Maanantai 20.5.2019

Juha Sipilä avaa omistuksiaan: ”Mitään osakeomistusta ei ole piilotettuna mihinkään”

Luotu: 
10.12.2016 09:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) avaa sijoituksiaan ja omistuksiaan perjantai-iltana kirjoittamassaan blogissa. Hän korostaa, ettei suoria osakeomistuksia ole edes paljon puhutuissa vakuutussäästöissä.

–Kuten olen moneen kertaa todennut, en omista yritysten osakkeita. Suoria osakeomistuksia ei ole myöskään vakuutussäästöissäni, jotka tein alunperin jo noin 20 vuotta sitten. Niissä ei ole koskaan ollutkaan suoria osakesijoituksia. Myös eläkesäästämisen aloitin jo viime vuosituhannella. Mitään osakeomistusta ei siten ole myöskään ”piilotettuna” mihinkään. Kun en omista osakkeita, en saa osinkoja. Kun en saa osinkoja, en voi maksaa osinkoverojakaan. Kun en omista osakkeita, omistukseni eivät aiheuta esteellisyyttä yrityksiä koskevaan valtion päätöksentekoon, Sipilä kirjoittaa.

Hän mainitsee erikseen julkisuudessa esiintyvät väitteet, joiden mukaan pääministeri ei maksa osingoistaan veroja eikä ilmoita kaikkia tulojaan verottajalle. Julkisuudessa on puhuttu myös siitä, että Sipilä olisi piilottanut aikaisemmin omistamiaan osakkeita vakuutuskuoriin.

–Mikään näistä väitteistä ei pidä paikkaansa. Minulla ei ole osinkotuloja, koska minulla ei ole suoria osakeomistuksia, ei suoraan eikä ”piilotettuna”. Useilla suomalaisilla on rahasto-osuuksia. Niin minullakin, Sipilä vastaa.

–Kun tulin politiikkaan vuonna 2011, minulle oli ehdottoman tärkeää varmistaa luottamus riippumattomuuteeni päättäjänä. Tämän vuoksi luovuin yritysten osakkeiden omistuksesta vuonna 2013 ja sittemmin myös viimeisistä yritysten hallitustehtävistä, jotta ne eivät aiheuttaisi minulle esteellisyyttä poliittisessa päätöksenteossa, hän jatkaa.

Sipilä avaa blogissaan rahoitussijoituksiaan. Hänellä on eläkesijoitus, joka koostuu kolmesta Nordean rahastosta. Lisäksi Sipilällä on Nordean säästöhenkivakuutus koostuu takuusäästöstä, eikä sisällä siis osakerahastoja. Lisäksi pääministeillä on sijoituksia Nordea Capital Private -tuottokorissa ja OP kasvutuottotilillä.

Muun muassa oppositiopuolue Vasemmistoliitto on vaatinut Sipilää avaamaan vakuutuskuortensa sisällön sekä muut mahdollisesti piilossa olevat omistuksensa.

Lue lisää niin sanotuista vakuutuskuorista: Tämä Juha Sipilän ilmoitus kuohuttaa taas – Seura: Näin pääministeri kätki miljoonansa

Sipilän sijoitukset nousivat puheenaiheeksi viime kuussa, kun hallitus lupasi valtion kriisiyhtiö Terrafamelle 100 miljoonaa euroa lisätukea. Tuki saattaa välillisesti hyödyttää Terrafamelle laitteita toimittavaa Kateraa, jossa Sipilä on ollut takavuosina välillisesti omistuksen kautta mukana, ja joka on yhä hänen sukulaistensa käsissä.

