Maanantai 16.7.2018

Nouseva tähti pettyi SDP:hen: ”Kansalaisaloite tehnyt vakavaa mainetappiota – Meillä ei ole varaa karkottaa fiksuja ihmisiä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.11.2016 09:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Eläkkeitä koskeva kansalaisaloite on kiusallinen SDP:lle, sanoo Demarinuorten puheenjohtaja. Kuvassa SDP:n puoluetoimisto.
|

Faktakulma

Kiista eläkeindekseistä

 

Senioriliikkeen kansalaisaloitteessa tähdätään siihen, että työeläkkeitä koskeva indeksi palautettaisiin palkkaan sidotuksi.

Työeläkkeissä käytettiin aiemmin ansiotasoindeksiä aina vuoteen 1977 asti. Aloitteen keskeisiä argumentteja on se, että ”nykyinen työeläkeindeksi eli ns. taitettu indeksi ei kykene ylläpitämään työeläkkeen ostovoimaa elintason noustessa”.

Senioriliikkeen kansalaisaloitteen on allekirjoittanut yli 50 000 ihmistä, joten se menee eduskunnan käsittelyyn.

 

SDP:n entisen kansanedustajan ja Senioriliikkeen puheenjohtajan Kimmo Kiljusen kansalaisaloite nousi esiin eilen SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa.

Erityisesti aloitteen palkkatasoindeksin palauttamisesta eläkkeisiin nosti esiin nouseva tähti, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Hän piti puheenvuoron, jossa vetosi puoluettaan ottamaan kantaa nuorten puolesta.

– [Kansalaisaloite] on ollut monelle ehkä kiusallinenkin keskustelunaihe, mutta tämä [on] asia, jota emme voi välttää, Näkkäläjärvi sanoi.

– Tilanne on todella nyt se, että missä tahansa mie liikun esimerkiksi tänä aamuna Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokouksessa, keskustelemassa nuorten kanssa politiikkaa, niin nousee esiin se, että tällainen aloite on tehty, sen seuraukset on nuorille haastavat ja suorastaan katastrofaaliset, ja se, että se on lähtöisin meiltä. Mie sitten olen aina oikomassa, että se on tällaista yhden aktiivisen jäsenen aktiivisuutta, mistä tämä on lähtöisin, mutta selvää on, että tämä keskustelu on tehnyt jo vakavaa mainetappiota puolueelle. Nuorten parissa nimenomaan.

– Meillä ei ole mun mielestä varaa siihen, että me karkotetaan fiksut ihmiset, jotka haluavat parantaa maailmaa, koska meitä pidetään tällaisena eläkeläispuolueena, joka ei suhtaudu riittävällä vastuulla nuoren sukupolven huoleen, Näkkäläjärvi sanoi.

Hän muistutti tutkimuksista, joiden mukaan niin sanottu Y-sukupolvi eli 1980–1995 syntyneet on ensimmäinen sukupolvi, jonka tulotaso on jäämässä matalammaksi kuin edellisen sukupolven.

Lue lisää:

Tuloromahdus: 1980–1995 syntyneiden ”petos” totta Suomessakin – ”Suuret ikäluokat pelastivat nahkansa”

Ilkeä kaksoisvaikutus iskee 1980–1995 syntyneisiin suomalaisiin: ”Kohtuutonta”

”Tämä eläkekeskustelu on vasta alkusoittoa.”

– Tämä eläkekeskustelu on vasta alkusoittoa, koska eläkemenot ovat kasvaneet nyt 2010-luvulla ja suuri sote-menojen nousu on vasta edessä 2020-luvulla. Tämä on merkittävä kysymys, koska tämä on kysymys siitä, miten hyvinvointivaltio tulevaisuudessa rahoitetaan, ja osallistutaanko siihen työhön tasapuolisesti, Näkkäläjärvi sanoi.

– Siksi olen ollut todella pettynyt siihen, että SDP ei ole selkeästi kyennyt sanomaan, että olemme vastuullisen politiikan ja sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden puolella. Nyt tämä on tulossa todella eteen, koska 8. joulukuuta tämä kansalaisaloite on tulossa eduskuntaan. Vetoankin nyt kaikkiin läsnäolijoihin: tässä keskustelussa meidän on oltava suoraselkäisesti solidaarisuuden puolella, hän jatkoi.

