissuja.

Haikala oli yksi noin 1 400 suomalaisesta SS-vapaaehtoisesta. Hän sai 17-vuotiaana alokaskoulutuksensa Wienissä ja kävi taistelemassa neuvostojoukkoja vastaan Terek-joella saakka Kaukasuksella. Sieltä hän palasi Suomeen muiden selviytyneiden mukana pari vuotta myöhemmin sotiakseen samaa vihollista, Neuvostoliittoa, vastaan.

Suomessa on käyty aina välillä vilkastakin keskustelua siitä, olivatko SS-vapaaehtoiset natseja. Ainakin jotkut todistetusti olivat, ilmeisesti kuitenkin ideologisessa mielessä vain harvat. Useimmat kiistävät olleensa.

Haikala kuuluu kiistäjiin, mitä kirjassa puidaan paljonkin. Tuota kysymyksenasettelua oleellisempaa ehkä kuitenkin on, mitä kaikkien aikojen kenties hirvittävimmän tappokoneen osana toiminut mies ajattelee maailman menosta tällä hetkellä.

Selväksi käy heti, että vanhus ei arvosta pätkääkään uusnatsien toimintaa. Ja se, että radikaaleja kommunisteja hän kavahtaa.

”Eihän ne [vastaanottokeskusten asukkaat] ole mitään rikollisia”

–  Aina on olemassa sellainen fanaattinen vähemmistö, tyypillinen on juuri tämä uusnatsistinen. Eihän suomalaiset sellaiseen ryhdy, joku vähemmistö voi kallistua sinne. Ei ne ole edes vaarallisia. Ainoa, mikä oli vaarallinen, oli kommarit sodan jälkeen. Nehän suunnittelivatkin vallankumousta, mutta presidentti Paasikivi esti sen, sanoo tämä hyvin ristiriitaisia tuntemuksia herättävä mies, jolla on kertomansa mukaan ollut elämässään yksi puoluejäsenyys, SDP:n.

Sosialidemokraatit hän oli kokenut sodan jälkeisessä Suomessa isänmaallisimmaksi voimaksi. Se selittää puoluevalinnan, kun vielä sodan aikana oli oikeistoradikaalipuolue IKL tuntunut hänelle läheisimmältä.

Pistää korvaan, että Haikala ei pidä tämän päivän uusnatseja vaarallisina. Radikaalien maahanmuuton vastustajien polttopulloja lenteli vastaanottokeskuksiin niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa viime syksynä ja keväällä, kun turvapaikanhakijoita tuli Syyriasta, Irakista ja muista sodan runtelemista maista ennätysmäärä Eurooppaan.

Uusnatsit ovat tulleet tunnuksineen myös kaduille. Alkusyksystä yksi henkilö kuoli Helsingissä natsistisen Suomen vastarintaliikkeen mielenilmauksessa kokemansa pahoinpitelyn jälkeen.

Minkälaisia ajatuksia polttopullojen heittely tämän päivän Suomessa herättää entisessä SS-miehessä?

– Se on täysin väärin. Eihän ne [vastaanottokeskusten asukkaat] ole mitään rikollisia. Ne ovat vain ihmisiä, jotka pyrkivät pois diktatuureista ja islamin paineesta. Minun mielestäni heitä pitäisi auttaa siellä omassa maassaan ja lähettää sotavoimaa avuksi, mutta sitä ei tehdä. Se olisi ainoa keino, jolla saataisiin tasapaino.

Islamin paineesta? Kysyttäessä tarkemmin uskonnoista Haikala osoittautuu kriittiseksi muitakin ”johonkin tiettyyn jumalaan” nojaavia uskontoja kohtaan. Kristinuskoa hän pitää islamin rinnakkaisuskontona.

Haikala uskoo, että tämän hetken uusnatsistinen liike ”on tuulahdus, joka häviää”. Hänestä on tärkeää, että näin käy.

– Siinä ei pidä kenenkään puolustella, kun tiedetään historiasta mitä se on.

