Maanantai 20.5.2019

”Nyt rytisee”, ”tehdään historiaa” – Riemu repesi hallituksen kivihiililinjauksesta

Luotu: 
2.11.2016 14:04
Päivitetty: 
2.11.2016 14:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Hallituspuolueissa iloitaan hallituksen linjauksesta, jonka mukaan kivihiilen käyttö on tarkoitus kieltää lailla vuoteen 2030 mennessä.

– Nyt rytisee: Suomi on valmis kieltämään kivihiilen käytön! Mahtavaa! hehkuttaa keskustan Katri Kulmuni Facebookissa.

– Yksi vuoden kovimpia uutisia: Juha Sipilän keskustahallitus aikoo kieltää kivihiilen käytön! Tämä on rohkeaa edelläkävijyyttä ja tulevaisuuteen katsomista. Hienoa! hehkuttaa keskustan Mikko Kärnä.

– Nyt tehdään historiaa! Hallitus suunnittelee kieltävänsä kivihiilen käytön energiantuotannossa vuoden 2030 jälkeen. Kohti uutta energiapolitiikkaa, kommentoi kokoomuksen Saara-Sofia Sirén.

Myös oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on noteerannut asian.

–  Hyvä! Hallitus tavoittelee vuotta 2030, vihreistä se on mahdollista jo vuonna 2025, Niinistö kirjoittaa Facebookissa.

Myös vihreiden nuorten puheenjohtaja Saara Ilvessalo iloitsee:

– Kerrankin saa kehua ja kannustaa hallitusta! hän tviittaa.

Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kehuu myös linjausta.

– Hallitus tekee Suomesta ensimmäisen valtion, joka kieltää kivihiilen. Hienoa! Andersson tviittaa.

Energiateollisuus on sen sijaan suorastaan pillastunut tiedosta. Lue lisää: ”Puheet kivihiilen käytön kieltämisestä ovat käsittämättömiä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Vinberg

Jos kivihiilen käyttö kielletään, loppuu teräksen tekokin. Tosin voisi uutisessakin mainita sen, että on aikomus kieltää kivihiilen käyttö energian tuotantoon. Kun energiaa kuitenkin tarvitaan, pitää sitten vähentää hakkeen ja turpeen verotusta, hoitaa vesivoima-asiat kuntoon, tilata vielä yksi ydinvoimala lisää ja lopettaa tuulivoiman tukitariffit.

Olavi Nieminen

Berliinin malli: Kaupungin keskustaan ei saa ajaa autolla ilman hiukkassuodatinta, ympäristösuojelualue, Umweltzone.
Auton tuulilasissa on oltava lupatarra ajo-oikeudesta.
Raskas liikenne ei saa ajaa sinne, bussit ja taksit ajavat maakaasulla.
Tämä on tuntematon asia täällä, myös autokatsastukselle.
Berliinin ilma on paljon puhtaampi ja raikkaampi kuin keskustat täällä.

Koska Suomessa kiinnostutaan keskustojen ilman laadusta ja niiden tervellisyydestä sekä ympäristöarvoista?

Matti Loikkanen

"Nyt tehdään historiaa! Hallitus suunnittelee kieltävänsä kivihiilen käytön energiantuotannossa vuoden 2030 jälkeen." Typerää. Miksei hallitus samalla kiellä lailla talven tulon?

Tekniikan kehitys mahdollistaa kivihiilen käytön täysin PUHTAAN ENERGIAN tuotantoon muutamassa vuodessa.

Jouni Halonen

Noo, 13 vuodessa ehtii takki kääntyä innoikkaimmiltakin juhlijoilta, kun reaalimaailma alkaa potkia takaisin. Väkimäärä maapallolla kasvaa ja kivihiilikin ehditään kaivaa melko loppuun. Täällä tullaan kärvistelemään pakkasilla ulkoasuissa sisätiloissakin. Joko stadilaiset olette tehneet HELEnille lämpölupauksen?

https://enne.helen.fi

En ihan näin äkkiä odottanut energian loppuvan?

Seppo Viljakainen

Voisiko US:n toimittaja tehdä jutun täältä löytyvistä ´sensaatiomaisista´ kommenteista Hesan hiilivoimaloista:

http://mikkonummelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219276-epaonnistuneet-ilma...

