Maanantai 20.5.2019

Kova vastaus Jussi Niinistölle Ahvenanmaalta: ”Suomi ei seiso täysin demilitarisoinnin takana”

Luotu: 
16.10.2016 09:22
Päivitetty: 
16.10.2016 09:28
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistö sanoi lauantainaettä Ahvenanmaan demilitarisoidusta asemasta voitaisiin keskustella esimerkiksi osana Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä. Arkistokuvassa Niinistö ja Ruotsin puolustuministeri Peter Hultqvist.
|

Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström vastaa kovin sanoin puolustuministeri Jussi Niinistön (ps.) Ahvenanmaan demilitarisointia koskevaan lausuntoon.

Niinistö sanoi lauantaina Ylelle, että  Ahvenanmaan demilitarisoidusta asemasta voitaisiin keskustella  esimerkiksi osana Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä. 

–Tällaiset lausunnot ovat turhia ja vahingoittavat hallituksen ja Ahvenanmaan välistä luottamusta. Lausunnoista voi tulkita, etteivät  hallitus ja Suomi seiso täysin Ahvenanmaan demilitarisoinnin takana, Löfström kommentoi tiedotteessaan.

Hän sanoo, ettei Ahvenanmaan demilitarisoinnin kyseenalaistamisella voiteta mitään.

–Ahvenanmaan demilitarisaatio on vanhempi kuin Suomen itsenäisyys, ja  maailma on demilitarisoinnin jälkeen nähnyt huomattavasti suurempia  jännitteitä kuin tällä hetkellä näemme. Toki sodankäynti ja  asejärjestelmät ovat muuttuneet sitten Krimin sodan 1856, mutta  demilitarisoinnin perusteet eivät ole muuttuneet tippaakaan, Löfström kommentoi.

- Koska Ahvenanmaan demilitarisoinnista säädetään kansainvälisillä sopimuksilla, joita ei Suomi eikä Ruotsi yhdessä eikä erikseen voi  muuttaa, on pikemminkin haitallista kyseenalaistaa demilitarisointi poliittisten pisteiden poimimiseksi, hän jatkaa.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson on kommentoinut Niinistön lausuntoa. Hän pitää sitä vastuuttomana.

-Ministeri Niinistön puheet Ahvenanmaan asemasta ovat mielestäni vastuuttomia. Tarvetta muutoksille ja jännitteiden lisäämiselle ei nyt ole, Andersson tviittasi.

Lue lisää: Jussi Niinistö Ahvenanmaasta Ylelle: Mahdollisista muutoksista demilitarisointiin voidaan keskustella

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Koivusalo

Nopea googlaus kertoo, että "Ahvenanmaan demilitarisaatiosta on sovittu Suomen, Saksan, Tanskan, Ruotsin, Britannian, Ranskan, Italian, Latvian ja Puolan kesken vuoden 1922 sopimuksella Ahvenanmaan saarten linnoittamattomuudesta (SopS 1/1922). Lisäksi Ahvenanmaan saarten demilitarisaatiosta on erikseen sovittu vuonna 1940 Suomen ja Neuvostoliiton välillä (SopS 24/1940). Molemmat sopimukset kieltävät Suomea rakentamasta alueelle mitään kiinteitä puolustuslaitteita, sotilaslentokenttiä tai muita sotilaallisiin tarkoituksiin suunniteltuja laitteita. Sotatilanteessa Suomella on vuoden 1922 sopimuksen mukaan oikeus miinoittaa Ahvenanmaan vesiä ja sijoittaa alueelle sen puolueettomuutta uhkaavan hyökkäyksen torjumiseksi tarpeellisia joukkoja."

Voimassa olevan sopimuksen allekirjoittajat voivat hyvin kokoontua päivittämään sopimuksen ajantasalle vastaamaan nykyisiä ja tulevia haasteita.

Toinen sopimuksista on rauennut eikä sillä ole merkitystä, koska Neuvostoliittoa ei enää ole eikä Venäjän kanssa ole tehty uutta sopimusta asiasta.

Olavi Nieminen

Venäjä ei seiso demilitarisoinnin takana, tiedoksi Ahvenanmaalle!
Miksi meillä on tietäjiä, jotka väittävät muuta ja ettei mikään uhkaa?
Sitten ei olla edes itsenäinen ja suvereeni valtio!
Mistä tulee tämä orjuuden kaipuu?

