Torstai 23.5.2019

Kansanedustaja teki työvuoron kotisairaanhoidossa: ”Päivä oli rankka ja ajatuksia herättävä”

Luotu: 
8.1.2017 09:54
  • Kuva: Juha Rahkonen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Kansanedustaja Jukka Kopra otti vastaan lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin haasteen ja teki työpäivän hoitotehtävissä Savitaipaleen kotihoitoyksikössä.
|

Kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) otti vastaan lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin haasteen ja teki työpäivän hoitotehtävissä Savitaipaleen kotihoitoyksikössä.

–Työpäivä oli mielenkiintoinen, rankka ja ajatuksia herättävä. Opin paljon, Kopra kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Hän kuvailee työpäivän olleen nopeatahtista kiertämistä.

–Kiersimme aamun eri asiakkaiden luona ja autoimme erilaisissa askareissa. Osa heistä oli jo jalkeilla saapuessamme kun taas osa nukkui vielä. Tehtävämme olivat monenlaisia: annosteltiin lääkkeitä, annettiin kipupiikkejä, avustettiin hygieniaan ja wc-käynteihin liittyvissä asioissa, käännettiin asentoa, keitettiin puuroa ja kahvia, tiskattiin ja vaihdettiin kuulumisia. Kotikäynnit vaihtelivat kestoltaan ja tehtäviltään eikä aina etukäteen tiennyt, kauanko kussakin paikassa aikaa kuluu, Kopra kuvailee.

–Työvuoro päättyi 14.15. Olo oli sellainen, että tunsi työtä tehneensä, hän jatkaa.

Kopra kuvailee kotihoidon työntekijöiden työtä fyysisesti ja henkisesti rankaksi.

–Käsitykseni vahvistui, että hoitotyö on tärkeää ihmisten ihmisille tekemää työtä, jota ei voi korvata millään. Ihmisen liikkumiskyky on hyvinvoinnin kulmakivi. Kun kyky liikkua heikkenee iän tuomien vaivojen johdosta, elinpiiri voi alkaa supistua ja riski negatiiviselle kierteelle on suuri. Siksi omasta fyysisestä kunnosta huolehtiminen on tärkeää jo nuorella iällä, hän kertoo havaintojaan.

Kopran mukaan kyky hallita normaalit kodin arkiaskareet, erityisesti ruoanlaitto ja siivous, vaikuttavat elämän laatuun vanhempana. 

–Tästä syystä, tämän työpäivän havaintojen perusteella, naisilla on kodeissaan paremmat oltavat kuin miehillä, hän sanoo.

Kopra kiinnitti huomiota myös käytännön asioihin hoitokierroksilla ja erityisesti siihen, että osa hoitajista joutuu käyttämään omaa autoaan.

–Ajon luonne on hyvin kuluttavaa: autolla ajetaan muutama sata metriä kerrallaan ja moottori sammutetaan 10-15 minuutiksi kotikäynnin ajaksi. Startteja kylmällä moottorilla tulee päivän aikana kymmeniä ja konetta ei voi ajaa kunnolla lämpimäksi. On päivänselvää, ettei oman auton käytöstä maksettava yleinen kilometrikorvaus kata siitä aiheutuvia kuluja. Pakkaskelillä polttoainetta kuluu runsaasti auton tekniikan poikkeuksellisesta rasittumisesta puhumattakaan. Mielestäni työnantajan tulee korvata hoitajille oman auton käytöstä tavanomaista kilometrikorvausta suurempi summa. Ei ole oikein, että työntekijä maksaa itse työtehtävien vaatimasta liikkumisesta, mikä on tämän hetkinen tilanne, Kopra toteaa.

SuPer haastoi lokakuussa kaikki kansanedustajat ja kuntapäättäjät työskentelemään työvuoron vanhustenhoidossa. 

