Sunnuntai 26.5.2019

Esitutkintapöytäkirja paljastaa: Poliisi kuuli Saido Mohamedia rikoksesta epäiltynä jo aiemmin

Luotu: 
18.11.2016 14:50
Päivitetty: 
18.11.2016 15:27
  • Kuva: Inka Soveri / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Saido Mohamed kiisti kuulusteluissa häneen kohdistuvat rikosepäilyt sekä siskonsa väitteitä roolistaan lapsilisäasiassa.

Faktakulma

Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Saido Mohamed (vihr.) perui kohun seurauksena ehdokkuutensa tulevissa kuntavaaleissa ja on myös vihreiden mukaan vetäytynyt puolueeseen liittyvistä muista luottamustoimista. Ennen vihreitä Mohamed vaikutti kokoomuksessa.

Hän työskentelee Ihmisoikeusliiton asiantuntijana ja on toiminut muun muassa Suomen Somalia –verkoston puheenjohtajana sekä Helsingin maahanmuutto- ja kotoutumisasioiden neuvottelukunnassa. Vuonna 2011 hänet palkittiin vuoden pakolaisnaisena.

Varavaltuutettu Saido Mohamedia (vihr.) kuultiin rikoksesta epäiltynä jo hänen siskolleen petostuomion tuoneen poliisitutkinnan aikana, ilmenee Uuden Suomen hankkimasta esitutkintapöytäkirjasta. Syyteharkintaan Saido Mohamedin epäily ei edennyt.

Helsingin poliisi ilmoitti eilen torstaina alkavansa tutkia Mohamedin toimintaa mahdollisena törkeänä rahanpesuna. Lue myös: Poliisi aloittaa tutkinnan Saido Mohamedista – epäillään törkeästä rahanpesusta

Tutkinnan käynnistivät tutkintapyynnöt, joita poliisi sai tällä viikolla Saido Mohamedin sisaren petostuomion uutisoinnin jälkeen. Poliisi teki tämän jälkeen itse rikosilmoituksen.

Saido Mohamedia kuultiin sisarensa oikeudenkäynnissä vain todistajana. Oikeudenkäyntiin johtaneen poliisitutkinnan aikana häntä kuitenkin kuultiin myös rikoksesta epäiltynä, kuten siskoaan.

– Hänet on kuultu epäiltynä siinä alkuvaiheessa. Mutta sitten kun asia on siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan, hän ei ole enää ollut epäilyn asemassa, vahvistaa rikosylikomisario Jari Illukka Helsingin poliisista.

– Syyttäjä on esitutkintamateriaalin perusteella päättänyt, ketä hän lähtee siinä syyttämään, ja on päätynyt siihen, että ainoastaan tätä toista henkilöä.

Kihlakunnansyyttäjä Sonja Varpasuo sanoi aiemmin Uudelle Suomelle, että poliisi on voinut esitutkinnassaan kuulla ihmisiä eri asemissa, mutta ”syyttäjälle tämä on tullut niin, että rikoksesta epäiltynä on ollut ainoastaan tämä asiasta tuomittu vastaaja”.

– Se on teknisesti sillä tavalla varmastikin. [Esitutkintapöytäkirjan] kansilehdessä on vain yksi epäilty. Esitutkinnan aikana on ehkä kuultu muissa asemissa henkilöitä, mutta tuloksena on ollut se, että vain yhtä lähdetään syyttämään, kommentoi rikosylikomisario Illukka.

Esitutkintapöytäkirjassakin ainoa varsinainen epäilty on siis Saido Mohamedin sisko, mutta myös Saido Mohamedia itseään on kuultu epäiltynä.

Oliko poliisin tutkinnan johtopäätös siis esitutkinnan jälkeen se, että on vain yksi epäilty?

– Kyllähän se näin on tulkittava, jos yksi epäilty kirjataan siihen kansilehteen. Häntä silloin siitä rikoksesta epäillään esitutkinnan päättyessä, Illukka vastaa.

