Tiistai 18.6.2019

”Kuolevan kunnan” johtaja ihmettelee listausta: ”Joka määrittelee mittarit, käyttää valtaa”

Luotu: 
5.1.2017 18:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    –– Tärkeää on myös arvioida mihin lainaa on otettu. Vaalan kunta on tehnyt 2010-luvulla kaksi tulevaisuuden investointia. Koulukeskuksen ja päiväkodin. Eli satsattu nimenomaan tulevaisuuden kunnan ydintehtäviin, Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä kertoo.
|

Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä ihmettelee Suomen Kuvalehden juttua, jossa luetellaan 57 kuntaa, jotka kaatuvat lähivuosina.

 –Johtamani kunta on listattu kuolevien kuntien joukkoon. Mitä nyt sitten? Lappu luukulle ja hanskat tiskiin? Emme ole ennenkään luovuttaneet emmekä tule tekemään sitä nytkään, Määttä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

–Onko kuntamme sitten kuoleva? Se joka määrittelee mittarit, käyttää myös valtaa. Siksi ei ole aivan yhdentekevää, mitä asioita käytetään elinvoiman mittareina ja miten elinvoima määritellään, hän toteaa.

Hän korostaa, että monen kunnan talous voi näyttää huonommalta kuin se todellisuudessa on.

– Kyseisen tutkimuksen talouden tunnusluvat tarkastelevat peruskuntaa, eivät kuntakonsernia. Kuntakonsernia tarkasteltaessa moni pieni kunta, joka ei ole siirtänyt velkataakkaa yhtiöille näyttäytyy huonossa valossa. Jatkossa kuntalakikin velvoittaa tarkastelemaan talouden osalta koko kuntakonsernia. Kuntakonsernia tarkasteltaessa Vaalan lainamäärä/asukas on keskivertoa alempi, Määttä kertoo.

– Tärkeää on myös arvioida mihin lainaa on otettu. Vaalan kunta on tehnyt 2010-luvulla kaksi tulevaisuuden investointia. Koulukeskuksen ja päiväkodin. Eli satsattu nimenomaan tulevaisuuden kunnan ydintehtäviin, hän lisää.

Myöskään valtionosuuksien ja asukkaiden määrästä ei Määtän mielestä pitäisi päätellä liian suoraviivaisesti kunnan elinvoimaa.

–Ainakaan me vaalalaiset emme ala kaivamaan vielä omaa hautaa, vaan kehitämme kuntaamme yhteisönä. Ihmisillä on tarve vaikuttaa omaa elinympäristöään koskeviin ratkaisuihin, hän kirjoittaa, ja kutsuu Suomen Kuvalehden tutustumaan Vaalaan.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Jos ei Vaala ole kuoleva kunta niin mikä kunta sitten on. Kyseisellä kunnalla ei ole mitään mahdollisuuksia. Kunnan väkiluku on pienentynyt melko reipasta vauhtia n. 5000:sta alle 3000:teen. Kunnan tulologiikka perustuu valtionosuuksiin. Kunnan veroprosentti on 21,5%.

Juhani Hirvonen

Näin kommentin;
Kuolevan kunnan” johtaja ihmettelee listausta: ”Joka määrittelee mittarit, käyttää valtaa”;
Suomen Kuvalehti; kuolevat kunnat. Teillä on jopa Alko; asiakkaita naapurikunnista...
Kauppoja on. Vankilakin työllistää. Metsään liittyvääkin on. Metsiä ja maataloutta on.... Mistähän ne maataloustuotteet tulevat. Kuka hoitaa ja hakkaa metsiä. Kaupungeissa asutaan "kalliin rahan asunnoissa", ei kun lisää, maaseudulla on tyhjiä käyttökelpoisia asuntoja. Suuri raha ja suuren rahan mainonta: kaupunkiasunto lähellä ulkoilumaastoja, järvinäköala yms. Kuolevan kunnan” johtaja ihmettelee listausta: ”Joka määrittelee mittarit, käyttää valtaa”. Mittareina voi käyttää myös kotitalouksien velkaantumista asuntojen suhteen; isot taajamat. Onneksi Vaalasta on matkaa suuriin keskuksiin; kaupan ala tulee toimeen jotenkin....