Torstai 23.5.2019

Uusi tutkimus: ”Perussuomalaiset hajoaa moneen suuntaan” – Maahanmuuttovastaisimmat pettyivät demokratiaan

Luotu: 
7.11.2016 19:31
Päivitetty: 
7.11.2016 19:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Hallituksessa olo ei ole sopinut Perussuomalaisille. Puolueen johonkin toiseen vaihtaneista äänestäjistä osa pettyi hallituksen säästöihin, osa puolestaan on ”hyvin maahanmuuttovastaisia ja pettyneitä demokratian toimivuuteen”. Arkistokuvassa puoluejohtaja, ulkoministeri Timo Soini ja pääministeri Juha Sipilä.
|

Hallituspuolueista perussuomalaiset on menettänyt kannatustaan eniten, ja perussuomalaisten kannattajat ovat siirtyneet SDP:n, Vasemmistoliiton ja pienpuolueiden kannattajiksi sekä nukkuviksi, kertoo ajatuspaja e2:n tänään maanantaina julkistettu raportti Miksi hallitukset kompuroivat? Tutkimus puolueiden kannattajien näkemyseroista.

–Perussuomalaiset hajoaa moneen suuntaan, tutkimuksessa todetaan.

Valtiotieteen tohtori Jussi Westinen selvensi asiaa tutkimuksen julkistamistilaisuudessa.

–Perussuomalaiset on oma tapauksensa. Vaalien jälkeen sieltä on siirtynyt eniten äänestäjiä SDP:hen, jonkin verran Vasemmistoliittoon, Westinen sanoi.

–Erityisen mielenkiintoista on se, että perussuomalaisista on siirrytty sekä niihin, jotka eivät äänestäisi, että aika paljonkin niihin, jotka sanovat, että äänestäisivät tällä hetkellä jotain eduskunnan ulkopuolista puoluetta, hän totesi.

Perussuomalaisten kannatus oli viimeisimmän gallupin mukaan enää vain 8,5 prosenttia. Viime vuoden eduskuntavaaleissa perussuomalaisia äänesti 17,6 prosenttia äänestäjistä.

Perussuomalaisille lojaaleista vastaajista 62 prosenttia pitää hallituksen tekemiä säästöjä eli leikkauksia perusteltuina. Vasemmistopuolueisiin siirtyneissä puolueen entisissä äänestäjissä vastaava osuus oli vain 28 prosenttia.

– Siellä todella vahvasti näkyi se, että tämä hallituksen talouspolitiikka ei ole tyydyttänyt merkittävää osaa entisistä perussuomalaisten äänestäjistä, Westinen kommentoi.

Osa lähtijöistä ”hyvin maahanmuuttovastaisia ja pettyneitä demokratiaan”

Tutkimuksen mukaan äänestämättömien ryhmään tai eduskunnan ulkopuolisten puolueiden kannattajiksi siirtyneet entiset perussuomalaisten äänestäjät ovat ”hyvin maahanmuuttovastaisia ja pettyneitä demokratian toimivuuteen”.

–Tässä hyvin heijastuu se, että perussuomalaisiin asetettiin suuria toiveita 2015 vaaleissa. Kun he pääsivät hallitukseen, se koettiin varmasti sellaiseksi viimeiseksi vaihtoehdoksi monelle, koska tutkimukset osoittavat, että moni tällainen yleensä passiivinen äänestäjä on mobilisoitunut äänestämään perussuomalaisia. Nyt sitten nämä pettyneet ihmiset hakevat paikkaansa, Westinen kertoi.

Tutkijat eivät kuitenkaan pystyneet tämän tutkimuksen perusteella kertomaan, mihin pienpuolueisiin perussuomalaisten kannattajia on eniten siirtynyt.

Muidenkin suomalaisten usko politiikkaan rapautunut – yksi syy eriskummalliset hallituskoalitiot

Tutkimuksessa paljastui Westisen mukaan, että äänestäjien turhautuminen on lisääntynyt myös kaiken kaikkiaan.

