Lauantai 21.7.2018

Eläkekatto Suomeen? ”Olisi erittäin hyvä asia kaikille työtätekeville suomalaisille”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.1.2017 16:35
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Liberaalipuolueen puheenjohtaja asettaisi Suomeen eläkaton.
|

Liberaalipuolueen puheenjohtajan Juhani Kähärän mukaan Suomeen tulisi asettaa eläkekatto, tai suuria eläkkeitä tulisi pienentää nykyistä kovemmalla verotuksella.

–Koska eläke on vain poliitikkojen lupaus, sitä voi ja sitä tulisi selkeästi pienentää eläkekatolla tai paljon nykyistä reippaammalla eläkkeiden verotuksella. Eläkemaksuihin pitäisi saada pikaisesti useiden miljardien kevennykset, jotta sukupolvien välistä epäoikeudenmukaisuutta saataisiin edes vähän purettua ja työn verotusta kevennettyä. Eläkemaksujen reipas keventäminen olisi erittäin hyvä asia kaikille työtätekeville suomalaisille, Kähärä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Kähärän mukaan keskustelussa tulisi huomioida, että eläke ei ole itse ansaittua tai itse maksettua. Hänen mukaansa eläke on itse asiassa poliitikon lupaus siirtää rahaa nuorilta vanhemmille. Kähärä sanoo, että on myös syytä kysyä, ovatko kaikki eläkkeet perusteltuja.

–Varmasti kaikissa inhimillisissä eläkemalleissa Pihtiputaan mummo saa perustoimeentulon vaatiman takuueläkkeen. Toisaalta, kuuluuko miljoonan euron varallisuuden omaaville eläkeläisille 3000 euron kuukausieläke veronmaksajien pussista? Mielestäni ei, hän vastaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Korpilampi

Juuri näin. Valtion eläkemaksukatto voitaisiin hyvin asettaa esimerkiksi 2 000 euroon.

Jos ei sillä pärjää, muuttakoot alueelle jolla pärjää. Eläkeläisellä on hyvin vähän päteviä syitä asua Helsingissä.

Nykysysteemi on nuoren ja ei-niin-nuorenkin kannalta karmaiseva. Mm. eläkemaksujen maksamiseksi tarvitaan korkea verotus. Työpaikan lähellä asuminen on kallista, työt ovat pätkätöitä ja käteen jää verojen jälkeen ropoja. Säästäminen ei näistä syistä onnistu, ja eläkejärjestelmän ennustellaan laajalti romahtavan lähivuosikymmenien aikana omaan mahdottomuuteensa.

Eli moni nykyään kolmekymppinen tulee huomaamaan että rahat eivät enää eläkeiässä riitä elämiseen.

Järkevistä valinnoistani johtuen minä en tule heitä olemaan, mutta tuttavapiiriini heitä kuuluu.

Jukka Mattsson

Komppaan. Suurilla tuloilla on noita säästöjäkin kertynyt jollei nyt ihan pölhö ole.
Katsokaapa vaikka Helsingin kaupungin EX- ja nykyisten johtajien ansio/eläketasoja.
Eläkekatto ja mitä nopeammin sen parempi. Jos ei kelpaa niin tervemenoa Espanjaan tai Portugalin sitruunafarmeille...

Ilkka Korkalainen

Yhteiskunnan palveluksessa olevilta voidaan leikata eläkkeitä mutta yksityisellä puolella eläkkeensaajat ovat itse maksaneet eläkkeensä. Useimmilla yrittäjillä on vapaaehtoisia eläkejärjestelyjä joihin yhteiskunnan ei pidä puuttua mitenkään. Jos niihin puututtaisiin se olisi laillistettua ryöstämistä yhteiskunnan taholta. Eläkeläisten kireämpi verotus ei onnistu koska se asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan.

Simo Tamminen

Työeläkkeille katto voisi olla kohdallaan. Ketään ei kuitenkaan voi kieltää hankkmasta lisäeläkettä itselleen. Jos itse maksaa lisäeläkkeensä niin se ei ole keneltäkään toiselta pois. Veroa saa kyllä maksaa sitä enemmän mitä suurempi lisäeläke on ja se on ihan oikein. Jos joku ihan tuhottoman suuren lisäeläkkeen itselleen hankii niin siitä saa maksaa yhteiskunnan kassaan sellaiset n. 70% veroa. Sekin on ihan oikein. Sillä 30%:lla tullee ihan hyvin toimeen ja se lähes 70% siunaantuu kansalaisten yhteiseksi hyväksi. En siis ole katkera ja kateellinen vaikka mieleni tekisikin.

Jukka Mattsson

Mitä mieltä olet siitä että esim. yrityksen johtajat voivat vapaasti ohjata firman rahoja ja näin kustantaa johtajilleen varhannettua eläkettä varten firman varoja?

Itse tiedän firman jonka johtajille ohjattiin 1,6 MEUR eläkevakuutus rahat kuin lahjana vaikka firma tuottaa joka kvarttaalilla tappiota. Ketkä ohjasivat rahat itselleen... no tietenkin johtoryhmän härskeimmät johtajat. Nämä ilmeisesti tietävät että kun totuus yhtiön tilasta paljastuu on omat tulot turvattu pitkälle tulevaisuuteen.

Taisto Pihlajamaa

Katon numeroista en sano, kun ei ole tarpeeksi tietoa. Itse asiasta sanon nykyisenä eläkeläisenä ja kohta hautaan kaatuvana: Semmoinen katto pitäisi olla, Semmoinen katto pitäisi määrätä.

Vai että joko taas se perustuslaki senkin estää.

Jukka Lampinen

Ruotsissa on käsittääkseni myös eläkeraja, tämä on kyllä vuoden paras ehdotus.
Verotusta pitäisi kiristää niin paljon, että suurin käteen jäävä summa on 2500€.
Sillä kyllä tulee jokainen toimeen, tähän on pakko mennä, sillä muuten järjestelmä
romahtaa.
Etuna on myös se, että ulkomaan matkailu ja vaihtotase muuttuisi voittoisaksi.
Tämä toimi yksin jo ratkaisisi Suomen talous ongelmat, mitään muuta ei tarvitsisi tehdä.

Kari Heinälehto

Jos kertyville eläkkeille asetettaisiin maksimimäärä, pitäisi myös työnantajien ja työntekijöiden maksamille eläkevakuutusmaksuille olla jokin yläraja. Näin eläkekatto pienentäisi eläkevakuutusmaksujen tuloa heti, mutta pitäisi eläkemenot vielä pitkään ennallaan. Maksut ja etuudet ovat yhteydessä toisiinsa: nykytilanteessa korkeita eläkkeitä saavat ovat myös itse maksaneet korkeita eläkemaksuja.

Joonas Ranta

Miksei poisteta koko eläkettä. Sitä kerryttäneet saisivat mielestäni saada rahansa takaisin vaikka niin että valtio velkaantuisi. Ensi vuodesta lähtien voisimme poistaa eläkemaksut palkoista ja laskea pääomaverotuksen vaikka 10%. Sijoittaminen tulisi pakolliseksi opintokokonaisuudeksi peruskouluihin korvaten vaikka terveystiedon. Kansalaiset voisivat ihan hyvin itse järjestää itse eläkepäiviensä rahoituksen.