Faktakulma

Waffen-SS oli natsi-Saksan armeijan fanaattiseksi kuvattu muodostelma toisessa maailmansodassa. Suomalaisia SS-vapaaehtoisia taisteli siinä noin 1 400. Esimerkiksi Norjasta ja Tanskasta heitä oli molemmista noin 6 000, Virosta 5 300 ja Alankomaista 55 000. Lähde: Koska kotimaa meidät lähetti (Docendo, 2016)

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Stenroos

Tuo että vastaanottokeskuksissa ei olisi rikollisia on yksinkertaisesti väärin, sieltä on pidätetty mm. murhaajia ja heidän oma käyttäytymisensä puhuu puolestaan, mutta on tosi että ei tätä asiaa polttopulloilla ja terrorilla kannata hoitaa. Tuo että pitäisi auttaa kotimaassaan on kyllä tosi, leireillä voitaisiin auttaa huomattavasti useampia ja apua saisi eneen kaikkea lapset ja vanhukset, aikuisten pitäisi sotia maansa puolesta eikä paeta.

Hannu Mononen

"Pistää korvaan, että Haikala ei pidä tämän päivän uusnatseja vaarallisina."

- Pistää korvaan, että toimittaja nähtävästi pitää natseina hihhuloivia vaarallisina, koska sehän on mediapiireissä nyt niin muotia. Veteraani Sakari Haikalalla on paljon realistisempi näkemys tältä osin.

"Radikaalien maahanmuuton vastustajien polttopulloja lenteli vastaanottokeskuksiin niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa ..."

- Vai ihan "lenteli" - oliko toimittaja sitä näkemässä? Sensaatiohakuinen paisuttelu ei lisää journalismin uskottavuutta.

"... kun turvapaikanhakijoita tuli Syyriasta, Irakista ja muista sodan runtelemista maista ennätysmäärä Eurooppaan".

- Suomeen ei tullut Syyriasta juuri nimeksikään, ja vain vähemmistö Välimeren ylittäjistä tulee sotatoimialueilta; he ovat tulleet Eurooppaan hakemaan parempaa elämää.

"Alkusyksystä yksi henkilö kuoli Helsingissä natsistisen Suomen vastarintaliikkeen mielenilmauksessa kokemansa pahoinpitelyn jälkeen."

- Niin kuoli, mutta onko kuolemansyyllä yhteys pahoinpitelyyn?

Toimittajalla on aikuiseksi kasvamisen paikka: ei liioittelemalla eikä yksipuolisilla osatotuuksilla voiteta lukijoiden luottamusta, vaan totuudessa pysymisellä ja suhteellisuuden tajulla.

Kuten Suomen armeijassa ja Waffen-SS:ssä palvellut veteraani Sakari Haikala toteaa, uusnatseina Suomessa esiintyvät ovat merkityksetön ryhmä; heihin voi kuulua rikoksiin taipuvaisia kuten esim. moottoripyöräjengeihin, mutta ei heistä ole muuttamaan yhteiskuntaa.

Yhteiskunnallinen muutos on kyllä Suomessa tarpeen maahanmuuton ongelmien saamiseksi hallintaan. Ei ole kenenkään etu, että ns. paperittomien eli laittomasti maassa oleskelevien lukumäärä kasvaisi ja sen myötä riskit yleiselle turvallisuudelle. On myös kohtuutonta, että ikärakenteen ja huoltosuhteen epäedullisen muutoksen myötä maahamme tulisi hautaan saakka elätettäviksi kaukaisista maista kaikenikäistä passiiviväestöä, joka ei tule ikinä tuottamaan aiheuttamiaan kustannuksia vastaavaa työpanosta eikä verotuloja.

Mikko Raatikainen

No älkääs nyt.
Päätoimittajalla on agenda ja sitä tuputetaan jokaiseen mahdolliseen väliin.
Eihän uutista voi niin tehdä, että kerrotaan asia ja jätetään lukijalle vastuu tehdä johtopäätökset.

Koska Huusko unohti mainita tässä yhteydessä perussuomalaiset ja niiden yhteys natseihin, niin mainitaan nyt sekin tässä samalla.

Ja vielä muistutuksena:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016030121197726_uu.shtml

Tapio Mäkeläinen

Suomalaiset SS- miehet kiinnostaa nyt kovasti kun elossa taitaa olla enää parikymmentä lähes lapsena lähtenyttä . Ryhmä kantoi raskaan hinnan. Siipensä sai joka toinen ml 256 kaatunutta. Jos jollakin oli jotain ideologisia kuvitelmia nin ne jäivät hyytävällä arolle.
Tuntemani, edesmenneet SS miehet kokivat eräänlaista love- hate suhdetta asiaan. Toveruus , vihollinen , ylivertaiset välineet yms yhdistivät mutta poliittinen totuus erotti.
Tämä oli silti vain yksi vaihe sodassa. Sukulaiseni oli talvisodassa , idässä , jatkosodassa ja vielä Lapissa. Siirtyi suoraan sotakorvausteollisiuteen joten oli niillä kavereilla muuntautumiskykyä silloinkin.
Sen myönsi että puhuttaessa sodasta venäläisten kanssa hyppäs Saksa osuuden yli.
Natseja niistä ei saa.

