Keskiviikko 26.6.2019

2000 suomalaisen tilille tuli 560 € - Juha Sipilä: ”Tästä on paljon puhuttu, nyt tehdään”

Luotu: 
9.1.2017 18:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kela on maksanut ensimmäiset perustulot.
|

Faktakulma

Perustulokokeilun ensimmäinen vaihe 2017−2018:

-Tavoitteena saada tietoa perustulon vaikutuksista kokeiluun osallistuvien työllistymiseen sekä selvittää perustulon muita vaikutuksia.

-Perustulon taso: 560 €/kk, veroton etuus.

-Kohderyhmä Suomessa asuvat 25−58-vuotiaat, joille maksetaan marraskuussa 2016 työttömyysturvalain mukaista peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Otos 2000 henkilöä, jotka valittu satunnaisotannalla. Muu kohderyhmä muodostaa tutkimuksen verrokkiryhmän.

Kela maksoi ensimmäiset perustulot kokeiluun osallistuville 2 000 suomalaiselle tänään maanantaina. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi kokeilua illansuussa Twitterissä.

–Perustulokokeilu on viimein käynnissä. Tästä on paljon puhuttu, nyt tehdään. Muutokset vaativat rohkeutta, Sipilä sanoi.

Perustuloa maksetaan kahden vuoden ajan 560 euroa kuukaudessa.  Kelan mukaan perustulon määrä on sama koko kokeilun ajan. 

–Mitkään saajan muut tulot eivät pienennä sitä. Jos perustulokokeilussa mukana oleva työllistyy, hän saa ansiotulon lisäksi myös perustulon, Kela sanoo tiedotteessaan.

Vihreiden puheenjohtajan, kansanedustaja Ville Niinistön mukaan perustulo on mahdollisuus tuoda sosiaaliturva 2010-luvulle.

–Perustulo poistaa sosiaaliturvan hakemiseen liittyvän nöyryytyksen ja häpeän tunteen. Se antaa ihmisille tilaa tehdä omia elämänvalintoja. Silloin uskaltaa myös yrittää ja tehdä keikkahommia, kun tuet eivät lähde heti pois tulojen kasvaessa, hän kommentoi blogissaan.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on vaatinut hallitusohjelman mukaisen osallistavan sosiaaliturvan mallin kokeilua perustulokokeilun yhteydessä. Ville Niinistö puolestaan sanoo vihreiden toivovan, että hallitus ja suomalaiset antavat perustulokokeilulle täyden mahdollisuuden näyttää vastikkeettoman perusturvan voiman. Niinistön mukaan kyse on ihmiskuvasta.

–Positiivinen ihmiskuva lähtee siitä, että ihminen tekee enemmän yhteiskunnan kannalta hyödyllistä työtä, kun hänellä on isompi vapaus toteuttaa itseään ja se on hänelle itselleenkin taloudellisesti kannattavaa. Negatiivinen ihmiskuva lähtee siitä, että valtion on rajoituksin ja kielloin pakotettava heikommassa asemassa olevat ihmiset siirtymään sosiaaliturvalta työhön. Pakoilla on vaikea luoda uutta työtä, jos sitä ei ole tarjolla. 

Lisää aiheesta: 

Kela: Tällainen on perustuloa saava 2000 ihmisen ryhmä – 560 €/kk voi lakata elämäntilanteen muuttuessa

Ministeri puuttui perustuloon ”Pitää tarjota osallistavampi vaihtoehto”

2000 suomalaista saa pian kirjeen: Tilille 560 € joka kuukausi – perustulosta ei voi kieltäytyä

 

Faktakulma

Perustulokokeilun ensimmäinen vaihe 2017−2018:

-Tavoitteena saada tietoa perustulon vaikutuksista kokeiluun osallistuvien työllistymiseen sekä selvittää perustulon muita vaikutuksia.

-Perustulon taso: 560 €/kk, veroton etuus.

-Kohderyhmä Suomessa asuvat 25−58-vuotiaat, joille maksetaan marraskuussa 2016 työttömyysturvalain mukaista peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Otos 2000 henkilöä, jotka valittu satunnaisotannalla. Muu kohderyhmä muodostaa tutkimuksen verrokkiryhmän.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Hagelin

Poliitikko ei ole älykäs olento, nettoveronmaksajana koko kuvio herättää kauhua, koska toteutettuna se on n. 30 miljardia ja valtava byrokratia. Ikävä kyllä tästä maasta taitaa olla järki kadonnut. Onneksi minulla on mahdollisuus jättää tämä hullulandia.

Tarja Laakso

Haluaisin kysyä, mikä valtava byrokratia perustulossa on?
Sehän on juuri tapa vähentää byrokratiaa ainakin jos se toteutetaan niin, että se oikeasti poistaa suurimman osan erilaisista tukimuodoista, joita tällä hetkellä taitaa olla ainakin 140 ellei jopa enemmän.
Ja jos perustulo rahoitetaan verotuloilla (eli nostetaan vastaavalla summalla veroa jolloin ainakin kokopäivätyössä käyvälle jää sama rahamäärä käyttöön), eivät kulutkaan ole sen suuremmat kuin nykyisellään - me veronmaksajathan maksamme joka tapauksessa nuo kaikki tukimuodot ja jokainen Suomessa saa vähintään tuon nyt testissä olevan noin 560 euroa verottomana. Nyt vain sen hankkimiseen kuluu valtava määrä virkailijoille maksettavaa palkkaa sen tuen maksamisen lisäksi. Virkailijoille olisi varmaan parempaakin tekemistä kuin nöyryyttää niitä, jotka elävät tukien varassa (suurin osa ilman omaa syytä). Ja jossain vaiheessa heidän määräänsäkin voisi vähentää (nythän valtion leipä on edelleen pitkä, tosin ei enää kapea kuten joskus ennen vanhaan).

Marja-Liisa Kalkela

No "syntyihän" niitä työpaikkoja tuolla kun Kelaan palkattiin 800 uutta tukienkäsittelijää. Toimeentulotuen tarvehan ei tuolla perustulolla vähentynyt.Eikä leikkauksilla.
Kelan menot vain kasvoi lisää ,johon tarvitaan joko velkaa tai veroja lisää,kansan taskuilta.

Tarja Laakso

Mahtavatko nuo 800 uutta tukienkäsittelijää liittyä millään tavoin perustuloon tai edes perustulokokeiluun vai pelkästään siihen, että toimeentulotukien käsittely siirtyi kunnilta Kelalle (ja samalla kaikkien suomalaisten maksettavaksi, ne toimeentulotuetkin, asumistuethan me muut olemme jo aiemmin maksaneet pääkaupunkiseutulaisille).
Niin, ja olen sitä mieltä, että juuri toimeentulotuen pitäisi olla yksi tukimuoto, joka pääsääntöisesti loppuisi perustulon myötä. Samoin asumistuet. Meidän muiden ei pitäisi tarvita maksaa siitä, että väestö halutaan pakata pääkaupunkiseudulle, etenkin kun pääkaupunkiseutu saa mm. yhteisöveroista aivan liian suuren osuuden todelliseen tuottoon nähden (ei se pääkonttori tuota, vaan kuluttaa...). Ne yhteisöverojen määrät pääkaupunkiseudulle ovat varsin suhteettomat, tai erityisesti Helsinkiin niitä maksetaan aivan kohtuuttomasti (2010 - 2018 näytti Helsingille maksettavan 2,1 miljardia, kun esimerkiksi samassa ajassa koko Suomessa maksetaan 10 miljardia, eli Helsinki saa viidenneksen, vaikka asukkaita on vain noin kymmenesosa suomalaisista. Jos koko pääkaupunkiseutu huomioidaan, tuosta 10 miljardista valuu sinne 4/10, vaikka asukkaita on vain vähän yli miljoona (eli noin viidesosa suomalaisista), koska Espoo saa lähes 900 miljoonaa, Vantaa yli 450 miljoonaa ja Kauniainenkin vielä oman osansa, tosin pienen sellaisen. Muista suurehkoista kaupungeista voisi esimerkkinä ottaa Tampereen, joka saa samassa ajassa 400 miljoonaa, mutta sitten vaikkapa Jyväskylä vain 140 miljoonaa ja Kuopio 130 miljoonaa, Oulu vajaat 260 miljoonaa).
Eli kun on ehdotettu, että pääkaupunkiseudulle pitäisi maksaa isompaa perustuloa, niin siitä vaan, mutta maksajana saisi olla silloin se pääkaupunkiseutu itse (tai noista yhteisöveroista voisi ottaa pääkaupunkiseutulisät).
Mutta nyt tosiaan nuo kaikki tuet on siirretty meidän kaikkien maksettavaksi (Kelan rahoistahan varsin suuri osa menee pääkaupunkiseudulle).

Atso Eerikäinen

Paljon paempi ratkaisu olisi verotuksen alarajan nosto 20.000 euroon vuodessa ja minimituntipalkkalaki, esim. 10 euroa tunnilta, joka tuottaa tuloja 20.000 euroa vuodessa. Ylimenevistä tuloista pitää maksaa veroja progressiivisesti vähintään niin paljon kuin kertyy nykyisessä vähävaraisia kurittavassa verotuksessa. Sen jälkeen ei tarvita asumis- ja toimeentulotukia eikä työttömyyskorvauksia, kun kaikki työkuntoiset työttömät velvoitetaan vuoden siirtymäajalla hakeutumaan töihin aluksi 10 euron tuntipalkalla ja työnantajat palkkaamaan työttömiä sivukuluja karsimalla tai kokonaan poistamalla.

Valtio tienaisi vuodessa 8 miljardia euroa tukien poistuessa ja ostovoiman tuntuväna lisäyksenä alvia miljardeja lisää.

Marja-Liisa Kalkela

Nyt "Tehdään" köyhiä lisää toimeentulotuki luukulle.

Silmänkääntö temppuna vaihdetaan nimi työmarkkinatuelle . Nyt se on siis perustulo jonka saa omista verovaroista lisänä kaikki muut "herkut" mitä toimeentulotukeen kuuluu.
Asumistuki,vuokra,sähkö ja lapsille oma toimeentulotuki,terveydenhoito maksut .

