Sunnuntai 19.8.2018

Hallituksesta linjaus: Lisää apteekkeja Suomeen, influenssarokotukset apteekkeihin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.11.2016 11:09
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ritva Elomaa.
|

Kaikissa hallituspuolueissa eli keskustassa, perussuomalaisissa ja kokoomuksessa on käynnissä valmistelu koskien apteekkitoimintaa. Uusi Suomi kertoi viime kuun lopulla, että hallituspuolueiden työryhmät pohtivat muun muassa, pitäisikö apteekkialan sääntelyä vapauttaa.

Nyt hallituspuolueiden edustajat ovat kertoneet ensimmäisistä linjauksistaan apteekkeja koskien. Annika Saarikko (kesk.), Sari Sarkomaa (kok.) ja Ritva Elomaa (ps.) viittaavat yhteisessä tiedotteessaan apteekkialaa pohtineen työryhmän raporttiin, joka julkaistiin alkuvuonna 2015. Kolmikon mielestä raportissa esitetyt uudistukset tulisi ensin toteuttaa.

”Apteekkien lukumäärää kannattaa lisätä”

Hallituspuolueiden apteekkikolmikko esittää, että sivuapteekkilupa pitäisi voida myöntää nykyistä joustavammin, esimerkiksi sairaalan yhteyteen.

– Apteekkien lukumäärää kannattaa muutenkin lisätä, mutta varmistaen apteekkiverkoston alueellinen kattavuus jatkossakin. Fimean tulee kiirehtiä uusien apteekkilupien myöntämistä. Myös apteekkilupien myöntämisperusteiden tulee olla nykyistä läpinäkyvämpiä, Saarikko, Sarkomaa ja Elomaa linjaavat.

Kolmikon viittaamassa raportissa kerrotaan kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntijan näkemyksistä, joiden mukaan apteekkien yritysmuoto ja omistuspohja voitaisiin vapauttaa ja apteekin perustamiseen liittyvä tarveharkinta eli määrällinen sääntely tulisi purkaa. Lääkkeiden hintasäätelyä viraston edustaja esitti muutettavaksi niin, että kiinteän vähittäismyyntihinnan sijasta siirryttäisiin enimmäishintaan.

Tästä huolimatta työryhmä päätyi ”pitämään proviisorin henkilökohtaiseen apteekkilupaan perustuvaa apteekkijärjestelmää jatkossakin tarkoituksenmukaisimpana lääkkeiden vähittäisjakelun perusratkaisuna.”

Saarikko, Sarkomaa ja Elomaa eivät suoraan ota tähän asiaan kantaa tiedotteessaan. Pitkään apteekkialan vapauttamista ajanut vihreiden kansanedustaja Antero Vartia on jättänyt tänä syksynä eduskunnalle lakialoitteen, jolla pyritään purkamaan apteekkien määräsääntelyä ja keventämään täyttä hintasääntelyä enimmäishinnoitteluksi.

Rokote ja rokotus yhdellä kertaa apteekista

Erityisesti hallituspuolueiden kolmikko kiirehtii uudistusta, jossa kausi-influenssaa vastaan rokottamisen voisi hoitaa apteekeissa.

– Erityisesti kausi-influenssarokotusten antamista apteekissa kannattaa lähteä edistämään nopealla aikataululla, Saarikko, Sarkomaa ja Elomaa toteavat tiedotteessaan.

Raportissa ehdotetaan, että kausi-influenssarokotteiden antaminen mahdollistettaisiin apteekeissa siten, että rokottaminen tapahtuisi apteekkarin vastuulla. Rokotuksen voisi antaa sairaanhoitajan ohella myös proviisori tai farmaseutti saatuaan siihen asianmukaisen lisäkoulutuksen.

Lisäksi työryhmä katsoi, että rokote olisi voitava luovuttaa asiakkaalle ilman erillistä lääkemääräystä. Näin ollen asiakas saisi sekä rokotteen että rokotuksen vierailemalla ainoastaan yhdessä paikassa, apteekissa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli: