Keskiviikko 19.6.2019

Antero Vartia jätti apteekkien kammoksuman lakialoitteen: ”100 miljoonan euron ylisuuret voitot” kuriin

Luotu: 
21.10.2016 10:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Antero Vartia (vihr.) on jättänyt lakialoitteen apteekkialan sääntelyn purkamisesta.
|

Apteekkien määräsääntelyn luopumista julkisuudessa esillä pitänyt oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Antero Vartia jätti eduskunnalle lakialoitteen lääkelain muuttamisesta. Aloite avaisi apteekkialaa kilpailulle.

–Tällä aloitteella muutetaan lääkelain 6 lukua apteekeista siten, että apteekkien määräsääntelystä luovutaan ja hinnoittelussa siirrytään täydestä hintasääntelystä enimmäishintoihin. Tavoitteena on lisätä apteekkien välistä kilpailua ja saavuttaa siten parempi palvelutaso sekä säästöjä kuluttajille ja valtiolle, aloitteessa kerrotaan.

Vartia julkaisi aloitteen Puheenvuoron blogissaan. Hänen mukaansa lääkelain muuttamisella voitaisiin saada aikaan merkittäviä säästöjä.

–Juha Sipilän hallitus tavoittelee valtion lääkekorvauksiin 150 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä vuodesta 2017 alkaen. Merkittävä osa säästöistä voitaisiin saavuttaa apteekkijärjestelmää uudistamalla. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole ollut esillä hallituspuolueiden harkitsemissa säästökeinoissa, Vartian aloitteessa todetaan.

Vartia nostaa esimerkin Norjasta, missä oli Suomen kaltainen apteekkijärjestelmä vuoteen 2003 asti.

–OECD:n raportin mukaan lääkkeiden vähittäishinnat ovat Norjassa Pohjoismaiden alhaisimmat, apteekkien lukumäärä on kaksinkertaistunut, eikä yhtään syrjäseudulla sijaitsevaa apteekkia ole suljettu ainakaan ensimmäisen seitsemän vuoden aikana. Lisäksi apteekkien keskimääräiset aukioloajat pidentyivät, Vartia kertoo.

Lakialoitteessa Vartia ehdottaa, että apteekkilupien tarveharkinnasta luovutaan, ja apteekkilupa myönnetään kaikille nykyisinkin käytössä olevat pätevyysvaatimukset täyttäville hakijoille.

Vartian mukaan kilpailurajoitusten vähentäminen lisäisi kilpailua ja kannustaisi apteekkeja toimimaan tehokkaammin.

–Apteekit kilpailisivat edelleen hinnan ohella myös laadulla, kuten muutkin yritykset. Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Ari Hyytinen on arvioinut, että apteekkitoimilupien haltijat nauttivat vuodessa noin 90-100 miljoonan euron ylisuurista voitoista. Ylisuuret voitot liittyvät todennäköisesti siihen tapaan, jolla alalle tuloa rajoitetaan lainsäädännöllä ja jolla lääkkeiden hintoja Suomessa säädellään, Vartian aloitteessa todetaan.

Aloitteen mukaan kilpailun vapauttaminen toisi kaivattuja kustannussäästöjä, joista merkittävä osa kohdistuisi valtiolle pienentyneinä lääkekorvausmenoina.

Vartia kommentoi lakialoitetta myös Twitterissä toivomalla, että saisi hallituspuolueiden keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen tuen aloitteelle.

 

Apteekkariliiton hallituksessa istuva apteekkari Sirpa Peura arvosteli Vartian ehdotuksia apteekkien sääntelyn purkamisesta viime kesän Suomi Areena –tapahtumassa Porissa.

– Antero on populistipoliitikko, joka heittelee vähän mitä sylki suuhun tuo, ottamatta vastaan informaatiota, Peura sanoi.

– Kieltäydyt ymmärtämästä sitä tosiasiaa, että apteekit eivät päätä lääkkeiden hinnoista vaan lääkeyritykset sen tekee, hän totesi.

