Lauantai 25.5.2019

SK: Useita Sipilä-juttuja jätettiin julkaisematta – pääministerin pommitus vaiensi Ylen

Luotu: 
30.11.2016 07:59
Päivitetty: 
30.11.2016 08:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä Katera Steel -kohu laajenee.
|

Yleisradio on jättänyt useita pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Terrafame-kohuun liittyviä uutisia, ohjelmia ja juttuja julkaisematta pääministerin painostuksen seurauksena, kertoo Suomen Kuvalehti.

Yleisradion sisäiseen kuohuntaan johtanut kuhina alkoi, kun Sipilä lähetti jääviysepäilyistä kertoneelle Ylen toimittajalle ”kymmenkunta” kriittistä sähköpostiviestiä. Hän muun muassa kertoi, että ei luota Yleisradioon lainkaan.

SK:n mukaan Ylen journalistinen johto päätti tämän jälkeen hyllyttää useita Sipilän, Terrafamen ja Katera Steelin kytköksiin liittyviä artikkeleita. Sipilä itse puolestaan perui sovitun esiintymisen Yleisradion A-studiossa.

Muun muassa Sipilän sähköposteista kertomassa ollut juttu ja aamutelevision keskustelu hyllytettiin, ja Ruben Stiller sai jopa irtisanomisella uhkaavan varoituksen valmisteltuaan kohua käsittelevää ohjelmaa.

SK:n mukaan kolme Ylen työntekijää on kertonut lehdelle asioista nimettömänä. Ylen työntekijät ovat jättäneet Yleisradion johdolle kirjeen, jossa tuodaan esiin huoli ”Ylen journalistisen johdon linjauksista käsiteltäessä ilmitulleita pääministeri Juha Sipilän jääviysepäilyjä”.

Ylen johdosta on Suomen Kuvalehden jutun julkaisun jälkeen kiistetty vaientaminen ja kommentoitu, että päätökset juttujen hyllytyksistä on tehty toimituksessa itse journalistisin perustein.

Lue myös: Ylen päätoimittaja: Tämän takia Sipilä-jutut hyllytettiin

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Lius

Tämä maailman paras ja vapain lehdistö taitaa olla lähempänä "venäläiseksi meiningiksi" kuvailtua tasoa kuin suomalaiset tietävätkään. YLE itse on pliittisena instituutiona sensuurin ilmentymä, mutta se, että muutkin mediat toitottavat kirjaimet vaahdossa EUn virallista sanomaa vailla kritiikkiä vaikkapa Syyriasta ja Ukrainasta, on huvittavaa.

Esko Jantunen

YLE ei ole enää pitkään aikaan ollut Suomen kansan yhteinen Media. En luota sen uutisointiin pätkääkään. Tampereen Tiedotusopin laitokselta tulleet vihervassari kommarit eivät pysty toimimaan tasapuolisesti kansan edessä uutisia tehdessään. Mm. Israel uutisointi on silkkaa valetta ollut jo vuosia. Eikä päivää ettei jossakin ohjelmassa haukuta Perussuomalaisia. Nyt on menossa poliittisen Islamin sisäänajo vaikka se on maailman rasistisin liike vihapuheineen. Kristittyjen vainoista Islam maissa ei YLE puhu mitään. Häpeällistä tiedonvälitystä. En luota YLE:oon.

Mikko Toivonen

Minua ei YLE sensurointi laisinkaan hämmästytä. Eiväthän he salli esimerkiksi artikkelikeskustelujakaan arvostelun pelossa nettiversiossaan.

Sen sijaan, jos nämä uutiset ja tapahtumat ovat oikeasti tosia, asettuu Sipilä kyllä merkilliseen valoon. Ei niinkään Talvivaaraan liittyen vaan nimenomaan keskustelun estämiseen liittyen.

Mielipiteen vapauden täytyy olla täysin rikkomaton ja erityisesti jos mielipide kohdistuu yhteisen hallintomme tai sen henkilöiden toimien keskustelemiseen.

Markku Tulkki

Joko nyt menee Sipilä oikeaan osoitteeseen ja ilmoittaa että hän eroaa kun tulee niin paljon paskaa niskaan vaikka ei hän ole tehnyt mitään pahaa, mitä nyt vähän sukulaisa avittanut.
Siihen eroamiseesn ei sitten liitetä tätä sattuma lautatapulimiehen tai vastaavaa johtoon .Uudet vaalit ja katsotaan sitten mitä tapahtuu. Saadaan ainakin sote nurin.

