Torstai 24.1.2019

Juha Sipilä avasi lastensa omistuksia - Tutkija: ”Ei saisi edes joutua tilanteeseen että, epäilys herää”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.1.2017 18:43
Päivitetty: 
10.1.2017 19:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä julkisti lastensa sijoitusyhtiön omistukset.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) julkisti tiistaina aikuisten lastensa sijoitusyhtiö Fortel Investin omistukset Twitterissä. Yhtiö oli aikaisemmin Sipilän sijoitusyhtiö. 

–Tiedoksi: Fortel Invest Oy:n yhtiöomistukset 10.1.2017: Gasek Oy 1,19 prosenttia, Chempolis Oy 5,25 prosenttia sekä Oyj Ahola Transport Abb 0,89 prosenttia, Sipilä tviittasi.

 

 

Fortel Invest on vuonna 1995 perustettu teknologiayritysten pääomapartneri, joka kertoo nettisivuillaan sparranneensa kymmeniä yrityksiä historiansa aikana. Yhtiö sanoo olevansa erityisen kiinnostunut kehittämään puhtaan energian -ja ympäristöteknologioiden liiketoimintoja.

Yhtiön salkkuun kuuluvista yhtiöistä Gasek valmistaa uusiutuvan energian teknologiatuotteita ja automaatioratkaisuja. Ahola Transport on kuljetusyhtiö ja Chempolis kehittää biopolttoaineiden jalostusprosessia.

Chempolis nousi julkisuuteen tiistaina, kun Iltalehti uutisoi sen saamasta sopimuksesta Intiassa. Pääministeri Juha Sipilä vieraili viime helmikuussa Intiassa edistämässä suomalaisyritysten bisnesmahdollisuuksia. Matkalle osallistui myös Chempolis, joka Iltalehden mukaan ilmoitti matkan viimeisenä päivänä rakentavansa 110 miljoonan euron arvoisen biojalostamon Koillis-Intiassa sijaitsevaan Assamin osavaltioon. 

Chempoliksen toimitusjohtaja Esa Rousu kertoo kuitenkin Talouselämälle, että aiesopimus intialaisten kanssa tehtiin jo vuonna 2014, eli ennen Sipilän pääministerikautta.

–Tuolloin Intian presidentti oli käymässä Suomessa ja presidentti Sauli Niinistö oli vahvistamassa allekirjoitusta, Rousu sanoo Talouselämälle.

Chempolis on ollut jo pitkään talousvaikeuksissa. Juha Sipilä kertoo Helsingin Sanomissa lainanneensa yhtiölle 750  000 euroa vuonna 2012, jolloin Fortel Invest oli vielä hänen yhtiönsä. Yle kertoi tiistaina, että valtionyhtiö Fortumista tuli Chempoliksen pääomistaja viime lokakuussa. Fortumin teknologiajohtaja ja Chempoliksen nykyisen hallituksen jäsen Heli Antila kertoo Ylelle, että varsinainen syy mukaanlähtöön oli lupaavan teknologian lisäksi se, että Fortum suunnittelee parhaillaan uuden tuotantolaitoksen rakentamista Suomeen Chempoliksen teknologian varaan. 

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo kommentoi Chempolista toteamalla, että "tällaista ei saisi tapahtua". Railon mukaan nimenomaan Fortumin rooli Chempoliksen suuromistajana ja rahoittajana näyttää merkilliseltä.
 
–Tämä näyttää jo varsin merkilliseltä. Vähintään voi sanoa, että tällaiseen eturistiriitaan ei pääministeri saisi joutua, hän tviittasi.
 
–On todennäköistä, että pääministeri ei ole suosinut sukulaisia, mutta pääministeri ei saisi edes joutua tilanteeseen että se epäilys herää, Railo jatkoi myöhemmin.
 

Finpro kommentoi Chempoliksen Intia-sopimuksesta noussutta kohua tiistaina korostamalla, että ministeriöt tai ministerit eivät valikoi vienninedistämismatkoille osallistuvia yrityksiä. 

Lue lisää: Finpro vastaa Sipilä-väitteisiin: ”Ministerit eivät valikoi vienninedistämismatkoille osallistuvia yrityksiä”

Sipilän tiistaina julkistamien omistustietojen mukaan Katera Steel ei siis enää kuulu Fortel Investin omistuksiin. Katera Steelin toimitusjohtaja Markku Jauhiainen vahvistaa Taloussanomissa, että Katera Steel osti Fortel Investin viiden prosentin osuuden muutama viikko sitten mediakohun vuoksi.

