Sunnuntai 20.1.2019

Kelan pääjohtaja sanoo sen uudestaan: ”Meillä ole enää varaa kasvaviin sosiaalitukimenoihin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.11.2016 14:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Liisa Hyssälä.
|

Kelan pääjohtajana viimeisiä kuukausiaan toimiva Liisa Hyssälä toistaa huolensa sosiaaliturvan tilanteesta Suomessa.

Hyssälä kirjoittaa asiasta Kelan julkaiseman Sosiaalivakuutus.fi-sivuston blogissa:

– Sanotaan se nyt tässä uudestaan: perusturvamme on tilkkutäkki, eikä meillä ole enää varaa jatkuvasti kasvaviin sosiaalitukimenoihin. Erilaisia tukia voisi ja pitäisi yhdistää suuremmiksi kokonaisuuksiksi asiakkaan, mutta myös järkevämmän hallinnon ja valtiontalouden, vuoksi.

– Suuri osa sosiaaliturvasta on tarkoitettu tilapäiseksi tueksi, mutta siitä on tullut pysyvää perusturvaa, Hyssälä jatkaa.

Hyssälä tarjoaa ongelmaan ratkaisuksi perustuloa.

– Olen varma, että jonkinlainen perustulo tuottaisi hyvinvointia edullisemmin kuin nykyinen järjestelmä ja antaisi turvaa elämän muutostilanteissa, Hyssälä kirjoittaa.

Hyssälä mainitsee myös, että pitäisi keskustella siitä, mitkä asiat ovat yksilön, mitkä yhteiskunnan vastuulla. Tämän voi tulkita niin, että Hyssälän mielestä yksilölle pitäisi siirtää lisää vastuuta.

Hyssälä siirtyy eläkkeelle tämän vuoden lopussa. Ensi vuoden alussa Kelan pääjohtajana aloittaa Elli Aaltonen.

Lue lisää:

Kelan pääjohtaja jakoi kuvan – palkka 2500 €/kk, työ ei kannata

Suorat sanat Kela-johtajan avauksesta: ”Ei olisi päätä eikä häntää”

Tässäkö ratkaisu asumistukiongelmaan? Kansliapäällikkö: ”Vuokrankorotuksiltakin voi edellyttää nollalinjaa”

Liisa Hyssälä sanoo suoraan Ylellä: Suomen tukiviidakko tiensä päässä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalle Karvinen

Onneksi hyssälä itse sentään vapautettiin orjatyöpestistään jota joutui paiskimaan vaatimatonta kolmenkymmenentonnin kuukausipalkkaa vastaan.

Siihen ja osinkoliigan miljoonapalkkioihin meillä kyllä on varaa, varsinkin kun ensin pilkotaan kaikki olemassaolevat duunit vuokraperusteisiksi kympintunti-ilmanlisiä hommiksi ja päälle ajetaan työttömät ruokapalkalla eliitille kahvia kaatamaan ja vessanpönttöjä kuuraamaan.

Kylkeen tietysti palvelut ja etuudet pois, ei sitten tartte enää maksaa niitä verojakaan. Ai niin noh, eihän tässä mallissa kenelläkään olis ollu tulojakaan.

Fantsuu !

Marja-Liisa Kalkela

Kepu,kok hallituksilla ei ole ollut "varaa" kuin -93 lähtien kasvattaa työttömyyttä.

Sormeilla perustuslakia ja viedä irtisanotuilta,tulottomilta työttömiltä perusturva ,elannosta. Hyssälä johdolla sitä tehtiin vastiikkeellinen ,työtä 0 eurolla ,sosiaaliturvaa vastaan.

Kun Luopumistuki on tarkoitettu maatilayrittäjillä turvaamaan elantoa 100% verovaroista. 56v-63v vanhuuseläkeikään asti 7v. Mikä on perustelu tuolla eriarvoisuudelle? Ex-Palkansaajien elantoon/Tilayrittäjien elantoon ?
Sama Stvm kirstu,Verovaroista kumpikin .

Veronmaksajien maksamat verot riittää kansan sosiaaliturvaa kyllä,ellei niitä jaeta rikkaille tulonsiirtona miljardeja jo.
Esim. Asumistuissa,kotitalousvähennyksessä (käyttää eniten suurituloiset .Tilastokesk)ym.
Jos vanheimpainraha maksetaan ansiosidonnaisena joillekkin jopa 4 000e/kk
työttömille 0 euroa, on Sosiaalisen tuen tarkoitus menettänyt sen mihin se on tarkoitettu. Pienituloisten elannon turvaaminen ,etenkin lapsiperheiden .