Saido Mohamed kiisti kuulusteluissa tietävänsä mitään lapsilisistä, joita hänen sisarensa oli perusteetta saanut Kelalta pankkitililleen, mutta kertoi nostaneensa rahaa siskonsa kortilla ja lähettäneensä tälle rahalähetyksiä ulkomaille. Esitutkintaan liittyvät kuulustelut on käyty alkuvuodesta 2016.

Käräjäoikeus toteaa syksyllä 2016 annetussa tuomiossaan, että mainituista rahalähetyksistä ei ole näyttöä, ja toisaalta, että petoksesta tuomittu sisko ei todennäköisesti ole saanut rahoja käyttöönsä. Sisko itse syytti oikeudenkäynnissä Saido Mohamedia petoksella hankittujen rahojen käytöstä. Rahojen mahdollisella käyttäjällä ei kuitenkaan ollut merkitystä petostuomioon.

Saido Mohamed kiisti esitutkinnan aikana kuulusteluissa käyttäneensä siskonsa rahoja. Hän myös kuvasi itseensä kohdistuvia rikosepäilyjä vääryydeksi sekä täysin keksityiksi.

Rikosylikomisario Illukka, joka ei ollut mukana esitutkinnassa, ei halunnut spekuloida syillä esitutkinnan johtopäätöksille. Tapauksen esitutkinnan aikainen tutkinnanjohtaja ei ollut tavoitettavissa.

Lue myös: ”Vetäydyn kuntavaaliehdokkuudesta” – HS: Sisaren 44 000 €:n Kela-petos syynä Saido Mohamedin ilmoitukseen

Faktakulma

Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Saido Mohamed (vihr.) perui kohun seurauksena ehdokkuutensa tulevissa kuntavaaleissa ja on myös vihreiden mukaan vetäytynyt puolueeseen liittyvistä muista luottamustoimista. Ennen vihreitä Mohamed vaikutti kokoomuksessa.

Hän työskentelee Ihmisoikeusliiton asiantuntijana ja on toiminut muun muassa Suomen Somalia –verkoston puheenjohtajana sekä Helsingin maahanmuutto- ja kotoutumisasioiden neuvottelukunnassa. Vuonna 2011 hänet palkittiin vuoden pakolaisnaisena.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Hussi

Otetaan varman päälle eikä syytetä niin eipähän päästä poliisia syyttämään rasismista. Nyt rasismi-kortin voi nakittaa tutkintapyynnön tehneille.
Hyvä poliisi, oiva strategia.
Media olisi kyllä pitänyt asiasta kitansa kiinni mutta kun verkossa julkaiseva valemedia ei ollut sitoutunut JSN:n periaatteisiin niin homma pääsi leviämään.
Eikö jo olisi aika saada stoppi tällaiselle toiminnalle.

Heikki Paananen

Kuten oikeusoppineet ovat todenneet, kyseessä on varsin harvinainen tapaus, eli se saanee ennakkotapauksen statuksen.

Oli tuleva (väistämättömän) oikeusprosessin tulos mikä hyvänsä, se toiminee referenssinä, eli asettaa selkeät rajat sille, miten KELAa saa kusettaa. On tähän asti ollut luultavaa, että raja on erittäin alhainen, mutta jos tästä tapauksesta ei tule rikosoikeudellisia seuraamuksia, tulee tämä avaamaan uusia mahdollisuuksia vaikeuttaa KELAn henkilökunnan työtehtäviä ja siinä sivussa vetää liiveihin hyvät, duunarien selkänahoista revityt rahat ilman seuraamuksia.

Epärehellisen ihmisen valitseminen vuoden pakolaiseksi on märkä rätti niiden pakolaisten naamalle, joilla on aito halu integroitua osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Se on suoranaista halveksuntaa heitä kohtaan.

Tapani Tuominen

Ei jätä hyvää kuvaa poliisista. Itse asiassa ne, jotka ovat poliisissa päättäneet esittää syyttämättä jättämisestä (tai laiminlyöneet tehtävänsä) näin selvässä tapauksessa, pitää saattaa myös itse edesvastuuseen.

Onko laki kaikille sama vai katsotaanko maahanmuuttajien mahdollisia rikoksia läpi "pelkään rasismi syytöksiä" - sormien?