Maanantai 20.5.2019

Hjallis Harkimo täräyttää IL:ssä: ”Ylen johto vaihdettava – koko yhtiö on sekaisin”

Luotu: 
16.12.2016 08:39
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Kansanedustaja Harry Harkimo (kok.) ihmettelee kohua Ylen toimituksellisen johdon toiminnasta, mutta vaatii silti yhtiön johdon vaihtamista tilanteen selventämiseksi.

”Ylen johto vaihdettava”, Harkimo otsikoi Iltalehden bloginsa.

Yleisradio ei ole selvästikään mikään normaali yhtiö. Näköjään siellä työntekijöillä pitäisi olla vapaat kädet tehdä mitä vain, eivätkä johtajat saisi mitenkään ohjata työntekijöitä. Jos johtajat jotenkin puuttuvat siihen mitä työntekijät tekevät, nousee kauhea metakka ja työntekijät sanovat itsensä irti. Ei tällaista tapahdu missään muualla, Harkimo katsoo.

Kuitenkin Harkimo kummastelee päätoimittaja Atte Jääskeläisen ja toimitusjohtaja Lauri Kivisen Ylen hallitukselta saamaa luottamusta.

– Miten se voi olla mahdollista, kun koko yhtiö on selvästi ihan sekaisin? Kivinen ilmoittaa puolestaan, että hän ”tutkii asiaa”. Eikö hänen olisi jo pitänyt tutkia asiaa ja ilmoittaa hallitukselle, miten tästä eteenpäin toimitaan ja pitäisi toimia, jotta jokin ratkaisu saadaan aikaan? Koko touhu näyttää amatöörimäiseltä puuhastelulta, jossa yhtiön imago ja uskottavuus koko ajan huononevat.

Harkimon mielestä Yleisradion hallituksen ”pitäisi nopeasti tehdä jotain ja pelastaa Yle ennen kuin koko uskottavuus häviää”.

– Ei ole enää muuta mahdollisuutta kuin vaihtaa johto, jotta muutos saadaan aikaan. Uusi johto voi toivottavasti aloittaa tilanteessa, jossa sen paremmin talon omat työntekijät kuin Ylen ympärillä pyörivät poliittiset voimat eivät jatka myyräntyötään yhtiötä vastaan. Näin ei voi vain enää jatkua.

Harkimo ei ole poliitikoista koostuvan Ylen korkeimman päättävän elimen eli hallintoneuvoston jäsen.

Lue lisää aiheesta:

Yle-hässäkkä otsikoissa maailmalla: ”Johtava valtio sananvapaudessa”

Toinenkin huippunimi lähtee Ylestä – Sipilän viestit julkaissut Vuorikoski ilmoitti erostaan

Ylen päällikkötoimittaja eroaa – raju tviitti Ylen hallintoneuvostosta, ristiriita päätoimittajan kanssa

Eronneelta Ylen esimieheltä kovia väitteitä: ”Kansanedustajille ja ministereille oma uutiskriteeristö”

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Yllättävää, että Harkimo on noin vedätettävissä. Pari toimittajaa vetää herneen nenäänsä ja lähtee. Tätähän tapahtuu kaikissa mediataloissa. Ei kai se ole mikään syy johdon vaihtamiseen. Varsinkin kun koko ruljanssin takana on vihjaileva ja tosiasioihin perustumaton uutisohjelma joka kyllä julkaistiin, vaikka toimittaja oli pitänyt huolta siitä, että olemattomin perustein syytetyllä ei ollut mitään mahdollisuutta oman kantansa esittämiseen. Ei Ylen johdon tehtävä ole puolustaa asenteellista huhujournalismia.

Ralf Karlsson

Hyllytettyjä juttuja oli Nuorisosäätiöstä joka näyttää olevan aikamoinen mätpaise. Tosiasioita riittää Keskustapuolueen ympärillä pyörivistä organisaatioista ja kytköksistä eivätkä ne häivy vaikka yksi Jaakko aalto niin toivo. Ei Yle ole ainoa media joka osaa tutkia. Nämä asiat tulevat ihan varmasti esille kunhan Eronen ja kollegansa ehtivät asettua uuteen työympäristöön. Jutun aiheet on varmasti sekä muistitikulla että kotiläppärillä tallennettu.

