Maanantai 20.5.2019

Tutkijat julkaisivat kuvan: ”Punavihreä kupla on olemassa”

Luotu: 
21.10.2016 11:05
  • Tutkijoiden julkaisema kuvio, jossa on mallinnettu puoluejäsenten kokema läheisyys muihin puolueisiin verkostoanalyysiohjelman avulla. Puolueet ovat kuviossa sitä lähempänä toisiaan, mitä läheisempänä puolueiden jäsenet toisensa kokevat.
|

Suomen eduskuntapuolueet ovat ryhmittyneet kahteen selvästi erilliseen ryhmittymään, joista toinen on niin sanottu punavihreä kupla, vahvistavat Turun yliopiston tutkimushankkeen tuoreet havainnot.

Poliittiset kuplat -hankkeen tutkijat ovat koonneet puolueiden jäsenistöltä yli 12 000 vastaajan aineiston. Puolueiden jäseniltä kysyttiin, minkä puoleen he kokevat itselleen tärkeimmäksi oman puolueensa jälkeen.

Yhden läheisen ryhmittymän muodostavat sosialidemokraatit, vasemmisto ja vihreät. Erityisen läheisiä toisilleen olivat vihreät ja vasemmisto, jopa läheisempiä kuin vasemmisto ja Sdp.

Vihreiden jäsenistä lähes 74 prosenttia koki vasemmistoliiton tai SDP:n olevan läheisin puolue. Sosialidemokraateista vihreät tai vasemmiston läheisimmäksi koki noin 75 prosenttia ja vasemmistolaisista puolestaan vihreät tai sosialidemokraatit läheisimmiksi koki lähes 83 prosenttia.

– Punavihreä kupla on olemassa, tutkijat summaavat havainnot blogissaan.

Toisaalta myös hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset muodostavat oman läheisen ryhmittymänsä, blogissa todetaan. Tämä ryhmittymä on kuitenkin hajanaisempi, sillä ”kokoomuslaiset eivät osoita korkeaa läheisyyden tunnetta perussuomalaisia kohtaan”. Vain hieman yli seitsemän prosenttia kokoomuslaisista koki perussuomalaiset läheisimpänä toisena puolueena.

Perussuomalaisissa tunnettiin eduskuntapuolueista eniten läheisyyttä keskustaan (23,6 % vastaajista) sekä kokoomukseen (16,4 %). Kuitenkin keskustan jälkeen suosituin vaihtoehto perussuomalaisille vastaajille oli ”joku muu”, siis esimerkiksi eduskunnan ulkopuolinen puolue, 23 prosentin valitessa tämän vaihtoehdon. Vaihtoehto voi myös kuvastaa sitä, että läheisyyttä ei koeta mihinkään muuhun puolueeseen.

– Jälkimmäiset puolueet muodostavat yhteisen kuplan nimenomaan sen vuoksi, että keskusta toimii niin sanottuna välittävänä solmupuolueena, tutkijat kertovat.

Näiden klikkien ulkopuolelle jäävät kristillisdemokraatit sekä Rkp.

Ohessa tutkijoiden julkaisema kuvio, jossa on mallinnettu puoluejäsenten kokema läheisyys muihin puolueisiin verkostoanalyysiohjelma Gephin avulla. Niin sanotun verkoston mallinnuksessa on käytetty Fruchterman-Reingold-algoritmia, joka sijoittaa solmut – tässä tapauksessa puolueet ja puoluejäsenet – lähelle toisiaan yhteisten siteiden perusteella, tutkijat kertovat. Puolueet ovat kuviossa sitä lähempänä toisiaan, mitä läheisempänä puoluejäsenet toisensa kokevat.

Hanketta johtava Turun yliopiston taloussosiologian oppiaineen dosentti Arttu Saarinen kertoo Uudelle Suomelle, että tutkimushanke jatkuu loppuvuodesta vastaavalla selvityksellä väestötasolla.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Onhan se parempi, että tutkimuksilla saadaan vahvistettua sellaisia asioita, joka ovat paikkansa pitäviä joskin itsestään selviä kuin, että tutkimus tuottaisi aivan huuhaa-tuloksia, mitä sitäkin tietyillä tutkimusaloilla tapahtuu.

Ilari Tuominen

Kyllä, jopa "nollatutkimus" on tärkeää tutkimustyötä. Vain tieteellisen, dokumentoidun tutkimusaineiston päälle voidaan jatkaa saman kentän tutkimusta. Nyt selvitettiin hypoteesi "onko näin?", seuraavaksi voidaan ruveta selvittämään "miksi näin on?".

