Sunnuntai 26.5.2019

”Vetäydyn kuntavaaliehdokkuudesta” – HS: Sisaren 44 000 €:n Kela-petos syynä Saido Mohamedin ilmoitukseen

Luotu: 
15.11.2016 11:20
Päivitetty: 
15.11.2016 14:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kela-tukien väärinkäyttö perhepiirissä johti kuntavaaliehdokkaan vetäytymiseen.
|

Vihreiden kuntavaaliehdokas Saido Mohamed peruu ehdokkuutensa. Mohamed on ilmoittanut asiasta Facebook-sivullaan, ja asiasta kertoo myös Helsingin Sanomat.

– Pitkän pohdinnan tuloksena olen tullut siihen päätökseen, että vetäytyn Helsingin Vihreiden kuntavaaliehdokkuudesta, Mohamed viestittää julkisessa Facebook-päivityksessään.

Hän toteaa vetäytymisensä liittyvän käräjäoikeuden käsittelyyn, jossa Mohamed kirjoituksensa mukaan oli ”vapaaehtoisesti mukana todistajana”.

Helsingin Sanomat kertoo, että Mohamedin sisar tuomittiin äskettäin Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomion mukaan Mohamedin sisko on väärinkäyttänyt Kelan tukia kavaltamalla lapsilisiä. Sekä Helsingin vihreät että Saido Mohamed itse korostavat, että häntä itseään ei ole tuomittu asiassa.

Tuomittu sisko oli saanut tililleen Suomesta lapsilisiä vuosina 2003–2013, vaikka oli muuttanut ulkomaille. Petoksella hankittu etu on ollut 44 232 euroa, HS kertoo. Tuomitun mukaan hän ei itse saanut tai käyttänyt petoksella hankittuja rahoja, ja hän oli kertomansa mukaan jättänyt lapsilisien lakkauttamisen sisarensa Saido Mohamedin vastuulle. HS:n mukaan Saido Mohamedin hallussa on myös ollut siskon pankkikortti, mutta kaksikko oli oikeuden asiakirjojen perusteella eri mieltä siitä, kuka rahoja on käyttänyt.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Vinberg

Kymysys? Kuka jätti Kelalle ilmoittamatta muutosta? Kenellä oli pankkiautomaattikortti? Britanniasta käsin ei korttia ole voinut käyttää. Vaikkei nyt tuomittu, niin kenellä oli mahdollisuus ja motiivi rahojen käyttöön?

Ralf Karlsson

Henkilö joka muuttaa on aina itse vastuussa ilmoittamisesta. Henkilö joka hakee ja saa etuuksia Kelalta on aina itse vastuussa hakemuksen oikeellisuudesta. Kuka ne rahat käyttää on täysin irrelevantti oikeuden edessä vaikkakin moraalisia aspekteja voi tietysti olla asiassa.

Petri Hämäläinen

Jos Mohamed on käyttänyt törkeällä petoksella saadut varat, on hän ryhtynyt rikoksella saatuun omaisuuteen. Se on kätkemisrikos josta voidaan käydä erillinen oikeudenkäynti.

"Kätkemisrikos on rikoksella saadun omaisuuden piilottamista.

Oikeudettomasti tietyillä rikoksilla saatua toisen omaisuutta ei voi pitää hallussaan vapaasti. Vaikka ei itse olisi alun perin vienyt sitä omistajan hallusta, voi silti syyllistyä kätkemisrikokseen. Joka kätkee, hankkii, ottaa huostaansa tai välittää toiselta varkaus-, kavallus-, ryöstö-, kiristys-, petos-, kiskonta- tai maksuvälinepetosrikoksella saatua omaisuutta tai muulla tavoin ryhtyy sellaiseen omaisuuteen, on tuomittava, jollei teko ole rangaistava rahanpesuna, rangaistukseen kätkemisrikoksesta. Tuomitseminen kätkemisrikoksesta siis edellyttää, että teko ei täytä rahanpesun tunnusmerkistöä. Rangaistuksena voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta yksi vuosi kuusi kuukautta." (Minilex.fi)

Esko Kotilainen

Lienee syy vetäytymiseen mahdollinen syytteen saaminen kavalluksesta.Nykyisen käytännön mukaan lienee ei kuitenkaan tutkita,vaan mennään mistä aita alin on.Loput painetaan villaisella,ettei paljastuisi liikaa.Lieneekö ko.lapsetkaan todellisia,voivatpi olla myös ns.kiertolapsukaisia,joita käytetään toimeentuloavustuksien ja lapsilisien maksimointiin.Näin on ilmennyt esim.Ruotsissa useissa tapauksissa,enkä usko että ko.kansanryhmät käyttäytyisivät Suomessa eri tavoin.Tämä on sitä rikastuttavaa epäkultuuria jolla Suomi saadaan kansainväliselle tasolle.Sarjassa helpoimmin höynäytettävät hölmöt.

