Sunnuntai 26.5.2019

Opettajan ulostulo aikuisten käytöksestä: ”Kiusaaminen alkoi kun astuin ensimmäiseen työpaikkaani”

Luotu: 
27.10.2016 11:22
Päivitetty: 
27.10.2016 12:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvan koulu ei liity juttuun.
|

Helsinkiläinen opettaja Elina Tuomi tarttuu blogissaan opettajien käytökseen toisiaan kohtaan. Tuomi jatkaa keskustelua, joka alkoi oppilaiden julkaistua videon raivoavasta opettajasta aiemmin tässä kuussa.

Tuomen blogikirjoitus on julkaistu myös Työterveyslaitoksen kumppanilehdessä Työ Terveys Turvallisuudessa.

Tuomi kertoo voivansa täysin allekirjoittaa Helsingin Sanomissa aiemmin nimettömänä kirjoittaneen opettajan kokemukset oppilaiden järkyttävästä käytöksestä. Tuomi kuitenkin kysyy, mistä tällainen käytös tulee.

– Minua ei ole koskaan elämässäni koulukiusattu ennen kahtakymmentäneljää ikävuotta. Kiusaamiskokemukset alkoivat astuessani viitisen vuotta sitten ensimmäiseen työpaikkaani sijaisopettajaksi. Se, miten lapset puhuivat minulle, ei ollut ainoa huolenaihe. Opettajainhuoneessa en saanut istua mille tahansa tuolille, suurin osa oli varattu koulun vanhoille opettajille. Käytävällä kollegat eivät tervehtineet, kun kävelin vastaan. Koulun kulttuurista kertoi jotain se, että ruokalassa oppilaiden syömistä seurasi viisi ruokalavalvojaa (jotka haukansilmin etsivät oppilasta, joka mokaa ja jota saa nöyryyttää muiden edessä). Voin pahoin siinä työyhteisössä, enkä ottanut vastaan uutta tarjottua sopimusta, Tuomi kirjoittaa.

Hän kertoo, että muut työpaikat ovat olleet huomattavasti mukavampia, mutta kaikissa on ollut pulmia aikuisten käyttäytymisessä.

– Minut on haluttu nolata oppilaiden edessä kollegan moittiessa kovaan ääneen tyyliäni tehdä työtä. Ei tarvitse olla psykologi ymmärtääkseen, miten lapsi vaikuttuu näkemästään. Koulun ulkopuolella aikuisten käytös voi olla vielä raadollisempaa. Nämä lapset oppivat tapansa olla keneltä muulta kuin aikuisilta, Tuomi kirjoittaa.

Lue lisää aiheesta:

Nuoren naisopettajan hurja lista HS:ssä: ”Olen piilottanut puukkoja ja löytänyt valokuvia takapuolestani – tätä minun ei mielestäni tarvitsisi sietää”

Poliisi väläyttää vastaiskua oppilaiden videoihin: ”Tulisiko koulujen tallentaa oppitunnit?”

Vanhemmille velvoite hakea häiriköivä lapsi koulusta kotiin? – OAJ: ”Voisi toimia”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarle Akkanen

Seuraus on tästä koulun "villin lännen" menosta? Opettajat ovat aseettomia ja turhautuneita näille äidin pikku kullille! Kukaan aikuinen ei jaksa jatkuvaa "kölin ali vetoa" ilman vaikutusmahdollisuutta. Päättäjien pitäisi kautta linjan todeta opettajien asema ja nostaa se sille tasolle, jolle se oikeasti kuuluu! Oppilas on oppilas, eikä mikään tasavertainen "toimija"!