Sunnuntai 20.1.2019

”Tilanne on häpeällinen” – Timo Soinilla voimakas kanta aborttiin ja eutanasiaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.12.2016 08:59
Päivitetty: 
27.12.2016 09:02
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Timo Soini perussuomalaisten puoluetoimistolla pari päivää ennen joulua.
|

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ottaa blogissaan voimakkaasti kantaa aborttia ja eutanasiaa vastaan.

– Mahtavat voimat ovat liikkeellä. Aito avioliitto -aloite ollaan vesittämässä ja eutanasiaa viedään läpi, Soini kirjoittaa.

Soini on jo aiemmin kertonut, ettei hyväksy aborttia eikä eutanasiaa.

– Aikaisemmin tällä eduskuntakaudella äänestettiin siitä, saako lääkäri kieltäytyä abortista. Nykyään ei siis saa, mutta moni kieltäytyy. Äänestin omantunnonvapauden puolesta. Yhtäkään lääkäriä ei ole pantu viralta, vaikka moni ei suostu aborttia tekemään. Moraali kaiketi pistelee. Tilanne on häpeällinen ihmisoikeuksien kannalta; suojele elämää ja saat potkut, Soini kirjoittaa.

Soini uskoo, että jos eutanasia-aloite menee läpi, seuraava askel on, ettei lääkäri voi toimenpiteestä kieltäytyä. Soinin mukaan naispappeus on edennyt samalla tavalla.

– Kun luterilaiseen kirkkoon aikanaan tuli naispappeus, vastustajille luvattiin omantunnonvapaus. Tänään heidät potkitaan pois viralta. --- Eutanasiaa kuljetetaan lainsäädäntöön samalla kaavalla, Soini kirjoittaa.

– Mikäli ihminen saadaan laillisesti myrkyttää, siitä kieltäytyminen tulee aikanaan lääkärille laittomaksi. Näin uumoilen käyvän, hän uskoo.

Soini linjaa, ettei tule äänestämään eutanasian puolesta. 

Eutanasiaa ajava kansalaisaloite on saavuttanut tarvittavan määrän allekirjoituksia ja menee eduskunnan käsittelyyn. Ensi vuonna voimaan tuleva sukupuolineutraali avioliittolaki tuli eduskuntaan niin ikään kansalaisaloitteena.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

Jos puolueessa demokratia toteutuu, puolueen kansanedustajien enemmistö äänestää eutanasian puolesta. Myös eduskunnan enemmistö äänestää sen puolesta. Mitä eroa on Soinin mainitsemalla myrkyttämisellä ja ihmisen tietoisella tappamisella lopettamalla nesteytys ym.? Jälkimmäinen tilanne on vielä kamalampi, kun kuolevat haukkovat henkeään viimeisinä hetkinään. Jos nesteytys ym. elämää ylläpitävät toimet toteutettaisiin loppuun asti, kärsimys olisi epäinhimillistä myös. Kaikille kuolevilleko nukutus ja valtavat määrät kipulääkkeitä ja varastot täyteen hengityskoneita valmiiksi odottamaan? Taitaa olla utopiaa se käsitys hyvästä kuolemasta, jota eutanasian vastustajat kannattavat.

Kai Niemeläinen

Nesteytyksen lopettaminen ja potilaan kuivuminen on kohtuullisen armelias tapa kuolla, kertoi eräs lääkäri. Jokainen luonnollisesti kuoleva haukkoo henkeään viimeisinä hetkinään. Yleensä kuoleva on tuossa vaiheessa tajuton.

