Perjantai 14.12.2018

Sähkön siirtomaksu nousee 7 prosenttia kantaverkossa – Fingridillä edessä suurinvestoinnit

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.10.2016 10:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Kantaverkkoyhtiö Fingrid kertoo nostavansa sähkön siirtomaksuja kantaverkossa keskimäärin seitsemällä prosentilla vuoden 2017 alusta. Korotus vaikuttaa välillisesti myös kansalaisten sähkölaskuihin.

– Kantaverkkomaksut kattavat yhtiön tulevia investointeja ja operatiivisia kustannuksia. Kantaverkkomaksut säilyvät edelleen eurooppalaisesti vertaillen edullisina, Fingrid sanoo tiedotteessaan.

Fingrid kertoo investoivansa kantaverkkoon vuosina 2017 ja 2018 lähes neljännesmiljardin. Yhtiön mukaan se on ”pyrkinyt välttämään suuria kantaverkkomaksujen kertakorotuksia, ja onkin tämän vuoksi jäämässä vuonna 2016 noin 60 miljoonan euroa alituottoiseksi”.

– Vuonna 2017 kantaverkkomaksut nostetaan sääntelyn sallimalle tasolle, mikä merkitsee keskimäärin noin seitsemän prosentin korotusta, yhtiö lisää.

Tiedotteen mukaan siirtomaksun korotuksen välillinen vaikutus on suomalaiselle kerrostalo- tai omakotitaloasujalle "noin 10-50 senttiä kuukaudessa". Esimerkkilaskelma on tehty käyttämällä arvion kohteena suorasähkölämmitteistä kerrostaloasuntoa tai omakotitaloa, jonka vuosittainen sähkönkulutus on noin 5000-20 000 kilowattituntia vuodessa.

Sähköverkkoyhtiö Carunan hinnankorotuksista nousi taannoin kohu. Fingridin tiedotteessa kantaverkon hinnankorotuksia perustellaan mittavasti ja yhtiö kertoo muun muassa, että se ”maksaa verot ja osingot Suomeen ja on pysynyt hintatasoltaan halvimpien eurooppalaisten kantaverkkoyhtiöiden joukossa”.

Valtion enemmistöomistama Fingrid hallinnoi Suomen kantaverkkoa, jonka kautta kulkee Wikipedian mukaan noin 75 prosenttia kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Normaalissa maailmassa yritykset käyttävät voittoaan tai lainarahoitusta investointeihinsa ja sitten keräävät suorituksestaan kohtuullisen rahoitus ja voittomarginaalin.

Suomessa tämä yleismaailmallinen sääntö ei päde ns. annettuihin monopoleihin joita ovat nimenomaan sähkö-ja kaasunjakeluverkot. Ne on muutettu häikäilemättömiksi rahastuskoneiksi kansanedustajiemme avustuksella.

Tilanne on erittäin vahingollinen kansalaisille ja yhteiselle edulle sekä myös liiketoiminta moraalille.

Tekisi mieli ehdottaa perusverkkojen palauttamista "Imatran Voimalle" eli valtion haltuun ja siirtomaksut palautettaviksi sähkön kokonaishintaan. Samalla siirrolla rahastaminen lopetukseen ja korvaaminen perustarpeen riittävällä omakustannushinnalla.