Sunnuntai 18.11.2018

Kansanedustaja Suomen tilanteesta: ”Pienen maan nyt oltava erityisen valppaana”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.12.2016 09:37
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Jaana Pelkosen mukaan Suomi on pieni maa ”niin hyvässä kuin pahassa”.
|

Kansanedustaja ja eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Jaana Pelkonen (kok.) toteaa Puheenvuoron blogissaan, että voimapolitiikka on tehnyt paluun eikä sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista voida sulkea pois. Pelkonen huomauttaa, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi lisää epävarmuutta.

–Turvallisuustilanne ympärillämme on jatkuvasti kiristynyt. Voimapolitiikka on tehnyt paluun eikä sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista voida sulkea pois. Puolustusvoimat on ollut viime vuosina ankarammalla säästökuurilla kuin mikään muu hallinnonala. Toimintoja on leikattu ja henkilökuntaa vähennetty. Pienemmillä resursseilla ja henkilöstöllä pitää nyt vastata entistä monimuotoisempiin ja yllättävämpiin uhkiin. Yhtälö on hyvin haastava, hän sanoo.

Epävarmuutta lisää Pelkosen mukaan erityisesti se, etteivät parhaimmatkaan asiantuntijat pysty ennakoimaan, millaista presidentti Donald Trumpin politiikka todellisuudessa tulee olemaan. 

–Toivoa sopii, että valta ja vastuu kesyttävät populistin, hän kommentoi.

Samalla Pelkonen muistuttaa, että Suomi on pieni maa ”niin hyvässä kuin pahassa”. 

–Me emme ole Yhdysvaltain prioriteettilistan kärjessä millään sektorilla. Vaikka liiallisia kauhukuvia on turha lietsoa, on pienen maan nyt oltava erityisen valppaana. Suomen on aktiivisesti rakennettava suhteita uuteen hallintoon valtiojohdon ja suurlähetystön toimesta mutta myös kaikissa kansainvälisissä järjestöissä. Parhaiten tämä tapahtuu yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa. Suomen kannalta ei nimittäin ole yhdentekevää, mihin viiteryhmään Yhdysvaltain uusi hallinto Suomen luokittelee. Suomi on osa Pohjoismaita ja EU:n ulkoraja kulkee meistä itään.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Salmi

Kansakuntia on noussut ja kadonnut jäljettömiin niin pieniä kuin suuria imperiumeja kaikessa loistossaan. Näin tulee tapahtumaan siitä riippumatta olemmeko valveilla vai emme. Pienillä kansakunnilla on suurempi todennäköisyys kadota kuin suurilla.

Ralf Karlsson

Ja aika suuri osa niistä ovat valtioita ja kansoja jotka Venäjä on vuosisatojen saatossa kukistanut, alistanut ja liittänyt itseensä. Toivottavasti Suomi ei koskaan enää joudu niiden joukkoon. Suomen johdolla ei kylläkään ole mitään selkeää kuvaa miten se onnistuisi kriisitilanteessa jos Suoi ylläpitäisi liittoutumattomuuttaan.