Myös itsestäänselvyys on yhdyssana, jonka pitäisi olla itsestäänselvyys. Olettaen, että kunnioittaa itseään keskustelijana.

Tarja Laakso

Tälle tutkimustulokselle on varmasti käyttöä. Ehkä nyt ne, jotka ovat kuvitelleet, että perussuomalaiset on vasemmistopuolue (ja joista suurin osa on lisäksi sitä mieltä, että vasta kun on olemassa tieteeellinen tutkimus, voidaan asiasta keskustella, muuten kukaan tiedä mitään, paitsi tietenkin he itse ja toki ehkä he, jotka luulevat samalla tavalla kuin he itse) , niin ehkä he nyt joutuvat nöyrtymään ja toteamaan, että sittenkin oikeassa ovat olleet ne, jotka ovat tienneet, että perussuomalaiset onkin oikeistopuolue. Ja ehkä nyt ne, jotka ovat äänestäneet perussuomalaisia siksi, että ovat kuvitelleet sen olevan vasemmistopuolue, päätyvät äänestämään jotain toista puoluetta - ehkä jopa vihreitä, joita ovat kuvitelleet oikeistopuolueeksi.

Nimittäin se ei ole todellakaan itsestäänselvää kaikille, minkälaista ideologiaa mikäkin puolue edustaa - kyllähän moni kokoomuksen kannattajakin kuvittelee sen olevan työväenpuolue (kuten joskus ovat itseään mainostaneet).

Puhumattakaan siitä, minkälaiseksi keskusta mielletään...

Todella mielenkiintoista on se, että perussuomalaiset ovat noin lähellä RKP:tä - pahimmat vihamiehet... (no ehkä juuri siksi, että ovat liian samanlaisia - silloinhan ne kilpailevat keskenään).

Isto Havu

Vielä mielenkiintoisempi on juuri se havainto, joka otsikossakin tuodaan esille, että vihreät puoluejäsenet todella sijoittavat itsensä hyvin vasemmalle, jopa lähemmäs vasemmistoliittoa kuin sdp:tä. Tässä ei tietenkään ole mitään uutta niille, jotka jaksavat seurata vihreiden ajamaa politiikkaa tai sitä, miltä puolelta he päätöksistä äänestettäessä lähes aina löytyvät. Todellinen linja on kuitenkin aivan toista, kuin se "yrittäjämyönteinen ja liberaali" puhe, jotka julkisuudessa tällä hetkellä esim. Antero Vartian suulla tarjotaan. Ei tule mieleen toista puoluetta, joka todellisuudessa haluaisi yhtä paljon kieltää ja rajoittaa.

Risto Nikander

Se, mikä minua tässä kiinnostaa ilman mitään tutkimuksia on, että punavihreä kupla on se, joka haluaa jakaa suomalaisten työssä käyvien veronmaksajien varat ulkomaille ja Suomeen tulleille "pakolaisille", nuorille miehille, jotka ovat maansa hyväosaisia seikkailijoita, onnen etsijöitä, raiskaajia, rikollisia ja vähiten turvapaikan ja hoivan tarpeessa. Rahathan ovat pois nimenomaan suomalasilta lapsiperheiltä ja vähäosasisilta. Ruotsalaisten ja kokoomuksen erityisesti ökyrikkaathan eivöt juuri veroja maksa ainakaan prosentuaalisesti.

Sirpa Abdallah

".....punavihreä kupla on se, joka haluaa jakaa suomalaisten työssä käyvien veronmaksajien varat ulkomaille ja Suomeen tulleille "pakolaisille", nuorille miehille, jotka ovat maansa hyväosaisia seikkailijoita, onnen etsijöitä, raiskaajia, rikollisia ja vähiten turvapaikan ja hoivan tarpeessa. Rahathan ovat pois nimenomaan suomalasilta lapsiperheiltä ja vähäosasisilta."

Hyvin sanottu. Tätä ei vain punavihreän kuplan puolueita äänestäneet ole sisäistäneet vaan valittavat hallituksen leikkauksista. Aina kun jakajia ilmaantuu tukiin lisää, on selvää että tuen määrä per saaja alenee. Verotuksellakaan tuota yhtälöä ei voi korjata.