"Yksi Helsingin CHP-laitos puhdistaa kaupunki-ilmaa 700 000 m^3 tunnissa. Repikää siitä huumoria!"

" Sen että kaupungilta tulevassa palamisilmassa on enemmän hiukkasia kuin piipusta menee taivaalle, on lakisääteisissä mittauksissa todentanut VTT."

"Hiukkaspäästömittareita ei pystytä kalibroimaan kun rikinpoistolaitos on päällä, siitä yksinkertaisesta syystä että siellä ei ole mitään mitattavaa, niin tarkkaa mittaria EI OLE OLEMASSA!"

Mikko Toivonen

Lyhyesti mahdollista syvällisempää kommenttia funtsiessa voi summata, että tuo kivihiilen lakkauttamisehdotus on yksi niitä järjettömimpiä energiaehdotuksia mita energiaelämän urallani olen koskaan nähnyt.

Sitä järjettömämpi on ainoastaan suuren tuulivoimamäärän rakentaminen totaalisen perusteettomilla tuilla ja väittää tuulivoimaa halvaksi jättämällä nuo tuet pois tuulivoiman hintalaskelmasta. Se on suoraa valehtelua tuulivoimaintressisten toimesta.

Tuulivoima pitäisi täysin lakkauttaa ja heti, eikä suinkaan hiilivoimaa. Hiilivoimaa pitäisi parantaa ja se on mahdollista.

Jarmo Lius

Fossiilinen kivihiili loppuu. Ehkä sitä riittäisi pariksi kolmeksisadaksi vuodeksi, mutta ihmiskuntaa on senkin jälkeen jäljellä vielä muutamaksi miljoonaksi vuodeksi maapallolla ja olisi itsekästä käyttää nekin luonnonvarat nykyisiin tuhlaileviin elämäntapoihin.

Mikset tätä päätöstä voinut tehdä edellinen hallitus?

Pasi Käyhkö

Asetetaan kaikki energian tuotantomuodot samalle viivalle, eli kaikki tuet pois. Vertailu ja ratkaisu sopivimmasta tuotantomuodoista olisi näin meille kansalaisille ja myös teollisuudelle paras mahdollinen. Päätökset asiasta voitaisiin tehdä muissa kuin poliittisissa piireissä.

Jukka Mattsson

Aivan samaa mieltä. Tuo kivihiilen käytön poistaminen on aivan järjetön ratkaisu.

Miksi olen tätä mieltä?

Olemme niitä harvoja maita jotka hallitsevat korkeatasoisen polttotekniikan hyödyntämisen. Polttoprosessissa käytössä olevalla tekniikalla hallitsemme myös venäjältä ostetun korkearikkisen ja kovan kivihiilen polton. Polttamisesta syntyneet päästöt ovat samaa tasoa kuin maakaasulla. Energiatuoton lisäksi hyödynnämme prosessissa syntyneen hukkalämmön kaukolämpönä ja tarjoamme jopa kaukojäähdytyksen kiinteistöjen ilmastointeihin.

Nyt aloitetaan taas tuo Pekkarisen risusavotta jossa ei ole mitään järkeä kuin syrjäseutujen kotitalouksien hakekattiloissa. Mitenkäs nuo todelliset keruukulut, niistä syntyneet päästöt ja lämmityspäästöt? Tätä ei varmana saisi kysyä?

Markku Lehto

Niin , kukahan se laskisi energiataseen esimerkiksi sille, kun metsistä kantoja maasta raastava, kivistä ja hiekasta ravistelevat sekä pilkkovat raskaat kaivinkoneet pakoputket punaisina. Ja että ne sitten rekoilla rahdataan dieseliä polttaen 100 km päähän voimalaitokselle poltettavaksi. Kauempaa kun risuja ja kantoja ei kannata vahvasta julkisesta tuesta huolimatta keräillä voimalaitoksen pannujen alle.

Energiataseellahan tässä tarkoitetaan sitä, että paljonko dieselenergiaa kuluu kantojen ja risujen keräämiseen suhteessa siihen paljonko energiaa kantojen ja risujen polttamisesta voimalaitoksissa saadaa aikaan.

