Keskiviikko 14.11.2018

Gallup: Millainen on 99-vuotias Suomi? – ”Myös hyvää palkkaa saavien osallistuttava”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.12.2016 09:06
 • Kuva: Kimmo Haapala
  Kuva
  –Täytyy jaksaa uskoa, että Suomellakin tulevaisuutta on, vaikka on ollut vaikeita aikoja, Peter Isaksson sanoo.
 • Kuva: Kimmo Haapala
  Kuva
  –Suomen tulevaisuus näyttäisi erittäin hyvältä, jos saataisiin vielä työllisyys kuntoon, Jukka Holopainen sanoo.
 • Kuva: Kimmo Haapala
  Kuva
  Hanna Taka toivoo, että Suomi ei olisi EU:ssa.
 • Kuva: Kimmo Haapala
  Kuva
  Irakista tulleet turvapaikanhakijat Omar Adil ja Tarea Saleem kehuvat Suomea.
 • Kuva: Kimmo Haapala
  Kuva
  –Moni yrittäjä joutuu ottamaan jonkun sivutyön, että pystyy pitämään yrityksensä pystyssä, Gunilla Liljekvist sanoo.
|

Uusi Suomi jalkautui perjantaina Helsingin päärautatieasemalle selvittämään, mitä mieltä suomalaiset ovat Suomen tilanteesta ja mitä Suomen itsenäisyys merkitsee. Vastauksista huokuu huoli taloustilanteesta ja ylpeys pitkästä itsenäisyydestä.

Suomi juhlii tänään 99-vuotiasta itsenäisyyttään. Ensi vuonna alkavat suuret juhlallisuudet, kun itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta.

Myyntipäällikkö Jukka Holopainen pitää Suomen itsenäisyyttä arvokkaana.

–Itsenäisyys on sitä, että voi itse päättää asioistaan. Hyvä demokratia. Meillä on vapaa lehdistö. Nythän siitä on ollut paljon keskusteluakin. Tuntuu, että se on Suomessa herkkä asia, että täällä ei lehdistön vapautta rajoiteta ja se on hyvä juttu, Holopainen sanoi Uudelle Suomelle.

–Asioiden pitää olla läpinäkyviä ja julkisia, kaikkia koplauksia on nähty joskus menneisyydessä, hän lisää.

Mikä on Suomessa hyvin, mitä voisi parantaa?

–Suomessa on ensinnäkin erittäin hyvä infrastruktuuri. Olin kesällä Argentiinassa ja Chilessä. Siellä näki, että kun kaikki vedet, sähköt ja muut yksityistetään, niiden hinnoille käy erittäin huonosti. Kaikki hinnat ovat nousseet siellä. Se, että meillä on valtiollisia sähkö- ja polttoaineyrityksiä, se säätelee, ja pitää hintatasoa jonkinlaisena hyvänä täällä, Holopainen kertoo.

Miltä Suomen tulevaisuus näyttää?

–Suomen tulevaisuus näyttäisi erittäin hyvältä, jos saataisiin vielä työllisyys kuntoon. Se on tällä hetkellä se pahin juttu. Ainakin taloudessa näyttää lähtevän. Autokauppa on nyt lähtenyt nousuun. Se on yksi mittari, joka näyttää, että nousu on alkanut. Sitten kun veneet, moottoripyörät ja asuntovaunut lähtevät menemään kaupaksi, ollaan todella nousussa, Holopainen vastaa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että Suomen taloustilanne tuntuu olevan herkkä.

–Kyllä nyt kaikki mittarit ovat vihreällä. Luotan tulevaisuuteen.

Tarjoilija Gunilla Liljekvist arvostaa itsenäistä Suomea.

–Se merkitsee meille [suomalaisille] aika paljon, että saamme olla itsenäisiä, ja päättää omista asioistamme, Liljekvist sanoi Uudelle Suomelle.

Mikä on Suomessa hyvin, ja mikä voisi olla paremmin?

–Oikeastaan paljonkin voisi olla paremmin. Huonoja puolia on, että leikataan paljon niiltä, jotka muutenkin tienaavat vähemmän. Kuitenkin meidän on sopeuduttava siihen, että meillä on vaikeaa, ja että saataisiin Suomi pystyyn. Meidän kaikkien pitää siihen osallistua, myös niiden, jotka saavat hyvää palkkaa, ei vain niiden, jotka saavat huonosti palkkaa, Liljekvist kertoo.

