Sunnuntai 26.5.2019

Timo Soini: ”Mitä tapahtuu 3,1 milj. pakolaiselle jos sopimusta ei ole?”

Luotu: 
22.12.2016 13:39
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Ulkoministeri Timo Soini puhui medialle tänään perussuomalaisten puoluetoimistolla Helsingissä.
|

Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitää erittäin tärkeänä, että Turkin kanssa tehty pakolaissopimus pidetään voimassa.  

Soini väitteli asiasta eilen vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin kanssa eduskunnassa. Andersson hermostui, kun Timo Soini puolusti pakolaissopimusta Turkin kanssa, ja kritisoi Turkin ihmisoikeustilannetta. Soini puolestaan ihmetteli puheita, joiden mukaan EU:n ja Turkin pakolaissopimus pitäisi irtisanoa.

EU ja Turkki ovat tehneet sopimuksen, jolla pyritään estämään pakolaisten laiton tulo Eurooppaan eli käytännössä hillitsemään turvapaikanhakijoiden tuloa.

–Tuomitsen ehdottomasti lehdistön vapautta koskevat loukkaukset, ihmisoikeutta koskevat loukkaukset Turkissa. Mitä tapahtuisi, jos pakolaissopimus irtisanottaisiin, niin kuin esimerkiksi vasemmistoliitto haluaa, Soini sanoi.

–3,1 miljoonaa pakolaista on nyt jo Turkissa. Jos sieltä päästetään räppänä auki Kreikkaan, ja ne lähtevät tänne ties minne. Voiko tällaista puhetta jotenkin pitää vastuuntuntoisena? Ei millään tavalla, hän totesi.

Lue lisää Turkin tilanteesta: Turkissa ”valtion puhdistus”: 45 000 irtisanottu

Soini korosti, että Turkin kanssa tehty pakolaissopimus antaa pohjaa muille sopimuksille.

–Minkä mallin se luo sen jälkeen muille sopimuksille? Jos Eurooppa jotain sopii, sopimus täytyy pitää, ja sitten jos sopimusta jatketaan.  Se neuvotellaan, mutta niin ei voi tehdä, että jotain sovitaan ja vedetään sokka irti, ja sanotaan, että tämä ei koske teitä, Soini sanoi.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet Pekka Haavisto (vihr.) ja Paavo Arhinmäki (vas.) ihmettelivät eilen, että eduskunnan keskustelu ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta asetettiin vuoden viimeiseksi asiaksi juuri ennen helmikuuhun asti kestävää joulutaukoa. Heidän mielestään asialle olisi pitänyt antaa enemmän aikaa, ja parempi ajankohta.

Lue lisää aiheesta: ”Luo oudon ilmapiirin” – Jopa konkari ihmettelee eduskunnan tärkeän keskustelun ajankohtaa

–Hallitusta voi ja pitää kritisoida siitä, että Nato-selvitys tuli vappuaattona kello 16, selontekokeskustelun hallitus halusi väkisin tuoda juuri ennen juhannusta, vaikka valiokunta totesi, että sitä olisi ollut hyvä käsitellä yhtenäisesti, niin että käsittely alkoi vasta syksyllä, Arhinmäki sanoi Uudelle Suomelle.

Miksi käsitellään tällaisina huonoina aikoja? Onko tässä jotain tarkoitushakuisuutta?

–Kansanedustajat ovat lomalla kolme kuukautta: kesällä kaksi kuukautta ja talvella kuukauden. Olettehan tekin täällä töissä, ja vielä huomennakin. Sitten eikö keskiviikkona oltaisi voitu olla töissä. Onneksi Arhinmäki ja Haavisto eivät olleet niin kiireisiä, etteivät he olisi voineet olla työpaikallaan, kun näin tärkeä asia käsiteltiin. Ei tässä ole mitään tällaista agendaa. Luulen, että aika hyvin se asia tuli käsiteltyä, Soini vastasi Uudelle Suomelle.

–Kun sanotaan, että oli väärä aika antaa tämä selonteko juhannuksen alla. Se oli ihan oikea aika, kun se valmistui, se oli sellainen aika kuin hallitusohjelmassa oli sovittu, hän lisäsi.

Mikä on Timo Soini teidän Nato-kantanne?

–Mun Nato-kanta on tietysti se mitä ulkoministerinä toteutan eli Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, mutta ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä. Olen tätä mieltä. Olen yksi heistä, jotka ovat tämän periaatteen kirjannut hallitusohjelmaan, ja se on hienoa, että voi olla samaa mieltä hallitusohjelman kanssa. Aika moni ei voi olla. Jos on kielteinen Nato-kanta tuo määritelmä ei ole hyvä, jos on myönteinen Nato-kanta, se ei silloinkaan ole hyvä, Soini vastasi.

Soini kertoi, että toimii perussuomalaisten puheenjohtajana ainakin seuraavaan puoluekokoukseen saakka. Hän ei ole vielä päättänyt, haluaako jatkaa sen jälkeen. Hän sanoi ilmoittavansa asiasta ”kevään korvalla”.

–Järki ja tunne tappelevat sisälläni tässä. Järki sanoo, että jokohan olisi aika, tunne sanoo, että ei helkkari, on tää niin hienoa hommaa johtaa perussuomalaista kansanliikettä, että ei mitenkään voi luopua. Nämä nyt sitten tapelkoon siellä oikeassa ja vasemmassa aivolohkossa aikansa, Soini sanoi.

–Puheenjohtajuudesta ja muista paikoista varmaan tulee kilpailua, hän lisäsi.