Keskusta,kok,rkp,krst.poisti jo-94 työttömiltä,köyhimmiltä lapsilisät,kotihoidontuet,elatusmaksut ym.
Otetaan toimeentulotuessa huomioon ja vähennetään edm.tuesta .

SavonSanomat laski-11 että vuodessa köyhimmät menettää pelkästään lapsilisissä n.150 milj./vuodessa.
-94-16
22vuottaX 150milj.= 3,3 Mrd köyhimmiltä jo pois.

Köyhyys ,eriarvoisuus kasvattaa yhteiskuntarauhan rikkoutumista ja syrjäytymisestä tulee kallis lasku vielä terveydenhuollolle.
JK. Rikkoi perustuslakia ,lapsilisien poisto-94
(vietiin ohi eduskunnan päätöstä ,suoraan ohjeiksi kunnille)
-08-10 Sosiaaliturvan ,vastiikkeellisuus
Yhdenvertaisuuslain sormeilu vain työttömille ,joulukuu-14

Jukka Lampinen

Otsikko on harhaanjohtava, Hyssälän sanoma on, että meillä ei ole varaa kalliiseen päällekkäiseen hallintoon.
Sosiaalimenoja Hyssälä ei kyseenalaista.
Hyssälä ehdottaa tietyn tulotason määrittämistä "perustuloa", kun sen on saanut asiaa ei enää käsitellä muissa virastoissa.
Yksi asia on kumminkin selvä, vaikka taloustilanne tekee taakan hyvin raskaaksi.
Meidän on korotettava veroja ja maksettava, emme voi jättää ihmisiä näkemään nälkää ja kuolemaan ulos kylmään.
Nykyinen valtion velka johtuu siitä, että kieltäydymme hyväksymäsä tätä vastuuta.
Olemme raukkamaisia vastuun pakoilijoita, tai ainakin Kokoomus on sitä.

Timo Nenonen

2Kelan pääjohtaja sanoo sen uudestaan: ”Meillä ole enää varaa kasvaviin sosiaalitukimenoihin"

Tällöin Suomen täytyy heittää maasta ulos kaikki maahanmuuttajat, eikä ottaa yhtään lisää, entisetkin sos. turvalla oleskelijat täytyy poistaa omiin maihinsa.

Pasi Käyhkö

Hyssälä aloitti Fimean (entinen Lääkelaitos) siirron Kuopioon jo ministeriaikanasn. Asia on vieläkin kesken. Rahaa on palanut jo muutama sata miljoona. Kyseistä siirtoa arvosteli moni alan asiantuntija. Mutta politiikka voitti tässäkin järjen ja asiantuntemuksen. Nyt tämä nainen neuvoo muita.

Jukka Mikkola

Pääjohtaja on valitettavasti väärässä. Kyllä meillä tuntuu olevan varaa kasvaviin sosiaaliturvamenoihin. Maahanmuuttoviraston virallisen tilaston mukaan ajalla 1.1. - 20.11.2016 vireille tulleet turvapaikkahakemukset käsittivät yhteensä 5252 hakijaa. TOP-5 kansalaisuudet olivat seuraavat: Irak 1164, Afganistan 711, Syyria 579, Somalia 415 ja Eritrea 243.

Hannu Mononen

Maahanmuuttopolitiikka on keskeinen tekijä sosiaalimenojen suuruudessa.

Suuri osa sosiaaliturvasta on tarkoitettu tilapäiseksi tueksi, mutta siitä on tullut pysyvää perusturvaa nimen omaan sen perässä monen turvallisen maan läpi Suomeen matkanneille, se on vetovoimatekijä jonka maine kiirii nykyaikana maailman ääriin.

Lähi-Idästä ja Afrikasta tulevat ammattitaidottomat, lukutaidottomat ja kielitaidottomat eivät elinikänään tule Suomessa mitään muuta toimeentuloa hankkimaankaan, mutta tämän ääneen sanominen on tietenkin poliittisesti epäkorrektia.

Poliitikkomme ovat epäonnistuneet täysin maahanmuuton hallinnassa, mikä tuhoaa peruuttamattomasti Suomen kansantalouden.

Helena Saari

Kaiķki tietävät sen, mutta kukaan ei tiedä, mitä pitäisi tehdä. Ihmisiä ei voi irtisanoa Suomesta eikä Suomi ole vielä kehitysmaa, jossa annetaan kuolla nälkään. Koska kuulemma on työvoimapulaakin, työttömät koulun penkille oikealle alalle ja oikealla koulutuksella. Meillä on liikaa korkeakoulutettuja, rahat sieltä oikeisiin kohtiin. Opiskellaan sitten kaikki tohtoreiksi, kun on taas rahaa ja töitä.