– Aika huonot mielialat on erinäisistä syistä äänestäjäkunnassa. Puoluekannatuksen pirstaloituminen tekee hallituksen kokoamisesta yhä vaikeampaa, ja on enemmän sovitettavia ristiriitoja, hän sanoi.

Kansalaisten luottamusta politiikkaan on Westisen mukaan heikentänyt muun muassa se, että Suomessa on ollut jo 90-luvulta lähtien ”eriskummallisia hallituskoalitioita”. Tällä hän viittaa esimerkiksi kokoomuksen ja vasemmistoliiton sekä vihreiden ja kristillisdemokraattien mahtumiseen samoihin hallituksiin.

–Lisäksi yksikään hallitus ei ole ollut tässä erityisen vakiintunut ja toimivaksi todettu. Se heijastuu myös siihen, että kansalaiset ovat tutkimusten mukaan menettäneet viime vuosina yhä enemmän uskoaan siihen, että päätöksiä voidaan saada aikaan politiikassa, Westinen sanoi.

–Kukin puolue on vuorollaan hallituksessa ja välillä haetaan vauhtia oppositiosta, ja siellä kannatus kasvaa, ja sitten taas päästään hallitukseen ja siellä joudutaan niiden ikävien ja vaikeiden ratkaisujen eteen ja äänestäjät palkitsevat ja rankaisevat toistuvalla syklillä, hän totesi.

Tutkimustulokset perustuvat kyselyyn, johon vastasi 4705 suomalaista. Aineisto kerättiin Taloustutkimuksen internetpaneelilla 15.–21.3.2016. Lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin 2000-luvun eduskuntavaalitutkimusaineistoja. Kysymyksenasettelusta, analyyseistä ja tutkimusraportista vastasi ajatuspaja e2.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Maassamme on edelleenkin tilaus yhteisvastuullisen markkinatalouden puolueelle.
Tällä hetkellä yksikään ns. porvarillisista puolueista ei täytä tuota yhteisvastuullisuuden kriteeriä edes nimeksi.
Muun väriset puolueet puolestaan eivät täytä mitään kriteerejä edes nimeksi.

Esko Riikonen

Meillä on tilaus EU kriittiselle puolueelle, joka vastustaa liittovaltiokehitystä ja sitä, että Saksa ja Ranska päättävät keskenään EU:n asioista. Muut saavat vikistä ja totella. Schengen alueen rajavalvonnan puute on tuonut suuret ongelmat, EU on siitäkin vastuussa. Kreikan tukeminen on saanut aikaan järjettömän tilanteen, koska EU:lla ei ollut tahtoa tai halua laittaa Kreikka ulos eurosta. Euro ei taida olla meille menestystekijä. Sen ovat todenneet muutamat asiantuntijat, joilla on kyky ajatella itsenäisesti ja joilla ei ole kytkentää, joka estää puhumasta totta.
Eu kytkeytyy moneen ongelmaan tai on sen aiheuttaja. Eu:n olisi pitänyt pysyä kauppaliittona.

Nita Hillner

Jeps, luottamus on vähentynyt. Olen aina äänestänyt, mutta taidan ensimmäisen kerran jättää seuraavat eduskuntavaalit väliin? Ei ole mieltä äänestää koska kompromissihallitukset eivät kykene tekemään järkeviä päätöksiä. Suomessa liian monta puoluetta!

Nytkin esim. Kepu ajaa vain oman ryhmän etuja (maanomistajat), luonnosta viis (turpeen poltto) kunhan raha siirtyy oikeaan osoitteeseen. Turpeen nostaminen pilaa vesistöt. Myös rakennusliikkeiden vastuut ovat Suomessa retuperällä. Epäilen etteivät puoleet uskalla muuttaa lakia kuluttajaystävällisemmäksi koska suuret urakoitsijat antavat puoluetukea. Korruptiota?