Fortel Investin ja Katera Steelin kohu sai alkunsa viime vuoden marraskuussa, kun Kansan Uutiset kertoi pääministerin yhteyksistä Katera Steeliin. Katera Steel oli tuolloin saanut puolen miljoonan euron tilauksen Terrafamen kaivokselta, eli entiseltä Talvivaaran Kaivososakeyhtiön kaivokselta. Katera Steelin pääomistajina on Sipilän serkkuja ja enoja.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Tätä on kunnon keskustalaisuus. Sipiläkin oppi asian nopeasti.
Muuten nikkelin markkinahinta nyt 10 200€/tonni. Marraskuussa 2016, kun Sipilä kertoi Talvivaaran ihmeestä ja lupasi kaivokselle 100milj.€ lisärahoitusta nikkelin markkinahinta oli 11 450€,tonni.

Jaakko Aalto

Jahas. Taas näitä tutkijoita. "Ei saisi edes joutua tilanteeseen, jossa epäilys herää". Epäilyksen voi herättää mistä tahansa silloin, kun halua siihen on. Jos Railo haluaisi paneutua tutkimaan vähän suuremman suuruusluokan asioita joissa eturistiriidat ovat ilmeisempiä, hän paneutuisi vaikkapa asumistukien ja AY-liiketä lähellä olevien poliitikkojen välisiin kytkyihin tai vastaanottokeskusliiketoiminnan ja poliitikkojen välisiin kytkyihin tai väyläinfran yhtiöittämiseen ja paikannuteknologian eteenpäin ajamiseen liittyviin intresseihin. Tätä hän ei kuitenkaan tee, koska asiat ovat suurempia ja palaneen käry ilmeisempää. Ehkä tarkoitus on nimenomaan suunnata katse pois näistä asioista.

Carolus Linden

Tärkeämpi ja lähempänä eduskuntatutkimuksen aihepiiriä, olisi tutkia eduskunnassa työskentelevän suuren avustajajoukon ja eduskuntaryhmien käyttämän ulkopuolisen avustuksen kansanedustajiin ja päätöksentekoon kohdistuvan vaikutuksen merkitystä.
Tietenkin on helpompi asettaa pääministerin toimet ja asema kyseenalaiseksi. Siihen kun ei tutkimusta tarvita.

Pauli Smolander

Noin se menee, ketään mediassa ei kiinnosta 110 milj€:n vientikauppa ja merkittävä päänavaus uudella biotekniikan toimialalla, kun Sipilän hutkimiseen menee kaikki tarmo ja palstatila. Ja näitä hämyprofessoreita on lausumassa sitäsuntätä kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan. Oisko ollu parempi jättää tuokin vientikauppa tekemättä?

Jukka Mattsson

Miettikääpä asiaa tältä kantilta: Miten luulette Chempoliksen asiakkaan eettisen Code of Conduct ohjeistuksen toimimaan tilanteessa jossa pääministerimme on Suomen valtion korkeana tahona ehdottanut yhteistyötä häneen kytköksissä olevaan yhtiöön? Jos Sipilä ei tätä ymmärrä niin on aivan varma että Intiassa on asiasta keskusteltu yritys- että valtiojohdon tadolla. Aina sama ongelma. Jos kysyt kotimaisista yrityksestä onko heillä liiketoiminnan etiikka hallussa saat vastauksena kaikista että on. He eivät tarvitse lisäkoulutusta. Ongelmia näyttää kuitenkin olevan enemmän kuin tarpeeksi.

Pasi Käyhkö

Tämänhetkiset talouden valopilkut ovat kylläkin aiheutuneet Euroopan ja koko maailman talouden paranemisesta. Sipilän toimet eivät ole vielä vaikuttaneet mihinkään. Tuulivoimayhtiöillä mene kylläkin hyvin, kävi tuuli tai oli sitten tyyni.

Juhani Karlsson

"...Sipilä (kesk.) sanoi hiljattain, että kiky-sopimuksen vaikutukset alkavat näkyä.......kaikki Suomeen tulleet investoinnit ovat jäljitettävissä muihin syihin kuin kiky-sopimukseen........Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius varoisi tässä vaiheessa tekemästä tulkintaa, että nykyhallituksen kilpailukykysopimus näkyy jo talouskasvuna."
-
-
---
"Asiantuntijat Savon Sanomille: Nykyhallitus ei voi ottaa kunniaa talouskasvusta"
"Sulat myönteisistä talousluvuista menevät edellisten hallitusten hattuihin niiden avustuspäätösten takia."
"Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius varoisi tässä vaiheessa tekemästä tulkintaa, että nykyhallituksen kilpailukykysopimus näkyy jo talouskasvuna.
Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n ennustepäällikkö Eero Lehto puolestaan arvioi, että kaikki Suomeen tulleet investoinnit ovat jäljitettävissä muihin syihin kuin kiky-sopimukseen.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi hiljattain, että kiky-sopimuksen vaikutukset alkavat näkyä."
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005006078.html
---
"Suomen Pankki linjaa: Suomi on jättänyt taantuman taakseen"
http://yle.fi/uutiset/3-9349109