Jaakko Arra

Työvoimapula! Älä jaksa naurattaa, tälläkin hetkellä työkkäri kuitenkin velvoittaa työnhakijat vastaanottamaan tarjottua työtä, vaan kuinka moni on siltikin pitkäaikaistyötön? Työvoimapula on vain keppihevonen, jolla oikeutetaan työntekijöiden asemaa heikentävää maahanmuuttoa ja Suomelle yhtä tuhoisaa valtion verorahoilla elätettyä, sekä yrityksille lahjoitettua ilmaistyövoimaa, joka on meille suunnaton taakka kun töistä ei enää ilmeisesti tarvitse maksaa palkkaa vaan rahan pitäisikin tulla valtiolta, sillä kyllähän nyt töitä pitää tehdä.... vaikka sitten ilmaiseksi! Mitä järjettömyyttä. Pian ollaan kaikki ''työharjoittelussa'', ainakin jos oikeistolta kysytään.

Markus Vuorivirta

Ainoa asia mihin tässä maassa ei oikeasti ole enää varaa, on tämä nk. johtajien armada. Uskomattomat palkat - tyhjästä. Jos joka paikasta kuten vaikka sairaanhoitojärjestelmästä poistettaisiin se turha johtajakerros kokonaan (oikeasti, ei niitä tarvita sairaalassa, Englantikin sen jo osoittaa), saataisiin tuhansia uusia lääkäreitä ja laitteita sairaaloihin. Sama koskee jokaikistä muutakin sektoria tässä maassa. Joka paikka täynnä nykyisin seittemäntonnia kuussa tienaavia turhia villaneuleliivi-kynänpyörittäjä kyöstejä. Pihalle moiset heti! jos sen jälkeen rahat ei riitä, voidaan käydä niiden köyhimpien kimppuun.

Henri Kainulainen

Yksi esimerkki:

Poikani oli pari vuotta sitten sairaalassa muutaman viikon ja kävimme häntä tietenkin päivittäin autolla katsomassa 50 km päästä. Sairaalassa kiersi joku Kelan tuista opastava henkilö joka neuvoi meitä hakemaan avustusta matkoihin ja minä koemielessä hain ja sain hyvät kilometrikirvaukset. Olin aivan ihmeissäni. Se että lapset saa käytännössä ilmaista hoitoa ei enää riitä. Hyvätuloisille vanhemmille maksetaan vielä rahaa siitä, että he käyvät katsomassa lasta sairaalassa. Kyllä Liisa on aivan oikeassa. Millään maalla ei ole varaa tällaiseen. Kaikki Kelan tuet pitää käydä läpi puolueettomien asiantuntijoiden toimesta ja tällaiset täysin turhat raha-automaatit tulee poistaa.

Maarit Sandström

Toisella on varaa joo, tiedän erään joka ei olisi päässyt syöpähoitoihin helsinkiin (80 km suunta) ilman taksi kyytiä, haku kelasta matkakorvauksia, mitkä eivät kattaneet edes puolta matkojen hinnasta, olen sitä mieltä ettei hyvätuloisilla ole oikeutta tukiin, heillä on varaa maksaa kaikki itsekin.

Matti Karnaattu

Tässä tukiviidakossa kaksi mätäpaisetta:

1. Asumistuki

Tuolla lihotetaan vain valtion velkarahalla rikkaita asuntosijoittajia. Vuokrat tuon verran alas ja asumistuki pois. Säästö 1,5 miljardia vuodessa.

2. Toimeentulotuki

Toimeentulotuki on tarkoitettu viimeiseksi tueksi sitten kun ei pysty elämään. Tässä vaan on sellainen vika, että sitä ei saa jos on rahaa ja omaisuus pitäisi realisoida. Tuo myös tarkoittaa sitä, että ihminen köyhyisi ihan lain puolesta.

Eläkkeitä ja työttömyystukia pitäisi siis nostaa sen verran, että toimeentulotuki kohdistuisi siihen yhteen prosenttiin väestöstä joka on oikeasti onnistunut kusemaan asiansa ja jotta se toimeentulotuki toimisi signaalina ryhdistäytyä.

Nykyinen tukisotku johtaa siihen, että kun ihmisiltä evätään vaurastuminen, kukaan ei myöskää käytä rahaa ja sitten on ihan turha ihmetellä sitä miksi on lama kun kukaan ei osta mitään.

Vaurastumisen lakisääteinen estäminen lopettaa rahankäytön!