Juhani Karlsson

"...Jääskeläinen ei kiistä, että (Pekka)Ervasti sai lähtiessään Yleltä kipurahat siitä, että hän ei kerro juttujen hyllyttämisestä, eli vaikenee uhkasakon uhalla”"
-
"Kiitos hyvän onnen toivotuksista. Yksi tarkennus: en irtisanoutunut. Työsuhde Yleen päättyi yhteisestä sopimuksesta."
-
-
---
"Pekka Ervasti: Ylen johto on taipunut Sipilän hallituksen painostukseen"
"Juttuja on hyllytetty ja sensuroitu ja toimittajille on annettu varoituksia erityisesti tämän hallituksen aikana.""
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/pekka-ervasti-ylen-johto-o...
---
"Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen"
"”Pakko kysyä tähän loppuun, että saanko minä nyt kirjallisen varoituksen tai myöhemmin potkut tai siirron toisiin hommiin?”"
http://www.hs.fi/nyt/art-2000004889492.html
---
"Ylen johto päätti maanantaina, ettei Sipilän mahdollista esteellisyyttä Terrafame-asiassa saa käsitellä keskusteluohjelmissa. A-Studion juontaja Susanne Päivärinnan mukaan linjausta perusteltiin toimittajille lisäksi toteamalla, että on myös ”muita syitä joita ei voida kertoa”."
"”A-studion haastattelu osoittaa, että Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen johto on järjestelmällisesti ja hyvin jyrkkäsanaisesti yrittänyt vaientaa uutisointia Sipilän Terrafame-kytköksistä."
"Päivärinta kysyi Jääskeläiseltä videoyhteyden välityksellä, minkä takia häntä ohjeistettiin olemaan kertomatta kenellekään, että Sipilä perui sovitun haastattelunsa keskiviikon lähetyksessä."
"MYÖS Ylen entisen erikoistoimittajan Pekka Ervastin lähtö herättää kysymysmerkkejä.
”Jääskeläinen ei kiistä, että Ervasti sai lähtiessään Yleltä kipurahat siitä, että hän ei kerro juttujen hyllyttämisestä, eli vaikenee uhkasakon uhalla”, Lybeck hämmästelee."
http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000004889331.html
---
"Ainakin neljä Ylen työntekijää sanoo, että pääministeri Sipilän uutisointia koskevia rajoituksia perusteltiin journalististen syiden lisäksi ”muilla syillä”. Päätoimittaja Atte Jääskeläinen ja hänen sijaisenaan toiminut Marjo Ahonen kiistävät väitteen."
http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000004889331.html
---
"A-studio ke 30.11.2016"
"Ylen journalistinen linja. Vastaamassa Atte Jääskeläinen. "
http://areena.yle.fi/1-3062261
---
"Kommentti: Ylessä tapahtui ihme"
"Sipilästä tapaus tiivisti olennaisen. Sateeton syksy antoi mahdollisuuden julistaa ”ihmeeksi” savikuoppa, johon on lapioitu Ylen vuosibudjetin verran veronmaksajien rahoja. Oransseissa haalareissaan kaivoksella paistatelleesta Sipilästä piti tulla kotivaalipiiriinsä kuuluvan Kainuun pelastaja. Hetken kaikki vaikuttikin hyvältä. Pääministerin ihasteltiin jopa näyttäneen tavalliselta duunarilta.
Alun menestys teki vastoinkäymisestä kahta karvaamman.
Eniten hämmästyttää pääministerin ilmeinen kyvyttömyys ymmärtää jääviyden ja hyvän hallinnon käsitteitä. "
"Jos tämä olisi tapahtunut Sisiliassa, emme epäröisi heittää ensimmäistä kiveä.
Suomen kansainvälisen maineen kannalta kyse, ei ole siitä, mitä on tapahtunut, vaan siitä, miltä se näyttää."
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3012765/Kommentti+Ylessa+tapahtui+ihme
---
"Politiikan konkaritoimittaja Pekka Ervasti lopettaa Ylellä"
"Ervasti on työskennellyt Ylen politiikan erikoistoimittajana ja sitä ennen Ylen politiikan toimituksen päällikkönä. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Suomen Kuvalehdessä ja Ilta-Sanomissa. Ervastin Ilta-Sanomille tekemillä uutisilla oli merkittävä osuus niin sanotun Irak-vuodon selvittelyssä, joka johti silloisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen (kesk.) eroon vuonna 2003."
http://www.aamulehti.fi/kotimaa/politiikan-konkaritoimittaja-pekka-ervas...
---
"Kiitos hyvän onnen toivotuksista. Yksi tarkennus: en irtisanoutunut. Työsuhde Yleen päättyi yhteisestä sopimuksesta."
https://twitter.com/ErvastiPekka/status/735754039753740289
---
"Kesän festariaika käynnistyi. #Nato European Tour alkaa tällä viikolla Suomesta"
https://twitter.com/ErvastiPekka/status/739698111849893888
---
"Erikoistoimittaja Pekka Ervasti sai potkut Yleisradiosta ilmeisesti hänen blogi-kirjoituksensa Yhdysvallat, rakkaani! takia. Kirjoitus on kriittinen ja siinä on sosiologista oivallusta. Pekka Ervasti kuvailee blogissaan, miten entisaikojen suomettuminen ja Neuvostoliiton mielistely on vaihtunut Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten mielistelyyn."
http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217920-erikoistoimittaja-e...
---
"Yhdysvallat, rakkaani!" näyttää tosiaan olevan Ervastin Pekan toiseksi viimeinen juttu, tämä on saattanut kanssa ärsyttää "Pekka Ervasti: Nato, Venäjä, ydinaseet ja me":
"Pekka Ervasti: tuoreimmat":
http://yle.fi/uutiset/18-167312