Lue lisää aiheesta: ”Populistipoliitikko, kieltäydyt ymmärtämästä” – Näin Antero Vartia vastaa apteekkarin ryöpytykseen

Vartia väitteli syyskuussa aiheesta syyskuussa Apteekkariliiton toimitusjohtajan Merja Hirvosen kanssa.

Lue lisää aiheesta: Antero Vartian ja apteekkariliiton uusintaväittely: Apteekkien vapauttamisesta ”katvealueita” Suomeen

Hirvonen arvioi, että Suomeen tulisi ”katvealueita”, jos apteekkien sääntelystä luovuttaisiin. Hän kysyi Vartialta, miten valtakunnallinen apteekkiverkosto pidettäisiin voimassa, jos määräsääntelystä luovuttaisiin.

–Kyllähän paras taho tietämään kuinka monta apteekkia tarvitaan, ovat kuluttajat, joilla on kysyntää, Vartia vastasi.

–Se, että viranomainen ylhäältä käsin päättää kuinka monta apteekkia tarvitaan, missä ne sijaitsevat ja ketkä niitä saa pitää, on auttamatta tehoton. Meillä on ollut kaksi järjestelmää, joissa näin on toimittu. Toinen on taksit, jossa nyt luovutaan sääntelystä. Jäljelle jää vain apteekkiala, hän lisäsi.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Laine

Toimivaa systeemiä ei pidä mennä ropeloimaan. Vartia julkisuustyrkyn roolissa viis veisaa vanhasta insinööriviisaudesta. Vartian ja muiden Hyytiäisten jutut ovat ehkä, kenties, luultavasti, kaiketi-sisältöisiä hevosmiesten tietotoimiston uutisia. Tosin linja sopii hyvin siihen maaseudun palvelujen kurjistamispolitiikkaan, mikä nykyään on muotia. Pettynyt olen, että yleensä harkitseva demarikin, Lindman, on huutoon yhtynyt.

Pasi Käyhkö

Mikäs tämä Suomen nykyinen systeemi on, jos apteekkarilupa annetaan vain määrätyille henkilöille ja apteekkien määrää on rajoitettu. Lisäksi Suomessa apteekkien hinnoittelu on säädelty joten kilpailua ei ole. Tosiasiat ovat tosiasioita.

Tapio Ylipoppamies

Norja otetaan malliksi jälleen kerran --------ANTERO EI TIEDÂ ETTÂ NORJASSA APTEEKKEKA TUETAAN VEROVAROIN..
ei varmaan tiedä kovin moni muukaan henkilø suomessa..
Allekirjoittanut pitää aptekkia Norjan länsirannikolle. ja kyseinen apteekki on kolmen viime vuoden aikana saanut yli miljoona kruunua tukea valtiolta...kaksi viimeistä vuotta liikevaihto o ollut suunnilleen 10 miljoonaa kruunua...ei mikään iso apteekki..
TOSIASIOIDEN TUNNUSTAMINEN ON KAIKEN VIISAUDEN ALKU.

Tapio Ylipoppamies

Sitten kommentti VARTIALLE.. Norjassa myydään montä lääkettä halvemmalla kuin Suomessa -- se on johtanut siihen että Norjassa on suuri PULA LÂÂKKEISTÂ esimerkiksi Maailman suurin lääkevalmistaja TEVA on lopettanut kokomaan omien valmisteiden myynnnin Norjassa...--Siis hinta voi ola halpa , mutta kuka siitä hyötyy kun lääke ei ole saatavilla...

Pasi Käyhkö

Eikös niitä lääkkeitä osteta sairauteen eikä siitä syystä, että on halpaa. Mikä se sellainen Poppamiehen lääke on? Tiedän, että norjalaiset ovat aika terveitä ihmisiä. Tosin tuota astmaa tuntuu teidän hiihtäjillä olevan jonkin verran.

