Keskiviikko 20.6.2018

”Totuus ei mahdu minuuttiin” – Elina Lepomäki tyrmää Yle Kioskin Sipilä-videon

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.10.2016 14:09
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) mukaan Yle Kioskin video hallituksen veroalennuksesta ei kertonut totuutta hallituksen veroratkaisujen vaikutuksista.
|

Sanovat antavansa köyhille, mutta rikas saakin enemmän. Näin kuuluu tiivistettynä Ylen Kioski-ohjelman julkaiseman videoraportin sanoma hallituksen veropolitiikasta. Video ei miellyttänyt hallituspuolue kokoomuksen kansanedustajaa Elina Lepomäkeä.

Videolla nostetaan esiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtama hallituksen tiedotustilaisuus, jossa Sipilä kertoo palkansaajille annettavista verohelpotuksista.

– Nämä kohdistetaan erityisesti pieni- ja keskituloisille, Sipilä sanoo.

Kioski raportoi, vain kyseisen tiedotustilaisuuden ratkaisut huomioon ottaen, että itse asiassa 0,6 prosenttiyksikön verohelpotus kaikille tarkoittaa sitä, että 5000 euron kuukausipalkkaa nostava suomalainen saa noin 220 euron hyödyn ja 2000 euron kuukausipalkkaa nostava noin 80 euron hyödyn. Video on nähtävissä tämän jutun alaosassa.

– Sanovat että antavat köyhille – mutta hups, rikas saakin enemmän, Yle Kioski tiivistää.

Elina Lepomäen mielestä Kioskin mopo lähti tällä kertaa väärään suuntaan.

– Jos totuus ei mahdu minuuttiin, niin ei kannata käyttää sitä minuuttia puolikkaaseen epätotuuteen, kansanedustaja kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

Hän huomauttaa, että Kioskin esiin nostamaan veroalen lisäksi hallitus – ja sen edeltäjä – on tehnyt useita veromuutoksia.

– Istuva hallitus laski ensitöikseen pieni- ja keskituloisten verotusta. Se laajensi suurituloisten solidaarisuusveroa ja nosti pääomatuloveron ylempää verokantaa. Tämän vuoden alusta on ollut voimassa työtulovähennyksen laajentaminen, joka on siis pieni- ja keskituloisten veroale, Lepomäki kirjoittaa.

Vasta tämän jälkeen tehtiin videolla esillä ollut veroale koko asteikkoon eli kaikissa ansiotulotuloluokissa. Lepomäki tosin huomauttaa, että suhteutettuna veronmaksuun tämäkin ale itse asiassa laskee hyvätuloisten verotusta vähemmän kuin pienituloisten, joille ”0,6% on suurempi alennus todellisesta veroprosentista kuin hyvätuloisella”.

Lepomäen mielestä tarkastelun rajaaminen pelkästään tämän hallituksen päätöksiin on epähistoriallista ja harhaanjohtavaa. Hänen mukaansa edellinen hallitus teki ainakin 11 erillistä ”nimenomaan hyvätuloisten verotusta kiristävää päätöstä”. Näihin kuuluvat hänen mukaansa muun muassa solidaarisuusvero ja sen jatko, eläkeläisten ”raippavero” sekä pääomatuloverotuksen kiristys.

Lepomäen mielestä suurituloisten verotus on kireää, ja he kantavat ison vastuun yhteiskunnan rahoituksesta.

– 12 prosenttia [veronmaksajista] maksaa 77 prosenttia valtion ansiotuloverokertymästä. Esimerkiksi Yle-veroa, jolla Kioski kustannetaan, eivät maksa kaikista pienituloisimmat lainkaan, Lepomäki toteaa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Keinonen

Täyttä puppua. On rasittavaa, ettei keskusteltaessa hallita edes sanojen merkityksiä.

Kun kiristetään valtion menoja, hallitus ei ota köyhiltä, vaan antaa aiempaa vähemmän.

Hallitus ei anna rikkaille, vaan ottaa aiempaa vähemmän.

Lisäksi po. veronalennuksessa on kyse todellakin siitä: kaikkien verot alenevat.

Ennen kuin nämä yksinkertaiset perusasiat ymmärretään, ei kannata edes aloittaa keskustelua siitä, paljonko on sopivasti.

Timo Virtanen

Puurot ja vellit menee sekaisin. Onko 5000 euroa tienaava 4 henkisen perheen huoltaja rikas ? Siis 1250 euroa /hlö.

Mitä on sitten kahden hengen perheen perheen tilanne, jossa toinen tienaa 3500 ja toinen 3000 euroa . 3250 euroa /hlö ?

Superrikkaiksiko heitä sitten pitäisi luonnehtia ? Taitaa YLE:n kioskissa majailla jotenkin omituista väkeä ?

Petri Hämäläinen

Ai voiko Lepomäenkin mielestä media (tässä Yle) jakaa disinformaatiota, johdatella ja viedä nuorten ajatuksenjuoksua vinoon?

Minä kun luulin että valtamedia kertoo aina vaan yhden ja ainoan totuuden. Mitään siihen lisäämättä ja mitään siitä kertomatta jättämättä. Ja tietenkin ilman johdattelevaa tarkoitusta.