–Me olemme tottuneet kaikki liian hyvään. Meidän pitää pikkuisen joustaa, jotta voisimme saada työpaikkoja. Pienyrittäjille voitaisiin tehdä aika paljonkin siinä, että he voisivat työllistää, hän lisää.

Liljekvist tietää mistä puhuu, koska hän on aiemmin toiminut pienyrittäjänä.

–Tällä hetkellä olen tarjoilijana laivalla. Olen ollut pienyrittäjä, meni huonosti. Jouduin lopettamaan, ja nyt yritän maksaa velkoja. Jouduin maksamaan paljon palkkoja, ja lopulta jouduin tekemään 24/7 töitä. Ei sitä jaksa, hän sanoo.

–Moni yrittäjä joutuu ottamaan jonkun sivutyön, että pystyy pitämään yrityksensä pystyssä. Ei sekään ole oikein. Siinä valtio voisi tulla vastaan.

Liljekvist kokee olevansa onnellisessa asemassa, kun sai töitä vielä yli 50-vuotiaana. Hän on valmis matkustamaan töihin Maarianhaminaan.

Miltä Suomen tulevaisuus näyttää?

–Ei oikein valoisalta siinä mielessä, että olemme tottuneet liian hyvään. Olen asunut 16 vuotta Espanjassa. Siellä ei ollut sosiaaliturva lähellekään niin hyvä kuin meillä. Siellä oli äitiysloma kolme kuukautta, ei lapsilisiä, yksinhuoltajana ei ollut valtiolta mitään apuja. Siinäkin mielessä suomalaisten pitää ymmärtää, että emme voi kaikkea saada valtiolta. Meidän pitää itsekin yrittää tehdä jotain. Siinä mielessä on hyvä, että työttömyyskorvaus pienenee, Liljekvist vastaa.

Hän arvioi, että vaikka Espanjassa on talousvaikeuksia ja paljon työttömyyttä, Espanjan talous nousee Suomea nopeammin.

–Siellä ihmiset eivät ole tottuneet siihen, että valtio maksaa, kun heillä itsellään ei ole rahaa, vaan he etsivät töitä aivan toisella tapaa kuin suomalainen, Liljekvist sanoi.

Lähihoitaja Hanna Taka pitää ”erittäin hienona asiana”, että Suomi on ollut itsenäinen pian 100 vuotta.

Miltä Suomen tulevaisuus näyttää?

–Se on vähän kaksipiippuinen juttu. Toisaalta ollaan itsenäisiä, mutta kun ollaan liitytty EU:hun, niin se on sitten toisaalta ristiriitainen. EU:hun liittyminen oli ikävä asia. Olisin toivonut, että Suomi olisi pysynyt itsenäisenä, Taka vastaa.

Mikä on Suomessa hyvin ja mikä voisi olla paremmin?

–Itsellä on asiat ihan hyvin, mutta olen nähnyt paljon kaikkia muita, joilla on asiat huonosti: köyhät, eläkeläiset ja muut. Heillä on raha tosi tiukassa, Taka sanoo.

Hänen mielestään Suomen tilanne on mennyt huonompaan suuntaan etenkin niiden näkökulmasta, joilla meni valmiiksi huonosti.

Turvapaikanhakija Omar Adil ylisti Suomea monin tavoin.

–Ihmiset ovat kivoja. Suomen järjestelmä on hyvä ja luonto on kaunis, hän sanoi.

Hänen mielestään Suomessa on helppo tutustua etenkin muihin ulkomailta muuttaneisiin. Kotimaahansa Irakiin verrattuna Adil pitää Suomea erilaisena.

–Suomi on hyvin kehittynyt verrattuna Irakiin. Suomen järjestelmä on erilainen. Se on hyvä, Adil kertoo.

Hän kokee, että Suomessa on aika paljon rasismia.

–Vaikea selittää, mistä sen huomaa. Ihmiset eivät ole epäystävällisiä, mutta jos he eivät tunne sinua, he pelkäävät sinua, ja joskus vihaavat. Sen näkee silmistä, miten he katsovat.

Mitä Suomen 100-vuotinen itsenäisyys merkitsee?

–Se on pitkä aika. Luulen, että kaikki ovat siitä onnellisia, Adil pohti.

Miltä Suomen tulevaisuus näyttää?