Jukka Mattsson

Hyvä kysymys Martilta mutta johon varmasti emme saa mitään vastausta.

"Ylen journalistinen johto päätti tämän jälkeen hyllyttää useita Sipilän, Terrafamen ja Katera Steelin kytköksiin liittyviä artikkeleita. Sipilä itse puolestaan perui sovitun esiintymisen Yleisradion A-studiossa."

Kaiken lisäksi YLE uhkaa irtisanomisilla jos toimittaja yrittää pääministerin asioista uutisoida. Vanhaa kunnon neuvostoliiton meininkiä näiltä YLE:n politrukeilta. Suomettuminen jatkuu yhä.

Onko veronmaksajien pakko maksaa ja ylläpitää tälläisen korruptoituneen mediayhtiön toimintaa?

Juhani Karlsson

Aiemmin tapaus Berner: "Pääministeri Juha Sipilän vastaus Maikkarin toimittajan kysymykseen liikenneministeri Anne Bernerin kohtalosta oli typerryttävä:
"Jos, jos ja jos. Mitä jos Yle loppuu tai Maikkari loppuu, mitä sitten?" Sipilä näpäytti asiaa utelevalle toimittajalle. Näin hän katkaisi kiusalliset kysymykset lyhyeen – ja vaikka hän ryyditti kommenttiaan naurahduksella, jotkut tulkitsivat sen uhkaukseksi. Entäs sitten, jos jäätte työttömiksi? Entäs sitten, jos panen rahahanat kiinni? Varokin kyselemästä liian vaikeita!"

"Sanna Ukkola: Miksi piileksit, Juha Sipilä?"
"Pääministeri Juha Sipilän vastaus Maikkarin toimittajan kysymykseen liikenneministeri Anne Bernerin kohtalosta oli typerryttävä:
"Jos, jos ja jos. Mitä jos Yle loppuu tai Maikkari loppuu, mitä sitten?" Sipilä näpäytti asiaa utelevalle toimittajalle. Näin hän katkaisi kiusalliset kysymykset lyhyeen – ja vaikka hän ryyditti kommenttiaan naurahduksella, jotkut tulkitsivat sen uhkaukseksi. Entäs sitten, jos jäätte työttömiksi? Entäs sitten, jos panen rahahanat kiinni? Varokin kyselemästä liian vaikeita!"
" Sipilää on vaikea saada pidempään, mahdollisesti tiukempaan, haastatteluun – ja jos hänet saa, hän vastailee niukkasanaisesti."
"Iltalehden ärhäkkä toimittaja Tommi Parkkonen kertoo, kuinka Sipilä on laittanut hänet kokonaan boikottiin:
“Maaliskuussa Sipilä sanoi minulle, että hänellä on “henkilökohtainen ongelma” kanssani eikä hän jatkossa vastaa kysymyksiini. Ei ole maaliskuun jälkeen edes tervehtinyt minua.”
Parkkonen sanoo, että muutama muukin poliitikko on hermostunut hänen jutuistaan.
“Ovat haukkuneet naamatusten, mutta silti ovat puheväleissä ja antavat kommentteja. Ymmärrän, että pääministerillä menee hermot yksittäisen toimittajan näsäviisaisiin besserwisser-juttuihin, mutta onhan se kyseenalaista journalismin ja demokratian kannalta, että pääministeri laittaa niiden vuoksi dispoon.”"
"Iltalehden Juha Ristamäki kertoo ihmetelleensä, kun ei saanut Sipilältä lainkaan vastauksia pääministerin bisnesjärjestelyistä, joista hän kirjoitti."
"Kansalaisilla on oikeus tietää, millä tavalla Suomen ylin päättäjä käyttää valtaa. Se tarkoittaa myös sitä, että hänen tulisi altistaa itsensä myös vaikeille kysymyksille ja haastaville toimittajille. Sillä niin toimii avoin, demokraattinen yhteiskunta."
http://yle.fi/uutiset/3-9176118