Lue lisää: Lähihoitajien liitto toivottaa kansanedustajat tervetulleiksi töihin – ”Viimeksi ei tullut kukaan”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sirpa Sipe Vähäsalo

Todella upea teko kansanedustaja Kopralta. Osallistumalla hoitotyöhön näkee mitä todellisuudessa hoitajat tekevät. Kilometrikorvaus ei kata läheskään niitä kuluja mitä oman auton käytöstä tulee. Työpäivän päätteeksi hoitajapn rättiväsynyt ja kotityöt sekä perhe jaksettava hoitaa.

torsti tuukkanen

Kävikö tosiaan niin,että vain yksi kansanedustaja vastasi SuPerin haasteeseen
myöntävästi.lämmin kiitos edustaja Kopralle. Mitenkähän edustajat sotelakeja
hyväksyessään tietävät mistä päättävät.Tosielämästä vieraantuu aika nopeasti
kun muutaman vuoden eduskunnassa kansaa edustaa.

Jere Mattila

Kansanedustajia osallistui toki muitakin, mutta ei niin paljon kuin olisi haluttu. Muun muassa Vasemmiston, riihimäkeläinen kansanedustaja, Aino-Kaisa Pekonen osallistui tehostetun palveluasumisen yksikön työhön päivän ajan.

Ari Myllylä

Jos 200 edustajasta vain yksi on kiinnostunut siitä mitä tehdään niin eiköhän se kuvaa hyvin nykyisten edustajien asennetta. Superin kannattaa laittaa seuraava kysely vähän ennen seuraavia vaaleja. Veikkaan että tulijoita on vaikka kuinka paljon, kun pitäisi oma paikka säilyttää...

Outi Nousiainen

Tapio Järvinen eihän tuntipalkalla ole tarkoitus maksaa kuluja jotka tulevat siitä, että pystyt tekemään työsi. Palkka on korvaus tehdystä työstä. Logiikallasi esim. toimistotyöntekijän pitäisi tuoda oma tietokone töihin, maksaa sen tarvitsema sähkö, huollot, päivitykset, ohjelmistot yms. omasta pussista.

Kirsi Fabritius

Outi, hyvä pointti. Onko Tapio ajatellut kuka maksaa, auton, autoverot, bensat, huollot, auton korjaukset jne...43senttiä/km ei paljon kata, puhumattakaan siitä että auto kuluu kaiken aikaa. Monessa työpaikassa auton omistaminen on jo pakollista, jos mielii päästä töihin.

Marja-Liisa Kalkela

Tuotahan voisi soveltaa kaikille aloille ,kansanedustaja työkokeiluun . Samoin työttömien työharjoitteluun sosiaaliturvaa vastaan ½v per kansanedustaja.

200 päättäjästä on ehkä kourallisella tullut känsiä käsiin palkansaajien työllä.
"Pomo-piilossa" voisi avata silmiä ,kuten TV-ohjelmassakin ,päättäjillä.

Hanna Hiihtola

Hyvä Jukka ja muut kansanedustajat jotka tarttuivat haasteeseen! Saman haasteen voisi heittää kotihoidon esimiehille. Heilläkään ei ole realistista kuvaa siitä minkälainen on työpäivä kotihoidossa ja miten huonokuntoisia asiakkaita meillä on. Tuo oman auton käyttö ei taida olla yleistä. Kotihoidoissa joissa itse olen sairaanhoitajana työskennellyt kuljetaan kävellen/ pyörällä tai bussilla (työnantaja maksaa). Mutta kotihoidossa on iso ongelma. Asiakkaita tulee ovista ja ikkunoista ja meillä vuodepaikat eivät ole koskaan täynnä, sijaisia on vaikea saada, oma tiimi väsyy ja sairastelee, huonokuntoisia vanhuksia läheteään sairaalaan josta he tulevat bumerangina takaisin, pitkäaikaispaikkoja ei ole, omaiset harvoin pystyvät auttamaan. Kotona pärjäämistä muka tuetaan ja siihen pyritään, mutta hoidon tasosta ei ole voinyt puhua enää pitkään aikaan ja oikeesti iäkkäät yksinäiset muistamattomat ihmiset voivat kodeissaan huonosti ja moni pelkää yksin oloa. Ainut ihminen joka käy on kiireinen hoitaja. Muistamaton vanhus saattaa olla yksin 22h/vrk.