Ehkäpä poliitikot heräisivät jos suurin osa kansasta (noin 70-80%) jättäisi äänestämättä. Käytännössä vain rikkaimman eliitin (1-2% kansasta) ja maanomistajien kannattaa äänestää Suomessa.

Pietari Vanharanta

EU:sta ero paras ratkaisu. Ilman eu:ta politikot joutuis todella töihin. Nyt eduskunta on jäänne 20 vuotta sitten olleesta tilanteesta. EU:lta odotetaan sitä jotain ihmeellistä mitä ei ikinä tule tapahtumaan. Eli EU ero parasta mitä suomelle vois nyt tapahtua.

Jukka Sarjanen

Kyllä se EU aikamoisen hyvinvointi loikan antoi alkuvuosinaan... Samalla vahvistimme kuuluvamme Eurooppaan Venäjän sijasta...

Nyt on jokin aikaa mennyt taloudellisesti kehnosti, mutta ei pelkästään EU:sta johtuen...

Kaksi viimeistä, ja etenkin nykyinen hallitus, kepuineen ja persuineen, ovat toimineet (ts. eivät toimineet) surkeasti...

EU ero ei tässä tilanteessa auta mitään, mutta vaaleissa noita surkeita puolueita voi aina vaihtaa...

Markus Vuorivirta

Muistan elävästi. Perussuomalaiset oli sellainen viimeinen oljenkorsi viime eduskuntavaalien alla. Puheita tietysti tuli autoradiosta. Ihan herra Soinikin oli niin huolissaan köyhien ja syrjäytyneiden, varsinkin nuorten hylättyjen miesten asemasta. No puheet oli läpinäkyviä mutta kun ei ollut muutakaan vaihtoehtoa. Muut puolueet oli jo valmiiksi läpimätiä. Perussuomalaisten äänestäminen oli simppelisti sanoen vain testi. Sen testin onnistumisen todennäköisyys oli jotain tyyliin 1%. Usko ei siis ollut kovin suuri ja hyvin nopeasti valinnan jälkeen se pahin painajainen toteutuikin. Samanlainen hyväveliverkosto takinkääntäjä huijariremmi niin kuin kaikki muutkin läpimädät "kansan"edustajat tässä maassa ovat. Aina samat naamat, aina samat jorinat. Jokaikisellä. Mitään muuta keinoa ei ole veroja kerätä kuin tupakka viina ja autot... JA mitään muuta säästökeinoa ei maasta löydyi kuin ruoskia köyhät oikealla hevosruoskalla suohon. Mutta ei mitään. Kohta on taas vaalit......... Ja sitten ei ole pitkä aika kun on seuraavat vaalit.... Nämä vaalit eivät merkitse enää yhtään mitään. Lopetan yksinkertaisesti äänestämisen koska sillä tavalla tässä tunkiossa ei ainakaan voi vaikuttaa. Ei ole mitään mitä äänestää. Se siitä demokratiasta ja kansanvallasta. Pelkkiä tyhjänpuhuvia huijareita koko eduskuntatalo täynnä - nyt ja aina. Hyvää 100 vuotispäivää tällekin ihme viritykselle!

Esko Riikonen

Perussuomalaiset allekirjoittivat hallituskiimasa huonon hallitusohjelman. Toki oli huonoa tuuriakin, kaikkia tapahtumia ei voinut riittävästi ennakoida. Kepu ja kokoomus pelaavat yhteen ja perussuomalaiset ovat hallituksen ottopoikia ilman sananvaltaa. Sipilä onnistui pelaamaan perussuomalaiset sivuraiteelle kantamaan suurimman vastuun hallituksen politiikasta. Soini ei uskaltanut haastaa kepua tai kokoomusta. Silloin alkutaipaleella se olisi ollut hyvin mahdollista, kun kannatus ei ollut nykylukemissa. Nyt perussuomalaiset saavat olla vain vastuunkantajia. Mielipiteitä ei kuunnella. Grahn-Laasonenkin hyppii Soinin silmille Guggenheim asiassa. Varmaan Stubbin ohjaamana.