Mikko Toivonen

Minä voin vain vertailla apteekkitoimintaa muutamasta kymmenestä maasta Suomeen ja kokemukseni pohjalta systeemiimme kajoaminen millä tahansa vapauttavalla tavalla voi ainoastaan parantaa asiakkaan tarpeita.
Yhteenvedonomaisesti maailman eri apteekkipalveluista kirjaisin että, mitä vapaampi apteekkitoiminta sitä edullisemmat hinnat kuluttajalle. Etenkin valveutuneelle kuluttajalle joka tietää mitä tarvitsee

Apteekkivapauden myötä jokaisessa tiedostamassani maassa apteekki on myös tullut pikkukylissäkin kuluttajan luokse

Kari Ellimäki

Antero Vartia edustaa sitä "vihreyttä" mitä itsekin voisin kannattaa.

Valtiolla on mielestäni vain kaksi aluetta, joissa monopoli on perusteltua:
sisäinen ja ulkoinen turvallisuus.

Kaikki muu on terveen kilpailun estoa ja aina kuluttajan vahingoksi.

Mikko Toivonen

Rautomäen myrkytystapausväite ei kyllä pidä alkuunkaan paikkaansa.
Missään niistä 82 maasta joissa olen matkustellut ja osassa vuositolkulla asunut en ole sellaisista kuullut enkä nähnyt raportteja vaikka apteekkiala on täysin vapaa ja se kansalaisten koulutustaso ainakin itseylistämäämme kovan luokan suomalaiseen koulutustasoon verrattuna heikko tai olematon.
Senkin tiedän omasta kokemuksestani että siellä vapaiden apteekkien maissa se apteekissa oleva vastuu proviisori on poikkeuksetta erittäin pätevä ja aina avustaa asiakasta tämän kysyessä ja kysymättäkin jos näkee että asiakas ei esimerkiksi osaa lukea.

Taas vapaassa kauppamyynnissä olevia reseptittömiä itsehoitolääkkeitä ne huonosti koulutetut ihmiset osaavat jostain kumman syystä hyvin ja oikein käyttää. Samat ihmiset muuten osaavat käyttää pullokaasukeittimiä asunnoissaan polttamatta niitä.

Olen muuten ihan tyytyväinen että kaikkina niinä vuosikymmeninä milloin vihreät ovat olleet puolue, sieltä on tullut tämä yksi järkevä esitys ja ehdotus.

Markku Nieminen

"Olen muuten ihan tyytyväinen että kaikkina niinä vuosikymmeninä milloin vihreät ovat olleet puolue, sieltä on tullut tämä yksi järkevä esitys ja ehdotus."

Vanhalla kansalla oli sanonta; Kyllä sokeakin kana joskus jyvän löytää! Olen samaa mieltä itse asiassa.

Jukka Sarjanen

Luuletko tosiaan, että tämä tietämys on vain nykyisten apteekkien pitäjillä, jotka tuskin edes osallistuvat apteekkiensa päivittäiseen toimintaan?...

Käytännössä apteekkeja pyörittävät ammattitaitoiset farmaseutit...

Lakiesityksessähän ei olla pudottamassa apteekin perustamiseen vaadittua pätevyyttä...

Viitsimättä guuklettaa arvelen heitä löytyvän Suomesta tuhansia...

Markku Nieminen

Valvonta onkin se heikoin lenkki Suomessa! Viime kuukausina ja päivinä olemme saaneet lukea miten lukuisat "valvovat viranomaisemme" eivät tienneet että vuosia kehitysapumme Sambialle meni yksityishenkilön taskuun, säätiömme saavat huseerata miten tahtovat, Valtiontalouden tarkastusvirasto ei tiedä tarkastettaviensa sijoituksista mitään, jne.

Valtion virallinen valvoja on ehkä käsittänyt virkanimikkeensä väärin! Valvoja tarkoittaa hänen itsensä mielestä, että työpaikalla "ei saa nukkua"!