Sairaalakuolemissa tätä ei juurikaan tapahdu, koska sairaalassa kuolevalle annetaan kuoleman lähestyessä morfiinia, hengitystä lamaavaa lääkettä. Morfiinia käytetään, vaikkei kuolevalla olisi kipuja. Morfiini aiheuttaa kivunlievityksen sivuoireena hengityslaman, sekavuutta ja hallusinaatioita. Omaiset kuvaavat kuitenkin morfiinin aiheuttaman kuoleman rauhalliseksi poisnukkumiseksi.
Kuolevalle hallusinaatiot ja sekavuus voivat olla kovin ahdistavia. Itse olen miettinyt, hoidetaanko morfiinilla kuolevan omaisia vai hoitohenkilökuntaa.

Eutanasiaa ei pidä sekoittaa tähän viimeiseen rutistukseen, kuolinhetkeen. Eutanasiaa tarvitaan tapauksissa, että potilas haluaa kuolemaansa jouduttaa kuukausilla tai jopa vuosilla, kun tiedetään kuoleman olevan väistämätöntä ja tuon odottelujakson olevan potilaalle kohtuuttoman raskas.

Teppo Vanamo

Kovin ovat kimuranttia väkeä nämä perussuomalaiset, osa heistä kannattaa kuolemantuomiota, eli harkittua murhaa rangaistuksena, osa ei antaisi kituvan ihmisen päättää edes omasta kuolemastaan. No, kokoomuksella on simppeli vastaus molempiin kysymyksiin - kaupallistetaan se!

Kai Niemeläinen

Kaupallinen eutanasia olisi hyvä tapa hoitaa Soinin esiinnostamia eettisiä ongelmia. Sveitsissä ja Hollannissa yritykset ja yhdistykset ylläpitävät eutanasiahoidot.

Jos lääkäri ei halua etiikkansa mukaisesti osallistua armokuolemaan, hänen ei pidä hakeutua töihin näille yksityisille eutanasiaklinikoille.

Itse kannatan tätä sveitsinmallia. Ei eutanasian tarvitse olla julkisessa perusterveydenhuollossa saatava palvelu. Potilasmaksut voivat kuitenkin tulla palvelusetelin muodossa julkiselta puolelta perustoimenpiteen osalta.

Tapio Tuomisto

Nyt on sitten naisen oikeudet ja tasa-arvoinen avioliitto tämän katolilaisfundamentalistin hyökkäyksen kohteena..ja tottahan toki ihmisen pitää kärsiä kuollessaan..sehän on Soinin mielestä palkka synnistä ja kuuluukin kärsiä ilman eutanasiaa..Soini vaslikiertueillasn viimeksi mainosti kuinka tuli kääntyneeksi syvään katoliseen uskoon irlantilaisessa luostarissa, missä enkeli ilmestyi hänelle..nyt ilmeisesti taas on enkeli käynyt juttusilla ja saanut tämän katolilaisfasistin liikkeelle..

hearth pro

En ole varma kumpi on parempi se että nainen kärsii 9kk vai että viattomalta lapselta evätään oikeus elämään lisäksi kannattaa huomata että omantunnonvapaus kansalaisaloite ei ollut kieltämässä abortteja vaan antamassa lääkärille vapauden olla toteuttamatta sitä itse myös kyseenalaista on se onko armomurha ja nesteiden ulos valuttaminen sivistynyttä tai edes armollisempaa lisäksi suomessa vallitsee sananvapus jonka ansiosta soini saa olla mitä tahansa mieltä mutta jokatapauksessa hän antaa ulospäin fiksumman kuvan kuin mies joka menee omanmielipiteen takia haukkumaan fasistiksi

Juuso Hämäläinen

Mitä tekemistä on naisten oikeuksilla ja abortilla. Abortissahan on kyse lapsen oikeudesta elämään tai siis sen puuttumisesta yleensä äidin ja isän mukavuudenhalun takia.

Tasa-arvoinen avioliitto taasen ei liity mitenkään muihin kuin heteroihin. He ovat tasa-arvoisia liitossaan. Muut parit voivat keksiä muita liittoja itselleen. Kirkoissa ja siviilissä.