Juhani Karlsson

Tämän takia Pekka Ervasti sai lähteä yhteisestä sopimuksesta? (ensimmäinen juttu, toinenkin on saattanut jotain ärsyttää)
-
"Suomettuminen 2.0 on täällä."
"Mutta hiljentykäämme hetkeksi kuuntelemaan ulkoministeri Soinin arvioita Yhdysvalloista. Pienenä ajatusleikkinä kehotan korvaamaan seuraavista lainauksista sanan Yhdysvallat sanalla Neuvostoliitto. Kuulostaako tutulta?
"Suomen ulkopolitiikan kulmakiviä: Suhteemme Yhdysvaltoihin."
"Hyvät ja tiiviit suhteet Yhdysvaltoihin ovat olleet - ja ovat vastakin – Suomelle erittäin tärkeät."
"Yhdysvallat on luonteva ja tärkeä kumppani."
"Miten sitten voimme kansallisten intressiemme saavuttamiseksi edistää suhteita Yhdysvaltoihin?"
"Joskus kontattiin aivan päinvastaiseen suuntaan..."
-
-
---
"Pekka Ervasti: Yhdysvallat, rakkaani!"
"Ulkoministeri Timo Soini (ps.) suutelee tuoreessa puheessaan Yhdysvallat miltei kuoliaaksi. Suomettuminen 2.0 on täällä."
"Ensin tulivat amerikkalaissotilaat Stryker-panssariajoneuvoissaan.
Tällä viikolla kaartelevat Suomen sinivalkoisella taivaalla Oregonin kansalliskaartin F15-hävittäjät. Pian amerikkalaissotilaat harjoittelevat maihinnousua Hankoniemelle. Näin paljon ulkomaalaisia sotilassaappaita ei ole tainnut marssia Suomen suostumuksella kotoisella maaperällämme sitten kesän 1941."
"Mitä tästä täydellisestä kuvasta vielä voisi puuttua?
Tietysti ulkoministeri Timo Soinin (ps.) kaunis puhe, jonka hän piti maanantaina Pohjois-Kymen Paasikivi-seuran 30-vuotisjuhlassa. Tilaisuus saattoi olla pieni ja provinsiaalinen, mutta puhe oli suuri ja megalomaaninen. Suomi tunkee nyt väellä ja voimalla Yhdysvaltojen kylkeen – etenkin turvallisuuspolitiikassa."
"Tämä on ymmärrettävää, sillä Nato on Suomelle miltei mission impossible poliittisesti. Sotilasliittoon ei voi mennä ilman kansanäänestystä ja koska suuri enemmistö suomalaisista vastustaa jäsenyyttä, ovi pysyy säpissä."
"Niinpä Suomen ulkopoliittinen johto on päättänyt koukata Yhdysvaltojen kautta. Siihen ei tarvita kansanäänestystä – eikä aina ole muistettu jokaisesta yhteisharjoituksesta kertoa eduskunnallekaan. Ei tarvitse olla kummoinen agentti, kun voi päätellä, että turvallisuusyhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on paljon syvempää kuin julkisuudessa on kerrottu. Mutta ajatkin ovat ankarat, Venäjä uhkaava ja tilanne Itämerelläkin jännittynyt. Nyt ei saa jäädä tuleen makaamaan. Suon yli niin, että heilahtaa!"
"Yhdysvallat on monessa mielessä kätevämpi kumppani kuin Nato. Se on joka tapauksessa sotilasliiton johtovaltio, kellopelin suurin hammasratas, joka pyörittää koko koneistoa. Tosipaikan tullen Yhdysvallat on myös liittokunnan nopein ja vahvin ensilinjan taistelija – paljon nopeampi kuin Naton 28-jäseninen sotamiesneuvosto.
Sekin on selvää, että jos iso rähinä alkaa, EU-maa Suomi solahtaa tietysti Yhdysvaltojen ja Naton leiriin – kuuluipa Suomi muodollisesti Natoon tai ei. Nyt nähdään viisaana harjoitella yhdessä ja sovittaa kalustoa samoille taajuuksille. Kaiken varalta ja itänaapurin kyräilystä huolimatta."
-
"Mutta hiljentykäämme hetkeksi kuuntelemaan ulkoministeri Soinin arvioita Yhdysvalloista. Pienenä ajatusleikkinä kehotan korvaamaan seuraavista lainauksista sanan Yhdysvallat sanalla Neuvostoliitto. Kuulostaako tutulta?
"Suomen ulkopolitiikan kulmakiviä: Suhteemme Yhdysvaltoihin."
"Hyvät ja tiiviit suhteet Yhdysvaltoihin ovat olleet - ja ovat vastakin – Suomelle erittäin tärkeät."
"Yhdysvallat on luonteva ja tärkeä kumppani."
"Miten sitten voimme kansallisten intressiemme saavuttamiseksi edistää suhteita Yhdysvaltoihin?"
-
"Ilman Yhdysvaltojen osallistumista ja johtajuutta merkittäviä kansainvälisiä ongelmia ei voida ratkaista.""
"Ameriikan raittia mennään nyt niin, että nuppi tutisee. Joskus kontattiin aivan päinvastaiseen suuntaan, kuten Soinikin puheessaan muistuttaa: "Kylmän sodan aikaisten idänsuhteidemme hoidon kielteisiä vaikutuksia ja ilmiöitä on käsitelty laajasti [...] Kylmän sodan aikainen tasapainoilu-liturgia alkoi elää myös omaa elämäänsä".