Lue myös: Näin eduskuntaan juuri valittu Juha Sipilä meni sisään kohuyhtiöön – panos 30 000€

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Peltokorpi

Ei kai rahastoissa olekaan suoria osakesäästöjä. Sikaihän ne ovat rahastoja. Jos Sipilän vakuutuskuorissa omaisuus on sidottu parin yrityksen osakkeisiin, voi jääviys silti syntyä. Rahaston arvo kasvaa kyllä osingon laukeamisen verran ajallaan. Eteenkin, jos Sipilällä on joustava mahdollisuus vaihtaa säästökoriin sisältyviä rahastoja ja/tai osakkeita. Oletetaanpa vaikka, että Sipilän kaikista sijoituksista 50% olisi tällä hetkellä sidottu Venäjä- ja kaasu-rahastoihin. Voisiko tällainen seikka silloin selittää Sipimän yhtäkkistä innostusta edistää Barentsin meren kaapelia ja Nord Stream II:a? Esitetty asetelma on toki hypoteettinen, koska Sipilä ei vakuutuskuorensa sisältöä ole avannut. Mutta kysymys on aiheellinen vaikka salkun sisältö olisi muunlainen: vaikuttavatko Sipilän sijoitukset hänen toimintaansa pääministerinä?

Jere Viikari

Tuollaisessa tapauksessa ministeri antaa uuden sidonnaisuusilmoituksen. Ihan niin kuin on antanut tämän vuoden alussakin kiinteistökaupan vuoksi. Ei sen kummoisempaa ole. Sidonnaisuusilmoitukset ovat alusta lähtien kertoneet vakuutuuskuoren rahaston nimen.

Timo Virtanen

Avoimia kai nuo sijoitukset ovat olleet kaiken aikaa ... ainakin jo pitkään. Toimittajat vaan laiskoina, ymmärtämättöminä tai ehkä tahallaankin (pahansuopaisuuttaan) ovat riekkuneet asian ympärillä.
Monet muutkin päättäjät, ehkä asioitten valmistelijatkin, ovat kyllä sidoksissa erilaisiin etujärjestöihin ja - ryhmittymiin. Antti Rinnekin omaan ammattiliittoonsa. Samoin Eero Heinäluoma SAK:n pääjehuja jne. Vaalituet tulevat sieltäpäin ja sidonnaisuus on ilmiselvä. Vaan eipä toimittajat puutu näihin. Miksi ?
Sipilä ei ole sidoksissa muuta kuin omiin rahoihinsa. Ei voi kukaan painostaa, joten on minun silmissäni huomattavasti uskottavampi kuin monet muut päättäjät. Ja on sitä paitsi rahansa ansainnut itse, ei ole kysymys mistään perintörahoista. On todennäköisesti myös yhteisten rahojemme kanssa tarkempi kuin ne, jotka ovat tottuneet muitten rahoilla kustantamaan elämänsä.

Markku Helin

Timo Virtanen kirjoittaa asian auki, näin tämä on nähtävä. Oma uskomukseni on ollut ja on edelleen, että Sipilä ei ole omaisuuttaan saanut kasattua toisten ihmisten tai järjestöjen kassoista. Töitä ja hallittuja riskejä on ollut varmasti koko uran pituudelta. Mitä henkilökohtaisia sijoitus tai muitakaan riskejä ay-johtajat, ennen tai nykyisinkään ovat joutuneet ottamaan, ei mitään. Todellakin, mistä johtuu, ettei esim vasemmistoliiton (oikeasti) suurisuu li Andersson tai SDP:n Antti Lindman tai Timo Harakka uskalla nostaa esille ensimmäistäkään vasemmiston ja ay-liikkeen selvää verotonta rahanpesua.

Pertti Rinne

»» Sipilän sijoitukset nousivat puheenaiheeksi viime kuussa, kun hallitus lupasi valtion kriisiyhtiö Terrafamelle 100 miljoonaa euroa lisätukea. Tuki saattaa välillisesti hyödyttää Terrafamelle laitteita toimittavaa Kateraa, jossa Sipilä on ollut takavuosina välillisesti omistuksen kautta mukana, ja joka on yhä hänen sukulaistensa käsissä. ««

Mahdoton vihjaus tuo... "saattaa välillisesti hyödyttää" ...koska pääomittamisella ei ole mitään yhteyttä malminkuljettimien tilauksen kanssa.

Ei toimittajan pitäisi syyllistyä tuollaiseen epätarkkuuteen, kun maallikkokin onsaanut mediasta tarkemman kuvan jo yli viikko sitte..

Malminkuljettimethan tarvitaan joka tapauksessa riippumatta siitä lakkautetaanko kaivos vai jatkaako se toimintaansa. Hankinnasta järjestettiin lain mukainen tarjouskilpailu ja laitteet oli jo tilattu ennen kuin Terrafamen lisäpääomittaminen tuli päätettäväksi.