Soinin kirjoitus on asiallinen eikä hyökkäys kuten sinun. Hänen vakaumukselleen on hieman pidemmät perinteet kuin muutama vuosi sitten syntyneillä suvaitsevaisuusfasisteilla., jotka luulevat tietävänsä miten kaikkien ajateltava.

Jaakko Paasonen

Nämähän ne ovatkin valtakunnan tulevaisuuden kannalta tärkeitä asioita. Väliäkö sillä että rämmitään velkasuossa kohti liittovaltiota ja ovet on auki islamisteille, kunhan hallitus/ eduskunta saa vääntää tollasta skeidaa.
Timolle tiedoksi että pS suomalaisten kannatus hiipuu siihen saakka kunnes pS ymmärtää lähteä hallituksesta ja alkaa tekemään sitä politiikkaa jota äänestäjät odottavat tai paremminkin vaativat.
Tsemppiä kuitenkin pSoinille / muille ministereille...olette olleet hsnkalassa hallitus paikassa kokkepulien kanssa joten parempaa jatkossa.
Toivoo..mäntyharjun savotta.

Nita Hillner

Taidat olla oikeassa :) Ihmisen tappaminen, lopettaminen ei ole sallittua. Sveitsissä ja Hollannissa armomurhan nimissä tapahtuu paljon väärinkäytöksiä. Kuolema kuuluu elämään, ja se tulee kaikille aikanaan. Lääkärikunnan sen sijaan kuuluisi ajoissa lopettaa aktiivihoidot, jotta turhilta kärsimyksiltä vältyttäisiin. Hoitokodeista ei pitäisi lähettää vuoteeseen sidottuja dementikkoja liian herkästi sairaaloiden poleille. Heille pitää sen sijaan tarjota hyvä perushoito loppuun asti.

Mielestäni morfiinia ei pidä antaa ellei potilaalla ole kipuja ja/tai hengenahdistusta Olen nähnyt paljon kuolevia potilaita, suurimmalla osalla ei ole kipuja eikä hengitysvaikeuksia. Vain pienellä osalla on niin vaikeita kipuja ettei niitä saa lääkkeillä kuriin. Keuhkosyöpään (levinnyt luihin) kuollut veljeni oli yksi heistä. Tällaisissa tapauksissa narkoosi on hyvä keino, mikäli potilas niin haluaa. Veljeni tuskin olisi halunnut, hän toivoi loppuun saakka pelastusihmettä.

Juuso Hämäläinen

Ihmisen oma halu lopettaa elämänsä ja kärsimykset ylittää kaikki eettiset näkemykset ja viisastelut. Olen nähnyt miten heikosti kipujen lievitys toimii monilla. Myöskään vuosikausia makuuttaminen sairaalan sängyssä ei ole ihmisarvoista elämää, jos potilas näin tuntee. Yksilön päätös elämänsä päättämisestä on tämän oma päätös, ei muiden. Siksi armokuolemassa auttamisesta ei saa rangaista ketään.

Nykyihmisen on kyettävä näkemään, että olemme yksi eläinlaji muiden joukossa. Emme yhtään enempää. Jos päästän kituvan koirani pois kärsimästä, voin sen sallia itselleni tai omaisilleni. Tämä etiikka on näin yksinkertaista, kun siihen ei sotketa tarpeettomia näkemyksiä ja taikauskoa.

Aimo Jortikka

Soinilla ei ole käsitystä kärsivän ihmisen ja läheisten tuskasta elämän viimeisellä askelmalla. Täysin halvaantunut ihminen, jolla ei edes nielaisurefleksi toimi ja joka kuivuu sairaalan sänkyyn 10-vuorokautta ja önisee tuskissaan on arvokas lähtemään armollisesti. Soini, käy kerran tapaamassa näitä ihmisiä!

