Maanantai 20.5.2019

Kansanedustaja kypsyi keskusteluun valtionosuuksista: ”Onko kyse maaseutuvihasta vai jostain muusta?”

Luotu: 
7.1.2017 10:34
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kansanedustaja Mikko Kärnä korostaa, että vaikka esimerkiksi Valion pääkonttori on pääkaupunkiseudulla, maitotilat eivät sijaitse siellä.
|

Keskustan kansanedustaja ja Enontekiön entinen kunnanjohtaja Mikko Kärnä puolustaa valtionosuusjärjestelmää Puheenvuoron blogissaan. Valtionosuudet nousivat puheenaiheeksi viikolla, kun Suomen Kuvalehti julkaisi listan ”kuolevista” kunnista

–Virsi on sama vuodesta toiseen: autuus asuu kaupunkiseuduilla ja etelä elättää pohjoista. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, Kärnä kommentoi.

–Ensinnäkin on syytä muistuttaa, että valtionosuudet eivät ole almuja. Ne ovat valtion kunnille maksama korvaus niistä palveluista, joiden järjestämisen valtio on kunnille lakisääteisesti osoittanut. On aivan selvää, että tiheämpään asutuilla seuduilla palveluiden järjestäminen tulee asukasta kohden mitattuna edullisemmaksi kuin syrjäseuduilla. Palvelutasokin on yleensä parempi: esimerkiksi helsinkiläislapset eivät joudu koskaan istumaan yli 100 kilometriä päivässä kouluauton kyydissä eikä asiointimatka sairaalaan ole satoja kilometrejä. Me pohjoisessa kuitenkin hyväksymme tämän osana elämäämme täällä, hän jatkaa.

Kärnän mukaan asia on yksinkertainen: jos palveluita ei ole, ei ole elämisen edellytyksiäkään.

–Vaikka ihmiset muuttaisivat muualle, Suomen luonnonvarat ja työpaikat eivät muuta, hän toteaa. 

Kärnä ihmettelee myös sitä, miksi valtionosuuksista puhuttaessa ei koskaan keskustella siitä, mitä Suomen maa- ja metsätaloussektorin, kaivosteollisuuden, luonnonvara-alan ja Lapin matkailun alasajaminen kansantaloudelle merkitsisi. 

–Miksi ei koskaan keskustella siitä, miten ja missä vaikkapa Suomen vientitulon kokonaisuus tosiasiassa muodostuu? Tai luuleeko joku aivan aidosti, että tällaisilla ratkaisuilla ei olisi negatiivisia vaikutuksia myös kaupungeissa toimiviin yrityksiin ja kaupunkilaisten elämään? Tai miksi ei koskaan lasketa, paljonko kaupunkiseudut hyötyvät sinne keskitetystä valtionhallinnosta tai yritysten pääkonttoreista, joiden toiminta perustuu kuitenkin muualla tapahtuvaan arvonlisäykseen, hän kysyy? 

Kärnä huomauttaa, että vaikka Valion pääkonttori sijaitsee Helsingissä, maitotilat eivät sijaitse, eikä Outokumpu ei ”kaiva yhtään mineraaleja” Espoosta, jossa sen pääkonttori sijaitsee. 

Kärnän mukaan järjestelmän kansantaloudellista järkevyyttä ei voida tarkastella ainoastaan valtionosuuksien ja sen tasausjärjestelmän kautta, vaikka yleensä juuri näin tehdään. 

–Pidän ihmeellisenä, että normaalisti aivan fiksutkin ihmiset tekevät tätä. Onko kyse maaseutuvihasta vai jostain muusta? Mitään järjellistä vaihtoehtoa tälle mallille ei kuitenkaan koskaan esitetä. Brutaalisti voidaan tietysti todeta, että lopetetaan julkiset palvelut siellä, missä niiden tuottamisen kustannuksia joudutaan tasaamaan. Tämän vaikutukset kansantaloudelle olisivat kuitenkin katastrofaaliset, hän kuittaa. 

Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä otti samaan asiaan kantaa torstaina.

–Onko kuntamme sitten kuoleva? Se joka määrittelee mittarit, käyttää myös valtaa. Siksi ei ole aivan yhdentekevää, mitä asioita käytetään elinvoiman mittareina ja miten elinvoima määritellään, hän kommentoi.

Määttä korostaa, että monen kunnan talous voi näyttää huonommalta kuin se todellisuudessa on.

Lue lisää: ”Kuolevan kunnan” johtaja ihmettelee listausta: ”Joka määrittelee mittarit, käyttää valtaa”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Kyllä rahat on käytettävä siellä missä ne on kerättykin. Meillähän on paljon kuntia joiden ansaintalogiikka ja pystyssäpysyminen on täysin valtionosuuksiien varassta. Tämähän estää suoranaisesti koko maan kehittymisen.

Esa Mäkinen

Kannattaisi käyttää faktantarkistuksen kautta nämä Kärnän huomionhaut. Tai odottaa, että blogin kommentoijat tekevät sen. Tämän jutun kanssa on jo käynyt samalla tavalla kuin sen edellisen kasvisyöntiä hölmöillä valheilla parjanneen blogin kanssa: väitteet ovat taas puutaheinää.

Esa Mäkinen

Kansanedustaja Kärnä on taas kerran jäänyt kiinni pähkähulluista, perättömistä väitteistä. Olisiko siinä jo oman uutisen paikka? Ei mikään ihan pikkujuttu, ottaen huomioon miehen asema ja toistuvat yritykset lietsoa vastakkainasettelua Ihmisten välille.

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
–Ensinnäkin on syytä muistuttaa, että valtionosuudet eivät ole almuja. Ne ovat valtion kunnille maksama korvaus niistä palveluista, joiden järjestämisen valtio on kunnille lakisääteisesti osoittanut.

Tuo muisti Kepulaisilla tuntuu olevan aika lyhyt?
Aloitetaanpa vaikka Kepun Ahon hallituksesta -90 luvulla. Hallitus leikkasi rajulla kädellä kuntien valtionosuksia.
Sitä jatkettiin -03-lähtienkepu,kok hallituksilla.
Miksikö? Olisko SOTEA varten? Saatiin jonot syntymään kun kuntien rahat ei riittänyt palveluihin .

Kepun/MSP aikaansaannoksia oli myös Postin vieminen kylistä. Postipankin eläkeläisiltä.
Entä kyläkoulut? Taisi kuulua Vanhasen II-hallituksen julkisenpuolen säästöihin .Kunta ja koulu-uudistus.
USA konsulttifirman MacKinseyn opeilla -07-11 hallitusohjelmiin. Tuota ohjelmaa jatkaa nyt Kepun Sipilän hallitus.

teppo kallio

Nooh......tietääkö "hesalaiset" että helsinki on suomen tehottomin kunta.eli yhdellä eurolla saadaan asukasta kohden vähiten aikaan koko suomessa ja valtion verotuloilla rakennetaan koko pääkaupunkiseudun alueella mm kehärata jne.......ei siis kaupungin niinkuin muualla. Helsinki on kriisikunta jos katsotaan verotulot miinus menot,pakkasella mennään eli muu suomi elättää pääkaupunkiseutua......tämä on faktaa

Airi Mantovaara-puolakka

Helsinki ei "tuota" mitään. Ainoastaan suurten yhtiöiden pääkonttorit ovat siellä. Mutta yhtiöiden tulos tulee Pohjois- ja Keski-Suomesta. Siis montako paperi- jasellutehdästa, puhumattakaan kaivoksista on Hesassa? Siellä on vain ihmisiä, joita sossu elättää muualla Suomessa tehdyllä työllä.