Olisiko liikaa vaadittu, että uutisissa oltaisi tarkempia tosiasioiden suhteen.

Mika Pesonen

Radiossa Sipilä kommentoi kertovansa omistuksistaan "niin hyvin kuin voi ja ettei hän rahastoista tulevia tiedonantoja lue koska ei kiinnosta. " Tuollainen lasusunto onkin takaportti ettei voi jäädä suoranaisesta valehtelusta kiinni,kun ei osannut paremmin kertoa.

Sipilä on sen verran menestynyt talouden puolella että väistämättä tulee heti mieleen että hänen kaltaiset ihmiset todella lukevat mihin rahaston varat on sijoitettu.
Ettei vaan olisi Venäjän energiantuotantoon satsattu??

Juhani Hirvonen

Kun Sipilä sanoo. ettei ole kiertänyt veroja. Ennen Sipilää nämä lait on tehty. Rahastot yms. ovat laillisia. Ennen olivat valtion obligaatiot suosittuja. Kun rahastosijoituksia myydään ja voittoa syntyy; verot maksetaan. Varmaan Sipilän kokemus ja osaaminen riittäisi suoraan osakeomistukseenkin, jopa tuottavaan sellaiseen. Osingoista verotus tapahtuisi vuosittain. Olisi entistä jäävimpi osallistumaan päätöksentekoon..........
Jos esim. Rinne,Ihalainen yms. olisivat pääministerinä. kaivettaisiin kytköksiä.
Pitääkö poliittisen järjestelmän toimia näin.
Kun olet jonkun asteen koulutuksen saanut. Älä vaan mene mihinkään töihin, luo uraa, ryhdy yrittäjäksi, toimi yliopistossa yms. Ryhdy suoraan poliitikoksi. Ei synny epäilyksiä "kotiinpäinvedosta". Näinkö kansanvalta toimii.....

Markus Vuorivirta

Minua nyt kiinnosta pisaraakaan hänen osakekuorensa sun muut ketkuilut. Mutta mielenkiintoinen ajankohta. Onkin nuo kuntavaalit lähestymässä. Yhtäkkiä tuli ministereillekin ainakin hetken ajaksi jonkin sortin omatunto. Alkaa kaikenmaailman selittelyt. Nyt on tämä "katumis"-rooli. "Myönnetään" miten ollaan heikko ihminen ja ei "mulla" ole mitään salattavaa koskaan ollut. Höpöhöpö. Läpinäkyvää pakastimenkylmältä koijarilta. Sääli vain, että kunnallisvaalien jälkeen on vielä pari vuotta aikaa ruoskia maan köyhimpiä. Muita ruoskittavia kun ei nykykykyhallituksella tunnu olevan. Sellaiset talkoot mihin "kaikki" (paitsi hyvät veljet) osallistuu. Hallitus, mikä pitää tahallaan yllä työttömiä kohtaan vihapuheen lietsontaa, samaan aikaan kun suitsitaan maahantulijoita kohtaan vihapuhetta. Viedään köyhiltä lääkkeet, että säästetään viisi miljoonaa, samaan aikaan kun lapioidaan maahan tunkeutuville tulokkaille miljardi tuosta vain mitään kyseenalaistamatta. Katos kun ollaan allekirjoitettu jotain ihmisoikeusjuttuja (eikö ne allekirjoitukset suomalaisia koske?). Oikea jing ja jang-hallitus. Saisi ottaa sen tunkkinsa ja painua mäkeen...

Risto Parviainen

Sipilällä kierona miehenä kertoo avoimesti kytköskistään/omistuksistaan joita ei suoraan ole, vaan rahastojen kautta. mahdollista on myös että nämä rahastot käyttävät Sipilää hyväkseen saadakseen edullisia "bisneksiä" itselleen...
Mitä osinkotuloihin tulee niitähän ei vakuutuskuorissa ole ellei niitä lähdetä nostamaan, muuten ne kasvattavat vakuutuskuorien pääomaa verottomasti hamaan tulevaisuuteen.
Sitten voit siirtää kuoret johonkin "verotuksen halpamaahan"...