---
"Näkökulma: Näin Venäj... eikun keskustassa"
"TOMMI PARKKONEN"
"Vaan mitäpä sitten tapahtuu, kun - toistettakoon vielä - Suomen korkein kansallinen tarkastusviranomainen moittii keskustalaista ministeriä siitä, että tämä on toiminut vastoin kaikkia pelisääntöjä? Suomen pääministeri, keskustalainen Juha Sipilä antaa täyden tukensa ministerille, joka jossain länsimaisessa sivistysvaltiossa, mitä Suomi ei ole, olisi jo oma-aloitteisesti eronnut tehtävästään. Tai pääministeri olisi erottanut hänet.
Mutta ei tietystikään meillä Venäj... siis Suomessa (kesk).
Pääministeri Sipilä puhdisti julkisesti liikenneministeri Bernerin maineen sillä verukkeella, että VTV ei mainitse raportissaan Berneriä suoraan nimeltä. Tuo on vastenmielistä ja epärehellistä totuuden kiertämistä, mikä toki ei ole mitenkään uutta pääministeri Sipilälle (kesk).
Jo lain mukaan ministeri vastaa kaikesta ministeriössä tapahtuvasta. Piste."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016062221777050_uu.shtml
---
"Berner pussauskopissa Deloitten kanssa"
"Ja nyt mennään iloisesti foliohattuosastolle, mutta faktat ovat seuraavat:
- Ministeri Anne Bernerin Vallila Interior -perheyhtiön sekä Bernerin henkilökohtaisen asunto-osakeyhtiön tilintarkastaja toimii myös Deloitten tilintarkastajana.
- Sama Deloitten tilintarkastaja toimii myös Anne Bernerin veljen kiinteistösijoitusyhtiön tilintarkastajana.
- Ministeri Anne Bernerin Vallila Interior -yhtiön nykyinen talousjohtaja tuli Bernerin palvelukseen Deloittelta.
- Deloitten entinen toimitusjohtaja, tilintarkastusyhtiön nykyinen kovatuloinen partner, toimii puheenjohtajana säätiössä, jonka hallituksen jäsen on ministeri Berner."
"Ministeri Anne Bernerillä (kesk) on läheiset suhteet tilintarkastusyhtiöön, jonka hän päästi Finavia-korvausvastuusta, kirjoittaa politiikan toimittaja Tommi Parkkonen."
"Vaan lyhyesti referoituna: ministeri Berner viivästytti Finavian silloisen hallituksen toimia kanteiden nostamisessa, ja suoraan henkilökohtaisesti esti kannetoimet tilintarkastusyhtiö Deloittea (tuo on se taikasana) kohtaan."
" Berner vaati Deloittea koskevien kanteiden perumista. Bernerin perustelut eivät kuitenkaan kestäneet kahden eri asianajotoimiston vastanäkemystä. Kyseisten lausuntojen mukaan Deloittella ei ollut juridista mahdollisuutta nostaa kannetta Finavian tuolloin toimivaltaista hallitusta vastaan.
Silti Berner (kesk) vaati sovintosopimusta Deloitten kanssa."
"Deloitte Touche Tohmatsu (brändinimeltään Deloitte) on yhtiöryhmittymä, joka on yksi maailman suurimmista tilintarkastusorganisaatiosta...."
"Finavian hallitus päätti vuonna 2015 nostaa kanteet työnsä laiminlyönyttä Deloittea kohtaan Finavian entisen johdon tekemistä johdannaiskaupoista, jotka aiheuttivat valtionyhtiölle - eli veronmaksajille - ainakin 34 miljoonan euron tappiot."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016091522319053_uu.shtml

