Perjantai 24.5.2019

III-oluen poisto ruokakaupoista kummittelee uudessa lakiluonnoksessa – Näin siinä lukee sanasta sanaan

Luotu: 
24.11.2016 13:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Kokoomuslaisia ihmetyttää se, että tuoreessa alkoholilain luonnoksessa otetaan yhä esille III-oluen siirto Alkoon. Tämä toimenpide oli mukana keskustan vaaliohjelmassa ja aiheutti lyhyen mutta voimakkaan kohun vuonna 2015 ennen eduskuntavaaleja.

Keskusta pakitti puheenjohtajansa Juha Sipilän johdolla tuosta tavoitteestaan.

Lue lisää: 

Keskusta vahvistaa: Tavoitteena III-oluen poisto kaupoista

III-olutkohussa täyskäännös: Keskusta pakittaa

Nyt alkoholilakiluonnoksen, josta vastaava ministeri on keskustan Juha Rehula, sanamuodot kismittävät kokoomusta, joka on ollut innokkain alkoholipolitiikan suunnan kääntäjä hallituksessa.

Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) epäilee, että luonnoksen perustelu on tarkoituksella kirjoitetty miinusmerkkisiä vaikutuksia painottaviksi.

– Luonnosta lukiessa tulee jotenkin epäuskoinen olo, että onko tämä todella objektiivisen virkavalmistelun taso Suomessa tänä päivänä. Mitä pitäisi ajatella esimerkiksi siitä, että luonnoksen perusteluosassa fantasioidaan edelleen kolmosoluiden siirtämisestä Alkoon? Eikö tämä suuntaus tullut loppuun käsitellyksi jo ennen eduskuntavaaleja, Jaskari kysyy tiedotteessaan.

Myös Uudenmaan kokoomuksen järjestöpäällikkö Perttu Koistinen nostaa esiin saman asian Puheenvuoro-blogissaan. Koistinen on myös kaivanut luonnoksesta esiin sanatarkan sitaatin, joka kuuluu näin:

Jos alkoholin kulutusta ja alkoholihaittoja haluttaisiin vähentää alkoholilainsäädännöllä, siihen olisi käytettävissä tehokkaita keinoja. Tehokkain tiedossa oleva keino olisi luvanvaraisessa vähittäismyynnissä myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuuden alentaminen. Käytännössä markkinoiden toimivuuden kannalta prosenttiraja voisi olla sama kuin Ruotsissa eli yli 3,5 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävät alkoholijuomat myytäisiin myös Suomessa vain Alkon myymälöistä.”

Koistinen huomauttaa, että tämä on mukana toteuttamisvaihtoehtona.

– Kun poliittinen tahtotila valmistelulle on lyöty jo lukkoon viime keväänä, ei voi kuin ihmetellä mistä tällainen asenteellisen ohjaileva sisältö tai tahtotilan vastaiset vaihtoehdot ylipäätään ovat löytäneet tiensä lakiesitykseen. Selvää taitaa kuitenkin olla, että ministeri ei tätä ainakaan ole pyrkinyt estämään. Ja miksi olisi, kyseinen aatteellinen sisältöhän on monilta osin keskustan edellisen vaalikauden ”kippis kohtuudelle” -ohjelman mukainen. Ohjelman, jota Rehula oli itse tuolloin hyväksymässä, Koistinen kirjoittaa viitaten keskiolutkohuun.

Lue lisää uudesta alkoholilaista:

Bonukset pois: Uusi alkoholilaki kieltää etukorttien alkoholihyvitykset

Menikö anniskeluajan pidennys heti pilalle? – Ministeriö rauhoittelee ravintola-alaa

Ensimmäinen ministeriön paperi: Alkoholilakiin muutoksia

Kokoomus hermostui alkoholiuudistuksen hitauteen, keskusta selittää Alkon monopolin vaarantumisella

Riemu repesi kokoomuksessa – Happy hour -kielto kumotaan, olutkarsinat poistuvat

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Tuominen

"Tehokkain tiedossa oleva keino olisi luvanvaraisessa vähittäismyynnissä myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuuden alentaminen."

Ei sentään tullut Pekka Puskan tai Päivi Räsäsen papereista copypastetettua kieltolakia tuohon. :)