Lauantai 25.5.2019

”Hallitus haluaa kieltää yksinhuoltajilta isyysrahan – isä joutuu töihin, vaikka kotona on vastasyntynyt”

Luotu: 
7.11.2016 08:10
Päivitetty: 
7.11.2016 09:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jani Toivola.
|

Hallitus haluaa esityksellään kieltää yksinhuoltajaisiltä isyysrahan, kertoo kansanedustaja Jani Toivola (vihr.) kannanotossaan. Kyse on sellaisista yksinhuoltajaisistä, jotka eivät ole asuneet saman katon alla lapsen biologisen äidin kanssa.

– Täysin ilman yhteiskunnan tukea jäävä isä joutuu käymään töissä, vaikka kotona on vastasyntynyt, Toivola toteaa.

Uusi Suomi kertoi hiljattain, että syynä tähän on perussuomalaisen sosiaali- ja terveysministerin poliittinen linjaus. Myös miesparit ovat jäämässä ilman isyysrahaa.

– Tasa-arvoisen avioliittolain viimeistely lakimuutoksineen on loppusuoralla. Tällä hetkellä miesparilla tai yksin lastaan hoitavalla miehellä ei ole lainkaan oikeutta vanhempainpäivärahoihin, jos hän ei asu, eikä ole aiemminkaan asunut, lapsen äidin kanssa. Oikeutta mihinkään perhevapaaseen ei siis ole, vaikka mies vastaisi lapsen hoivasta yksin. Nyt isällä pitää käytännössä olla valtavat säästöt voidakseen jäädä kotiin lapsen kanssa, Toivola toteaa.

Toivolan mukaan yksin vauvaa hoitavia isiä on noin 10 vuosittain. Kelan kustannusarvion mukaan isyysrahan myöntäminen heille toisi noin 0,1 miljoonan kustannukset yhteiskunnalle. Vauva-aikana eronneita lähi-isiä on vuositasolla noin 100. Heidän tukemisensa kustannukset olisivat noin 0,3 miljoonaa. Lainsäädännön tasa-arvoistamisen menot olisivat siis noin 0,4 miljoonaa.

Uusi Suomi kertoi viime kuussa, että kaikki pykälät isien huomioimiseksi olivat jo valmiina, mutta poliittinen mandaatti ei lopulta riittänyt.

Esitys liittyy sosiaaliturvalain muutoksiin, joita ensi vuonna voimaan tuleva sukupuolineutraali avioliittolaki edellyttää. 

Toivola on itse yksinhuoltaja.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Hallituksen esitys rikkoo oikeastaan kaikkia perustuslain 6§:n momentteja vastaan. En voi käsittää, miten tuollaista lakiesitystä voisi perustella. Pitäisikö hallitus asettaa syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää (miehiä ja lapsia) vastaan? Osoittaa hyvin selkeästi, kuinka ohuella pohjalla hallituksen lainsäädäntöön liittyvä osaaminen on, ja kuinka voimakkaasti vakaumukset vaikuttavat hallituksen työskentelyyn.

Kirsti Era

Onkohan persujen neropatit tulleet ajatelleeksi, että tämä luultavasti iskee myös synnytyksen yhteydessä leskeksi jääneisiin miehiin. Tai jos äiti joutuu masennuksen takia sairaalaan.
Kaikkiaan äärimmäisen epäinhimillinen linjaus. Lukekaa Kinnusen Lopotti, jos homojen isyys tuntuu vieraalta ajatukselta.

Tapani Moilanen

No sinähän sen tiedät että persut nämä asiat päättää,taidat istua kärpäsenä katossa hallituksen istunnoissa?Tämä on Hallitukselta sellainen lapsus joita se tapaa suoltaa lähes kaikiin päätöksiinsä.Sipilä ei ole vieläkään tajunnut että maata ei johdeta kuin lestadiolaisten suviseuroja jossa vähemmistöllä ei ole mitään sijaa.

Kaarlo Kunnari

Suuntautuminen samaan sukupuoleen näyttää nyt olevan muotia ja kuitenkin suurin osa meistä on vielä heteroja...Kaikesta loppauksesta huolimatta. Joskus enemmistökin pitäisi huomioida, eli joku etu meilläkin pitää säilyttää. Heteroparit kasvattavat kansalle uudet sukupolvet. Jos joku yksinäinen suuntautunutkin kuriositeetin vuoksi matkii heteroja, ei siitä pidä suurta melua pitää, se on vain elitismiä ja muoti muuttuu nopeastikin. Uuden sukupolven kasvattamiseen menee pari vuosikymmentä ja siksi siihen ei kuulu trendien perässä juokseminen.