Sunnuntai 27.5.2018

Älähdys Ylen ”hullusta” laihdutuskapinasta: Väärä viesti ylipainoisille?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.1.2017 15:54
Päivitetty: 
11.1.2017 16:00
  • Kuva: Kuvakaappaus Ylen verkkosivuilta
    Kuva
    Kuvakaappaus Ylen Vaakakapina-kampanjan sivuilta.
|

Laihdutuskuureja vastustava, kehopositiivisuuden puolesta puhuva Yleisradion Vaakakapina-hanke saa bloggaajilta kritiikkiä riskialttiiksi katsotusta viestistään.

Kampanjan tunnuslause on ”Lopeta laihdutus, aloita elämä”. Tällä viitataan itsensä hyväksymiseen, mutta myös siihen, että asiantuntijoiden mukaan ”laihdutuskuureista 80–90 prosenttia epäonnistuu, ja paino tulee takaisin jopa korkojen kera”. Kampanjan sanoma on, että ainakaan nopeat dieetit eivät ole avain kestävään hyvinvointiin. Se haluaa myös parantaa terveydenhuollon sekä median suhtautumista lihavuuteen.

– Mitä jos tällä kertaa pyrkisit ensin henkiseen hyvään oloon ja onnellisuuteen ja antaisit kilojen seurata pikkuhiljaa perässä – jos on edes tarvis, kampanjassa kysytään.

Perussuomalainen paikallisvaikuttaja Nuutti Hyttinen katsoo, että kampanjan antama viesti on väärä.

– En ollut uskoa silmiäni, kun ystäväni linkitti minulle Iltalehden uutisen Vaakakapina-kampanjasta, jonka keskeinen sisältö on, että kampanjan vetäjä haluaa ihmisten lopettavan laihduttamisen. Kaikkein uskomattominta oli, kun havaitsin, että kampanjan vetäjä on Yleisradion toimittaja, Hyttinen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Kampanjan keskeinen teesi on ”lopeta laihdutus, aloita elämä”. Sen pitäisi kuitenkin olla ”lopeta ahmiminen, aloita elämä”. Ylipaino ei synny tyhjästä, vaan siitä, että henkilö syö merkittävästi enemmän kuin kuluttaa energiaa.

Hyttisen mielestä ”vaakavallankumous” ei ole uusi asia, vaan sen keskeiset teemat ovat hänen mukaansa peräisin 1960-luvun Yhdysvalloista Health at Every Size -liikkeeltä.

– Mitä ilmeisimmin kampanja onkin lähtömaassaan onnistunut ilmeisen hyvin tavoitteessaan heikentää kansanterveyttä, sillä USA:ssa ylipainoisten ihmisten osuus on kasvanut vuoden 1962 noin 45 prosentista noin 75 prosenttiin vuonna 2010, Hyttinen kärjistää viitaten yhdysvaltain terveysviranomaisten tutkimuksiin.

Hyttisen mielestä ongelma ei ole se, että ”ihminen inhoaa kehoaan ja ryhtyy hulluille laihdutuskuureille tammikuussa”, vaan ongelma on laihdutuskuureille ajava pohjasyy: liiallinen syöminen. Hänen mielestään ylipainossa ei myöskään ole kyse ei-ylipainoisten asenneongelmasta, vaan ”terveydelle vaarallisesta elämäntilasta”, joka kuormittaa myös kansantaloutta. Hän ihmettelee sitä, että kampanjan takana on nimenomaan julkisin varoin rahoitettu Yleisradio.

– YLE on kuitenkin jopa omassa uutisoinnissaan todennut, että ylipainon ja sen seurausten kustannukset kansanterveydelle ovat mittavat, rahallinenkin kustannus oli 300 miljoonaa euroa vuonna 2010 ja trendi on nouseva, Hyttinen kirjoittaa.

– Kysymys kuuluu, olisiko [kampanjaa vetävän Ylen toimittajan Jenny] Lehtisen terveydenhuollolta toivoma pyyhkeen heittäminen kehään ongelman edessä jonkinlainen parannus suhtautumisessa lihavuuteen, vai tuhoaisiko se entistäkin useamman ihmisen terveyden, kuten faktojen valossa näyttäisi?

