Lauantai 25.5.2019

”Juha Sipilä käyttäytyy kuin hiekkalaatikkoikäinen: Mä en leiki enää teidän kanssa!”

Luotu: 
2.12.2016 13:12
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
  Kuva
  Arkistokuvassa pääministeri Sipilä.
|

Faktakulma

Tästä oli kyse pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Ylen välisessä kohussa:

Yle kertoi marraskuussa 2016 Sipilän sukulaisten yhtiön tekevän kauppaa Terrafamen eli entisen Talvivaaran kanssa. Sipilä vastaa valtion omistajaohjauksesta.

Sipilä kritisoi julkisuudessa Yleä voimakkaasti. Sen jälkeen Suomen Kuvalehti paljasti Ylen johdon rajoittaneen aiheen käsittelyä Ylessä.

SK: Yle hyllytti useita Sipilä-juttuja pääministerin painostettua

Ylen päätoimittaja selittää: Tämän takia Sipilä-jutut hyllytettiin

Muuta aiheesta:

Näin eduskuntaan juuri valittu Juha Sipilä meni sisään kohuyhtiöön – panos 30 000€

Ruben Stillerin Sipilä-viestien merkitys avautui

Kaikki Uuden Suomen uutiset aiheesta täällä.

Ex-poliitikko, nykyinen viestintäkonsultti Kirsi Piha pohtii viestintätoimisto Ellun Kanojen blogissaan pääministeri Juha Sipilään (kesk.) liitettyä ajatusta, jonka mukaan hän toimii pääministerinä kuin yritysjohtaja.

Piha toteaa, että myös toimitusjohtajalla on pomo; tässä kömpelössä vertauksessa Suomen kansa ja sen valitsema eduskunta. Lisäksi on media, joka ei ole niin poliittinen kuin eduskunta.

– Sipilän kiukuttelu medialle on tästä näkökulmasta varsin kiinnostavaa. Yritysmaailmassa tällainen omalle hallitukselleen vittuileva toimari saisi nopeasti kenkää elleivät tulokset olisi aivan loisteliaat. Yritysmaailmassa toimari ei saisi tahtoaan läpi kiukuttelemalla hallitukselleen tai kieltäytymällä kommunikoimasta sen kanssa. Ja ei, se ei riittäisi, että ristiriitatilanteissa toimitusjohtaja ilmoittaisi, ettei pyri suoraan hallituksensa kanssa selvittämään asioita vaan esimerkiksi twiittaa ajatuksensa maailmalle…, Piha kirjoittaa.

Sipilä ilmoitti eilen eduskunnan kyselytunnilla, ettei jatkossa enää lähesty suoraan toimittajia tai toimituksia juttujen oikaisuasioissa. Jatkossa Sipilä aikoo hoitaa oikaisut muuta kautta.

Piha kirjoittaa, että toimitusjohtaja ei voi kieltäytyä vastaamasta hankaliin kysymyksiin eikä häiriköisi hallituksensa jäseniä öisillä sähköposteilla.

– Sipilä-jupakka on ollut erikoinen tapaus. Kun pääministeriltä kysytään asioita, joihin hän ei halua vastata tai jotka hän kokee loukkaavina, hän käyttäytyy lopulta kuin hiekkalaatikkoikäinen: mä en leiki enää teidän kanssa! Demokratiassa, kuten yritysmaailmassakin, on hyvä muistaa valtasuhteet. Pääministeri voi olla toimitusjohtaja, mutta toimitusjohtajalla, kuten pääministerilläkin on pomo, Piha huomauttaa.

Faktakulma

Tästä oli kyse pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Ylen välisessä kohussa:

Yle kertoi marraskuussa 2016 Sipilän sukulaisten yhtiön tekevän kauppaa Terrafamen eli entisen Talvivaaran kanssa. Sipilä vastaa valtion omistajaohjauksesta.

Sipilä kritisoi julkisuudessa Yleä voimakkaasti. Sen jälkeen Suomen Kuvalehti paljasti Ylen johdon rajoittaneen aiheen käsittelyä Ylessä.

SK: Yle hyllytti useita Sipilä-juttuja pääministerin painostettua

Ylen päätoimittaja selittää: Tämän takia Sipilä-jutut hyllytettiin

Muuta aiheesta:

Näin eduskuntaan juuri valittu Juha Sipilä meni sisään kohuyhtiöön – panos 30 000€

Ruben Stillerin Sipilä-viestien merkitys avautui

Kaikki Uuden Suomen uutiset aiheesta täällä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Mikael Jungner
Mikael Jungner
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Mitä tuo Piha höpöttelee. Kun Sipilä lähestyy toimittajaa sähköpostilla, se on olevinaan hirvittävää. Kun Sipilä sanoo, että hän ei enää lähettele toimittajille sähköposteja, niin tällä kertaa se on hirvittävää. Ilmeisesti hirvittävää on aina, tekeepä jotakin tai on kokonaan tekemättä.

Mikko Kangasoja

Niin, Piha tulkitsee Sipilää väärin, naisen maailmasta. Aluksi Sipilä välitti esimerkkejä siitä, kuinka kansalaiset olivat tulkinneet väärin Ylen uutisia. Sitten hän EI kieltäytynyt siitä jatkossa vaan antoi homman alaiselleen, kuten toimarit firmojen viestintäpäälliköille. Pelkkiä käytännön ratkaisuja, kuten insinööriltä voi odottaa. Jatkossa hän voi käyttää aikansa vähän tähdellisempiin asioihin. Niitäkin on, toisin kuin ilmeisesti toimittajilla, jotka eivät ole kansa, hallitus tai muukaan pomo Sipilälle.