Soini arvioi viime vuonna perussuomalaisten puoluekokouksessa Uudelle Suomelle mahdollista jatkajaansa, ja mainitsi neljä nimeä puolueestaan.

Lue lisää: Timo Soini väläyttää 4 nimeä: He voisivat ottaa Soinin paikan

Lue myös: Timo Soini lyttää MV-sivuston: ”Se on hybridivaikuttamista”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Turkin kanssa ei tarvitse mitään sopimuksia olla.Kaikki entisetkin irti,Erdoganin uhkauksien takia.Pakolaiset kuuluvat sota-alueiden lähiympäristöön,alueille jossa ovat samaa hengenheimolaisia edustavia.Kun ovat sotineet valmiiksi,voivat mennä takaisin rakentamaan mökkejään.Jos EU on niin heikko ettei pysty rajojaan puolustamaan,niin Soininkin olisi sitten seurattava Sipilän jalanjälkiä ja luovuttaa asuntonsa tulijoiden käyttöön.Todella naurettavaa politikointia.Li Andersonin voisi lähettää henkilökohtaisesti Turkkiin järjestelemään pakolaisten siellä pysymistä.Norjassa on tämä eskalointi Erdoganin kanssa otettu jo huomioon.Toimenpide oli erikoisjoukkojen luominen Ruotsin rajalle,nopeassa toiminta valmiudessa.Eikä he ole suinkaan antamassa tervetuloa toivotuksia,ruusujen kera.Suomi on kusessa,koska te ette voi,kun teillä ei ole itsemääräämisoikeutta.

Esko Kotilainen

Suomessa ei ole saanut julkisuutta Erdoganin,tämän Ollin hyvä ystävän,puuttuminen Tanskan ja Ruotsin koululaitoksen oppisuunitelmaan.Hänen mukaan pitää kaikki turkkilaista syntyperää olevat saada opiskelemaan ainoastaan hänen edustamaansa islamia.Hän onkin jo kerinnyt luokittelemaan,omasta mielestään noin tuhat opettajaa Tanskassa ,sekä Ruotsissa terroristeiksi.Kuis Suomessa?

Mikko Toivonen

Minä olen kyllä myös sitä mieltä, että Turkin kanssa ei mitään sopimuksia nyt voi eikä pidä tehdä, kun siellä on jo pitkään ollut hallinto joka pyrkii absoluuttiseen tyranniaan ja eroon kaikista niistä ihmisarvoista jotka meille täällä Euroopassa ovat normaali.

Sen sijaan Turkin ja myös Libyan ja muun Pohjois afrikan rajat on otettava niin kovaan valvontaan, että laittomasti ei saavu yhtään tulijaa maa tai merirajojen kautta. Molemmat ovat poliittisen halun toimiessa täysin mahdollisia.
Sen jälkeen palataan kiintiöövalintaan EU ulkopuolisilta leireiltä ja silloin valitut skriinataan niin kyvykkäästi kuin virkamiesvoimin on mahdollista ja otetaan ne joilla arvioidaan olevan sekä kykyä, että halua sopeutua vastaanottokulttuuriin ja lakeihin.

Nyt Euroopassa olevat laittomasti tulleet on palautettava ellei jäänti edellytyksiä tuo sopeutumiskyky ja halu mukaan lukien löydy. Palauttaminen kyllä onnistuu ilmoittamalla alkuperämaalle, että ellei sen kansalaisia oteta vastaan niin kaikki kauppa EU kanssa päättyy siihen.

Ne jotka eivät halua vapaaehtoisesti palata otetaan löydettäessä talteen ja sijoitetaan Joillekin Kreikalta vuokratuille saarille Australian tyyliin odotusleirille miettimään löytyikö vapaaehtoista halua palata tai edes kansallisuutta. Noilla saarilla ei tietenkään mitään muuta kuin perusteltat-ja tarpeet ja muonitus. Varsinkin talous"pakolaiset" löytävät itsensä siellä varsin nopeasti.

Ongelma on poliitikkojemme aiheuttama ja sen hoitaminen vaatii väkeviä toimenpiteitä juuri poliitikoilta virheensä korjatakseen.

Samalla tietysti pitää helpottaa laillista töihin tuloa vaikka halpatöihin ja sesonkitöihin, millä ongelmaa hyödyllisellä tavalla saadaan osin hallintaan

Carolus Linden

Jokohan alkavat nämä hallitushenkilöt uskomaan, että hallituksella olisi hyvä olla toimivat mahdollisuudet rajoittaa ja tarvittaessa estää turvapaikanhakijoiden maahantuloa.
Ei ole ymmärrettävää, että maan ja kansalaisten tulevaisuudesta ja turvallisuudesta vastuulliset tahot sallivat rajojemme jatkuvasti olla käytännössä täysin avoimet turvapaikanhakijoille.

Kaarlo Kunnari

Ei Li Andersson pidä maahantulijoita uhkana. Hänhän on tyytyväinen, jos mamujen ryntäys tänne aiheuttaisi mahdollisimman paljon häiriöitä: mielenosoituksia , mellakoita, Ilkivaltaa, tappoja yms. Anarkia on Li:n mielestä keino saavuttaa tilanne, jossa yhteiskuntajärjestys voidaan muuttaa samaksi kuin Pohjois Koreassa. Sitten ei enää mellakoida, eikä kapinoida maan hallitusta vastaan, koska johto ei sitä sallisi. Li olisi tyytyväinen päästessään hallitsemaan meitä rautaisella kurilla.