Sunnuntai 27.5.2018

Poliisitarkastaja huolestui ilmapiirin kiristymisestä: ”Lyhyt polku väkivallan käyttöön”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.1.2017 16:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Poliisitarkastaja Timo Kilpeläisen mukaan myös poliisia vastustetaan aiempaa enemmän Suomessa nykyisin.
|

Poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen on huolissaan ääriliikkeistä ja ilmapiirin kiristymisestä Suomessa. Hän sanoo ilmiön näkyneen kahden viime vuoden aikana.

–Tämä on todennettavissa esimerkiksi poliisin tietoon tulleiden epäiltyjen viharikosten määrän merkittävällä kasvulla. Ääriliikkeet ovat saaneet enemmän jalansijaa ja tarpeetonta näkyvyyttä omalle toiminnalleen. Omien aatteidensa äärimmäiset kannattajat ovat huudelleet ja ilkkuneet kilpaa toisilleen sosiaalisen median suojissa. Vihaisista sanoista on lyhyt polku väkivallan käyttöön. Ikäviltä seurauksilta ei ole täysin vältytty. Viattomat sivulliset ovat kärsineet ja saaneet osumia niin netissä kuin kadullakin. Poliisiakin vastustetaan aiempaa enemmän. Tämä kaikki tuskin on sattumaa, hän kommentoi blogissaan.

Kilpeläisen mukaan vihapuheen osalta on ”jo kauan sitten” ylitetty hyvän käytöksen raja. Hän kuvailee poliisinkin joutuneen pohtimaan, miten viharikoksiin ja rangaistavaan vihapuheeseen sekä ääriliikkeiden laittomaan toimintaan voidaan puuttua aiempaa tehokkaammin. 

–On hyvä muistaa, että rikoslaki on voimassa myös verkossa. Jatkossakin asiallinen ja kriittinen keskustelu on sallittua sekä suotavaa. Valheita tai kenenkään kunniaa loukkaavia vihjauksia ei tulisi esittää, koska silloin ollaan henkilöön kohdistuvassa vihapuheessa, Kilpeläinen linjaa.

–Itsenäisyyden aikana maastamme on rakentunut sellainen kuin se nyt on. Meidän perusarvomme kuten vapaus, rauha ja turvallisuus ovat kestävällä perustalla. Tätä taustaa vasten jaksan aina ihmetellä miksi meiltä löytyy henkilöitä, jotka omalla toiminnallaan haluavat rapauttaa ne hyvät arvomme, joita on sadan vuoden aikana rakennettu. Rangaistavalla vihapuheella ja viharikoksilla he nimenomaisesti hyökkäävät niitä positiivisia asioita vastaan, joista eivät kuitenkaan itse ole valmiita luopumaan, hän jatkaa.

Kilpeläinen listaa myös vinkkejä nettikeskusteluissa sovellettaviksi: Selvitä ensin mistä keskustelussa on kyse ennen kuin kerrot oman näkemyksesi, mieti miten kerrot oman näkemyksesi, sillä se miten esität asiasi, merkitsee enemmän kuin mitä sanot sekä muista, että kunnioittamalla muita ansaitset itsekin kunnioitusta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Korkalainen

Yhteiskunnan päättäjät ovat itse omalla toiminnallaan aikaansaaneet ilmapiirin kiristymisen. Lepsu pakolaispolitiikka on suurin syy ääriliikkeiden nousuun. Euroopassa on nähty mitä tapahtuu kun uskonnolliseen ääriliikkeeseen kuluvat toteuttavat heille annettuja käskyjä toteuttaa pyhää sotaa kaikkea länsimaista sivistystä kohtaan.

Sirpa Abdallah

Kyllä syitä on niin sysissä kuin sepissäkin. Vanhan sanonnan mukaan. Yhtään vähäisemmäksi tässä ei kyllä jää median syytämät kirjoitukset, joihin sitten kansalaiset reagoivat omilla tavoillaan, jopa vihastuvat.

