Lauantai 25.5.2019

SAK puuttui vääntöön perhevapaista: ”Perheiden epätasa-arvoinen kohtelu ei kuulu 2010-luvulle”

Luotu: 
22.10.2016 15:46
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    SAK:n esittämässä mallissa perheet voisivat käyttää tuen pitempinä vapaina, yksittäisinä päivinä tai puolitettuna.
|

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta patistaa hallitusta kiirehtimään perhevapaiden uudistamista. Hän sanoo, että työllisyysastetta voitaisiin nostaa merkittävästi perhevapaiden uudistuksella. Eloranta myös muistuttaa nuorten naisten työllisyysasteen olevan Suomessa jopa 10 prosenttiyksikköä matalampi kuin Ruotsissa.

–Kankeat nykysäännöt ohjaavat äitejä pitämään perhevapaansa pitkinä pötköinä. Taipuisampi malli parantaisi naisten asemaa työmarkkinoilla ja edistäisi samalla hallituksen tavoitetta nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin, Eloranta sanoi puheessaan SAK:n Rauman paikallisjärjestön 80-vuotisjuhlassa lauantaina.

SAK:n esittämässä mallissa perheet voisivat käyttää tuen pitempinä vapaina, yksittäisinä päivinä tai puolitettuna. Vanhempainraha ja hoitoraha jaettaisiin tasan vanhempien kesken. Osan kiintiöidyistä päivistä saisi kuitenkin luovuttaa toiselle vanhemmalle, isovanhemmalle tai muulle lapsen läheiselle.

Eloranta korostaa, että SAK:n malli huomioi perheiden monimuotoisuuden, sillä siinä perhe-etuudet koskevat myös etävanhempia ja samaa sukupuolta olevia avopuolisoita. Nykymallissa he saattavat jäädä kokonaan ilman perhe-etuuksia.

–Perheiden epätasa-arvoinen kohtelu ei kuulu 2010-luvulle. Tuen pitää olla sama yksinhuoltajille sekä ydin-, uus- ja sateenkaariperheille, puheenjohtaja Jarkko Eloranta tähdentää.

Myös kokoomusnaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Vikman vaati lauantaina, että perhevapaajärjestelmä on uudistettava viipymättä täällä vaalikaudella. Kokoomuksen hallituskumppanin perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kuitenkin tyrmäsi ajatuksen saman tien.

–Kun suora kotihoidontuen silpominen ei onnistu perussuomalaisten hallitusvastuun ja voiman myötä,puetaan samaa tavoitetta perhevapaiden uudistamisen viikunanlehteen. Ei onnistu sekään. Kotihoidontuki säilyy koko hallituskauden ajan, Soini sanoi.

Lue myös: 

Timo Soini tyrmää muutokset perhevapaisiin: ”Käsittämätöntä soopaa ja palturia”

Kansanedustajalta suorat sanat Suomen nykyjärjestelmästä: ”Nainen tulee aina kalliimmaksi rekrytoinniksi kuin mies”

Jaa artikkeli:

Kommentit