Keskiviikko 16.1.2019

Ekonomistit: Näin Clinton ja Trump vaikuttavat suomalaisten arkeen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.10.2016 15:28
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Tuoreen gallupin mukaan Donald Trump on kirinyt Hillary Clintonin etumatkaa kiinni.
|

Danske Bankin ekonomistit Henna Mikkonen ja Minna Kuusisto arvioivat, ettei Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksella ole suurta merkitystä suomalaisen kuluttajan arkeen. Samalla he kuitenkin korostavat, että Yhdysvallat on Suomelle kolmanneksi tärkein vientikumppani, nykyisin siis Venäjääkin tärkeämpi.

–Ekonomistin silmin katsottuna huolta aiheuttaa erityisesti vaalien vaikutus kauppapolitiikkaan. Molemmat ehdokkaat ovat puhuneet kriittiseen sävyyn USA:n vapaakauppasopimuksista – Trump lähes kauppasotaa lietsoen, Mikkonen ja Kuusisto toteavat katsauksessaan.

–Kansantaloutemme kannalta mahdollisimman kitkaton kaupankäynti on toivottavaa. Emme tosin usko, että Trumpin valinta aiheuttaisi mitään välitöntä vaaraa Suomen ja USA:n väliselle kaupalle. Suunnitteilla oleva EU:n ja USA:n välinen TTIP-sopimus olisi kyllä entistä enemmän vastatuulessa, he jatkavat.

Mikkonen ja Kuusisto arvioivat, että enitenvaalit voivat tuntua sijoitusmarkkinoiden, erityisesti osakemarkkinoiden, kautta etenkin lyhyellä tähtäimellä.

–Fiksu välttää nytkin ylireagointia. Monelta suomalaiselta sijoittajalta puuttuu USA salkustaan kokonaan. Jo pelkästään hajautuksen vuoksi sitä on mielestämme kuitenkin hyvä olla (Danske Bankin suositus noin 20 prosenttia osakesijoituksista) valitusta presidentistä riippumatta. Pitkässä juoksussa presidentin vaikutus osakemarkkinoiden tuottoon on pieni. Pitkäjänteisen sijoittajan ei kannatakaan liikaa vaivata päätään USA:n vaaleilla. Se on sijoittajan matkan varrella vain yksi tapahtuma monien muiden joukossa, ekonomistit toteavat.

Niin Dansken Bankin ekonomistit kuin sveitsiläisen varainhoitotalo Pictet’n pääekonomisti Bernard Lambert muistuttavat, että presidentin lisäksi Yhdysvalloissa vaihtuu koko edustajainhuone ja kolmasosa senaatista. Kyse on siis laajemmasta poliittisen vallan uudelleenjaosta.

–Jos Hillary Clinton voittaa mutta demokraatit eivät saa valtaa edustajainhuoneessa, finanssipoliittiset lisäelvytystoimet jäänevät vaatimattomiksi, ja nostaisivat bruttokansantuotetta 0,2–0,4 prosenttia vuosina 2017–2018. Jos taas Donald Trump voittaa ja republikaanit pitävät enemmistönsä sekä senaatissa että edustajainhuoneessa, elvytystä saattaisi olla merkittävästi enemmän. Bruttokansantuote nousisi samalla aikavälillä 0,5–1,0 prosenttia, Lambert ennakoi.

Hän korostaa Mikkosen ja Kuusiston tavoin, että molemmat ehdokkaat ovat luvanneet tiukentaa kauppapolitiikkaa.

–Protektionismi kauppapolitiikassa voi lisääntyä selvästi voittipa kumpi tahansa”. Kongressi todennäköisesti ei vahvista Tyynenmeren kumppanuutta (Trans Pacific Partnership), neuvotteluja transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta todennäköisesti typistetään ja näemme jonkinasteista lisäystä tuonnin esteissä. Protektionismitoimenpiteet ovat todennäköisesti erityisen voimakkaita, jos Trump valitaan, Lambert kommentoi omassa katsauksessaan.

Lauantaina julkistetun uuden, Ipsosin tekemän gallupin mukaan republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on kirinyt demokraattien Hillary Clintonin etumatkaa kiinni. Uuden gallupin mukaan Clintonin kannatus on sama 44 prosenttia kuin edellisessä mittauksessa, mutta Trumpin kannatus on noussut 40 prosenttiin aikaisemmasta 37 prosentista. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Finwire ja Reuters.

Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään 8. marraskuuta.
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Moilanen

Ihme maa tämä USA,eikö sieltä kelvollisempaa sakkia löydy kuin aivoveritulpan saanut mummo ja narsistinen miljonääri jolla hina tipahti vetopyörän päältä jo vuosikymmeniä sitten.Paapa Bush aloitti Irakin sodan viedäkseen temokraatsiaa arabeille ja tämä toinen takatukka jutsku uhkaa aloittaa aseellisen kapinan kun tuo USA:n vaalijärjestelmä on niin umpimätä.Ruostevyöhykkeellä Keski-Lännessä kiväärejä tarkuutetaan joo...........