Toimittajien tulisi katsoa kyllä peiliin monissa tapauksissa uutiskirjoituksia levittäessään, jopa viikkoja.

Teppo Oikari

Pitääkö nyt ruveta poraamaan kun tarkastaja Kilpeläinen epäsuvaitsevasti yleistää "arvojamme" ja "positiivisuudella" egoilee? Ne eivät ole välttämättä kaikkien jakamia arvoja ja näin ollen nämä marginaalit voidaan tyrkkiä varjoon ja osoitella suut suppuun viranhaltijan toimesta. Edestänne löydätte esivallan suojelijat tämänkin asian, joukot kasvaa ja lanka palaa...oikeus haetaan viime metreillä oman käden kautta. Sovjet Finland.

Hannu Rautomäki

Ilmapiiri kiristymistään kiristyy jatkossakin, sillä EU-Suomi on kuin avoin hollitupa ulkomaalaisille tulla sosiaaliturvan piiriin.
Ulkomaalaisperäisistä noin puolet on työttöminä, joten maahanmuutolla käytännössä lisätään kokonaistyöttömyyttä, ja aikanaan saavutaan pisteeseen, jolloin on pakko leikata sosiaali- ja työttömyysturvaa kaikilta.
Silloin alkavat todelliset yhteiskunnalliset vaikeudet.

Jere Seppälä

Äärioikeistolaisethan tuolla joukkoraiskaa naisia, äärioikeistolaisten takia ruotsissa yli 50 no-go zonea, äärioikeistolaiset tekee terroi-iskuja ympäri eurooppaa, äärioikeistolaisethan tuolla käy porukalla kanta-suomalaisten päälle ja porukalla pieksee naisia/heikompiaan. Eiku?!

Jonne Lövkvist

Juuri niin. Kun päättäjät ei turvaa yhteiskuntarauhaa eivätkä kuuntele kansan tahtoa, voi kansa hyvinkin joutua tarttumaan tuumasta toimeen.
Terroristiuhka on tietysti pahin skenaario, mutta yhtä läpeensä kyllästyneitä ihmiset ovat näkemään, miten kiittämättömiä vieraskulttuurisia ihmisiä paapotaan ja oma kansa jätetään heitteille. Kaikesta leikataan mutta elättejä hyysätään velkarahalla. Ei ihmiset sokeita ole.
Jos jotain tapahtuu, on aika lähellä se, että veri olisi suoraan päättäjien käsissä, vaikka kukaan ei tule minkäänlaista poliittista vastuuta kantamaankaan. Omatunto ja politiikka tuntuvat sopivan huonosti yhteen.

Juhani Korte

Pitää muistaa että vihapuhetta voi olla vain maahanmuuttoa vastustavat sanat. Esimerkiksi joulunvieton murhaan tasavertaistava imaami on kunniallinen henkilö.

Nyt on alkanut valkoperäisten henkilöiden potkiminen ulos kunnallisista vuokra-asunnoista jotta kunniamaahanmuuttajille saadaan tilaa. Tämän kertomalla omalla nimelläni lienen poliisikuulusteluissa ensi viikolla.

Vesa-Pekka Sainio

Niin sen olen ainakin korostetusti havainnut, että aina kun maahanmuutto arvostelevat, ääriliikkeiksi nimetyt toimijat järjestävät mielenosoituksia, paikalle paukkaa edustajat toisesta ääripäästä (sieltä "vähän" vasemmasta päästä) ja järjestävät poliisille tekemistä palkkansa eteen. Ihan näin kumpaakaan "ääripäähän" kuulumattoman havaintona.

Seppo Himanen

" Vihapuhe" on kuitenkin vain puhetta. Turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttotaustaisten jengien toiminta sensijaan on jo väkivallan asteella. Jo paikallistasolla huomaa, ettei pahoinpitely ylitä uutiskynnystä, jos tekijät ovat ulkomaalaisia. Mikä onkaan kuva, jos tiedot saisi koko Suomesta.