Tiistai 21.5.2019

Hirmupakkaset tulevat: Jopa -30, -20 astetta koko Suomeen

Luotu: 
2.1.2017 08:14
Päivitetty: 
2.1.2017 08:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Koko Suomeen saapuu viikon puolivälissä parin päivän todellinen pakkaspiikki.

Pakkaset kiristyvät hetkeksi koko Suomessa tiistai-illasta lähtien. Lapin jo ennestään kylmä sää viilentyy jopa 30 pakkasasteeseen, Ilmatieteen laitos kertoo.

Ennusteen mukaan kovat pakkaset tulevat ensin pohjoiseen Suomeen.

– Tiistai-iltana tai keskiviikon vastaisena yönä puhutaan jo reilummista pakkasista, jopa -30 asteesta, kertoo meteorologi Erik Saarikalle Uudelle Suomelle.

Eteläisessä Suomessa voimakkaammat ilmavirtaukset ja pilvisyys pitävät sään vielä keskiviikkona hieman lauhempana, ja pakkasta on ennusteen mukaan noin kymmenen astetta. Sen sijaan torstai on koko maassa todella kylmä ja pakkasta voi etelässäkin olla parikymmentä astetta, paikoin enemmänkin. Myös perjantaiaamu on laajalti hyvin kylmä, mutta tämän jälkeen sää alkaa jälleen lauhtua, Ilmatieteen laitos ennustaa.

– Vahvasti näyttää siltä, että viikonlopuksi pakkaset lauhtuvat, Saarikalle sanoo.

Tämän jälkeen etelässä asetutaan tavanomaiseen lämpötilaan noin nollan asteen ja viiden pakkasasteen välille, Saarikalle kertoo.

Pakkasjaksoon lähdetään vähillä lumilla. Reippaita lumikuuroja liikkuu tällä hetkellä Ahvenanmaan ja Vaasan seuduilla, mutta muualla maassa lumisateiden ennustetaan olevan heikompia.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olavi Heinonen

Pakkasen vaikutus näin ainakin meren rannikolla on suhteessa meren jäätymiseen. Olen elänyt koko ikäni rannikolla. Lapsena ja nuorena, kun oli nk kunnon talvia ja Suomenlahtikin jäätyi niin, että jo koulun Joululoman aikoihin, jos ei ollut lunta satanut luistelimme yli 5 km:n päähän Vuosaaren rannasta. Keskitalvella kävimme mm Pirttisaaressa hiihtämällä ja koko Suomenlahti oli jäässä (laivaväyliä lukuun ottamatta). Ei n 20 asteen pakkanenkaan kovalta tuntunut, jos ei tuullut. Sisämaassa ja Lapissa olen talvella ollut n 40 asteen pakkasilla aikoinaan, mutta kuiva ilmamassa ei tunnu samalta, kuin nyt, jolloin meri ei ole juuri pahemmin jäätynyt, eikä jäädykään, koska satamaliikenne Helsingin konttiliikennesatamaan ja matkustajalaivaliikenne Helsingin edustalla pitää laivaväylät avoinna. Ilman kosteus siis lisää pakkasen purevuutta ja lisäksi on haitallista jo ihmisen hengitykselle. Siperian kylmyydestä tämä nykyinen ilmamassa on kyllä kaukana, mutta siellähän on mannerilmasto ja kuivempi säätyyppi vallalla. En silti pidä nykytilanteesta, sillä mielestäni tässä näkyy selvästi ilmaston lämpenemisestä johtuva ilmiö. Selkeästi osa on ihmisen ja teknologian tuomaa, mutta maapallolla pidemmällä aikavälillä, lämpimät ja kylmemmät ajanjaksot ovat vaihdelleet jo ainakin kymmeninä tuhansina vuosina laskettuina jaksoina ja pidemmälläkin aikavälillä. Ei kyllä lohduta minua, sillä en pidä kylmistä ilmoista, enkä kyllä helteistäkään!