Torstai 21.6.2018

Nyt pakkoruotsille vastustusta vihreistäkin: ”Miksi sitä opiskellaan?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.12.2016 19:08
Päivitetty: 
14.12.2016 07:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Osmo Soininvaara (vihr.) ihmettelee pakollista ruotsin opiskelua, jos oppimistulosten ei katsota riittävän potilaiden palvelemiseen.
|

Entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) ihmettelee pakkoruotsin opiskelua, jos ruotsinkielisten potilaiden perusoikeuksien toteutumista Seinäjoen sairaalassa epäillään.

–Seinäjokisten pakkoruotsi ei kelpaa Vaasan ruotsinkielisille. Miksi sitä sitten opiskellaan, Soininvaara pohtii Twitterissä.

–Olisi parempi, että osa opiskelisi ruotsia vapaaehtoisesti ja osaisi kunnolla, kun kaikki vastentahtoisesti ja huonosti, hän toteaa toisessa twiitissä.

Hallituksessa lähinnä perussuomalaiset ovat pitäneet kielikysymystä esillä.

RKP on vastustanut Vaasan sairaalapäivystyksen siirtoa Seinäjoelle, sillä puolue epäilee ruotsinkielisten potilaiden perusoikeuksien toteutumista Seinäjoella. Perussuomalaisten Simon Elo kommentoi asiaa saman suuntaisesti kuin Soininvaara. 

– Folktingetin mukaan tutkinto ruotsinkielen osaamisesta ei riittävällä tavalla takaa hoitohenkilökunnan mahdollisuutta palvella ruotsiksi. Jos näin on, mitä virkaa on pakollisella ruotsinkielen opiskelulla, ihmettelee kansanedustaja Elo.

Perussuomalaiset perustivat marraskuussa kielipalautustyöryhmän. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho korosti perussuomalaisten tiedotteessa, että pakkoruotsi on epäsuosittua oppilaiden parissa, eikä monilla nuorilla ole tarvetta ruotsin kielen opiskeluun.

– Pakkoruotsista vapautumisen ensimmäinen askel otetaan ensi vuonna, kun alueellinen kielikokeilu käynnistyy eri puolilla Suomea. Olen perustanut työryhmän tarkkailemaan kokeilun edistymistä ja valmistelemaan suunnitelmaa siitä, kuinka kielivapaus voitaisiin toteuttaa eli pakkoruotsi lakkauttaa tulevaisuudessa koko Suomessa, Terho totesi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Soininvaaran ihmettely on enemmän kuin perusteltu. Lääkärin kelpoisuusvaatimuksiin kuuluu, että hänellä pitää olla sellainen suullinen ja kirjallinen kielitaito, että hän pystyy sen avulla selviytymään tehtävistään. Hänellä täytyy olla todistus siitä, että hän on suorittanut valtionhallinnon kielitutkinnon tai yleisen kielitutkinnon. Valtiohallinnon kielitutkinnosta vaaditaan vähintään tyydyttävä taitotaso kaikilta osa-alueilta ja yleisestä kielitutkinnosta vähintään keskitason tutkinto (tasot 3–4) kaikilta osa-alueilta.

Pakkoruotsia perustellaan sillä, että ruotsinkielisten pitää saada palveluita omalla kielellään. Sen kouluruotsin opiskelun lisäksi lääkarin on siis suoritettava kielitutkinto. Ja vielä tämänkin jälkeen tuosta vaasalaisten päivystypalvelusta Seinäjoella yritetään vääntää jopa perustuslaillista ongelmaa kielen perusteella. Ilmeisesti nuo ruotsinkielen koulutukset ovat menneet täysin hukkaan. Koska se koulutus on ilmeisen hyödytöntä mutta siitä kuitenkin koituu melkoiset kustnnukset, siitä lienee viisainta luopua.

Matti Auer

Näinhän se menee. Mitä parempia argumentteja pakollisen ruotsinkielen opiskelun vastustamisesta esitetään, sitä typerämpiä vasta-argumentteja heitetään takaisin. Vanhojen kartanoherrojen ratsupiiska ei taida enää nykymaailmassa toimia.

nantti lanttunen

Huomioidaan, että kyseessä on entinen kansanedustaja, miksei omalla kaudella asialle tehty yhtään mitään? Koska asia ei ole näille lähellä sydäntä. Pakkoruotsin osalta olen havainnut juuri tätä, että ennen valintaa lupaillaan kaikenlaista ja sitten kun asioista päätetään niin koko homma unohtuu. En ottaisi kovin vakavasti indikaationa vihreiden kannasta ennen kuin Ville Niinistö antaa lupauksen ja sittenkin varauksella.

Markus Vuorivirta

Olen ihmetellyt miksi monet ruotsalaiset tuttuni puhuvat lähes täysin virheetöntä ja aksentitonta englantia. No vastaus on hyvin ilmiselvä. He eivät muita kieliä opiskele pakosta. Ei ole mitään "pakkosuomea". Suomalainenkin voisi oppia jonkin toisen kielen täydellisesti jos ei tulisi tätä pakkoruotsia sössimään kaikkea. Siinä menee vain nuori mieli sekasin kun koitetaan tuputtaa kahta eri pakkokieltä samanaikaisesti. Ruotsalaiset ovat muutenkin jo aikamoinen vähemmistö suomessa. Venäläisiä on saman verran. Virolaisia. Ehkä olisi aika lopettaa tämä muinainen ihme perinne ja antaa lapsille jo aito vapaus valita, mitä vierasta/vieraita kieliä haluavat opiskella. Tottakai ruotsin kieli voidaan säilyttää vapaaehtoisena opiskeltavana. Niin tai näin, Ruotsissakin se kansainvälinen kieli on englanti. Pakolliseksi siis vain yksi vapaavalintainen vieras kieli peruskoulun ajalla.