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #20

Seuraavaksi näemme kuinka KEPU junailee tämän risusavotan heikolle energiataseelle jonkinlaisen erikoistuen. Vähän samanlaisen kuin se jolla tuulivoimatuet tukevat Mauri Pekkarisen perhettä. Härskiä mutta totta ja taas sanotaan että eihän tämä ilmainen valtion rahojen kepulaisten taskuun ole laitonta? Ainakin se on business eettisesti arvelluttavaa.

Markku Lehto

Nyt kun tuulimyllytukiaisautomaatti on muiden tukiaisautomaattien mukaisesti saatu pyörimään, Kepu etenee uusien tukiaisten petaamisessa monella sektorilla. Kemiin puuhataan kiinalaisille veronmaksajien ja autoilijoiden piikkiin etanolitehdasta, jonka raaka-aineena on puu. Tässä menoa vauhditetaan kaavailulla lakiin perustuvalla etanolin sekoitussuhteen nostamisella 40 % - 50%:iin. Mukana häärää entinen TEM ministeri Mauri Pekkarinen ja ruotsalaisen puolueen entinen kansanedustaja Carl Haglund. Pekkarisellahan on vankkaa kokemusta tuulimyllytukiaisista ja risupaketista.

Kivihiilen polttamisen kieltämisellä pedataan puun polton lisäämistä. Sehän ei ole muuten ikinä kannattavaa, paitsi jos sitä voimakkaasti tuetaan julkisista varoista.

Kummallakin hankkeella lisätään lainsäädäntöä hyväksikäyttäen keinotekoisesti puun ktsyntää ja näin luodaan puun hinnalle voimakasta korotuspainetta. Ja siitähän kepulaiset metsänomistajat toki tykkäävät. Mutta mitä siitä tykkää ne, joidenka huolena on suomalaisen metsä- , paperi- ja selluteollisuuden kilpailukyky ?

Enpä olisi uskonut, että Olli Rehn lähti tähän mukaan.

Mikko Toivonen

Olli Rehn on kepulainen. Se selittää hänen energiakantansa. Siinä ei ole järjen ja rationaalin hiventäkään. Ei edes maistiaiseksi.

Tuohon alkoholivisioon halusin tarkennusmielessä ottaa kantaa siksi, että alkoholi bensan ohenteena on erittäin pahasta ilmastolle ja luonnolle siksi, että siitä ylivoimaisesti suurin osa eli tällä hetkellä yli 90% tulee elintarvikkeesta tuotettuna ja sen seurauksena suuret metsien ja sademetsien hiilinielut on hakattu ja kaskettu hirveillä ilmastopäästöillä sokeriruo'olle ja diesel puolella palmuöljylle. Seurauksena pahaa monokulttuuristumista ja sokeriruo'on kohdalla alkuperäisestä ilmastohaitasta vuosittaiseen korjuu polttoon ja suureen ilmasavutukseen. Jokainen elintarvike etanolilitra todellisuudessa aiheuttaa hirveää negatiivista ilma ja talousjalanjälkeä missä vahingoista välittämättä rahan kerää sokerijussi tai palmuöljyjussi.

Ainoastaan puhtaasti jätteestä tuotetulla etanolilla on laskennallisesti positiivinen hiilijalanjälki ja sekin vain marginaalisesti. Sitten fakta on taas sellainen että vaikka kaikki mahdollinen jäte Euroopassa muutettaisiin etanoliksi niin siitä riittäisi silloin vain 20% siitä määrästä minkä jussi8 lobby on saanut EU määräyksinä aikaan. Aikaan sinäkin aikana kun Rehn on siellä talouskomissaariona huseerannut.

Metsistämme ja pelloistamme ei yksikään edes lievästi järjissään oleva ihminen polttoainetta kehittäisi ja maailmalla ei kukaan paitsi jussit elintarvikkeista. Kaikki tosin alkoi etanolin osalta US jussien maissin ylituotannosta ja sen poistamistarpeesta. EU sitten vaan kehitti sitä EU jusseja palvelevaksi.