– Keskustelusta on tulossa myös puoluekokoukselle eittämättä vaikea, mutta vaikeaa on tämä korvia huumaava hiljaisuuskin. Joskus politiikassa on tehtävä päätöksiä silläkin uhalla, että joku siitä suuttuu, hän päätti kannanottonsa.

Puoluevaltuuston kokouksessa nousi esiin myös nuoren ensimmäisen kauden kansanedustajan Ilmari Nurmisen kanta kansalaisaloitteeseen. Nurminen on suhtautunut ajatukseen aiemmin myönteisesti.

Nurminen ei suoraan omassa puheenvuorossaan kannattanut kansalaisaloitetta, muttei myöskään tyrmännyt sitä. Hän piti tärkeänä, että eläkeasiaan löydettäisiin ylisukupolvinen ratkaisu, jossa autettaisiin pienituloisia.

Senioriliikkeen kansalaisaloite on herättänyt kiivasta keskustelua ja vastustusta erityisesti nuorten joukossa. Kansalaisaloite on kerännyt lähes 85 000 allekirjoitusta.

Lisää aiheesta:

Kiljuselta vaaditaan johtopäätöksiä eläkekiistassa

Sukupolvien kiista käynnissä – Eläkeyhtiön johtaja: Nykyisille muhkeille eläkkeille on perusteita

Uutuuskirja: ”Vaietun eläkepommin” pysäyttävät luvut – ”Syy leikkausten takana”

Kiljunen vs. opiskelijat – 1980–1995 syntyneiden tuloromahdus ”väliaikainen”?

Professori väläyttää ”sukupolvien sotaa”

Eläketurvakeskus hermostui Kimmo Kiljuseen

Faktakulma

Kiista eläkeindekseistä

 

Senioriliikkeen kansalaisaloitteessa tähdätään siihen, että työeläkkeitä koskeva indeksi palautettaisiin palkkaan sidotuksi.

Työeläkkeissä käytettiin aiemmin ansiotasoindeksiä aina vuoteen 1977 asti. Aloitteen keskeisiä argumentteja on se, että ”nykyinen työeläkeindeksi eli ns. taitettu indeksi ei kykene ylläpitämään työeläkkeen ostovoimaa elintason noustessa”.

Senioriliikkeen kansalaisaloitteen on allekirjoittanut yli 50 000 ihmistä, joten se menee eduskunnan käsittelyyn.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Rissanen

Eläkkeellä jo olevat, erikoisesti hyvätuloiset ja "paremmat ihmiset" haluavat mitata kaiken mahdollisen ulos itselleen. Luulevat jopa maksaneensa nauttimansa eläkkeen ja että rahastoissa olevat varat olisivat heidän. Eläkeindeksin muuttaminen sosialisti Kiljusen haluamalla tavalla olisi laillistettu ryöstö eläkkeiden nykyisiltä ja tulevilta maksajilta eli lapsiltamme. Köyhien eläkeläisten aseman parantamiskeino se ei ole.

Ja tämä Kiljunen(SDP) nauttii loputtomiin kansanedustajien sopeutumiseläkettä.
http://seura.fi/isanpikajuna/2016/03/21/vapaamatkustajat-kannustinloukus...

Kimmo Kiljusella on sentään kunnon motiivi "Eläkeläisten äänillä takaisin eduskuntaan ja matkustelemaan".

Olavi Nieminen

Juridisesti eläke on aiemmin pidätetty palkan osa.
Se on otettu eläkerahastoon korkoa kasvamaan ja maksetaa takaisin eläkkeenä.
Miksi tätä henkilökohtaista palkkan osaa ollaan nyt rosvoamassa muiden taskuun?
Palkkoihin tehdään indeksitarkistukset mutta estetään näissä palkoissa (eläkkeissä).
Sana eläke pitää muuttaa palkaksi lain mukaan, jotta laki toteutuu.
Onko laittomuus sallittu Suomessa?

Raimo Laine

Tässä heti hyvä esimerkki väärinkäsittäjästä. Eläkkeet maksetaan kerätyistä eläkemaksuista ja jos niitä jää yli niin tuo ylijäämä rahastoidaan pahojen päivien varalle.
Maksettava eläke katsotaan omaisuudeksi, jolla on perustuslain suoja.

Demarit ovat rahapulassaan myyneet kuvan talon, eivätkä enää asu siellä.

