Maanantai 17.6.2019

Suomen Nato-harjoitukset eduskunnan syyniin? – ”Siihen tuli kirjaus poliittisesta harkinnasta”

Luotu: 
23.11.2016 08:10
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta. Pöydän päässä Matti Vanhanen, hänen oikealla puolellaan Paavo Arhinmäki.
|

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan mietintö ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta sisältää uuden edellytyksen eduskunnan informoimisesta koskien Naton kumppanimaille avaamia harjoituksia.

Hallituksen kesällä julkaisemassa selonteossa eduskunnan informoimisesta ei ole mitään mainintaa.

Kyse on sotaharjoituksista, joissa useaan otteeseen on käynyt niin, että eduskunnan ulkoasian- ja puolustusvaliokunta ovat olleet tietämättömiä Suomen osallistumisista. Ulkopoliittinen johto on joutunut selvittämään Suomen osallistumisia kansainvälisiin harjoituksiin.

Vasemmistoliiton ulkoasiainvaliokunnan jäsen Paavo Arhinmäki sanoi eilen Uuden Suomen haastattelussa, että puolueen vaatimuksesta mietintöön tuli ylimääräinen kirjaus.

– Siihen tuli kirjaus poliittisesta harkinnasta, ja maininta että eduskuntaa pitää informoida, Arhinmäki kertoo.

Myös kohta poliittisesta harkinnasta on hieman erilainen kuin itse selonteossa. Mietinnössä puhutaan nimenomaan poliittisesta harkinnasta, selonteossa puolestaan turvallisuuspoliittisesta.

Mietinnössä lukee näin:

”[Naton] kumppanimaana Suomi valitsee omista lähtökohdistaan poliittisen harkinnan perusteella harjoitukset, joihin se osallistuu.”

Selonteossa puolestaan lause kuuluu näin:

”Suomi valitsee omista lähtökohdistaan sotilaallisen suorituskyvyn ja turvallisuuspoliittisen harkinnan perusteella harjoitukset, joihin se osallistuu.”

Mietinnössä linjataan myös, että ne harjoitukset, joihin Suomi osallistuu, eivät saa aiheuttaa ”kansainvälisen jännityksen kasvua”. Tällaista termiä ei löydy ollenkaan selonteosta.

Lisäksi mietinnössä on tällainen lause, jonkalaista selonteosta ei löydy lainkaan:

”Eduskunnan tulee oikea-aikaisesti saada riittävät tiedot seuraavan vuoden harjoitussuunnitelmista.”

Lue myös:

Älähdys Suomen uudesta Nato-kirjauksesta – ”Liu’utettiin Suomea lähemmäs Natoa”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Heimo

Päätökset turvallisuuspolitiikasta kuuluvat Suomelle itselleen eikä muille. Minusta tarkennus marssijärjestyksestä on perusteltu ja hyvä. Samoin on tärkeää huolehtia siitä, ettei omilla toimilla lisätä jännitystä omassa ympäristössä.