Pasi Käyhkö

Kun katselin eilen klo 9 jälkeen A-studion ohjelmaa ja kuuntelin Postin hallintoneuvoston jäsenen jutustelua niin en ihmettele yhtään jos posti ei kulje. Nuo poliittiset hallintoneuvostopestit pitää lopettaa. Samalla hallintoneuvostot.

Kaarlo Kunnari

Harkimo, Ylen johdon viivyttely johtui aikalisän hankinnasta. Johtoa ei tarvitse vaihtaa, vaan sitä voisi kannustaa muidenkin asenteellisten toimittajien irtisanomiseen. Yle on ollut Repo radion ajoista suojapaikka punavihreän ajatuksen edustajille. Puolueettomien maan etua ja taloutta kannattavien toimittajien aika jo pitäisi tulla. Asenteellisen myrkyn kylvön ansiosta maamme on lähes konkurssissa.

Carolus Linden

Tässä Harkimo on aivan oikeassa. Ongelma muodostui hallitsemattomaksi kun ensin päätoimittaja ja sitten toimitusjohtaja eivät ottaneet sitä hallintaan. Kun sen jälkeen ilmoitetaan, että heillä on johdon täysi luottamus, menee luottamus johtoa kohtaan.
On jotenkin (itse)ironista, että viestintäyhtiössä toimivat ammattilaiset eivät saaneet aikaan parempaa tiedotusta.
Heti kun ilmeni, että toimittaja(t) ovat ruvenneet purkamaan yhtiön sisäisiin kiistoihin kuuluvaa turhautuneisuuttaan (sosiaalisessa) mediassa, olisi pitänyt vastaavan päätoimittajan ja toimitusjohtajan pitänyt julistaa julkisuuteen missä mennään ja millä ehtoilla. On aika (itse)ironista, että viestintäyhtiön ammattilaiset eivät ole saaneet aikaan toimivapaa tiedotusta.
Nyt on vieläkin useille epäselvää, mikä on vastaavan päätoimittajan toimi, tehtävät ja vastuu sekä mikä on sen tehtävän merkitys yleisön, Ylen ja yhteiskunnan kannalta. Vieläkin enemmän on epäselvää, mikä on toimittajien tehtävä ja asema sekä sen ja vastaavan päätoimittajan tehtävän ja aseman välinen suhde.
Alusta alkaen paremmalla tiedotuksella olisi voitu välttää paljon turhaa kiistelyä harmia,väärinkäsitystä, turhautuneisuutta ja Ylelle sekä muuta kaikelle tiedonvälitykselle aiheutunutta haitallisuutta.
Itse asiassa ei ole kysymys tiedonsaannista ja sananvapaudesta. Tiedotuksen ja henkilöstöhallinnan ongelmat ovat tässä itse asia.

Mikko Toivonen

Juupa, aika pihalla näyttävät olevan hallintoneuvostojen jäsenet oikeasta maailmasta ihan siitä riippumatta miten lähellä sitä ovat asuneet.
Posti on asiakokonaisuus sinänsä ja hyvin muistan ne ajat milloin esimerkiksi Uuteen Seelantiin tuli kirjeet parhaimmillaan alle 3 vrk. Sen pystyi toteamaan sen ajan leimasta missä oli vielä kellonajat.
Postinkin on uusiuduttava aikaa vastaamaan ja sen luonnollisesti täytyy tapahtua myös hallintoneuvostotasolla.

Mitä tulee Hjalliksen silpaisuun, niin olen samaa mieltä siitä, että on kyllä YLE johdon vaihtamisen aika.
Tuo vaihtaminen ai siis saa jäädä joihinkin johdon henkilövaihtoihin vaan koko johtamissysteemin vaihtoon mukaan lukien hallintoneuvoston poistaminen ja korvaamine vieläkin riippumattomammalla valvontaelimellä. Vaikkapa arpomalla valittujen kiertävien kansalaisvalvojien, kun ammattilaisista ei tunnu objektiiviseen valvontaan ja oikeudentajuun olevan.

Samalla on kuitenkin myös uudelleen ohjeistettava kaikki, erityisesti uutis-ja ajankohtaistoimittajat, niin, että he ymmärtävät olevansa objektiivisen ja puolueettoman tiedon julkaisijoita ja levittäjiä ja silloin jättävät täysin henkilökohtaiset poliittiset agendansa tai ambitionsa sivuun.