Mikko Toivonen

Kuten jo aikaisemmin toisessa ketjussa ilmaisin, niin Ahvenanmaalaiset tiedostavat tai elleivät tiedosta niin pitävät asiat juuri tuossa keinotekoisessa demilitarisoinnissa ja sen seurannais autonomiassa missä he ovat käytännössä Suomen tuella elävä itsenäinen "verovapaa" kansa jolla on vapaus siirtyä Ruotsiin kriisin tullessa.

Siksi myös Ahvenanmaan erityis kielilaki missä entisen valloitetun maan, Suomen, kieli on alistetun kieli jolla ei saa olla tasa arvoisuutta valloittajan vahtien ja kielen kanssa. Tuota valloittajan identiteetti ja ´"herrakansaisuutta" Ahvenanmaa joko tietoisesti tai alitajuisesti ylläpitää muun muassa demilitarisoinnilla. Kovassa paikassa heille ei olisi vaikeuksia sopeutua edes Venäjän osaksi, kun silloin se olisi voittajakansan osa eikä valloitetun hallitsema.
'
Asiaa ei juurikaan ole tällä tavalla alitajuisella "kansallisuustasolla" käsitelty, mutta aivan varmasti ahvenanmaalaiset juuri noin, jopa tiedostamattaan, reagoivat itseensä ja muihin ja pitävät yllä eriarvoista ja kansalaisuus välistävetoasemaa yllä.

Mitään perustetta nykyaikana ei ikivanhoille demilitarisointi asetelmille ole, vaan ne ovat historian luita kaapeissa kolisemassa.

Demilitarisointi saadaan parhaiten eriarvoisen valtiomenettelyn ohella lakkaamaan siten, että Ahvenanmaan pääsaari liitetään Ruotsiin ja sen Itä ja Koillispuoliset saaret Suomeen eli Turun saaristoksi.

Meillä ja jopa Euroopan unionilla on ongelma Ahvenanmassa ja se on poistettava nykymaailman realiteetteja vastaamaan. Mielestäni paras tapa on sanoutua irti kaikista Ahvenanmaata koskevista vanhoista sopimuksista ja jakaa se Ruotsin ja Suomen kesken toimimaan täysin molempien maiden lakien mukaisesti, eli kaikki autonomian etuoikeus ja diskriminoivat kieli- yms asuinkuntalait yksinkertaisesti pois

Carolus Linden

Ei taida alueen hallinnon sekä hallinnan ja demilitarisoinnin välillä olla sellaista asiallista yhteyttä, että demilitarisoinnin lakkauttamiseksi pitäisi Ahevenanmaan alue jakaa Suomen ja Ruotsin kesken. Kaikki eivät ehkä suhtautuisi aivan suotuisasti (pää)saaren luovittamiseen Ruotsille.

Mikko Toivonen

Minun kirjoitukseni ei lähtenyt pelkästään demilitarisoinnin, vaan kaikkien Ahvenanmaasta johtuvien ongelmien ratkaisusta.

Tietenkin on aivan selvää, että edes kaikki ahvenanmaalaiset, puhumattakaan monesta muusta eivät ole samaa mieltä tai halua tunnustaa tosiasioita.

Kaikista vaikuttavista kokonaisuuden osista on kuitenkin voitava keskustella silloin kun pyritään optimaaliseen ratkaisuun jossain asiassa. Sen ratkaisunhan sitten tekevät aivan muut kuin yleisen tason keskustelijat.

Teemu Terava

Mahdollisen sotilaallisen kriisin varalta ahvenanmaalaisten on syytä ottaa esiin kartta ja harppi. Tökätä harppi keskelle pääsaarta ja piirtää säteeltään 200km ja 400km ympyrät.
Nämä ympyrät havainnollistavat aluetta ja ilmatilaa, jonka Ahvenanmaan mahdollinen miehittäjä pystyy sieltä käsin hallitsemaan.
Ahvenanmaalaiset voivat toisaalta miettiä, miten puolustaisivat saariaan, jos joku sinne haluaisi väkivaltaisesti tunkeutua. Tämä olisi onneksi vain karttaharjoitus.