Seppo Saari

Tässä olisi ollut kiintoisa ja tuore otsikko Pelkosen jutulle:

"Vasemmistoliiton ja SDP:n, mutta myös vihreiden kannattajakunnat ovat vasemmistolaistuneet. Vihreiden kannattajista 69 prosenttia sijoittaa itsensä vasemmistoon. Vain 19 prosenttia vihreistä pitää itseään oikeistolaisena."

Meillä onkin 3 vasemmistopuoluetta! :-)

Markku Laitinen

En usko että nykyiset puolueet ja niissä toimivat poliitikot kykenevät ratkaisemaan maan ongelmia, koska ovat ne itse aiheuttaneet. En myöskään usko että vaalit ovat rehellisiä, vaan uskon huomattavaan vaalivilppiin.

Oikeaan demokratiaan kuuluisi että kuka tahansa voisi asettua ehdolle vaaleihin ja kuka tahansa voisi äänestää ketä tahansa. Vaalien tulisi olla myös täysin avoimia, eli äänestystulosten tulisi olla julkisia siten että kuka tahansa voi käydä tarkastamassa kenen tahansa äänen. Vain näin voidaan taata rehellinen äänestystulos, kun kuka tahansa voi tarkastaa niin oman äänensä kuin muidenkin.

Ovathan eduskunnassakin tehtävät äänestykset julkisia.

Topi Rantakivi

@11. En usko niin kauan kuin eduskunnan tulosruutu esittää jokaikisen edustajan päättämät äänet, kuten sen, että Paavo Arhinmäki vilkaisi heti, että ketkä ne kaksi petturia olivat ja antoi heille potkut puolueesta.

Tulosruutu pitää ottaa pois ja äänestysnapit pitää olla piilossa pikkulaatikossa, missä voi äänestää kyllä painamalla alas ja näyttämällä keskisormea painamalla ylös "Ei".

Jukka Laulajainen

Enemmän asioista kansan äänestyksiä. Jos 66% kansaasta äänestää esim ei guggelille niin se haudataan. Tämä vain esimerkki, älkää tarttuko kohteeseen.

Tai maksimi 2 kautta eduskunnassa jonka jälkeen pakkoeläke eikä enää mihinkään valtion tai valtion yhtiön virkaan mitään asiaa.

Erkki K. Laakso

Persut saa mun puolestain hajotakin, sillä niin skitsofreenistä jengiä on puolueessa, et omana esimerkkinä se, et kelpasin kyllä PS:n valtakunnalliseksi jäseneksi, mut en Alavuden paikallisyhdistyksen jäseneksi ja jarruina kaksi päätahoa Pekka Kaihoniemi PS:n valtuuston varapuheenjohtaja ja Yrjö Paukkunen monista rikoksista tuomittu "lakitoimistoyrittäjä".. Nämä kaksi mulkkua pääosin estivät jäsenyyteni, et silleen? Mul ei ole voimassaolevaa rikosrekisteriä, toisin kuin paikallisyhdistyksen pj:llä!!?

Markku Nieminen

Josko muisteltaisi menneitä vaaleja. Kaksi vaalikautta sitten Kepu kirottiin alimpaan helvettiin ja jätettiin oppositioon. Viime kaudella SDP ja Kokoomus hallitukselle tuomio tulia samoin saatesanoin!
Mitä tapahtui? Kepu nousi tähän hallitukseen rytinällä. Nyt näyttää siltä että, seuraavaan tulee kirottu SDP siipeilijöineen!
Eihän mikään näin muutu IKINÄ!
Kaikki, kautta aikain "omaan puolueeseen pettyneet", äänestäkää seuraavissa vaaleissa mitä tahansa muuta paitsi ei näitä kolmea Kokoomus, Keskusta, SDP!
Ne pyörittävät HYVÄVELI VERKOSTOA! Eivät muut.