Jarmo Makkonen

"Hän muistutti tutkimuksista, joiden mukaan niin sanottu Y-sukupolvi eli 1980–1995 syntyneet on ensimmäinen sukupolvi, jonka tulotaso on jäämässä matalammaksi kuin edellisen sukupolven."

Ja tämä on pitkälti sdp:n ja EU-uskonnon ansiota, sarja virheitä jota ei haluta korjata.

Raimo Korhonen

Tällä hetkellä eläkkeet maksetaan tällä hetkellä kerättävillä eläkemaksuilla, rahastot ovat tulevaisuutta varten.

Eläkeläisköyhyys on todellisuutta, mutta sitä vastaan ei taistella indeksikikkailulla - takuueläke ja kansaneläke tarvitsevat reilun tasokorotuksen.

Jarmo Hussi

Tuo on jälleen puppua. "Suomessa yksityisalojen palkansaajien eläkejärjestelmä rakentuu osittain jakojärjestelmään ja osittain rahastoivaan järjestelmään. Osa (n. 3/4) menee heti käyttöön eli nykyisten eläkkeensaajien eläkkeisiin ja osa (n. 1/4) työeläkemaksuista rahastoidaan."

Atso Eerikäinen

Tosiasia on, että eläkeläisen palkasta tietty summa meni eläkerahastoon, ja työnantajan kukkarostakin maksettiin sinne tietty summa. Eläkerahastot ovat karttuneet nopeasti yli 100 miljardin (yli kaksi kertaa valtion budjetti) bisnekseksi, josta murusia maksetaan eläkeläisille (suurin piirtein sen verran kuin sinne palkansaajat ja työnantajat maksavat), jatkuvasti paisuva muu osa on kiinni sijoituksissa, pääasiassa ulkomaisissa ja veroparatiiseissa, sinänsä hyvää tekemässä eli rahaa poikimassa eläkerahastoon.

Kysymys kuuluu: Kuka ne miljardit tulee nauttimaan, kun väki vähenee eli tulevaisuudessa eläkeläisiä on koko ajan vähemmän ja vähemmän? Suuret ikäluokat ovat jo eläkkeellä! Menevät kuin kankkulan kaivoon tulevissa pörssiromahduksissa.

Nuoriso marisee ihan tietämättömyyttään. Pian Suomessakaan (kuten Japanissa) naimaikäisistä miehistä 80 % ja naisista 70% ovat naimattomia ja lapsettomia. Suomalaiset kuolevat 100 vuodessa sukupuuttoon. Japanin väkiluku romahtaa vuoteen 2050 mennessä puoleen nykyisestä eli 65 miljoonaan.

Jos nyt jostain syystä eläkerahastot alkaisivat supistua huolestuttavasti, valtio voisi vaatia palauttamaan ay-liikkeen keräämät verottomat jäsenmaksut ja muun verottoman bisneksen tuotot (yli 80 miljardia) ja sijoittaa ne eläkerahastoihin ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Esimerkiksi näillä lisätuloilla valtio voisi nostaa verotuksen alarajan 20.000 euroon vuodessa. Kaikkien hyvinvointi kohenisi kummasti. Ja valtiokin tienaisi alvia paljon enemmän. Jos ei verotuksen alarajaa nosteta (mikä olisi valtiolle edullista), eläkkeet pitäisi vapauttaa verosta, koska niitä verotettiin aikoinaan palkkaverotuksen yhteydessä. On epäoikeudenmukaista ja suorastaan moraalitonta verottaa kahteen kertaan samasta tulosta.

Oikeuden mukaista olisi, että eläkkeitä ja palkkoja kohdeltaisiin samoin. Toivon, että Kiljusen kansalaisaloite menisi läpi. Jos ei mene, ihmettelen sangen suuresti eduskunnan järjenjuoksua ja motiiveja.

Matti Säisä

"Meillä ei ole varaa karkottaa nuoria ihmisiä"

Näitä suuria ikäpolvia karoitti yhteiskunta aikanaan sadoin tuhansin Ruotsiin ja ympäri maailmaa. Hei eivät myöskään nauttineet monimuotoisia etuja ja tukia opiskeluaikoinaan kuten on tilanne nyt. Investoinnit omaan elämään rahoitettiin työllä ja opintolainoilla.

