Perjantai 24.5.2019

Apteekkityöryhmän johtaja apteekkarien miljoonatuloista: ”Tarvitaan lisää kilpailua”

Luotu: 
1.11.2016 18:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    – Kokoomuksen selkeä kanta on, että apteekkialalle tarvitaan lisää kilpailua, ja lisää apteekkeja, Sari Sarkomaa sanoo Uudelle Suomelle. Sarkomaa jättää kuitenkin vielä auki sen, miten tämä toteutettaisiin.
|

Apteekkien määrää pitäisi Suomessa lisätä ja sääntelyä purkaa, hallituspuolue kokoomuksen apteekkityöryhmää johtava kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo. Tänään julkaistujen verotietojen mukaan neljän parhaiten tienaavan apteekkarin tulot ylittivät miljoona euroa.

Sari Sarkomaa, onko oikein, että tällaisella säännellyllä kaupalla voi tienata näin hyvin?

–Kokoomuksen selkeä kanta on, että apteekkialalle tarvitaan lisää kilpailua, ja lisää apteekkeja, Sarkomaa vastaa Uudelle Suomelle.

–Meillä on puoluekokouspäätös siitä, että lisättäisiin apteekkien määrää, ja työryhmässä pohditaan apteekkien kehittämistä ja sitä, miten saataisiin alalle kokonaisuudessaan enemmän kilpailua. Samalla pitäisi huolehtia lääkehuollon turvallisuudesta ja kattavuudesta, hän lisää.

Kokoomuksen apteekkityöryhmän työ valmistuu Sarkomaan mukaan lähiviikkoina.

Kirjassaan apteekkialan sääntelyä selvittänyt konsultti Minna Isoaho kommentoi Uudelle Suomelle aiemmin tänään, että apteekkibisnes on kuin ”rahasampo” tai ”lupa painaa rahaa”.

Lue lisää: Neljällä apteekkarilla yli miljoonan tulot: ”Eliitti, jota viranomaiset ylläpitävät”

–Ihmiset saavat yritystoiminnallaan tienata niin paljon kuin haluavat, mutta tässä tapauksessa se ei ole oikein, koska apteekkibisneksessä käytetään verovaroja tosi paljon eli Kela-korvausten kautta esimerkiksi tuetaan tätä liiketoimintaa. Se on ehdottomasti saatava uudistettua tämä apteekkitoimiala, Isoaho kertoi.

Sarkomaan mielestä on tärkeää, että yhteiskunta huolehtii lääkejakelusta.

–Meillä on lääkekorvausjärjestelmä, että ihmiset saavat lääkkeet ja lääkkeitä korvataan, yhteiskunnan pitää huolehtia, että lääkejakelu toimii. Suomessa on valittu nykyinen järjestelmä, että on toiminimiyrittäjiä, apteekkareja, jotka huolehtivat tästä. Jos ajatellaan laatupuolesta, apteekkarit ovat kärjessä siinä palvelun laadussa ja meillä on kattava, hyvä järjestelmä. Se, mitä siinä tarvitaan, on lisää kilpailua ja lisää apteekkeja, Sarkomaa sanoo.

–Pitää purkaa sitä turhaa säätelyä ja monimutkaista säätelyä, hän lisää.

Uusi Suomi kysyi hiljattain apteekkijärjestelmän uudistamisesta myös pääministeripuolue keskustasta. Lue lisää: Lääkekauppa vapautumassa Suomessa? – Sipilä väläytti vihreää valoa

Myös perussuomalaisissa on valmiutta tehdä muutoksia alalle. Lue lisää: Apteekkiasioista vastaava ministeri: ”Haluan vaalia tätä alueellisesti kattavaa järjestelmää”

Isoaho arvosteli tänään apteekkareita myös ”kikkailusta”, jossa osa apteekin tuotteista myydään erillisen osakeyhtiön kautta.

Hallituksella on tekeillä esitys lääkelain muuttamisesta. Hallituksen esityksessä puututtaisiin apteekin tiloissa toimivan yhtiön toimintaan. Sarkomaan mukaan esitys on parhaillaan ministeriössä harkinnassa.

–Yleisiä kauppatavaroita, kuten ravintolisiä ja kosmetiikkaa, ei voisi jatkossa myydä apteekin tiloissa toimivan yhtiön kautta, jos ministeriön esitysluonnos lääkelain muuttamisesta toteutuu, Apteekkariliitto kommentoi hallituksen esitystä.

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

No jospa hoitaisitte tämän epäkohdan ensin ja jättäisitte vakavien sairauksien korvattuvuudet rauhaan.
Minulla nousee diabeteskustannukset 500 e vuodessa . Painoa on laskettu rajusti ja kasviksia syödään kuin pupujussi. arvot ovat normaalit koska hyvä lääke tukee. hallitus palkitsee koska heidän mielestä tauti on oma vika. Niinhän se työttömyyskin Sipilän ja Orpon mielestä on..
Toivottavasti ei muutu. Äänestäähän me saadaan yhä vaikka painoindeksi ei ole 19.

Jaakko Paasonen

Sari Sarkomaa ja Kokoomus jauhaa taas skeidaa, kuten aina, ja varsinkin nyt kuntavaalien vaalien alla. Turha on kokkareiden tuota "kilpailua" tyrkyttää joka paikkaan, sillä Se vaan ei toimi, koska nämä/kin etuoikeutetut monopoli "yrittäjät" ovat muiden kaltaistenasa tavoin ostaneet oikeutensa ja ovat ilmeisesti €Un suojeluksessa.

Markku Nieminen

Jos se kilpailu tarkoittaa sitä että, kaikki apteekkiluvat myydään jollekin kansainväliselle suuryhtiölle tai monikansalliselle sijoitusyhtiölle, joka nostaa heti Carunan tavoin hinnat pilviin, niin ei kiitos!

Jos se taas tarkoittaa sitä että, kuka tahansa saa perustaa apteekin, niin herra varjele asiakasta! Lääkkeet voivat olla mitä tahansa myrkkyjä.

Monopolit pitää purkaa! Mutta, hallitusti ja mielellään ilman Kokoomuksen neuvoja.

Pasi Käyhkö

Apteekkiala on niitä viimeisiä valtiovallan suojeluksessa olevia toimialoja. Nyt jo olisi aika vapauttaa markkinat. Säästö olisi melko suuri. Samoin tuotteiden saanti paranisi ja toimipaikkojen määrä lisääntyisi huomattavasti.