Se ei nimittäin vielä mitenkään estä kriittistä suhtautumista asioihin ja henkilöihin (asiat ovat poikkeuksetta henkilöiden tuotosta), Pitää vain pysyä todennetuissa asioissa tai loogisissa epäilyissä eikä koskaan saa ryhtyä tekemään niiden vuoksi selvää ajojahtia kuten viime vuosina on monessa asia ja henkilökysymyksessä voitu nähdä. (Tai tarkentaen ainakin uskon nähneeni)

Harri Hyytinen

Suomi elää postmodernististä sosialismiä, valtion varoin. Puoluetuet ja yritystuet pitävät huolen siitä että sama vanha korruptoitunut valta jatkaa vuodesta toiseen. Myös kirkko elää verorahoista. Jos näitä instansseja ei pystytä rehellistämään ja saattamaan oikealle markkinoita vastaavaan aseman ei tämäkään maa tervehdy koskaan. Puoluetuki on suoraa kommunismin tukemista, puolue värillä ei väliä, toiset ahneempia kuin toiset.

Tapani Vieri

Eikun lisää paljastuksia rötösherroista vaan...
Kepun nuorisosäätiöjuttuakin voisi kaivaa vielä lisää, en voi ymmärtää että kansanedustaja Kaikkonen kulkee vielä joidenkin mielestä rehellisen kirjoissa...Hyi sna, roisto sai vielä kapitaanoylennyksenkin... Oksettaa, ihan niinkuin Juhantalokin aikanaan oksetti.

Tarmo Ruosteenoja

Luulin tähän asti, että olet Harkimo järkimiehiä, mutta se luulo hävisi kerralla! Ensin kirjoitat ihan oikeat havainnot, ja sitten menet ihan ulalle! Eronenhan yritii tehdä YLE:n uutistoimituksesta MOT:in, ja sinä haluat erottaa kyvykkäät johtajat, jotka estivät sen! Hyvää työtä Kivinen ja Jääskeläinen, jatkakaa samoin!!

Tarja Laakso

Harkimo on oikeassa siinä, että YLEn johto ei ole hoitanut tehtäviään kunnolla ja siten juuri johto pitäisi erottaa. Johto on vastuussa yrityksensä toiminnasta (kokonaisuudessaan - ei sitä vastuuta voi siirtää alaisille, vaikka toki tyypillisesti huonot johtajat pyrkivätkin oman vastuunsa siirtämään muille) - ja jos yrityksen maine kärsii, tai luottamus on mennyt, on johto vastuussa siitä.

Jos vastuullinen päätoimittaja ei osaa esittää vaatimuksiaan niin, että hänen alaisensa ymmärtävät vastuullisen päätoimittajan sanoman oikein, se on vastuullisen päätoimittajan vika. Ja ainakin minä sain Jääskeläisen haastatteluista sen mielikuvan, että hän sepitti asiaa kaiken aikaa - en siis lainkaan ihmettele, jos hänet on "ymmärretty väärin", hän kun itse haastatteluissa puhui itsensä täysin pussiin.

Kivinen tosin on tainnut hoitaa hommansa toistaiseksi - eli tarttunut ongelmaan ja pyrkinyt ratkaisemaan sen muutoksilla ja ottamalla muutoksiin myös alaisensa (jos oikein ymmärsin niitä päätöksiä, joita on tehty). Vaikka tosin on pakko todeta, että päälliköitä lisäämällä en usko tilanteen paranevan millään tavoin, jos edelleen vastuullisena päätoimittajana jatkaa henkilö, joka selvästi on harjoittanut hallituksen (tai siis oman kaverinsa) suojelemista. Median, ja erityisesti YLEn tehtävänä on toimia valtaa pitävien vahtikoirina, ei suojella heidän toimiaan julkisuudelta. Sillä kansan olisi saatava oikeaa tietoa valtaa pitävien toiminnasta . Eikä uutisoinnin kieltäminen tietenkään ole ainoa tapa suojella heitä, myös se suojaa jos ei anneta mahdollisuuksia tutkia heidän toimiaan.

Mark Andersson

Hjallis, Hjallis, ei Yle ole mikään liikeyritys, vaan koko Suomen kansan yhteisesti omistama viestintä- ja kulttuurilaitos, jonka tehtävänä ei ole takoa rahallista voittoa omistajilleen vaan jotain paljon arvokkaampaa.

Sen vuoksi Ylen johto on vaihdettava, ei siitä syystä eikä sellaiseksi kuin sinä selität.