Tällaista taustaa vasten tuntuu jotenkin kohtuuttomalta avaajan huolet. Niillä ei ole edes todellista perustetta jos Atso Eerikäisen (12) esittämä teksti on faktaa. Nyt on otettu aivan väärä keino käyttöön härskisti yritettäessä saada luutunut vanhojen miesten SDP houkuttelevammaksi nuorten silmissä

Atso Eerikäinen

Matti Säisä, Japanissa väestö on jo muutaman vuoden supistunut noin miljoonalla hengellä vuodessa. Tokion naimaikäiset (25-35-vuotiaat) ovat naimattomia: miehet 80 % ja naiset 70 %. Lasten syntyvyys on vähentynyt muutenkin. Kouluja suljetaan oppilaitten puutteen takia jo kaupungeissakin. Japanin tilastollisen vuosikirjan mukaan väestön arvellaan pahimmillaan puolittuvan 2050 mennessä. Toiveikkaasti kuitenkin ajatellaan, että väki vähenee vain 30-40 %. Japanin talous tulee joka tapauksessa romahtamaan, ellei työvoimaa ole. Robotit eivät kaikkea pysty tekemään. Ulkomailta on pakko tuoda työntekijöitä useita kymmeniä miljoonia korvaamaan japanilaisia työntekijöitä. Syntyvyyskin pitäisi saada lisääntymään. Lapsilisiä pitäisi ruveta maksamaan ja koulutus tehdä ilmaiseksi. Se merkitsisi verojen korotuksia, joita vastustetaan kaikissa tuloluokissa (koska ei nähdä tulevaisuuteen, vaan vain tähän hetkeen).

Japanissa ei makseta edes kansaneläkettä. Suuryhtiöitten ja julkisten laitosten työläiset nauttivat hyvää eläkettä, pienyritysten työläiset pienempää eläkettä työurasta riippuen. Pätkätyöläiset eivät nauti mitään eläkettä, vaan tekevät työtä kuolemaansa asti hengissä pysyäkseen. (Eivät he maksa verojakaan, koska verotuksen alaraja on noin 20.000 euroa vuodessa).

Suomessa ja kaikkialla ns. kehittyneissä maissa kaynee samoin: väestö kutistuu, ja vähennys on pakko korvata maahanmuuttajilla. Eivät he työpaikkoja suomalaisilta vie, vaan täyttävät ne työpaikat, joihin ei suomalaisia riitä.

Ei tosiaankaan ole varaa karkottaa nuoria ihmisiä. Toisaalta, ei heillä ole "Ruotsia" minne mennä. Joka maassa on ongelmansa. Afrikassa olisi töitä ja Siperiassa...vaan kun sieltä haluavat tulla Suomeen ilmaiselle "aterialle".

Jarmo Hussi

"Robotit eivät kaikkea pysty tekemään. Ulkomailta on pakko tuoda työntekijöitä useita kymmeniä miljoonia korvaamaan japanilaisia työntekijöitä."
Ensinäkin robotiikan kehitys saattaa hyvinkin yllättää. Toiseksi kyllä tulijoita ja tekijöitä löytyy nopealla aikataululla Japaniin jos portit avataan, turha sakkia on sinne etukäteen haalia "reserviin".

On kumma että valitetaan huoltosuhteen huononemista eläköitymisen takia samaan aikaan kun Suomessakin tallustelee yli parisataatuhatta joille ei työtä löydy ja samaan aikaan huudetaan työvoimapulasta.
Keskustelu olisi paljon uskottavampaa työvoimapulan osalta jos elettäisiin työmarkkinoiden täystyöllisyyttä osoittavissa (noin 2%) työttömyysprosenteissa.
Onha työvoimapula osin tottakin: palkattoman työn tekijöistä on aina ollut huutava pula.
Työvoimapulaa on jaksettu hehkuttaa Suomessakin jo yli 40 vuotta, vaan eipä ole näkynyt. Mahtaako ilmiö vaivautua edes 50 vuotissynttäreilleen vai onko edelleen maailmalla matkoilla?