Juhani Karlsson

Nyt:
"Isoa joukkoa Ylen päälliköitä kiellettiin maanantaina iltapäivällä käsittelemästä Sipilän mahdollista jääviyttä Ylen ohjelmissa ja nettisivuilla......oliko Sipilä ollut esteellinen päättäessään valtion sadan miljoonan euron lisärahoituksesta Terrafamelle......"
-
"”Me allekirjoittaneet Yleisradion toimittajat olemme huolissamme Ylen journalistisen johdon linjauksista käsiteltäessä ilmitulleita pääministeri Juha Sipilän jääviysepäilyjä......”Se, että pääministeri toimii näin, on yhteiskunnallisesti merkittävä uutinen, etenkin kun Yleisradion rahoitus on riippuvainen poliittisista päätöksistä.” ”Vaadimme myös, että saamme kaikissa tilanteissa työssämme noudattaa Journalistin ohjeita.”.......”Journalisti on vastuussa ennen kaikkia lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.”"
-
-
---
"Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen"
"Ylessä alkoi kuohua perjantaina 25. marraskuuta sen jälkeen, kun Yle oli julkaissut uutisen pääministeri Juha Sipilän (kesk) sukulaisten omistamasta Katera Steel -yhtiöstä.
Ylen ajankohtaistiimi oli jo kirjoittanut perjantain aikana valmiiksi jatkojutun, jossa haastateltiin kahta oikeusoppinutta siitä, oliko Sipilä ollut esteellinen päättäessään valtion sadan miljoonan euron lisärahoituksesta Terrafamelle."
"Pääministeri Sipilä lähetti perjantai-iltana kymmenkunta viestiä yhdelle Ylen toimittajalle......Sipilä kertoi, että hän ei luota Yleisradioon lainkaan."
"Ylen ajankohtaistiimi alkoi työstää sähköposteihin liittyvää juttua maanantaina 28. marraskuuta. Juttuaihe kirjattiin Ylen toimitusjärjestelmään, journalismin portaaliin, niin sanottuun jopoon, aamulla ennen kahdeksaa.
Kolme Ylen työntekijää on kertonut nämä tiedot Suomen Kuvalehdelle. He eivät halua nimiään julki asian arkaluonteisuuden vuoksi.
Ylen ajankohtaistiimi alkoi maanantaiaamuna valmistella myös kolmatta Sipilä-aiheista juttua, analyysia siitä, miksi pääministerin sidonnaisuudet ovat tärkeitä asioita uutisoida. Tässä ja Sipilän lähettämistä sähköposteista kertovassa jutussa, jossa kävi ilmi pääministerin täydellinen luottamuksen puute Yleisradiota kohtaan, oli tarkoitus käyttää asiantuntijahaastateltavia.
Ylen johto, käytännössä päätoimittaja Atte Jääskeläinen, kielsi molempien juttujen edistämisen, SK:n lähteet kertovat.
Kaikki kolme aihetta näkyvät Ylen järjestelmässä edelleen. Jopo on järjestelmä, jonka pääsevät näkemään sadat Ylen työntekijät. Hyllytetyistä jutuista on puhuttu sähköpostijakeluissa, joissa ovat mukana muun muassa politiikkatoimitus, taloustoimitus ja hyötytoimitus."
"Isoa joukkoa Ylen päälliköitä kiellettiin maanantaina iltapäivällä käsittelemästä Sipilän mahdollista jääviyttä Ylen ohjelmissa ja nettisivuilla."
"Käytännössä seuraavan aamun radion Ykkösaamuun sovittu Sipilä-uutista koskeva keskustelu peruttiin näin Ylen journalistisen johdon päätöksellä. Lisäksi peruttiin suunnitelma käsitellä Sipilää Aamu-tv:ssä ja maanantai-illan A-studiossa."
"”Me allekirjoittaneet Yleisradion toimittajat olemme huolissamme Ylen journalistisen johdon linjauksista käsiteltäessä ilmitulleita pääministeri Juha Sipilän jääviysepäilyjä. Perjantaista 25.11. alkaen Ylen journalistinen johto on hyllyttänyt aihetta käsitteleviä jatkojuttuja ja rajoittanut uusien juttujen tekemistä. Useita keskusteluohjelmia on maanantaina 28.11. alkaneella viikolla kielletty niin ikään käsittelemästä aihepiiriä millään tavalla.”
”Ylen journalistinen johto on lisäksi suoraan kieltänyt kahden sellaisen tiedon julkaisemisen, jotka olisivat kansalaisille ja Yle-veron maksajille tärkeitä, jotta he voisivat arvioida kyseistä asiaa sekä pääministerin toimintatapoja yleisemmin. Nämä tiedot ovat 1) se, että pääministeri lähetti Ylen toimittajalle perjantaina 25.11. vielä iltamyöhään toistakymmentä viestiä kritisoidakseen häneen liittyvää uutisointia ja 2) tieto siitä, että pääministeri perui jo sovitun vierailunsa A-studiossa keskiviikkona 30.11.”
”Se, että pääministeri toimii näin, on yhteiskunnallisesti merkittävä uutinen, etenkin kun Yleisradion rahoitus on riippuvainen poliittisista päätöksistä.” ”Vaadimme myös, että saamme kaikissa tilanteissa työssämme noudattaa Journalistin ohjeita.”
Kirjelmässä on tämän jälkeen siteerattu kaikkea journalistista työtä koskevien Journalistin ohjeiden ensimmäistä pykälää: ”Journalisti on vastuussa ennen kaikkia lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.”"
"Ylen Pressiklubi-ohjelman juontaja Ruben Stiller sai Suomen Kuvalehden tietojen mukaan tiistaina 29. marraskuuta kirjallisen varoituksen siitä syystä, että hän valmisteli perjantain 2. joulukuuta lähetystä Ylen ”uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti” (varoituksen muotoilu)."
"Kirjelmään on tiistain aikana kerätty nimiä eri puolilla Yleä. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan sitä ei ole vielä toimitettu Atte Jääskeläiselle, joka on työmatkalla ulkomailla."
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/paaministeri-sipila-vaiensi-ylen...
---
"Pääministeri Sipilä ei vaientanut Yleä, kirjoittaa Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen."
http://yle.fi/uutiset/3-9324583