Mistäkö rahat siihen ? esim.työttömien tukien leikkauksista,ansiosidonnaisen päivärahan leikkauksista ,karensseilla.

Tuo perustulohan on vanha vitsi.
-Kaikki muutkin Kelasta saatavat tuet,etuudet,vähennykset,lisät on "ilmaista" rahaa ollut aina ,kansan omista verovaroista.
esim.12xvuodessa ,lapsilisä 17v /per/lapsi.
Tai takuueläke n.750e/kk ym.
Stvm-kirstusta myös luopumistuki 1 100e/kk

-Nytkö sitten Sipilän vatuloinnilla ne työpaikat löytyy tuolla? Miksi niitä ei löytynyt työmarkkinatuella ollessa ? Tai noille 142 000 työharjoittelussa 0 euron palkalla,sosiaaliturvaa vastaan?
TEM-marraskuu-16 7 000 enemmän kuin -15.

JK.Se surullisen kuuluisa Kepun Tiilikaisenkin 300e/kk työttömille (ei koskenutkaan peruspäivärahalla/toimeentulotukea saavia työttömiä) Eikä tuokaan "perustulo "300e niitä työpaikkoja synnyttänyt .

Kepu pettää aina.

Marja-Liisa Kalkela

JK.
Nuo kansalaisten "perustulot" elantoon on yllättävän eriarvoisia.Siitäkin huolimatta että hinnat,ALV elinkustanukset on kaikille samat.

A)-Kansanedustajille se on sopeutumiseläke,työttömänä 2 500e-5 000e/kk
B)-Maatilayrittäjille n.1 100e/kk
C)-Eläkeläiselle jolla ei ole työeläkettä n.760e/kk
D)-Ex.palkansaaja,veronmaksajalle työttömälle 560e/kk (perustulo)
E)-Peruspäivärahaa/työmarkkinatukea saavilla 481e/kk

Vain työtön,palkansaaja velvoitetaan työharjoitteluun tukeaan vastaan .

Kaikki edm. A- E on 100% verovaroista.

Marja-Liisa Kalkela

Totta.Kyllä sen laittoi alkuun jo Kepu/kok -92 EU sopimuksessa.

Vauhtia siihen lisäsi Vanhasen hallitus ,kepu,kok,rkp ja vihreät.

Nyt viimeistellään kepu,kok ja Ps. Siinähän ne porvaripuolueet tulikin jotka tuota on ajanut.

Harmi kun ei kerrottu että perustulo otetaan tulona huomioon.
Ja jos kokeilussa oleva kieltäytyy työharjoittelusta voidaan edm.leikata toimeentulotuesta 20%-40%.Kuten peruspäivärahaa saaviltakin.
Siinä oli mukana se viimeinenkin porvaripuolue Krst.-08-10 kun laki tuosta tehtiin .

Juha Lapveteläinen

Perustulokokeilu on askel oikeaan suuntaan, mutta sen toteuttamistapa on merkillinen. Kokeilussa on mukana 2000 kansalaista, he eivät voi kieltäytyä hankkeesta niin halutessaan. Ilmeisesti eduskunnassa ajatellaan että toimeentulotuella- tai työttömyyskorvauksia "nauttivalla" kansalaisella ei ole tähän asiaan mitään sanomista täysivaltaisena Suomen kansalaisena, he eivät yleensä äänestä eikä heitä näin ollen koske perustuslakiin kirjatut yksilönoikeudet.

Hanke ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen katsoen asiaa lain näkökulmasta käsin. Perustulohankkeeseen olisi varmasti myös löytynyt vapaaehtoisia Suomen kansalaisia, niitä jotka saavat tulonsa samasta hyvinvointivaltion kassasta mutta yli kymmenen kertaa pienemmällä voluumilla. Henkseleitä ei siis kannata paukutella jos olet toimeentulo- tai työttömyystuella, se hanke hoidetaan eduskunnasta käsin mutta millä ja kenen oikeudella?

Tulevaisuudessa sosiaaliturvajärjestelmään tarvitaan uudistuksia menojen lisääntyessä. Tuen määrän pitäisi koostua erilaisista osioista jokaisen yksilön, parien tai perheiden elämäntilanteen mukaisesti. Perustukea ei pidä maksaa jokaiselle Suomen kansalaiselle sillä useilla heistä on jo työpaikka, muuten hankkeella on kenties tarkoitus korvata ammattiliiton mukaisia palkankorotuksia ja lisätä matalapalkkaisia aloja.

Perustulokokeilu on hyvä malli jos se korvaa sosiaalilautakunnan byrokratian, kysymys on ns. perusturvasta pohjana. Jokaisen Suomen kansalaisen kuuluu saada tämä etu elämäntilanteessa ilman ansiotuloa sitä hakiessa. Tähän malliin lisätään ne tukiosiot eli lisät, jotka kansalaiselle milloinkin kuuluvat poliittisin päätöksin, ja ne haetaan suoraan Kela:sta.