Carl Berg

"Pistää korvaan, että Haikala ei pidä tämän päivän uusnatseja vaarallisina. "

Ketä pistää korvaan? Miten kourallinen jotain natseja vois olla vaarallinen? Vaarallinen on tämä toinen jengi joka marssii toreille "anti" fasismin nimissä. He ovat nykyajan uusnatseja aivan selvästi. Fasismi kukoistaa Afan joukoissa niin nurinkuriselta kuin se kuullostaa ja metodit on samat kuin natseilla 1930 luvulla.

https://www.youtube.com/watch?v=U1MYMVfyHi0

Mitä sananvapauteen, islamiin ja vihapuheeseen tulee niin vihapuhetta aletaan suitsia.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016101422461016_uu.shtml
Voisivat ensin lukea miten Koraani suhtautuu vääräuskoisiin.

Myös Paleface menee kiellettyjen listalle.

Voiko vihapuhuja toimita Suomi 100v toimikunnassa? EI VOI

Euroopan neuvoston neuvoa-antava komitean on kehottanut Suomea panemaan vihapuheen kuriin. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016101422461016_uu.shtml
Paleface kannustaa lauluissaan väkivaltaan ja on sitten ihmeissään....kun tulee ruumiita.

"kun ne jatkaa leikkauksii valtiontalouden vakauden nimissä
kunnes ne seisoo Haminan valleilla kuopan reunoilla rivissä"

http://lyrics.fi/paleface/palamaan-pahan-kukat
Paleface kannustaa väkivaltaan - ja ihmettelee kun sitä seuraa
me johdetaan omii valtioit
miss' kyttäautot ei partioi

hallitus leikkaa meiltä kurkut auki
laita palaa se hullun audi

All Cops Are Bastards, A.C.A.B.
kenen booliin ne paskantavat
kun ne jatkaa leikkauksii
valtiontalouden vakauden nimissä
kunnes ne seisoo haminan
valleilla kuopan reunoilla rivissä.
täytyy jaksaa kaikenlaista paskaa
ilmasuvapauden nimissä,
pitäs pelkää omii koiria
mut ne pelkää isistä

Karri Pekka Matias Miettisen ilmaisunvapaus ei ole enää kovin kaukana Anders Behring Breivikin ilmaisunvapaudesta.

https://kullervokalervonpoika.wordpress.com/2016/09/08/miksi-palefacella...

Matti Loikkanen

"Pistää korvaan, että Haikala ei pidä tämän päivän uusnatseja vaarallisina."
Huomaan olevani hyvässä seurassa tässä asiassa. Suomen uusnatseja on vaan muutama ja jos nämä muutamat vietäisiin psykiatrin puheille, meidän uusnatsismi loppuisi siihen.

Suomen SS-miehet oli aika merkityksetön, mutta mielenkiintoinen historian kiemura. Meillä puhutaan vaan suomalaisista SS-miehistä. Tosiasiassa Natsi-Sksa värväsi miehiä melkein kaikista euroopan maista, jopa puolueettomasta Ruotsista. Erikoista on että suomalaiset kutsuttiin kotiin jo asemasodan aikana, kun muut SS-vapaehtoiset taistelivat loppuun asti. Esim. Berliinin taisteluissa oli vielä muutama ruotsalainen mukana. Tässäkin asiassa Suomen korkein johto menetteli erittäin taitavasti. Toinen kummajainen, jota ei koskaan mainita, oli se että maailmankuulu matemaatikko, Helsingin yliopiston rehtori, Rolf Nevanlinna melkein yksin runnoi idean Suomessa läpi. Kun suomalaiset SS-miehet tulivat takaisin kotiin heistä tuli armeijan valiotaistelijoita, joita tarvittiin torjumaan kesän-44 suurhyökkäys.

Hannele Piira

Kuka nykymaailmssa pystyy samaan kuin ne SS-miehet siellä rintamalla. Ne suomalaiset SS-miehet tekivät saman kuin Suomalaiset rintamamiehet. Mettikää tarkkaa mitä laitatte kun mollaatte Suomalaisia SS-miehiä. Sakari Haiklala On yksi suomen SOTILAS SANKAREEITA. Arvostakaa häntä!