Ina Säteri

Hienoa että kävi katsomassa. Parempi tietty kun olisi tehnyt kokeilun täällä pääkaupunkiseudulla missä kotihoidolla ei ole aikaa edes niihin pieniin askareisiin. Vaipat vaihdetaan ja ruoka lämmitetään ja enempää ei ole aikaa :( . Jos ei ole sukulaisia tai ystäviä jotka käyvät siivoamassa ,kaupassa ym,niin voi voi...

Marja Löytämä

Tuohon "oman auton käyttö ei taida olla yleistä" sanon, että kaikilla pienillä paikkakunnilla niin tehdään. Julkista liikennettä ei ole ja välimatkat asiakkaiden luo mitataan kilometreissä. Köyhät kunnat eivät hanki työsuhdeautoja, omalla kuljetaan.

Päivi Valtonen-Heikkilä

Kiitos Kopra ja Pekonen!
Itse en hoiva-alalla, mutta olen melko objektiivisesti seurannut kovaa hoivatyötä/ sen muuttumista
eri sukulaisteni vuoksi vuosikymmeniä.
---
Täällä ainakin on juuri vaihdettu kunnan autot työntekijän omiin.
Onko siis tasa-arvoista vaatia ( matalapalkka-alalla) oman auton ylläpitoa, siitä, että voisi käydä töissä?
Tällöinhän perheeseen saatetaan joutua hankkimaan toinen auto.
Lisäksi auto ei voi olla vanha romu, koska kyseessä aikataulutettu hoivatyö.
Perille on päästävä varmasti.
Täällä ei kulje linja-autot.
Tiet/pihat maaseudulla liukkaita, aamulla jopa auraamattomia. Ei katuvaloja.
---
Toivottavasti Kopra ja Pekonen vievät kapulaa eteenpäin muille edustajille.

Kati Mäkinen

Kenen vakuutus korvaa, jos työntekijä työajallaan omaa autoa käyttäessään (työnantajan vaatimuksesta), tulee vahingoittaneeksi omaa tai jonkun muun autoa? Olen kotisairaanhoitajia, mutta en (onneksi) suomessa. Kunnallinen työnantajani huolehtii autot ja polkupyörät työntekijöille. Bensa-autot ovat vaihtumassa sähköautoihin. Jos kolhit autoa, työnantajan vakuutus maksaa. Jos saat parkkisakot, maksat omasta pussista.

Anneli Koivunen

Toivotaan että kaikki allekirjoittaisivat adressimme. 20.000 allekirjoitusta, niin viemme adressin ammattilaisten kanssa Hallituksellemme ja Eduskunnalle, jotta saamme aikaan kunnon keskustelun siitä, mitä pitää tehdä jotta vanhustenhoito saadaan toimimaan. Lukekaa mitä olemme adressiin kirjoittaneet ja mihin haluamme että päättäjät ottavat kantaa...
Yli puoluerajojen ja tavallisten ihmisten sekä hoitajien, että omaishoitajien tekemänä osoitteessa;
Suomeksi; http://www.adressit.com/arvokas_vanhuus_kaikille
På Svenska; http://www.skrivunder.com/arvokas_vanhuus_kaikille

Tapio Mäkeläinen

Lapseni ystävä tekee tuota työtä. Rankkaa hommaa.
Kun erityisesti Kokoomuksen politrukit patistavat ihmisiä töihin kotoa makoilemasta niin voisiko S Koski ja J Vartiainen mennä o-sopparilla provikkapalkalla puhelinmyyjäksi. Voisivat sitte A- talkissa kertoa mihin sijoittivat saadusta rahat.
Tai Uber- autoilijaksi.