Reijo Helli

Piha kirjoittaa ihan oikeasti ja asiaa... juuri näin on... ei Pääministerin pallilla oleileva ihminen..mies voi noin "Leikkiä"... hän unohtaa että nyt eletään 2000 lukua.. ei enää 1900 luvun loppuaikoja ja hän ei voi "Suitsia" tiedotusväkineitä eikä yksin määrätä mitä ja miten pitää suhtautua yleiseen mediaan ja tiedottamiseen... ja kun hän on selvästi Valehdellut kytköksistään Terrafameen ja sululaistensa.. lastensa serkkujen ja Enojen kytköksitä kyseiseen yritykseen niin lopputulema on ihan selvä... Sipilä.... hansakat tiskiin ja ulos Hallituksesta ja Kepun johdosta saman tien..... ja piste... selittelyt riittää !!

Tuomo Niemelä

Kokoomuksen Kirsi Piha suoltaa silkkaa sontaa. ja myös tietää sen.

Toimittajat ovat alisteisia Ylen johdolle esimiestensä kautta, kuten Jääskeläisen. Ja tähän voisi koko pohdinnan pysäyttääkin. Jos haluaa tehdä palkanmaksajasta riippumatonta journalismia, pitää siirtyä palkkatyöntekijästä freelanceriksi. Nämä Ylen toimittajat yrittävät saada molemmat edut. Oikeuksia ilman velvollisuuksia, valtaa ilman vastuuta.. you name it.

Ylelle on omistajataho eli eduskunta omalla lainsäädännöllään antanut operatiivisen riippumattomuuden, jolloin eduskunta ei todellakaan puutu näihin riitoihin. Piha käytännössä väittää eduskunnan edustavan myös toimeenpanovaltaa meidän kolmijakoisessa järjestelmässämme. Kun ei ole debiili, niin puhuu vastoin parempaa tietoaan, eli eduskuntakielellä valehtelee.

Tietävätkö kohukuplan käynnistäneet jo olevansa häviöllä tosiasioita vastaan vai mistä tällaiset epätoivoiset yritykset?

Marcus Westermark

Arvostan Pihan ammattiosaamista, mutta blogi herättää samalla kysymyksiä. Kuka valvoisi kiukutteleva toimittaja, joka protestoi julkisesti esimeistään ja toimituksensa journalistista linjaa? Pihan blogista kävi kuitenkin ilmi, ettei se ole pääministeri.

Pentti Westerholm

Toimittaja Susanne Päivärinta tenttasi ylen ajankohtaisohjelmassa päätoimittajaa Sipilään liittyvillä kysymyksillä.Lopuksi heitti ilmoille uhmakkaasti ; saako hän nyt lopputilin.Leikkiteli vakavan asian kanssa kuin pikkutyöttö.Tämäkö on sitä oikeata journalismia?

Pauli Smolander

Oon miettinyt tätä Sipilä casea. Voisko olla kyseessä niinkin ihmeellinen asia, kuin et perusrehellinen (oppivuodet menossai politikkona) mies menetti hermonsa, kun alkoi näiden totuuden enkeleiden ajojahti. Joka tuutista tulvi Sipilän sidonnaisuuksien VOIVAN VAIKUTTAA ja ON VOINUT VAIKUTTAA- tsurnalismia. Voisi ihan hyvin mennä hermo, jos mitään tämmöistä ei ole. Enkä sellaisista ole ollut missään nähnyt näyttöä, mutta tsurnalistit löi löylyä, pakko olla jotain takana, kun noin älähtää! Sipilän hermon menettämisen jälkeen tsurnalistit koki kunniaansa loukatun Sipilän palautteeta. Ja ilman muuta, ne joilla on kanavat käytössä lyö kuin "vierasta sikaa", lapsi meni pesuveden mukana, kukaan ei edes muista, mistä oli alunperin kysymys, eli vihjailusta pääministerin mahdollisesta rikoksellisesta toiminnasta. Kukaan ei enää puhu itse asiasta, vaan kaikki raatelee Sipilää ja YLEn vastaavaa toimittajaa, joka yritti laittaa jotain linjaa viestintään. Tältä minusta näyttää, vaikken kepulainen olekkaan!

Kaarle Akkanen

Kyllä taas vyörytetään? Kaikella tapaa yritetään horjuttaa hallitusta ja lyhentää sen toimikautta. Ette kuitenkaan onnistu siinä. Opposition ja lakeijoiden vallanhimo on ehtymätön voimanlähde? Tärkeysjärjestys on selvä; oma etu ensin ja sitten ehkä yhteinen?

Harri Hyytinen

Demokratiassa, kuten yritysmaailmassakin, on hyvä muistaa valtasuhteet. Pääministeri voi olla toimitusjohtaja, mutta toimitusjohtajalla, kuten pääministerilläkin on pomo, Piha huomauttaa.

Ja se on media? Eikös presidentin pitäis olla? Tai joku muu vastaava...

Atso Eerikäinen

Miksi pääministerin pitäisi edelleen leikkiä pihalla YLE:n hiekkalaatikossa kuin leikki-ikäinen kiusaajiensa kanssa? Ei vain pääministeri, vaan koko hallitus joutuu pakosta leikkimään eipä-juupas-leikkiä eduskunnan hiekkalaatikolla opposition kiusapuhujien ja jarruttajien kanssa, ja kansakunnan nimeltä Suomi elintärkeät uudistukset eivät etene eikä Suomi nouse edellisten hallitusten aikaansaamasta suosta.