Juhani Karlsson

"Sipilän pommittama Ylen toimittaja kertoo: pääministeri välitti haukkumisviestejä kansalaisilta"
"Juha Sipilä lähetti Ylen ajankohtaistoimittajalle Salla Vuorikoskelle lähes 20 viestiä. Vuorikoski ihmettelee pääministeritasoisen ihmisen toimintaa."
"- Minua ei häiritse se, että juttujani kritisoidaan, mutta Sipilän jyrkkäsävyiset viestit kertovat minusta jotain Sipilästä vallankäyttäjänä ja hänen suhtautumisestaan mediaan. Erityisen yllättävää oli se, että luottamus Yleen on nolla. Yle rahoitetaan kuitenkin veronmaksajien rahoilla, Vuorikoski ihmettelee."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201611302200033995_uu.shtml
---
samainen toimittaja kirjoittanut aiemmin Terrafameen liittyen seuraavaa:
---
"Taustalla epäily Talvivaaran ylioptimisesta tiedottamisesta......– Minusta näytti siltä, että yhtiö oli toistuvasti antanut sijoittajille liioitellun myönteisiä näkemyksiä tulevaisuudestaan......Meillä on aika hyvä julkisuuslaki, mutta miten saada viranomaiset noudattamaan sitä? Kun viranomainen haluaa salata asiakirjoja, se on usein valmis etsimään kaikki mahdolliset oljenkorret, jolla julkisuuslain noudattamista voi lykätä. Uutinen ehtii yleensä kuolla vanhuuteen ennen kuin asiakirjat on todettu julkisiksi kaikissa oikeusasteissa......En ole ainoa Finanssivalvonnan julkisuuslinjaan kompuroinut toimittaja..."
-
"...Yhtiö arvioi tulevaisuuttaan toistuvasti yläkanttiin...... annetaanko suomalaisille piensijoittajille kunnollista tietoa vai johdetaanko heitä harhaan......pyysin sitä varten pörssiyhtiöitä valvovalta Finanssivalvonnalta asiakirjoja. Halusin selvittää, millä tavalla valvoja oli mahdollisesti puuttunut asiaan......että olin törmännyt Finanssivalvonnan normaaliin käytäntöön, jonka mukaan valvonta-asiakirjoja ei koskaan luovuteta......Osa salaamisen perusteluista oli suorastaan älyttömiä. Finanssivalvonta vetosi muun muassa siihen, että yleisö ei kykenisi ymmärtämään asiakirjojen sisältöä......Finanssivalvonta väitti, että valvottavan valvojaa kohtaan tuntema luottamus voisi vaarantua. Minun piti oikein tarkastaa lakikirjasta, perustuuko pörssivalvojan toimivalta valvottavien kokemiin luottamuksen tunteisiin vai lainsäädäntöön. Myös korkein hallinto-oikeus muistutti tänään, että velvollisuudesta toimittaa tietoja valvojalle on säädetty laissa..."
-
"...Korkein hallinto-oikeus toteaa kuitenkin, että Finanssivalvonnan oikeus saada tietoja pörssiyhtiöltä ei perustu luottamukseen, vaan lakiin...."
-
-
---
"Näkökulma: Kuinka saada pörssivalvoja noudattamaan lakia"
"Kun viranomainen haluaa salata papereita, se on usein valmis etsimään kaikki mahdolliset oljenkorret, jolla lain noudattamista voi lykätä, kirjoittaa toimittaja Salla Vuorikoski."
"Vuonna 2013 seurasin, kuinka Talvivaaran kaivososakeyhtiö keräsi rahaa sijoittajilta osakeannissa. Kotitaloudet olivat hulluna Talvivaaraan. Kun piensijoittajat tankkasivat Talvivaaraa, ammattipelurit ja eläkeyhtiöt vähensivät omistuksiaan. Ne eivät tuntuneet uskovan yhtiön mahdollisuuksiin yltää johtaja Pekka Perän julkisuudessa maalailemiin tavoitteisiin."
"Sähköpostiini kilahti aamulla oikeuden ratkaisu, jota olin odottanut pitkään. Sen perusteella minun pitäisi lähiaikoina saada paperit, joita olisin tarvinnut kaksi ja puoli vuotta sitten."
"Yhtiö arvioi tulevaisuuttaan toistuvasti yläkanttiin. Parempi aika kuului aina olevan ihan nurkan takana. Annissa kerätyt rahatkin loppuivat pikavauhtia – toisin kuin oli lupailtu. Minua mietitytti, annetaanko suomalaisille piensijoittajille kunnollista tietoa vai johdetaanko heitä harhaan."
"Marraskuussa 2013 tein Talvivaaran tiedottamisen kummallisuuksista juttua MTV:n 45 minuuttia -ohjelmaan ja pyysin sitä varten pörssiyhtiöitä valvovalta Finanssivalvonnalta asiakirjoja. Halusin selvittää, millä tavalla valvoja oli mahdollisesti puuttunut asiaan.
