Maanantai 20.5.2019

Ex-poliisipomo: Sauli Niinistöltä merkittävä pointti ”pienistä vihreistä miehistä”

Luotu: 
19.11.2016 11:34
Päivitetty: 
19.11.2016 12:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa Sauli Niinistö.
|

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön lausunto poliisin roolista hybridiuhissa saa kiitosta entiseltä poliisiylijohtajalta Mikko Paaterolta. Paateron mielestä Niinistön torstainen puhe oli ”merkittävä puheenvuoro”.

Niinistö väläytti lakimuutoksen tarvetta puhuessaan torstaina poliisin 200-vuotisjuhlaseminaarissa Turussa. Presidentti sanoi puheessaan näin:

– Tunnemme kyllä puheet ”pienistä vihreistä miehistä”. Jos sellaisia olisi pahanteossa, niin meidän lainsäädäntömme mukaan ne olisivat rikostapahtumia, siis pelkästään poliisiasioita. On hyvin aiheellista, että lainsäädäntöämme nyt tältäkin osin tarkastellaan. Keskeisiä kysymyksiä ovat, tulisiko poliisilla olla mahdollisuus saada nykyistä laajemmin virka-apua puolustusvoimilta ja tulisiko poikkeusolojen toteamisen kynnyksiä tarkentaa.  

Mikko Paatero kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan olevansa täydellisesti samaa mieltä presidentin kanssa.

– Merkittävyys oli se, että en ole koskaan kuullut kenenkään merkittävän tahon hahmottavan kokonaisturvallisuuden tekijöiden toimivaltaa tällä konkreettisella tavalla, Paatero kirjoittaa.

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertovat Kalevassa olevansa samaa mieltä presidentin kanssa lakimuutostarpeista.

Paatero puolestaan kirjoitti samasta aiheesta blogissaan vasta lokakuun lopulla, kun käynnissä oli turvallisuuspoliittinen keskustelu Ahvenanmaasta. Paatero itsekin kirjoitti silloin pienten vihreiden miesten skenaariosta.

Paatero arvioi, että mikäli Ahvenanmaa joskus olisi jonkinlaisten aggressioiden kohteena, niin ennen mitään sotatapahtumia nähtäisiin ennakkotoimia, joilla ”muokattaisiin kohdetta otolliseksi vaikka hyökkäystoimille”.

– Tällaisia toimia voisivat olla mm. erilaiset kybertoimenpiteet, energian saantiin vaikuttaminen ja erilaiset hybridivaikuttamiset sekä puhtaat rikolliset muutkin toimet. Tähän kategoriaan kuuluu ns. vihreitten miesten käyttö. Sillä tarkoitetaan sotilaitten tuloa siviileiksi verhoutuneina ennakkotehtäviin, Paatero listasi.

Hän huomautti, kuten presidenttikin nyt, että ensikohtaamiset kuuluisivat ensisijaisesti poliisille ja rajavartiolaitokselle, ei armeijalle.

Lue lisää: Ex-poliisijohtaja: Suomessa varauduttava ”vihreiden miesten” tuloon

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Carolus Linden

Jos nyt noin leikkisästi puhellaan pikkumiehistä ja niiden väristä, voi ajatella, että presidentti ei ole kovin suurikokoinen, mutta pyrkii suurmieheksi ja on siinä roolissa vielä hieman vihreä. Kun kaikkeen pitää varautua, on presidentin silloin asiallista puhua juuri pienistä vihreistä miehistä.

Eero Pekonen

Niinpä, kysyn taas kerran, mitä kuuluu Airiston Helmelle? Joko se paatti on maalattu pois Suomen väreistä? Voisiko A Hokans vastata... tai joku valvontavastuussa oleva viranomainen. (sorry, tässä tabletissa ei ole ruattalaista oota)

Jukka Lampinen

Tämän hetkisiä, kansalaisten oikeuksien loukkauksia ei voi perustella 70 vuoden päästä alkavalla sodalla.
Eikö tämä ole aivan selvä asia.
Sotatoimiin ryhdytään siitten kun on sota, täytyy olla päästään vialla jos ottaa 70 vuoden ennakon.

Jukka Lampinen

On aivan sama mikä oletetun sodan ajankohta on, seuraava sota voi olla vasta 120 vuoden päästä, tai ehkä siihen menee 500 vuotta aikaa.
Ja koko sen ajan, sekopäät etsii pikku-ukkoja Turun saaristosta.
Sota on epänormaalia poikkeus aikaa, vain fasisti ja sekopää pyrkii tekemään siitä osan elämää, nämä tyypit on yksiselitteisesti hulluja.

Me elämme nyt rauhan aikaa ja järkevin teko mitä voimme tehdä, on tukkia näiden sekopäiden suu.
Niille ei saa antaa kuin pieni osa elämäämme, nyt ne tyypit on jatkuvasti etusivuilla.

Huomaatteko miten fasistit, on alkaneet hallitsemaan mediaa.
Kekkosen aikaan vaikka turvallisuus tilanne oli todella huono, armeijaa ei näkynyt niillä ei ollut juurikaan osaa elämässä.
Kekkosen kuoleman jälkeen fasistit pääsi pannasta ja kas kummaa, fasistiset sota- skenaariot ja uhka analyysit on jakapäiväisiä.
Ettei tämä vain johtuisi niistä Erkkolaisista fasisteita, joita ei kuulemma ole.

Markku Lehto

Nykyinen tasavallan presidenttimme on kiitettävästi nostanut esiin Suomen turvallisuuspoliittisen aseman sekä Suomen varatumisen nykyaikaisiin uhkakuviin. Taakse on jäänyt se YYA -aika, jolloin näistä asioista ei voitu eikä saanut julkisuudessa puhua.

Tokihan meillä on vielä muutamia YYA -henkisiä veteraanipoliitikkoja, joiden mielestä näistä asioista puhuminen vaarantaa ulkoisia suhteitamme idän suuntaan ja että ne ovat sodan lietsontaa. Sekö on sodanlietsontaa, jos avoimesti puhutaan uhkakuvista ja niihin varautumisista ? Maatamme koskevat turvallisuuteen liittyvät asiat ovat kansalaistemme yhteinen asia, niin kuin perustuslain mukaa maanpuolustuskin on yhteinen asia.

Suomen perustuslaki 127§ :
Jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä sen mukaan kuin laissa säädetään.

Jukka Lampinen

Onko puolueettomuus sodan lietsontaa, puolueettomuus ei ole sotilasliitto Venäjän kanssa, se on nimenomaan puolueettomuutta.
Puolueettomuus on palutettava takaisin, Suomelle parhaimmin sopivaksi vaihtoehdoksi.
YYA sopimus ja Nato, on ne vanhakantaiset pois suljetut sotilasliitot.
Jätetään fasistiset sotilasliitot pois ja valitaan puolueettomuus.
Suomi voi olla mailmassa esimerkkinä ja tien näyttäjänä, rauhaan ja puolueettomuuteen.