Ulf Eklund

Suomessa on kaksi virallista kieltä, suomi ja ruotsi. Suomenkielisissä kouluissa opiskellaan pakkoruotsia ja ruotsikielisissä kouluissa pakkosuomea. Tietty voidaan pakkoruotsi poistaa, mutta tasavertaisuuden nimessä pitäisi silloin poistaa myöskin pakkosuomi. Jokainen puhukoot mitä lystää, ellei toinen ymmärrä niin ei sitten ymmärrä, Onhan meillä sitten varmaan pakkoenglanti.

Markus Vuorivirta

Kyllä, Suomessa on tällä hetkellä kaksi virallista kieltä. Suomi ja Ruotsi. Ihan niin kuin sanoit. Suomessa on myös kansanedustuslaitos joka voi MUUTTAA LAKEJA. Jos kansanedustuslaitos muuttaa kaksikielisyyden lakia tai poistaa sen. Tämän jälkeen Suomessa on YKSI kieli. Suomi. Tämän lisäksi kansanedustuslaitos voi pitää huolen vielä, että koulussa pakotetaan opettelemaan jotain toista kieltä - vapaavalintaista - vaikka sitä Ruotsia. Hei. Tällainen laitos on muuten Ruotsissakin? Eikö olekin ihmeellistä.

Markus Vuorivirta
Vastaus kommenttiin #7

On aivan naurettavaa, että tästä tehdään vielä jokin tasa-arvo- asia... Tällä ole mitään muuta tekoa kuin järkevyyden miettiminen. Lapsethan ole tahtonut pakkoruotsia enää vuosikymmeniin. Silti sitä kivirekeä on typerän lainsäädännön vuoksi pitänyt perässä vetää. Samalla englanninkielen taito on surkealla tolalla kun ei voida kunnolla keskittyä oikeiden maailmankielien opettamiseen. Kuitenkin sitten Virolaiset, Venäläiset ihan kaikki pärjää suomessa ihan hienosti ja on pärjännyt jo vuosikymmeniä, vaikka kouluissa ei ole pakollista venäjän/viron kielen opetusta? Mikä Ruotsalaisperäisissä on vikana kun eivät pärjää? No joka tapauksessa lakeja voidaan muuttaa ja typerät, kalliit lait pitääkin muuttaa. Kun ei näiden olemassaololle selkeästi mitään järkiperäisyyttä löydy. Sen nyt näkee tästä keskustelupalstastakin ja näistä tasa-arvo hömpötys-argumenteista. Eikö muuta siis löydy?

Marjatta Vehkaoja

Ei kelpaa ei. Tavataan sanoa, että sitten kelpaa jos on född eller gift med tai kotoisin 2-kielisestä perheestä. Eihän puutetta voi mitenkään korjata opinnoilla.

Seinäjoen ratkaisun yhteydessä puhutaan vaikeista ruotsin murteista. Eile viimeksi minulle kertoi täysin ruotsinkielinen ent. kunnanjohtaja, että ei sitä Närpes svenskaa tai Kronoby dialektia osaa vaikka äidinkieli on ruotsi. Varmaan löytyy suomenkin murteita, joiden kanssa stadin kundi menisi hakoteille.

Rekisteröinti 2-kieliseksi olisi otettava käyttöön. Varsin monilla on kaksikielisen identiteetti. Tein kansanedustajana rinnakkaisaloitteen kun eduskunta käsitteli kielilakia, jossa puutuin mm edellä mainittuun aiheeseen. Vaikka oikein komitea oli istunut niin eivät olleet ottaneet tällaista tarkasteluun.

Mitä hyötyä 2-kieliseksi rekisteröinti toisi? No tietysti sen, että kielellisesti toisiaan ymmärtävät kohtaisivat toisensa helpommin vaikkapa palvelualoilla. Mitä haittaa tästä olisi? No tietysti se, että pelkästään ruotsinkielisiksi itsensä rekisteröivien määrä putoaisi dramaattisesti. Tämä ei olisi RKP:n mieleen.

Matti Auer

Rkp:lle ei ole olemassa käsitettä kaksikielisyys, on vain joko suomi tai ruotsi, joita ei saa missään tapauksessa saattaa yhteen. Miksi esimerkiksi ei ole olemassa suomenkielisiä kielikylpyjä? Erottelupolitiikka alkaa jo päiväkodeissa ja jatkuu sitten läpi elämän. Vasta hautausmaat ovat sitten viimein kaksikielisiä.

Samy Arling

Älytöntä tuhlausta, muistuttaa miten nössö on suomen kansa kun kiltisti yhä opiskelee vanhan valloittajan täysin nykymaailmassa turhaa kieltä.Nyt etua ja mahdollisuuksia kätyrinpaikoille syntyisi nykyisten vallanpitäjien kielistä:Saksa, Ranska, kohta ilmeisesti Turkki, (englannin käyttö EU-kielenä arvatenkin vähenee),mahdollisesti myös Venäjä tulee taas tarpeelliseksi.Tietysti tämä pakkoruotsi suomen omana kastijärjestelmänä edes hiukan vaikeuttaa ja hidastaa "uussuomalaisten" intergoitumista yhteiskuntaamme, mitä siitä sitten ajan kanssa seuraa??Ruotsi on kiva kieli, perusteeton tälläisenä pakkopaskana.