Päätös oli tyly: asiakirjoja ei anneta. Kuulin kollegoilta, että olin törmännyt Finanssivalvonnan normaaliin käytäntöön, jonka mukaan valvonta-asiakirjoja ei koskaan luovuteta. Valitin salaamisesta hallinto-oikeuteen. Vuoden kuluttua se kumosi perusteellisella päätöksellään Finanssivalvonnan linjan. En vieläkään saanut papereita, vaan Finanssivalvonta valitti ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Tänään julkaistu korkeimman hallinto-oikeuden päätös oli täysin odotusteni mukainen. Osa salaamisen perusteluista oli suorastaan älyttömiä. Finanssivalvonta vetosi muun muassa siihen, että yleisö ei kykenisi ymmärtämään asiakirjojen sisältöä.
Keskeisin oli kuitenkin perustelu, jonka mukaan Finanssivalvonta katsoi koko valvontatoimintansa vaarantuvan, mikäli se luovuttaisi asiakirjoja. Finanssivalvonta väitti, että valvottavan valvojaa kohtaan tuntema luottamus voisi vaarantua. Minun piti oikein tarkastaa lakikirjasta, perustuuko pörssivalvojan toimivalta valvottavien kokemiin luottamuksen tunteisiin vai lainsäädäntöön. Myös korkein hallinto-oikeus muistutti tänään, että velvollisuudesta toimittaa tietoja valvojalle on säädetty laissa."
"En ole ainoa Finanssivalvonnan julkisuuslinjaan kompuroinut toimittaja. Loppuvuodesta 2013 silloinen Voima-lehden päätoimittaja Jari Hanska teki myös valituksen asiakirjojen salaamisesta. Hän sai oman vastaavan ratkaisunsa myös tänään korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Hanska kertoo soittaneensa heti aamulla Finanssivalvonnan viestintäosastolle ja kysyneensä pyytämiensä asiakirjojen perään. Hanskan mukaan asiaan ei ollut siellä vielä perehdytty, mutta puhelimessa oli jo pohdiskeltu, olisiko joku valitustie vielä käytettävissä."
"Puhelu kuvaa ongelmaa hyvin. Meillä on aika hyvä julkisuuslaki, mutta miten saada viranomaiset noudattamaan sitä? Kun viranomainen haluaa salata asiakirjoja, se on usein valmis etsimään kaikki mahdolliset oljenkorret, jolla julkisuuslain noudattamista voi lykätä. Uutinen ehtii yleensä kuolla vanhuuteen ennen kuin asiakirjat on todettu julkisiksi kaikissa oikeusasteissa."
"Surkuhupaisan oikeusseikkailuni jälkeen lohtua voi hakea siitä, että Talvivaara sentään on aiheena edelleen ajankohtainen. Ehkä asiakirjoista ilmenee jotain kiinnostavaa, ehkä ei. Tärkeintä kuitenkin on, että Finanssivalvonta joutuu nyt pakon edessä muuttamaan itse keksimäänsä salailulinjaa. Siitä hyötyy ennen kaikkea yleisö, joka saa jatkossa enemmän tietoa paitsi pörssiyhtiöistä, myös siitä, miten viranomaisvaltaa Suomessa käytetään."
http://yle.fi/uutiset/nakokulma_kuinka_saada_porssivalvoja_noudattamaan_...
---
"Pörssivalvojan salailu sai lopullisen tyrmäyksen – Talvivaara-päätös pakottaa viranomaisen muuttamaan linjaansa"
"Korkein hallinto-oikeus on antanut merkittävän ennakkopäätöksen Finanssivalvonnan asiakirjojen julkisuudesta. Muun muassa pörssiyhtiöitä valvova viranomainen ei voi jatkossa salata säännönmukaisesti valvottavia yhtiöitä ja henkilöitä koskevia asiakirjojaan."
"Oikeus totesi muun muassa, että Finanssivalvonta ei voi salata asiakirjoja vetoamalla valvontatehtävänsä vaarantumiseen. Finanssivalvonta oli väittänyt, että valvottavien luottamus sitä kohtaan vaarantuisi, jos se luovuttaisi asiakirjoja. Tämä voisi Finanssivalvonnan mukaan johtaa siihen, että se ei saisi tarvitsemiaan tietoja yhtiöiltä. Korkein hallinto-oikeus toteaa kuitenkin, että Finanssivalvonnan oikeus saada tietoja pörssiyhtiöltä ei perustu luottamukseen, vaan lakiin."
"Taustalla epäily Talvivaaran ylioptimisesta tiedottamisesta"
"– Minusta näytti siltä, että yhtiö oli toistuvasti antanut sijoittajille liioitellun myönteisiä näkemyksiä tulevaisuudestaan ja halusin tietää, oliko viranomainen kiinnittänyt tähän asiaan huomiota, Vuorikoski kertoo."
http://yle.fi/uutiset/porssivalvojan_salailu_sai_lopullisen_tyrmayksen__...