Pekka J. Mäkinen

En usko ollenkaan että nykyinen useiden perinteisten arvojen alasajo on koko kansan tahto. Kansan syvät rivit eivät saa ääntänsä kuuluviin koska heitä ei kiinnosta roikkua netissä ja vastata milloin mihinkin kyselyyn. Kaikilla ei edes ole tietokonetta tai älypuhelinta.

Atso Eerikäinen

Mark Anderson kysyessään: "Niinkö, että nainen ei voisi kieltäytyä pappeudesta?" ymmärtää suomea huonosti. Soinihan kuvailee, miten kävi kirkolliskokouksen ns. naispappeuspäätöksessä, jossa toisin ajatteleville luvattiin omantunnonvapaus, ja niin saatiin laille vaadittu määräenemmistö. Kun laki astui voimaan, omantunnonklausuuli kylmästi ohitettiin, ja moni pappi menetti virkansa. Soini ennustaa lääkäreille, jotka kieltäytyvät eutanasiasta eli "armomurhasta", käyvän samoin: heidät potkaistaan pellolle. Noli turbare circulos meos: Älä sotke ympyröitäni, eli lääkäri ei saa olla elämän puolella, koska kuoleman puolella oleva määräenemmistö on päättänyt niin.

Kaija Tiilikainen

Eikö lääkärietiikkaan kuulukaan elämän säilyttäminen?
Aborteista iso osa tapahtuu sosiaalisin perustein.Jälkiehkäisypillereistä huolimatta edelleen 10.000 aborttia vuosittan. .Teinitytöille tehdään paljon abortteja .Missä on kouluterveydenhoitajien antama ehkäisyvalistus??Raiskaus on mielestäni antaa syyn abortille toki..
..

Juuso Hämäläinen

Eutanasia ja abortti ovat eettisinä ktsymyksinä kaksi aivan erilaista asiaa. Eutanasia on eettinen ongelma vain niin kauan kuin eutanasiaa ei ole saatavilla. Kituvien ihmisten rääkkääminen vastoin heidän omaa tahtoaan on kidutusta. Jopa sodissa harjoitettu kidutus rangaistaan ankarasti. Tappamista ei. Siitä saa prenikoita ja ylennyksiä riippumatta siitä onko ollut hyökkäämässä vai puolustamassa.

Abortti on todellinen eettinen ongelma, kun siitä on tullut ehkäisyn muoto. Se on myös kieroontunut käytäntö, koska se liitetään äidin oikeuteen määrätä kehostaan. Kehittymässä oleva lapsi on äidin kehossa, muttei osa sitä. On myös täysin keinotekoista määrittää jokin aikaraja milloin ihminen on yksilö, jolla oikeuksia. Tietenkin raja on siinä milloin ihminen laitetaan alulle. Abortin saaminen on kertaluokkia pienempi ongelma kuin eutanasian saaminen.

Julkisen terveydenhuollon henkilökuntaa ei tietenkään saa velvoittaa tekemään sen paremmin abortteja kuin osallistumaan eutanasiapalveluihin. Kyse on henkilökunnan ihmisoikeuksista. Nämä palvelut on tietenkin teetettävä ammattilaisilla, jotka vapaaehtoisia tähän.

Siiri Lehto

Tuossa asiassa olet täysin oikeassa. -Älä tapa - . Omantunnon vapaus kun se on ihmisten käsissä, on vain se hetki kun tehdään perustuslain muutos. Olemme menossa kovaa kyytiä kohti pedonvaltakuntaa. Kontrollointi tulee estämään kaiken yksilön vapauden ja se on jo alkanut.

Kaija Tiilikainen

Timo Soinin persoonaa ja uskoa saa näköjään täysin sumeilematta arvostella ilman minkäänlaista sanktiota. Toisin kuin näitä maahanmuuttjia ja heidän uskontoaan..Siis kristittyjä on aina saanut pilkata ilman mitään seuraksia.Jari Tervokin heitteli Raamattua .Tasapuolisuuden nimis hänen pitäisi heitellä myös koraania. .