Perjantai 22.2.2019

Imatra-huhut: Poliisi perustelee vaitonaista tiedotuslinjaansa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.12.2016 10:51
Päivitetty: 
7.12.2016 13:39
  • Kuva: John Palmen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Kuva Imatran ampumistapauksen tapahtumapaikalta.
|

Kaakkois-Suomen poliisin viestintäpäällikkö Heli Jämsen-Turkki perustelee Uudelle Suomelle, miksi poliisi tiedotti sunnuntaina yöllä tuoreeltaan Imatran tapahtumista ”ampumavälikohtauksena”, mutta ei kertonut uhrien lukumäärää tai mitä oli tapahtunut ennen kuin aamulla kello 10.

Kolme henkilöä ammuttiin kuoliaaksi imatralaisravintolan edessä viime viikonloppuna.

Tunnettu MTV:n rikostoimittaja ja kirjailija Jarkko Sipilä ihmetteleekin asiaa Twitterissä.

Sosiaalinen media täyttyi heti Imatran tragedian jälkeen trollaajien huhuista, Yle kertoi maanantaina. Twitterissä feikkitili Imatran Uutiset levitti väärää tietoa ampumistapaukseen liittyen.

Jämsen-Turkki korostaa, että poliisin prioriteetti on kertoa asiasta ensin uhrien omaisille, ja suurelle yleisölle tiedottaminen tulee tärkeysjärjestyksessä vasta sen jälkeen.

–Se on ollut yleisjohtajan linjaus, että siitä ei enempää kerrottu. Ilmoitettiin, että poliisi tiedottaa lisää kello 10, Jämesen-Turkki sanoo Uudelle Suomelle.

–Tekijä on ollut yöllä kiinni, niin tässä ei ole ollut tarve varoittaa kansalaisia siitä, että tekijä olisi vapaana. Tämä on varmaan vaikuttanut siihen, että ei ole akuuttia vaaraa, hän lisää.

Jämsen-Turkki korostaa, että asia ei ole ollut pysähdyksissä, vaan poliisi on selvittänyt asiaa koko ajan.

–Ei poliisi pysty kovin paljon tietoa antamaan silloin kun asiat ovat vielä ihan alkuvaiheessa ja selvittelyssä. Meille on tärkeää, että meidän antama tieto on luotettavaa. Emme voi tehdä niin, että kerrotaan tämän hetkisten tietojen mukaan ja tunnin parin päästä sanottaisiinkin, että nyt näyttääkin tällä kertaa tältä, ja sitten kun asiat tarkentuvat, niin ne näyttävätkin tältä. Se tieto, joka annetaan ulos ensin, jää elämään, hän sanoo.

Miksi ei kerrottu edes mikä uhrien määrä oli, ja yksinkertaisia tapahtumia? Eikö tässä jätetty tilaa trolleille levittää väärää tietoa?

–Ei tämä ole ajateltu niin. Kun poliisi lähtee hoitamaan operatiivista toimintaa, ei silloin ajatella trolleja, että nyt trollit alkavat ottaa tätä tilaa. Eihän poliisin operatiivisen toiminnan näkökulmasta ole trollit mielessä. Toimittajille se varmasti tulee, ja some-maailmaa seuraaville se tulee mieleen. Ja tietysti jälkiviisaana voidaan todeta näin, Jämsen-Turkki vastaa.

Hänen mukaansa tilanteeseen vaikutti, että Kaakkois-Suomen poliisilla ei ole isoja resursseja yöllä.

–Siellä on ehkä pari kolme partiota, yksi tilannekeskuspäivystäjä ja yleisjohtaja, joiden työpanos 100-prosenttisesti kuluu sen asian hoitamiseen. Se mikä siinä on tärkeintä, että omaiset ovat se tärkein kohderyhmä, ei suuri julkisuus, hän kertoo.

Jämsen-Turkki korostaa, että tärkeintä poliisille on tavoittaa uhrien omaiset, ja Imatran tragediassa omaisten tavoittaminen oli haastavaa.

–Jos nyt itse pystyisit samaistumaan uhrien omaiseksi, se että sulle saadaan tieto lähiomaisen kuolemasta ennen kuin se tulee tiedotusvälineiden kautta, Jämsen-Turkki sanoo.

–Tämähän on se, mikä loukkaa kansalaisia kaikkein eniten, jos tieto tulisi jostain muualta. Poliisille on tärkeintä, että saadaan omaiset selville. Tässä oli uhreja kolme, ja omaisten tavoittaminen oli haastavaa, hän kertoo.

Jämsen-Turkin mielestä kansalaisten pitää osata erottaa sosiaalisessa mediassa huhut tiedosta.

–Kyllä kansalaisilla pitää olla medialukutaitoa siinä, että ei lähdetä uskomaan niihin kaikkiin. En usko, että se olisi edes viimeinen kerta, kun näin käy. Ei meillä ole sellaista sosiaalisen median päivystystä, joka lähtee seuraamaan – tai on meillä valtakunnallisesti jonkinlaista – mutta se ei ole sen prioriteetin ykkösasia, että lähdemme miettimään, mitä sosiaalisessa mediassa kerrotaan, Jämsen-Turkki sanoo.

Lue lisää Puheenvuorosta:

Imatran trolli (Jarmo Koponen)

Imatran poliisi antoi avaimet käteen trolleille (Jenni Tamminen)

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Laine

Yle tässä vouhotti erikoislähetyksessään ja muutenkin. Toimittaja korosti, että he eivät spekuloi vaan puhuvat totta. Välittömästi tämän jälkeen hän alkoi spekuloiden haastatella psykiatria, joka oli vaivautuneen oloinen ja vielä tämä toimittelija haastatteli toista toimittelijaa, joka spekuloi ja arveli, minkä ehti. Minusta Yle sotki siinä missä muutkin. Poliisi toimi aivan oikein.

Jari-Jukka Annala

Loukkaavaa ja ylimielistä käytöstä on nimitellä toimittajaa toimittelijaksi. Sopii mennä itse kokeilemaan uutispäällikön hiostaessa, että juttua on tultava ulos ja vieläpä tietty minuuttimäärä. On tilanteita, joissa on karsittava tietoa ja tilanteita, joissa tietoa ei ole saatavissa. Silloin on spekuloitava. Poliisin toiminta on ollut perusteltua.

Kari Oittinen

Menee näköjään ammattitiedottajaltakin sanat solmuun. Vai mitä tuumitte seuraavasta sekoilusta: "Tämä on varmaan vaikuttanut siihen, että ei ole akuuttia varoittamisen vaaraa, hän lisää." ?

Vähimmäisvaatimus olisi, että tiedottaja lukisi oman tekstinsä ja tarkistaisi sen oikeellisuuden.