Hans Kotkavuori

Ei Suomessa ole demokratiaa: "Ollaan siirrytty korporaatioiden valtaan. Iso raha manipuloi vaaleja ja valitut ovat tiukan puoluekurin ohjauksessa. Näissä olosuhteissa, missä on se demokratia, yksityisen kansanedustajaehdokkaan mahdollisuudet tulla ilman korporaatioiden rahoitusta valituksi ja valituksi tulleen kansanedustajan mahdollisuudet toteuttaa parhaaksi katsomaansa vaaleissa lupaamaa politiikkaa?"

Ehdokasta tai puoluetta seuraavissa vaaleissa vaihtamalla mikään ei muutu, kuten jytky jo kiistatta osoitti. Ainoa tapa edes yrittää aikaansaada muutos, on muistaa äänestää ja jättää äänestyslippu, joka taatusti hylätään. Vain se osoittaa kiistatta äänestäjien tyytymättömyyden nykyiseen päätöksentekoon.

Markku Nieminen

Lainaus Hans; "Ainoa tapa edes yrittää aikaansaada muutos, on muistaa äänestää ja jättää äänestyslippu, joka taatusti hylätään."
Kunpa sinä tai edes joku kertoisi minulle miten tämä ehdottamasi hylätty ja/tai äänestämättä jättäminen vaikuttaa?
"Osoittaa kiistatta äänestäjien tyytymättömyyden", niinkö?
Kyllä ne herrat tietää nytkin, että äänestäjät ovat tyytymättömiä.
Ne tietää myös että, siitä huolimatta ne, oma kannattajakunta eli porukka joka hyötyy tavalla tai toisella tästä hv kerhosta, äänestää heitä! Ja he pysyvät vallassa tämän hv kerhon ansiosta teitpä sinä tai minä, tavallinen äänestäjä, tyhjän äänestyslipun tai jätit äänestämättä!
Miten viisaat, järkevät ja koulutetut ihmiset voivat edes harkita antavansa vapaat kädet näille pelaajille? Suomen syöjille, sanan varsinaisessa merkityksessä!

Hans Kotkavuori

Tällaisen taviksen mahdolliset vaihtoehdot, siis lailliset ja rauhanomaiset ovat aika vähäiset:
1. Äänestää "oikein" = mielestäni oikeaa ehdokas/puolue yhdistelmää.
2. Lähteä mukaan puoluepolitiikkaan ja äänestää oikein.
3. Lähteä mukaan puoluepolitiikkaan ja ryhtyä itse ehdokkaaksi.
4. Perustaa uusi puolue ja ryhtyä itse ehdokkaaksi.
5. Jättää äänestämättä, eli nukkua yli vaalien.
6. Jättää taatusti mitätöitävä äänestyslippu.

Mietipä vaihtoehtojen toteutumisten aikaansaamat vaikutukset loppuun.

Sanot "Kyllä ne herrat tietää nytkin, että äänestäjät ovat tyytymättömiä." Tietää, tietää muttei pelkää. Mutta jos 40 % nukkujien tilalle tulee 40% äänestäneitä, muttei heitä, silloin iskee pelko. Siitä huolimatta, että valinnat luonnollisesti tapahtuvat virallisista ehdokkaista.

"Miten viisaat, järkevät ja koulutetut ihmiset voivat edes harkita antavansa vapaat kädet näille pelaajille?" Niinhän annat nykyisinkin.

Markku Nieminen

En anna! Minä en koskaan anna ääntäni näille kolmelle, Keskusta, Kokoomus, SDP!
Miksiköhän? Kenen syy, että olemme koko Euroopan ja pohjolan hännänhuippu taloudessa. Sen kun keksit niin ymmärrät.