Myös toinen ”hullua” kampanjaa kritisoiva Puheenvuoro-bloggaaja Aleksi Parkkinen ihmettelee sitä, että ihmisiä kannustetaan hyväksymään ylipainonsa. Hän kuitenkin ymmärtää Vaakakapinan kritiikin laihdutuskuureja kohtaan.

– Tähän yhdyn siinä mielessä että dieetit ovat loistava bisnesidea, koska ne eivät toimi ja asiakas tulee aina uudelleen takaisin uuden dieetin perässä. Hetkettäiset ruokailutottumuksen muutokset eivät toimi esim. sen takia, että heti kun lopetat dieetin ja palaat takaisin normaaleihin elämäntapoihin, kilot tulevat samantien takaisin, Parkkinen kirjoittaa blogissaan.

Vaakakapina-hankkeen verkkosivuilla vastataan yleisellä tasolla kampanjan ongelmallisiin kysymyksiin ja mahdolliseen kritiikkiin. ”Eikö ole vastuutonta käskeä lopettamaan laihduttaminen, ylipainohan on terveydelle haitallista”, kampanja kysyy ja vastaa näin:

– Ensinnäkin pitää muistaa, että kaikki ylipaino ei automaattisesti tarkoita huonoa terveyttä. Moni hoikka voi elää jopa epäterveellisemmin kuin ylipainoinen. Runsaalla ylipainolla toki on terveyshaittoja ja kannattaa pyrkiä itselleen sopivaan painoon. Laihdutuskuuri ei kuitenkaan ole oikea tie, vaan kestävät ja hitaat muutokset. Vaakakapina tarjoaa vaihtoehtoisen tavan elämänmuutokseen, joka lähtee pään sisältä – itsensä hyväksymisestä, motivaatiosta tehdä hyvää itselleen ja itsensä näköisestä, nautittavasta elämästä, kampanja toteaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarja Laakso

En ole tutustunut tarkemmin ko. kampanjaan (tai sen alkulähteisiin), mutta on hyvä, että joku uskaltaa ottaa kantaa tähän älyttömyyksiin menneeseen laihdutusintoon ja ennenkaikkea (alipainoisten) ylipainoisia syyttävään asenteeseen.
Kun tosiasia on, että laiheliinit saattavat elää epäterveellisemmin, ja lisäksi nämä omasta mielestään oikean painoiset (todellisuudessa liian laihat) syyttävät lihaviksi jo ihan normaalipainoisiakin, ei ainoastaan niitä oikeasti ylipainoisia. Ja heille on turha selittää, että ylipainoisuus ei ole välttämättä edes ihmisen omasta syystä johtuvaa, vaan siihen vaikuttavat niin monet tekijät, mukaanlukien sairaudet.
Niiden, joiden perintötekijät ovat suosiolliset ja heidän on helppo pysyä "sopivan" painoisina, on helppo syytellä niitä, joiden perintötekijät ovat sellaiset, että laihana säilyminen on erittäin työlästä. Ei se siis aina ole ainakaan ihan yksinkertaisesti sitä, että syö liikaa.

Muutenkin tuo terveyshössötys on ajoittain aivan älyttömyyksiin mennyttä - ja kun noita suosituksia jne. luetaan kirjaimellisesti, voidaan aiheuttaa itselle enemmän haittaa kuin hyötyä (onhan noita tapauksia lukemattomia, joissa on menty liiallisuuksiin ja saatu pilattua siten oma terveys). Pahinta tosin lienee se, kun nämä intoilijat vaativat muilta tuota älyttömyyksiin asti menemistä (ja jatkuvaa elintapojen totaalimuutosta sen mukaan, mitä milloinkin mikäkin taho esittää suosituksina ja näiden intoilijoiden mielestä siis noita suosituksia on noudatettava kirjaimellisesti ja totaalisesti).

Kun kuitenkin paras ohje lienee se, että syö monipuolisesti ja liikkuu sopivasti (ei liikaa eikä liian vähän), jne. eli sopiva keskitie kaikessa.