Tiistai 18.6.2019

Päivi Nergin haastattelu herätti ihmetyksen: ”Miksi Migri ei perustanut palautuskeskusta?”

Luotu: 
3.1.2017 15:16
  • Kuva: Poliisi
    Kuva
    Torniolainen kaupunginvaltuutettu Janne Olsen kehuu Suomen viranomaisten toimintaa Tornion järjestelykeskusta (kuvassa) perustettaessa syksyllä 2015. Sen sijaan hän ihmettelee, miksi niin sanottua palautuskeskusta ei perustettu.
|

Torniolainen kaupunginvaltuutettu Janne Olsen (sd.) ihmettelee blogissaan, miksi sisäministeriö kauhistelee maan alle katoavien turvapaikanhakijoiden muodostamaa turvallisuusriskiä, mutta jätti niin sanotun palautuskeskuksen perustamatta.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi tiistaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että ministeriössä ollaan sisäisen turvallisuuden kannalta eniten huolissaan niistä turvapaikanhakijoista, joiden osalta päätös oli kielteinen, mutta jotka katoavat ennen palauttamista.

Noin tuhat ihmistä kuukaudessa eli yhteensä 12 000 ihmistä tulee tänä vuonna saamaan lainvoimaiseen päätöksen oleskelulupansa päättymisestä. Heitä odottaa vapaaehtoinen tai pakotettu paluu kotimaahansa – tai oleskelu Suomessa laittomasti, paperittomana.

Janne Olsen muistuttaa alusta alkaen olleen selvää, että vuoden 2015 noin 32 000 tulijasta suuri osa ei tule saamaan turvapaikkaa Suomesta. Sisäministeriön alainen Maahanmuuttovirasto alkoikin suunnitella heidän varalleen niin sanottua ”palautuskeskusta” jo varhain, ja Päivi Nerg puhui aiheesta tässä Uuden Suomen haastattelussa jo marraskuussa 2015.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet olisi sijoitettu valvottuun palautuskeskukseen odottamaan palautusta kotimaahan.

– Tätä palautuskeskusta ei koskaan perustettu, vaikka useat viranomaiset poliisia myöten olivat huolestuneita kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista henkilöistä, joiden riski kadota jäljettömiin ja sitä kautta ajautua esimerkiksi rikollisuuden pariin on huomattava, Olsen ihmettelee Puheenvuoron blogissaan.

”Tätä palautuskeskusta ei koskaan perustettu, vaikka useat viranomaiset olivat huolestuneita kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista”

Hän huomauttaa, että Nerg sanoi vielä syyskuussa 2016, että ”Maahanmuuttovirastolla on tällä hetkellä liian vähän toimeenpantavia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä, jotta turvapaikanhakijoita kannattaisi sijoittaa erityisiin palautuskeskuksiin”. Tuolloin puhuttiin Olsenin mukaan noin 7000:sta kielteisestä turvapaikkapäätöksestä, mutta valtaosasta oli valitettu hallinto-oikeuteen.

Olsen kummeksuu sitä, että Nerg sanoo nyt HS:n haastattelussa, ettei enää voida ”kirkkain silmin sanoa, että turvallisuustilanne [Suomessa] pysyy samana”.

– Kansalaisena minua huolestuttaa, kun puhutaan 12 000:sta kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Siinä on 12 000 potentiaalista laittomasti maassa oleskelevaa. Laittomasti maassa oleskelevalla ei ole Suomessa oikeutta käytännössä mihinkään, joka takaisi ihmisarvoisen elämän. Ei asuntoa, ei toimeentuloa, ei minkäänlaista tulevaisuutta. Tällöin ihmisestä saattaa tulla epätoivoinen ja rikoksien tekemisen riski kasvaa, Olsen kirjoittaa.

– Syksyllä 2015 Suomi otti hallitsemattoman maahantulon hienosti haltuun ja sai siitä maailmanlaajuisesti kiitosta. Nyt tilanne on jälleen mennyt hallitsemattomaksi, sillä Suomen viranomaisilla [ei] ole näköjään pienintäkään hajua tuhansista luvattomasti maassa olevista ihmisistä, jotka sisäministeriön kansliapäällikön mukaan uhkaavat heikentää Suomen turvallisuustilannetta. Olisikohan se palautuskeskus sittenkin pitänyt perustaa, hän kysyy.

Sisäministeriö kertoo Twitter-tilillään, ettei palautuskeskusten perustamisen katsottu olevan paras vaihtoehto.
 
–Palautuskeskuksia selvitettiin huolella, perustamisen ei katsottu olevan paras vaihtoehto. Syyt turvallisuus, toiminnallisuus, taloudellisuus, ministeriö tviittasi tiistaina iltapäivällä.
 

Lue myös arkistojuttu: Mitä tekevät tuhannet Suomelta hylsyn saaneet? – Ministeriö väläyttää paperittomien keskuksia

Päivitys klo 16.39: Lisätty sisäministeriön kommentti palautuskeskuksista.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Laine

Olisiko syy palautuskeskuksen perustamattomuuteen se, että kansliapäällikkö Nerg ei ole pätevä tehtävään vaikka muodollisesti kelpoinen onkin. Nimitys oli poliittista suhmurointia parhaimmillaan, kun kristillinen ministeri Räsänen oli suhmurointivuorossa.

Vallu Novanto

" kansliapäällikkö Päivi Nerg, jonka gradu v. 1983 oli ”Utarerakenteen ja lypsettävyyden vaikutus utareterveyteen” "" No jos suurimmalla osalla turvapaikanhakijoista utareet puuttuvat tai ovat lähinnä fantasiaa, ei pätevyys riitä.

Timo Heikkila

"Palautuskeskuksia selvitettiin huolella, perustamisen ei katsottu olevan paras vaihtoehto.Syyt turvallisuus, toiminnallisuus, taloudellisuus"
Syy turvallisuus?? Siis kenen turvallisuus?
Vaikuttaa aika tyhjänpäiväiseltä sanahelinältä. Mutta ei tarvitse selittää, kun Twitterissä ei mahdu..