Sunnuntai 26.5.2019

Poliisi aloittaa tutkinnan Saido Mohamedista – epäillään törkeästä rahanpesusta

Luotu: 
17.11.2016 11:36
Päivitetty: 
17.11.2016 11:44
  • Kuva: Inka Soveri / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Varavaltuutettu, vuoden pakolaisnaisena palkittu Saido Mohamed joutui poliisitutkinnan kohteeksi. Arkistokuva.

Helsingin poliisi aloittaa esitutkinnan kuntavaaliehdokkuutensa tällä viikolla peruneen vihreän vaikuttajan Saido Mohamedin toiminnasta.

Tutkinta liittyy Saido Mohamedin sisaren tuomioon mittavasta Kela-petoksesta. Saido Mohamed oli oikeudessa kuultavana vain todistajana, mutta sisaren oikeudelle esittämien väitteiden mukaan hän olisi itse käyttänyt petoksella saatuja rahoja. Oikeus ei ota tuomiossaan kantaa Saido Mohamedin rooliin rahojen käytössä, mutta pitää tosiasiana, että tämän sisar ei itse ole saanut käyttöönsä kyseisiä rahoja.

Poliisin aloittamasta tutkinnasta kertoi ensin Helsingin Sanomat. Rikosylikomisario Jari Illukka vahvistaa asian Uudelle Suomelle. Hänen mukaansa tutkinnan aloittaminen liittyy tämän viikon uutisointiin Saido Mohamedin sisaren tuomiosta.

– Sen jälkeen Helsingin poliisille on tullut kolme erillistä tutkintapyyntöä asiaan liittyen, ja sen seurauksena on kirjoitettu rikosilmoitus, jossa nimikkeenä on törkeä rahanpesu, Illukka sanoo Uudelle suomelle.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Mohamedin sisaren törkeästä petoksesta, sillä perusteeton etuuksien nostaminen oli jatkunut kymmenen vuoden ajan ja perusteettomia lapsilisiä oli kertynyt noin 44 000 euron edestä. Tuomiosta huolimatta oikeus piti uskottavana tuomitun sanomaa siitä, että hän itse ei ole saanut rahoja käyttöönsä. Rahansiirroista, joihin todistaja Saido Mohamed viittasi, ei oikeuden mukaan löytynyt näyttöä. Rahojen saamatta jäämisellä ei kuitenkaan ollut merkitystä vastaajan syyllisyyteen, sillä tämän olisi itse tullut huolehtia lapsilisiensä lopettamisesta. Tuomittu kertoi pyytäneensä sisartaan Saido Mohamedia katkaisemaan lapsilisien tulon.

Kiistatonta oli molempien osapuolten mukaan se, että Saido Mohamedilla oli hallussaan sisarensa pankkikortti. Muuten oikeus ei ottanut kantaa Saido Mohamedin rooliin.

Lue myös: ”Vetäydyn kuntavaaliehdokkuudesta” – HS: Sisaren 44 000 €:n Kela-petos syynä Saido Mohamedin ilmoitukseen

Uusi Suomi tiedusteli aiemmin kihlakunnansyyttäjä Sonja Varpasuolta asiasta, ja hän kertoi, että Saido Mohamed ei ollut syyttäjäviranomaisille toimitetussa materiaalissa epäiltynä.

– Syyttäjälle tämä on tullut [poliisilta] niin, että rikoksesta epäiltynä on ollut ainoastaan tämä asiasta tuomittu vastaaja, Varpasuo kertoi.

Petoksen tunnusmerkkeihin kuuluu oikeudettoman taloudellisen hyödyn hankkiminen itselle tai toiselle, joten petoksella hankittujen rahojen loppukäyttäjällä ei ole merkitystä asiassa. Rikosylikomisario Jari Illukka ei toistaiseksi ota kantaa siihen, onko Saido Mohamed missään vaiheessa aiemmin ollut sisarensa asiassa epäiltynä rikoksesta.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vesa-Pekka Sainio

Mitäs luulette, alkaako tästä valtava julkinen (median masinoima) paheksunta, vaaditaanko Ville Niinistöä ottamaan kantaa asiaan ja erityisesti tuleeko Suomen Pakolaisapu ry vetämään antamansa tunnustuksen pois Mohamedilta? Veikkauksia?

Jarmo Hussi

Helsingin vihreiden puheenjohtaja Marja Halonen :
”Saido [Mohamed] oli käräjäoikeudessa vapaaehtoisena todistajana. Hän todisti Kelan puolesta”, Halonen kertoi tiistaiaamun HS:lle.
”Korostamme, että hän ei ole itse ollut syytettynä, eikä häntä ole tuomittu."
Vihreät ei ole Halosen mukaan painostanut Mohamedia asiassa esimerkiksi vihreiden julkisivun takia. Mohamed on vetäytynyt ehdokkuudesta, mutta hän on edelleen puolueen jäsen.
Vieläköhän Halonen korostaa sitä ettei Mohamed ole syytettynä.
Sainiolle median suhtautumisesta. Tietäähän sen suhtautumisen. Hesarillekin oli niin kovin kovin kovin vaikeaa kertoa uutisessaan kaikkea kerralla vaan sitä piti päivittää kerta kerran jälkeen vähä vähältä. Koville otti.

Hannu Mononen

Rikoksesta epäilty on jo lähtökohtaisesti sellaisessa erikoisasemassa, että media tulee antamaan hänelle erityiskohtelun, toisilla kriteereillä kuin mitä sovelletaan törkeästä rahanpesusta epäiltyyn kantaväestön edustajaan.