Käytän tässä Jussi ilmausta ilmaistakseni syvän paheksunnan yhden tuilla elävän ryhmän aiheuttamaan ilmasto ja luontohaittaan puhtaasta ahneudesta ja piittaamattomuudesta yhteiseen etuun ja tarpeeseen.

Meillä muistetusti esimerkiksi Sika Liisa roikkui ohraetanoliunelmissa vielä vuosia sen jälkeen kun maailmalla jo oltiin etanolin huonosta tilasta ja taloudesta selvillä. Sitä unta on taitanut pysyä ihan nykykepulaisissakin ja se kytee jossain metsän polttoaineeksi muuttamisen (Haglund) märkien unelmien sivujuonina.

Jotta analyysini ja viestini tulisi erehtymättömän selväksi tuossa etanoli ja metsä polttoaineeksi asiassa niin kiteytän sen yhteen lyhyeen sanaan:

Hyi

Jyrki Itkonen

Ihan vihjeeksi vaan, äänestäjiä voisi kosiskella maltillisemmallakin tavalla vaikkapa niin, että kielletään näin aluksi hiililaitosten lisärakentaminen. Kestävän kehityksen kannalta ei pitäisi sortua vihreään kerskakulutukseen ja purkaa pois toimivia maailman puhtaimpia miljardeja maksaneita voimalaitoksia. Viimeisimmän hiili-investoinnin on tainnut tehdä metsien ja turvesoiden keskellä sijaitseva Jyväskylä. Rovaniemikin turvaa lämpönsä hiilellä.

http://yle.fi/uutiset/3-6348587

Tapio Mäkeläinen

Tuo riemu osoittaa miten lapsellista sakkia eduskunnassa on.
Puolet pois ja liksoihin 60% korotus niin pesti voisi ruveta kiinnostamaan niitäkin joilla olisi reaaliprosessiin jotain annettavaa.
70- luvun stalinistit ei nyppiny niin paljon kuin nämä ilamastofanaatikot.
Osa suvusta muutti jo Yhdysvaltoihin ja kai tässä pitää vakavasti ruveta miettimään samaa. Tämä maa on matkalla kohti ilmastohölmöilydiktatuuria.

Ilkka Hyttinen

"Uusia yhteyksiä on suunnitteilla yhdessä ruotsalaisten kanssa. Haaparannan pohjoispuolelle voi tulla jopa 1 000 megawatin uusi vaihtosähkön siirtoyhteys ja sen jälkeen Fenno-Skan 1 voidaan korvata jopa 1 000 megawatin tasavirtayhteydellä."

Sähkön hintaero repesi - Suomessa kolminkertainen hinta Ruotsiin verrattuna :

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/sahkoniukkuutta-...

Suomen ja Ruotsin välille uusi sähkönsiirtoyhteys: Suomalaisille jopa kymmenien miljoonien vuotuinen hyöty :

http://yle.fi/uutiset/3-9265783

Henna Virkkunen: Suomen ja Ruotsin välille lisää sähkön siirtoyhteyksiä :

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/Henna%20Virkku...

Uusi siirtoyhteys kaventaisi hintaeroja :

http://www.energiauutiset.fi/uutiset/uusi-siirtoyh...

Suunta pohjoiseen Ruotsiin :

http://www.kaleva.fi/mielipide/paakirjoitukset/suu...

Pörssisähkön hinta nousussa:

"Pörssisähkön hinta on viime aikoina noussut. Nousua on siivittänyt ennen kaikkea kivihiilen kallistuminen, kun sen kysyntä Kiinassa on kasvanut"

http://www.energiauutiset.fi/uutiset/porssisahkon-...

Sähköverkko ei ole pullonkaula:

"Suomalaisen sähköverkon kapasiteetti ei ole este kasvattaa aurinkosähkön määrää. Talviaikojen lämmityskuormia kestämään sähköverkkoon voidaan kytkeä vaivatta jopa 12 000 megawattia uutta aurinkosähkövoimaa."

http://www.energiauutiset.fi/uutiset/sahkoverkko-e...

Saksassa 21 miljardia euroa älyverkkoon :

http://www.energiauutiset.fi/uutiset/saksassa-21-m...

”Nyt rytisee”, ”tehdään historiaa” – Riemu repesi hallituksen kivihiililinjauksesta :

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/207537-nyt-rytise...