Tiistai 25.9.2018

Kela pelkää perustulokokeilun tulosten vääristymistä: ”Ihmiset reagoivat herkästi ympäristötekijöihin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.1.2017 17:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kela maksoi ensimmäiset perustulot kokeiluun osallistuville eilen.
|

Ylimääräinen mediahuomio voi vaikuttaa vääristävästi vuodenvaihteessa käynnistyneen perustulokokeilun tuloksiin, Kela varoittaa verkkosivuillaan julkaistussa blogitekstissä.

–Kiinnostus on ymmärrettävää, mutta jotta kokeilun tulokset eivät vääristyisi, koehenkilöitä ei pitäisi lähestyä sen enempää kuin ilman kokeilua. Tutkimuksen näkökulmasta myös muu mediahuomio voi heikentää tulosten luotettavuutta, Kela kirjoittaa Kauppalehden mukaan.

Perustulokokeilun ensisijaisena tavoitteena on tutkia perustulon vaikutusta kokeiluun valitun väestöryhmän työllistymiseen ja työmarkkinakäyttäytymiseen, Kela kertoo. Toissijaisesti voidaan tutkia muita vaikutuksia, kuten osallistujien kokemaa hyvinvointia.

–Kuten yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa yleensäkin, kiinnostuksen kohteena on perustulon vaikutus väestöryhmän tasolla, ei perustulon vaikutus yksittäiseen henkilöön, Kela täsmentää.

Kelan tekstissä muistutetaan, että esimerkiksi lääketieteessä kokeelliset asetelmat pyritään usein toteuttamaan niin, etteivät koehenkilöt tiedä osallistuvansa kokeeseen, sillä tieto kokeeseen osallistumisesta vaikuttaa herkästi koehenkilöiden käytökseen.

–Yhteiskuntatieteellisistä kenttäkokeista taas on opittu, että ihmiset reagoivat herkästi erilaisiin ympäristötekijöihin, kuten kokeista uutisointiin ja vuorovaikutukseen kokeen järjestäjän kanssa.

Jotta kokeilun perusteella voidaan tehdä päätelmiä itse perustulon vaikutuksista, nämä ympäristötekijät on Kelan mukaan pyrittävä minimoimaan.

–Muuten kokeilun tulokset johtuvat osittain pelkästään kokeiluun osallistumisesta, eivät itse perustulosta.

Lähde: Kauppalehti

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Onko kattavasti kerrottu miten perustulo 560e vaikuttaa Kelan muihin tukiin ? Onko kerrottu esim. työttömien saamien perusturvan vasteekkeellisuudesta toimeentulotuen leikkauksiin?
"Ilmaisella " rahalla omista verovaroista on "hintansa" Kelan ehdoissa.