Maanantai 20.5.2019

”Jokin meni pahasti pieleen: päädyimme tekemään hevonp*skaduunia”

Luotu: 
1.11.2016 18:50
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Ihmiset tekevät nykyään työtä entistäkin pidempään ja kiristyvillä työsopimuksilla, vaikka vielä viime vuosisadalla visioitiin, että 2000-luvulla koneet hoitaisivat kaiken ja ihmisten vapaa-aika kasvaisi. Näin kirjoittaa sosiaali- ja kulttuuriantropologian opiskelija ja Väki-lehden toinen päätoimittaja Eemi Nordström antropologien Antroblogissa.

– Vastoin kaikkia odotuksia aikamme onkin poikinut uusia, merkityksettömiltä tuntuvia työpaikkoja. Ne ovat kaukana vuosikymmenten takaisista ennustuksista 13 tunnin työviikoista. Jokin meni pieleen, ja pahasti, Nordström kirjoittaa.

Hän viittaa antropologi ja aktivisti David Graeberin termiin ”bullshit jobs”:

– Graeberin mukaan työtaakan helpottamisen sijasta teknologia on ikään kuin valjastettu keksimään meille lisää töitä. Tämä näkyy esimerkiksi yrityslain, henkilöstöhallinnon ja tiedotus- ja suhdetoiminnan sektorien ennennäkemättömänä paisumisena. Kasvaneet työajat ovat synnyttäneet matalapalkkaisia palvelualoja, jotka ovat olemassa vain koska muut työt vievät muilta kaiken ajan. Sen sijaan, että järjestelmä olisi helpottanut työntekijän keskittymistä itselleen mielekkäisiin toimiin, meille tarjotaan yhä laajemmin uravalintoja yhdentekeviksi koetuille aloille. Päädymme tekemään hevonpaskaduunia: työtä, jolla ei ehkä ole mitään tarkoitusta, Nordström kirjoittaa.

Lue myös: ”Moni korkeasti koulutettu tuntee itsensä petetyksi”

Lue myös: Elina Lepomäki Li Anderssonille: Minimipalkasta puhuminen on vastuutonta

Nordström toteaa myös, että samaan aikaan esimerkiksi opettajien, sairaanhoitajien, julkisen liikenteen kuljettajien arvostus ja toimeentulo alenevat. Toisaalta akateemisesti koulutetut joutuvat entistä useammin omaksumaan itsensätyöllistäjän epävarman tilanteen.

– Kenties jatkuvan yksilöllisen työllistymisen jälkeen siirrymmekin kohti yhteisöllisempiä työjärjestelmiä joskus hamassa tulevaisuudessa? hän pohtii.

Lue myös: Tulevaisuuden tutkija: ”Tulossa 30 vuoden kultakausi”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Moilanen

Ei koske minua,koska työnkuvaani kuuluu ainakin 4 ammattia niin voin joustavasti pysäyttää yhden kun toinen on sillä hetkellä tähdellisempää.Vahvan 38 vuotisen työhistorian aikana on kertynyt niin paljon hiljaista tietoa että välillä itsekkin hämmästyy kuin pystyn soveltamaan niitä kulloinkin vallitseviin olosuhteisiin.Minun ei tarvitse käyttää titokonetta töissä,luojan kiitos.Miksi sepustella koneelle työjuttuja,joita ei lue työkaverit,pomot eikä yleensä kukaan.Tähän pätee suomalainen sananlasku:"Laiska töitään kehuu"...työ puhukoot puolestaan.

Nita Hillner

"Graeberin mukaan työtaakan helpottamisen sijasta teknologia on ikään kuin valjastettu keksimään meille lisää töitä"

Tämä on myös totta ammattikuntien sisällä. Jostain syystä tekniikka ei ole helpottanut sote-työntekijöiden arkea. Emme ehdi hoitamaan potilaita/asiakkaita yhtään paremmin tai enemmän. Asiakkaille jää vähemmän aikaa kuin ennen. Ja syynä ei ole pelkästään huonot ohjelmat, vaan tekniikan avulla on lisätty kirjaamisia moninkertaisesti entiseen verrattuna.

Jukka Mattsson

Graeberin mukaan työtaakan helpottamisen sijasta teknologia on ikään kuin valjastettu keksimään meille lisää töitä.

Hei haloo!!! onhan noita keksijöitä nähty ennenkin.
Muistan kun eräs esimieheni totesi että "Ei ole tärkeää että asiat tehdään oikein tai huolellisesti kunhan vain ollaan tekevinään jotakin".

Lisää näitä yritysjohtajia niin kyllä se Suomen maine maailmalla nousee...???

Joni Rikkola

Raha on kasautunut. Varakkaalla on varaa palkata ihmisiä vaikka nuolemaan kenkiään oshuvittaa ja valio pitää huolen että sinun on pakko tehdä se. On nuoltava, jottei kuole nälkään.
Historiasta tuttu tilanne uusiutuu.