Soinin puheen perusteella ulkoministeriötä ei vieläkään voi julistaa täysin liturgiavapaaksi vyökykkeeksi. Vanha kunnon puppusanageneraattori siellä tuntuu edelleenkin suoltavan puheita ministereille – mitä nyt etumerkkiä on vaihdettu."
http://yle.fi/uutiset/pekka_ervasti_yhdysvallat_rakkaani/8870527
---
"Pekka Ervasti: Nato, Venäjä, ydinaseet ja me"
"Harvoin näkee suomenkielistä (alkuperäisraportti on tosin kirjoitettu englanniksi) Nato-arviota, jossa puhutaan niin inhorealistisesti muun muassa Venäjästä tai ydinaseista."
"Suomalaisessa Nato-keskustelussa on aina ollut ydinpommin mentävä aukko. Ydinaseet eivät ikään kuin koskisi pientä ja syrjäistä Suomea."
"Raportin lukijalle tulee selväksi, että kyllä koskevat. Ne ovat Naton perimmäinen pelote ja Venäjä suorastaan öykkäröi niiden käytöllä.
Venäjän doktriinin mukaan sillä on oikeus käyttää ydinaseita sellaista valtiota vastaan, jolla on ydinaseita – ja myös sellaista valtiota vastan, joka on liitossa ydinasevaltion kanssa.
Kun karttaa katselee, huomaa, että Itämeren rannalta Kaliningradista venäläinen Iskander-ohjus suhahtaa taktisen ydinkärjen kanssa Senaatintorille nopeammin kuin pääesikunnan pojat ehtivät kahviautomaatilta hälytysnapille."
"Työryhmä arvelee, että itänaapuri nostaisi kohtuullisen älämölön, jos Suomi siirtyisi Natoon. Taloussuhteet jäihin, sotilaallista uhittelua ja mahdollisesti jopa Suomessa asuvan venäläisväestön mobilisoimista. Turha olisi Suomen valtiojohdon odottaa kutsua vierailulle Kremlin kristallikruunujen alle.
Niin että Natoonko pitäisi meidänkin liittyä? – Haluan elää vaarallisesti, sanoi hiiri, kun kissaa viiksistä veti."
"Raportti ei ota Suomen jäsenyyteen kantaa, mutta jos oikein tarkkaan lukee ja puntaroi tekstiä, niin ehkä vaaka kallistuu enemmän jäsenyyden puolelle. Turvatakuut toisivat turvaa, mutta myös velvoitteita varsinkin Baltian suuntaan. Vähemmälle huomiolle raportissa jää se, että mitä Suomi - oikein konkreettisesti – saisi hätätilassa Natolta. No, kriisissähän tuo nähdään. Pataljoona Portugalista?"
http://yle.fi/uutiset/pekka_ervasti_nato_venaja_ydinaseet_ja_me/8846617
---
PS:
---
"Yleltä yllätyspäätös: Suosikkiohjelma katoaa ruudusta – johtiko raju pilkka hyllytykseen?"
"Viihde- ja ajankohtaisohjelma YleLeaks poistuu syksyllä Ylen ohjelmistosta."
http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000001159395.html
---
"KU: Stubb painosti toimittajaa TTIP-kirjoittelusta"
"Ylelle Euroopan unionin ja Yhdysvaltain välisen investointi- ja kauppasopimuksen (TTIP) neuvotteluista kirjoittanut toimittaja Jaana Kivi kertoo Kansan Uutisille kokeneensa pääministeri Aleksander Stubbin painostaneen häntä liian kriittisen kirjoittelun vuoksi. Kun Kivi oli julkaissut kaksi ensimmäistä kriittistä artikkelia TTIP-neuvotteluista hänelle tuli lyhyen ajan sisällä kaksi henkilökohtaista kutsua Stubbin vetämiin tilaisuuksiin. "
"Molemmilla kerroilla, kun kohtasin Stubbin TTIP:n merkeissä, viesti rivien välissä oli selvästi, että EU:n kauppapolitiikka on isojen poikien leikkiä, turha tänne on tulla näppejään polttamaan, Kivi muistelee Kansan Uutisten haastattelussa.
Kivi koki merkillisenä, että sopimuksen hyödyistä puhutaan niin varmaan sävyyn koska puolueetonta tutkimustietoa sopimuksen hyödyistä ei ole tuotettu."
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000001858374.html
---
"Yhdysvalloista tulossa suurin veroparatiisi – ei tarvetta Panamalle"
"...koska Sveitsin pankkisalaisuus on viime vuosina alkanut osoittaa murtumisen merkkejä."
http://yle.fi/uutiset/3-8799576
---
Joidenkin näkemysten mukaan maailman pahimmat veroparatiisit edellisten sijaan ovat Yhdysvallat ja Lontoon City."
https://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Veroparatiisit/Veropara...