Jouko Repo

Aika hurjalta touhu vaikuttaa. Noita rahoja tuskin saadaan milloinkaan takaisin. Rangaistuksena ehdollinen vankeustuomio. Paljonkos se sitten painaa,, tuskin minkään vertaa. Korkeintaan naurattaa.

Jaa-a. Taitaa olla sellainen yksittäistapaus ?

Raili Sergejeff

Kela ei ota kuuleviin korviinsa, jos ilmoittaa jonkun ulkomaille muutosta ja yrittää saada maksatukset lakkautetuksi.

Eräs henkilö muutti Yhdysvaltoihin, ja sai kuitenkin Kelalta lapsilisät ja kodinhoidontuen, koska ei ilmoittanut muutosta.

Kelalle ilmoitettiin pariinkin otteeseen, että maksatus pitää lakkauttaa, mutta eivät ne alkaneet tekemään mitään asialle, koska asianomainen ei itse tehnyt muuttoilmoitusta.

No, tämä Yhdysvaltoihin muuttanut sai rahat Kelasta parin kolmen vuoden ajan, varmaan hän ei ilmoittanut muuttoa, koska halusi ne rahat sinne, ja kun joku muu ilmoitti, sitä ei otettu tosissaan.

Jouko Repo

Kukas muuten valvoo Kelan touhustamista ? Jos rahojen väärinkäyttö on noin helppoa, niin herää kyllä kysymys, mitä muita väärinkäytöksiä ja kytkentöjä Kelan maksujen takaa löytyy ?

Tässähän olis tutkivalle journalistille hyvä projekti.

Mika Sevón

"Tässähän olis tutkivalle journalistille hyvä projekti."
Anteeksi kelle, eikö viherkommaridemukkapohjainen kopipaste riittäisi, muuta ei Suomessa enää ole. Ai niin, on, mutta se on valehtelevan paskamedian toimesta nimetty valemediaksi.

Jaakko Paasonen

Ei kommentoitavaa..tai oikeastaan sen verran että yllätyikö enää kukaan tästä visusti piilootellusta oikeus jutusta. Jos kyseessä olisi ollut pSuomalainen poliitikko niin etusivun juttuna tuota olisi revitelty meedioissa.
Vihreät ovat ymmärtäneet ulkomaalaistaustaisten ehdokkaiden pr arvon sen kummemmin asiaa miettimättä ..ja josta
Loistavana esimerkkinä on taas tämäkin yksittäistapaus ...kuinkas muuten.

Jarmo Hussi

"Oikeus katsoi todistetuksi, ettei tuomittu ole saanut rahoja ainakaan Saido Mohamedin kertomien välityspalvelujen kautta. Oikeus myös katsoi, ettei tuomitun ja todistajien kertomusten perusteella ”ole uskottavaa, että [tuomittu] olisi saanut rahoja muullakaan tavalla.”
Aivan turhaan perui ehdokkuutensa. Juhankin mielestä kyseessä on perusrehellinen vihreä poliitikko.

Jaakko Paasonen

Niinpä tietysti..taidat tuota oikein toivoa vaan valitettavasti joudut pettyämään...mutta juha salmi, vikisetkö ja vingutko sinä tyhmyyttäsi kun median lopultakin alkaa kirjoittaa näistä mamu siipeilijöiden tekemistä rikoksista?vai oikeastikko olet sitä mieltä että rasistit ne täällä taas ovat äänessä.?

Mirja Mönkkönen

Olen kuullut tarinan maahanmuuttajasta jonka lompsa unohtui taksiin. Siinä oli viisi (5) kela-korttia joissa hiukan eri nimi ja hiukan eri henkilötunnus. Kyseessä eivät olleet perheenjäsenten kortit (perhe = vanhemmat ja mahdolliset lapset). Josko tarina on totta ei ole tiedossani. Enkä tiedä sitäkään voiko ns kantasuomalainen saada pari kela-korttia lisää kun menee ja sanoo että kaikki paperit tuhoutuivat tulipalossa tms.

Jaakko Paasonen

Totta tuo on, vaikka se tietysti viranomasten taholta jyrkästi kiistetään. Syyttämättä jättäminen kun on näissä rikoksissa se taikasana nykyään. Ja kun näissä mamu jutuissa avain asemassa olevat virka miehet/naiset (syyttäjät) toimivat saamiensa ohjeiden (käskyjen) mukaan, niin mikäs on elintaso/ mamu turistien rötöstellessä.?
Kanta väestö kiristelee hampaitaan ja koittaa vältellä rasisti leimasinta joka on läjähdellyt tiuhaan viimavuosina.
Varsinkin aina esim.kunta/ek vaalien alla.