Kaarlo Kunnari

Nuorten tulisi tutustua työeläkehistoriaan, jossa selvästi tulee ilmi että työeläkelaki tuli voimaan vasta 1962 ja me suuret ikäluokat maksoimme työeläkemaksuillamme edellisten ikäluokkien eläkkeet ja kartutimme lisäksi eläkerahastoja. Tietenkin yhteiskuntakin siihen osallistui, mutta eläkerahastot olivat alussa nolla. Me suuret ikäluokat olemme kiistattomasti jättäneet paremman rahaston nuorten ikäluokkien käyttöön ja kitisemiset meidän syövän heidän eläkkeitään on lopetettava. Tutustukaa historiaan, ennenkuin kuin valitatte asioista. Asiaan liittyy myös sekin että ikäluokistamme yli 400000 henkilöä nauttii eläkkeensä Ruotsista tai muista maista ja ei ole syömässä eläkerahastoja, kuten oletatte. Ikäluokkamme oli pakotettu ja ymmärsi muuttaa sinne, missä töitä oli. Ei jääty yhteiskunnan elätiksi.

Eero Saastamoinen

Kimmo Kiljunen on ikäihmisen asialla!

Nuoret seurailevat populisteja, jotka siirtyvät aina oikeammalle, mitä enemmän heitä seuraa!

Populismia on selittää, että ns. "suuret ikäluokat" syövät tulevien polvien eläkerahat!

Kaikkien meidän eläkerahoja syövät väärin hoidetut eläkekassat, joiden johdossa istuu paljon suuryritysten johtajia, joiden firmat takaisinlainaa ja saavat monenlaista palautusta kassoista!

Perussuomalaiset yhtenä oikeistopopulistisena puolueena esim. oli vaatimassa 1,5 miljardin puskurirahaston palauttamista isoille yrityksille!

Sotaveteraaneilta perussuomalaiset olivat oikeistohallituksen kera sitten leikkaamassa pienen pienistä eläkelisistä!

Aina löytyy mahdollisuuksia vain heikentää - siis vanhusten asemaa!

Ajatelkaa omaa vanhuutta ja ymmärtäkää, että yhtenä päivänä me kaikki olemme dementoituneita "urkki kekkosia" , joita väyryset ja koivistot repii vielä kuolinvuoteellakin!

Ellen Granholm

Nouseva tähti: Mieti , mitä puhut. Ei ole viisasta jakaa ihmisiä vanhoihin ja nuoriin ja selittää vanhojen vaatimuksia oikeudenmukaisesta eläkkeestä nuorten sortamiseksi.

Me 1930- luvullakin syntyneet voimme olla vielä järjissämme, lukutaitoisia ja tiedämme työeläkehistorian kulun. Eläkkeelle jäädessäni sain ansioeläkkeen ja kansaneläkkeen perusosan. Sitten perusosa, muistaakseni yli 400 mk lopetettiin, eli eläketulo väheni selvästi. Tuli puoliväli- indeksi ja lopulta taitettu indeksi. Täyden työuran tehneen eläkkeen määrä oli 60 % palkasta. Minun eläkkeeni on indeksikorotusten muutosten jälkeen kolmannesta pienempi. - Ja missä ovat työeläkerahastot? Valtaosin veroparatiiseissa. Ne eivät ole valtion rahaa, vaikka niiden olemassaololla on vaikutettu mm. valtion laina-asioihin, korkoihin jne.

Taitetun indeksin muuttaminen vaikka vaan puoliväli- indeksiksi parantaisi monen eläkeläisen taloutta, niin että olisi vähemmän tarvetta toimeentulotukeen, voitaisiin käyttää palveluita jne. eli kiertäisi ja lisäisi työllisyyttä, ruokkisi taloutta ja toisi verotuottoa.

Kansaneläkkeen ja takuueläkkeen saajien asemaa on parannettava normaalin valtion budjetin varoilla. Kun Suomi oli köyhempi kuin nykyään, kansaneläkkeisiin tehtiin tasokorotus, miksi ei nyt? Sos- hallituksella ei ole intressiä!

Ja vielä hyvä Nouseva tähti: Mieti, mitä me vanhat olemme tehneet teille! Teillä on ilmainen koulutus ja aivan erilaiset mahdollisuudet ja valmiudet työhön kuin meillä aikoinaan. Olemme siitä onnellisia. Ja vielä: Varsin moni meistä on elänyt säästäväisesti ja sen tulokset annamme teille kuoltuamme: saatte periä meidät. Olette perijäsukupolvi.

Olen seurannut uraasi Demokraatin palstoilta ja iloinnut, että avullasi saadaan toisenlaistakin näkökulmaa sd. politiikkaan. Menestystä, harkintaa!