Tapani Moilanen

Olen tämän omakohtaisesti kokenut asuttuani 36 vuotta Itä-Helsingissä.Moni hyvä Helsingin Kaupungin vuokratalo on mennyt pilalle maahanmuuttajien määrä noustua taloyhtiössä 40%:iin.Moni töissäkäyvä pieni- ja keskituloinen ei siedä katsoa sitä että kalleimmat ja suurimmat asunnot on varattu maahanmuuttajille.Remonttireiskat melkein asuvat taloyhtiössä kun koko ajan on joku remontti päällä.Keskivuokra nousee remontin jälkeen 200-300€,mutta mitä sillä on välii kun Kaupunki maksaa vuokran,asumisen,lastenrattaat,puhelimet,TV- ja nettimaksut tekemättä yhtään mitään.Kaupunki on varmin vuokranmaksaja koska Helsingin Kaupungin kassassa on hilloa 900 000 000€:n verran.Nämä rahat on 99%sesti kerätty kantahelsinkiläisiltä.En tiedä kauanko tämä omaan pesään kusemisen sallitaan jatkua.Varmaan niin kauan kuin Vantaalla jossa on 1 000 000 000€ velkaa...noin 10 000€ per veronmaksaja.

Tapio Mäkeläinen

Hyvä tutkimusaihe ja ikävä tulos. Kun kommunismi luhistui sekä ideologiseen että käytännöllisen umpikujaansa loivat sitä kannattaneet henkilöt hyödyllisten hölmöläisapureidensa kanssa vihreän liikkeen. Perimmäinen idea on sama : me olemme teitä fiksumpia ja kerromme miten pitää elää.
Ihmeen hyvin puree ja osasyy on vanhempien puolueiden kelottuminen. Liikkuvan äänestäjänä tulee asiaa mietittyä aika paljon. Jos vaalit pidettäisiin nyt niin liki olisi tyhjä lappu uurnaan.
Kaverin kanssa mietittiin mistä ihmeestä toi Kepun kannatus kumpuaa ja hän sanoi minusta hyvin: sopivasti nuhruinen , ei penaalin terävin mutta varmasti ei tylsin kynä ja armottoman hyvä koneisto.
Kokoomus on kokonaan unohtanut olevansa merkittävä palkansaajapuolue ja kantaa siitä vaaleissa kovan hinnan.
Se mikä tekee asiasta vaikean on toimittajien lievähkö, vihertävä proleajattelu. Mikä tahansa ilmastokuvio menee läpi ja reaalimaailmasta muistuttavat faktat julistetaan menneen maailman tarinoiksi. Kustannukset nousevat vähitellen sietämättömiksi ja liikkumisesta suuressa maasamme yhä köyhtyvälle kansalle entistäkin vaikeampaa, ellei aja fillarilla läpi vuoden .
Täytyy tutusta Alma materin tutkimukseen.

J. Sakari Hankamäki

Tutkimus keskittyy todistelemaan, että tietyt äänestäjät kokevat tietyt puolueet itselleen läheisimmiksi. Itse havainto ei ole kovin ihmeellinen, ja se voidaan tehdä suoraan myös todellisuutta tulkitsemalla, mutta myös tällä tavoin empiirisesti mittaamalla voidaan osoittaa, että punavihreäksi sanottu ideologinen ajatusklusteri todellakin vallitsee.

Tutkimus on hyödyllinen ja vahvistaa myös muualla saatuja tuloksia. Esimerkiksi Jussi Westisen Tampereen yliopistossa tekemä tutkimus (http://e2.fi/blog/punaisesta-yliopistosta-vihreaksi/) osoitti, että toimittajien yliopistokoulutus on vahvasti klusteroitunut nimenomaan punavihreän kuplan sisäpuolelle. Samaan viittaa Marko Hamilon tekemä selvitys (https://www.suomenuutiset.fi/nyt-se-on-tutkittu-journalistiyliopistot-la...).

Punavihreä kupla on siis todellinen ja vääristää tiedonmuodostusta muuallakin kuin politiikassa: etenkin tieteessä ja tiedonvälityksessä. Niiden piirissä vihervasemmisto tekee kaikkensa muokatakseen totuutta ja todellisuutta omien ennakkokäsitystensä mukaiseksi, estääkseen toisenlaisten näkemysten esittämisen ja mustamaalatakseen järkiajattelijat rasisteiksi. Kirjoitin itse aiheesta tässä: http://jukkahankamaki.blogspot.fi/2016/06/yle-politiikkaa-kulttuurimarxi...