–Joskus olen huolissani tästä hallituksesta, koska tilanne ei näytä hyvältä, mutta toivon, että kaikki paranee. Toivoa on.

Turvapaikanhakija Tarea Saleem näkee Suomessa vain hyviä puolia.

–Suomi on hyvä, ja kaikki on hyvin täällä.

Irakista Suomeen vuosi sitten tullut Saleem ei osaa nimetä yhtään asiaa, joka Suomessa olisi huonosti. Hänen mielestään on hienoa, että itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta.

–Toivon, että tulevaisuuskin on hyvä, Saleem toteaa.

Myyntipäällikkö Peter Isaksson korostaa positiivista suhtautumista, vaikka Suomen taloustilanne on vaikea.

Miltä Suomen tulevaisuus näyttää?

–Mulla on hyvä tulevaisuus. Legendaarisesti päivä kerrallaan. Täytyy jaksaa uskoa, että Suomellakin tulevaisuutta on, vaikka on ollut vaikeita aikoja. Ei siitä tule mitään, jos ollaan hirveän negatiivisia, Isaksson sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

99 vuotias Suomi on erinomaisen kohtalainen paikka elää maailmassa. Meillä asiat ovat yleisellä tasolla hyvin.

Ongelmamme on siinä, että erittäin pienellä halulla ja edes marginaalisella yhteisen edun ajamisella ja toteuttamisella asiamme voisivat olla merkittävästi paremmin.

Yhteen vedettynä ongelmamme on sisäänrakennettu ryhmäetuajatus jota lähes kaikki jollain tavoin toteuttavat, erityisesti tuilla elävät, eliitit (kieli), Ay liike kautta linjan ja sitten ne kaikista hölmöimmät eli itseään himpun verran paremmiksi kuvittelevat jotka näkevät vain jonkun kerhon (statuksen) ja Rahan ratkaisevan kaiken.

Meidän tulisi nämä ominaisuutemme tunnistaa ja niitä muuttaa siinä ymmärryksessä, että ketään ei olisi ilman toista. Vuokranantajaa ei olisi ilman vuokralaista vielä konkretisoidakseni.

Reijo Helli

Vastakysymys ja vastaus ! Kyllä osallistuvat ! Mutta osallistuvatko samassa suhteessa kuin joku 1000 €/kk eläkeläinen tai pienituloinen ? Maksaako nämä hyvätuloiset samassa suhteessa kaikista yhteiskunnan palveluista.. kuten terveydenhuolto ja lääkkeet esim... ?

Jouni Muhonen

Otsikko johtaa harhaan, samoin kuin aika moni muukin otsikko viime aikoina. Ei täytä journalistin ohjeiden vaatimusta.
Gallupin tulosta kovaava lainus ei kerro gallupin tuloksesta mitään vaan on yksi lause yhden kommentoijan suusta, irroitettuna kokonaisuudesta. Kertonee enemmän toimittajan ajatusmaailmasta kuin jutun haastattelujen enemmistön kommenteista. Sääli että vakavasti otettavat mediat ovat alentuneet some tasolle otsikoiden revittelyssä.

Markku Nieminen

Mikko Toivonen sen kiteytti jo ensikommentissaan!

"Ongelmamme on siinä, että erittäin pienellä halulla ja edes marginaalisella yhteisen edun ajamisella ja toteuttamisella asiamme voisivat olla merkittävästi paremmin."
En usko, että ihmiset haluavat sosialismia, mutta eivät myöskään suuren rahan diktatuuria! Totuus on jossakin tuolla välissä. Veikko Vennamon sanoin; emme me halua tehdä kenestäkään köyhää, vaan kaikista rikkaita.

Mitäpä tuohon on lisäämistä.

Jari-Jukka Annala

Hallituksen leikkauksista osuu pienituloisiin ja sairaisiin suhteellisesti ja usein myös euromääräisesti suurempi osa kuin hyvätuloisilla. Etenkin, jos tuloverot jätetään pois laskuista. Tästä on omakohtaista kokemusta. Kukaan ei ole puolustamassa köyhiä, ei heillä ole sidosryhmiä - paitsi diakoniatyö ja ruokaa jakavat järjestöt. Köyhän ääni ei kuulu, ei se ole koskaan kuulunut kuin hetken, esimerkiksi Venäjän vallankumouksessa. Valtatyhjiö täyttyy nopeasti ja uusi eliitti astuu edellisen tilalle köyhdyttämään köyhää.