Vaihtoehto 1. OK
2. OK mutta hidas tie, valtiolaiva ei käänny vuodessa eikä edes neljässä
3. Hidas ja epätodennäköinen valituksi tuleminen. Puoluekuri.
4. Hidas ja epätoivoinen tie
5. Ei vaikutusta! Auttaa vain HV valtaapitäviä pysymään vallassa.
6. Ei vähäisintäkään vaikutusta.

Hans Kotkavuori
Vastaus kommenttiin #20

Valitan. Kyllä sinä annat, kun et ajattele laatikon - tavanomaisten tapojen - ulkopuolella olevia mahdollisuuksia loppuun asti.

Jo yksin äänestysmenetelmä tiputtaa pois 1. vaihtoehdon. Yhden yksittäisen ihmisen ääni ei kauas kanna, kun äänioikeutettuja on yli 4 miljoonaa. Tarpeellista äänikeskittymää ei ole saatavissa aikaan. Ja jos olisi se saattaisi vetää mukanaan enemmänkin henkilöitä, jotka eivät missään tapauksessa ole niitä "oikeita". Pelkällä oikean ehdokkaan/puolueen äänestämisellä ei mikään tule muuttumaan.

Sama, joskin vielä korostuneempana on tilanne, jos ”oikeana” pitää ns. pellepuolue/ Pelle-ehdokasta, siis vaihtoehtoa, jota ei missään tapauksessa ”oikeasti” äänestäisi. Nimittäin Pelle voi vielä tulla valittua ja vetää mukanaan muitakin ”törppöjä”.

Sinun tavallasi ei muutosta aikaan sa, viittaan 1. kommenttiini.

Aiheetta enempään.

Markku Nieminen

Tuolla logiikalla "oikeat puolueet", Keskusta, Kokoomus ja SDP, ne jotka katastrofin ovat aiheuttaneet, ovat oikeita ja kaikki muut ovat sen mukaan pellepuolueita. Olkoon niin!
Mutta, silti uskon ja väitän että, jos äänestäjät äänestäisivät kaksissa vaaleissa vaikkapa pellepuoluetta, siis niitä muita puolueita, nämä mainitsemasi "oikeat puolueet", Keskusta, Kokoomus ja SDP, palaisivat puolueohjelmaansa ja siis kansan mielipidettä kuunteleviksi populisteiksi. Muutenhan heiltä loppuisi leipä!

Minä annan ääneni muutoksen puolesta. Niin pitäisi tehdä kaikkien muidenkin, niin muutos tapahtuu.

Heikki Turunen

Noin totaalista takinkääntöä on aika hankala perustella äänestäjille mitenkäänpäin.
Keskusta ja Kokoomus päättävät kaikesta ja Persut äänestävät sitten samoin ihan vain jotta saavat pitää paikkansa hallituksessa.
Puolueen kalifi ei ole tuntunut vaalien jälkeen kipparoivan puoluetta yhtään, on vain kirjoitellut psykedeelisiä plokeja aiheenaan fillarikommunistit ja muut taruolennot.

Markku Nieminen

Hallitus ei äänestä. Hallitusohjelmassa on sovittu suuntaviitoista ja koko hallitus vastaa siitä yhdessä. Nopeampaa muutosvauhtia odottaisimme useimmat, mutta demokratiassa se ei niin vain onnistu.
Muuten, vastaisitko kun tunnut tietävän, miksi hallitusta arvostellaan mm. PerusSuomalaisen politiikan, populismin harjoittajaksi, jos PS on kääntänyt takkinsa? Eikö tuossa piile paradoksi?

Juhani Nyström

Perussuomalsiten kannatuspohja on menestyksellisesti hajoitettu lehdistön keskitetyn ja jokapäiväisen kampanjoinnin avulla. Uskon, että kova pohja on jäljellä ja uusi nousu on todennäköinen. Tätä puoluetta tarvitaan vipuvarreksi vanhakantaisten puoluepukareiden estämiseksi tekemästä liian tyhmiä päätöksia. Luottakaamme vain Soiniin. Ilman häntä meillä ei ole toivoa.