Maanantai 20.5.2019

Huoli Suomen ”aivovuodosta”: ”Hälytyskellojen olisi syytä soida”

Luotu: 
6.1.2017 10:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden maastamuutto on muutamassa vuodessa lisääntynyt kolmanneksella.
|

Helsingin kaupunginvaltuutettu, SDP:n kaupunginvaltuustoryhmän varapuheenjohtaja ja opetuslautakunnan jäsen sekä Helsingin yliopiston dosentti Ville Jalovaara ihmettelee Puheenvuoron blogissaan, miksi Suomi ”lahjoittaa” tutkijakoulutuksen hedelmiä ulkomaille.

Hän viittaa Ylen uutiseen, jonka mukaan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden maastamuutto on muutamassa vuodessa lisääntynyt kolmanneksella.

–Suomesta aiemminkin lähdetty ulkomaille, mutta uutta on se, että lähtijät eivät palaa, eikä korkeakoulutettuja ulkomaisia osaajia saada houkuteltua Suomeen, Jalovaara kommentoi.

–Tämä tutkimusmäärärahojen rajusta leikkauksesta seuraava kehitys johtaa siihen, että 1990- ja 2000-luvun alussa tehdyt merkittävät kansalliset satsaukset tutkijakoulutukseen ja sen kautta Suomen tieteen ja talouden kehittämiseen lahjoitetaan vapaaehtoisesti ulkomaille. Hälytyskellojen olisi syytä soida Valtioneuvoston linnassa, hän jatkaa.

Jalovaara muistuttaa, että opetusministeriö asetti vuonna 1990 tavoitteeksi, että koko maassa suoritettavien tohtorintutkintojen määrää nostettaisiin puolitoistakertaiseksi. Tohtorimäärän kasvattamiseksi Suomeen luotiin kansainvälisen mallin mukainen tutkijakoulujärjestelmä, jonka kokoaminen aloitettiin vuoden 1993 lopulla.  Poliittiseksi tavoitteeksi asetettiin myöhemmin 1600 tohtorintutkinnon raja, joka jäi taakse 2010-luvulla: vuonna 2014 tehtiin 1860 tutkinnon ennätys.

–Suomessa on siis viimeisen parin vuosikymmen aikana investoitu valtava määrä yhteiskunnan resursseja tutkijakoulutukseen, jonka varsinaiset hedelmät annetaan nyt maan hallituksen toimilla valua ulkomaille. Miksi? Koulutus- ja tutkimusmäärärahojen leikkaukset ovat hyvin lyhytnäköistä politiikkaa, joka vaarantaa kansakuntamme myönteisen tulevaisuuden, Jalovaara kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Pikkuinen "tuuletus" on ehkä hyväksikin, Suomessa kun aivot ovat olleet aika ahtaassa putkessa. 20% aivovaihto ei ole lainkaan pahasta, saadaan vähän ulkopuolista näkövinkkeliä tähän umpiossa elävään homeiseen Suomeen.

Pasi Käyhkö

Hyvä esimerkki poliitikkojen hölmöilystä on Fimean ( ent. Lääkelaitos) siirto yritys Kuopioon. Silloinen ministeri Liisa Hyssälä aloitti puuhastelun ja asia on vieläkin kesken. Syynä viivytykseen on ammattitaitoisen henkilökunnan muuttohaluttomuus. Osa henkilöstöstä otti lopputilin ja muutti ulkomaille.
Me veronmaksajat maksamme yhä asiasta.
Keskustalle tunt.uu riittävän, että osalla kansaa on agronomin koulutus.

Risto Salonen

Määrä korvaa laadun useasti. Tuleeko liikaa tohtoreita ja maistereita. Tarvitaanko peruskoulun opettajaksi filosofian tohtoria tai putkimieheksi tekniikan tohtoria noin kärjistetysti.

Työntekijöitä tarvitaan, mutta liika koulutus estää usein työpaikan saannin ja työnteon.
Ilmainen koulutus tuottaa myös turhaa opiskelua ja oppineita, joiden osaamista ei oikeasti yhteiskunta tarvitse.

Mikko Toivonen

Minäkään en välttämättä pidä pahana, että suuri osa "tutkijoistamme" lähtee ulkomaille laajentamaan hiukan kapeaa ja jämähtänyttä maailmaansa.

Siitä vi palautteena syntyä positiivisia yhteyksiä ja kehitystä.

Kotimaassa taas tarvitsisimme käytännön tuotekehitykseen ja tuotteiden myyntiin "yksinkertaisesti" kouliintuneíta" insinöörejä, ekonomeja ja muotoilijoita tekemään sen työn mikä meitä elättää.

Tarvitsisimme myös elämän ja sen toiminnan perusteita huomattavasti paremmin ymmärtäviä ihmisiä poliitikkojen ja ministeriöiden virkamiesten joukkoihin.

Niissäkin tarvittaisiin suuri tuuletus monesta eri suunnasta

Yksinkertaisia talouden ja tuotannon perusteita ymmärtääkseen ei tarvita tohtorikoulutettuja vaan hyvin ajattelemaan ja ongelmia ratkomaan peruskoulutettuja ihmisiä

Rku Vll

Ennen kuin ne insinöörit, muotolijat ja myyntimiehet voi päästää vauhtiin niin pitää tutkijaryhmän löytää ensiksi jotain mistä lähteä kehittämään tuotetta. Yleensä tuo vaatii läpimurtoa jollain tieteenalalla.

Nykypäivänä tuotteista on ylitarjontaa ja paljon. Tuotteilla pitää olla vakiintunut brändi esim Ikea tai sitten pitää keksiä ja kehittää jotain uniikkia.

Suomalaisilla on vähän kansainvälisä brändejä kun olemma useimmiten eläneet raaka-aineista, Neuvostoliiton kaupasta tai vastaavasta.

Miksi sen pitää olla uniikkia ja uutta?

Koska esim. Kiinassa Foxcon on jo osittain siirtynyt robottitehtaisiin. Ei sielläkään ihmiset puhelimia kokoa vaan teollisuusrobotit. Tuon takia Foxconn on irtisanonut 60 000 ihmistä kokoonpanolinjoiltaan.

Ilkka Korkalainen

SDP:n politiikkana on aina ollut tasapäistää eri työntekijäryhmiä. Miten nyt on herännyt huoli korkeasti koulutettujen maastamuutosta. Hyvätuloisille demarit ovat monta kertaa kehitelleet solidaarisuusveroja aina entisten verojen päälle. Monille tällainen veroparatiisi on tullut tiensä päähän ja he ovat pakanneet laukkunsa ja siirtyneet matalamman verotuksen maahan kenties pysyvästi.