Pentti Westerholm

Seitsämänkymentä-luvulla jo puhutiin mediasta Sopulilaumana.Syynä oli heidän kirjoittelu vihjaavasti epämääräisin havainnoin tehdyistä asiayhteyksistä.Media ei ole näköjään oppinut niistä ajoista mitään.Katsovat edelleen oikeudeksi sanavapauden varjolla jatkaa entiseen malliin.

Aila-Kaija Koskinen

Eikö journalistin tehtävä ole jakaa tietoa kansalaisille puolueettomasti. Sitä Ylen tietyt toimittajat eivät todellakaan tee, vaan esim. Pressiklubi aivan törkeästi kohtelee haastateltaviaan varsinkin jos he ovat vaikkapa perussuomalaisia. Ja miksiköhän Antti Lindtmannin listoista puhujamiehille on puhuttu Ylellä niin vähän??? Se jos joku oli sananvapauden rajoittamista, kun tietyiltä kansavalitsemilta edustajilta yritetään evätä puheenvuoroja eduskunnassa. Miksi Ruben on ollut tästä niin kovin hiljaa??? No vastauksenhan kaikki tietää. Toimittajiile voisin muistuttaa, että sananvapaus ei kai edelleenkään tarkoita valehtelemisen vapautta tai vihjailemista tai puolueellista oman agendan syöttämistä meille teidän palkkanne maksajille. Ymmärrän hyvin miksi koulukiusausta ei saada loppumaan,
Kun meillä on nämä toimittajat, jotka tekevät sitä ja saavat siitä vielä palkkaa. PM on aivan oikein toiminut ja hänelläkin on oikeus puolustautua ja kieltäytyä haastatteluista, jos ei luota toimittajiin niin hänellä on varmast siihen hyvä syy.