Keskiviikko 22.5.2019

Helsinki hämmästyttää Kiinassa – voimalaitoksiin tulvii vieraita Pekingistä

Luotu: 
12.1.2017 17:03
  • Kuva: Helsingin Energia
    Kuva
    Kiinalaisdelegaatioita kummastuttaa, että Helsingissä ilma on hengitettävää, vaikka voimalaitoksia on keskellä kaupunkia. Arkistokuva.
|

Helsingin voimalaitokset ja kaupunki-ilma kummastuttavat kiinalaisia, kertoo Tekniikka&Talous.

Erityisesti saasteisesta Pekingistä on viime aikoina saavuttu usein vierailuille Helsinkiin. Energiayhtiö Helenin toimitusjohtaja Pekka Manninen kertoo saaneensa Pekingistä taas äskettäin kolme kirjettä, joissa pyydettiin päästä tutustumaan Helenin ja Helsingin energiajärjestelmiin.

Kiinalaisia hämmästyttää energiayhtiön mukaan se, että keskellä kaupunkia sijaitsee voimalaitoksia, mutta kaupunki-ilma on sittenkin puhdasta ja sitä voi hengittää.

– Kiinalaisiin tekee vaikutuksen järjestelmämme markkinaehtoisuus, tehokkuus, pienet lämpöhäviöt. Heitä hämmästyttää se, että vielä tämän kaiken lisäksi järjestelmä kehittyy, Helenin myynnin johtaja Markku Riipinen sanoo.

Helenissä arvioidaan, että Pekingin saasteet saattaisivat jopa puolittua, jos energiajärjestelmä olisi yhtä tehokas kuin Suomessa. Kuitenkin energiajärjestelmä on vain yksi Pekingin ilmansaastuttajista.

Lähde: Tekniikka&Talous

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Viljakainen

Minulle on kerrottu - aivan arkijärjen vastaisesti- Helsingin hiilivoimaloiden puhdistavan ilmaa ??

Keskustelin asiasta Osmo Soininvaaran blogissa , esitin kuulemani absurdin väitteen. Osmo tietenkin kielsi sen.

Sain voimalaitospäällikkö Jyrki Itkosen kirjoittamaan alla olevan kommentin Soininvaaran blogiin.

Uskallan kopioida Itkosen tekstin tänne.

Voisiko joku toimittaja kirjoittaa jymyjutun otsakkeella : HESAN HIILIVOIMALAT PUHDISTAVAT ILMAA tai kumota tuo väite : Soininvaara ei virkannut mitään Itkosen kommentin jälkeen pyynnöistäni huolimatta...
.

"Tuo “hiilivoima ei puhdista ilmaa” -juttu on tosi monitahoinen asia. Lähinnä tuo lause, että se puhdistaa ilmaa, on lähtenyt liikkeelle siitä tosiasiasta, että VTT:n suorittamien lakisääteisten mittausten mukaan Salmisaaren B-voimalaitokseen tulevassa valtavassa palamisilmamäärässä oli enemmän pölyhiukkasia, mitä piipusta ulos tulevassa savukaasussa on. Tältä pohjalta voi sanoa, että se puhdistaa kaupungin ilmaa pölyistä. Ja näitä hiukkaspästöjähän pidetään terveyden kanalta ongelmallisina.
No sitten on rikkipäästöt, jotka puhdistetaan rkinpoistolaitoksessa ja typenoksidit, jotka puhdistetaan katalysaattorissa erittäin vähäisiksi. Eikä ole niin tarkkaa mittaria olemassa, että ne voisi kaupunki-ilmasta mitata. Ja vaikka voisi, 150 metriä korkea piippu levittää ne muualle kuin kaupunkiin ja laimentaa sen vähäisen rikin ja typen, mitä kaasuissa on. Ja noita samoja kaasuja syntyy puun poltossa ja niitä tupruaa autojen pakoputkista yhteensä enemmän kuin voimalaitoksesta. Mutta kaupunki-ilman puhdistaminen liittyy siihen lähtökohtaan, joka Helsingissä aikanaan oli, kun jokaisen talon pannuhuoneessa poltettiin koksia huonolla hyötysuhteella ilman mitään suodattimia, jolloin kaupunki-ilma oli todella huono. Vertaa Lontoon smog.
Vielä noihin 150 metriä korkeisiin piippuihin liittyy sellainen juttu kuin inversio ilmiö. Siinä tyynellä pakkassäällä ilma lämpenee ylöspäin noin 100m korkeudella maan pinnasta. Tällöin ilma ei vaihdu kaupungissa ja kaikki maan pinnalla tapahtuva tupruttelu jää maan pinnalle. Tällaisia päiviä on aika ajoin yleensä kylmimpään aikaan ja lähellä on ollut, ettei autoilua ole jouduttu rajoittamaan Helsingissä. Tällaisessa tilanteessa kaupungin sähkö- ja lämpö on taattu, koska korkeat piiput ohjaavat savut korkealle inversiokerroksen yläpuolelle. Se nyt ei ole ilman puhdistamista, mutta sinne päin. Kaupungin sähkönhuollon turvallisuuden/saatavuuden takaa ja turvaa osaltaan myös se, että kaupungin alueella on riittävästi sähkön tuotantoa, vaikka siitä, että Helsingissä on aina tarpeeksi sähköä, vastaa Fingrid."

Jyrki Itkonen

Joo Seppo, tuon julkaiseminen on ihan ok. Korjaan kuitenkin pari asiaa:

1. Työura on takanapäin, enkä enää ole Salmisaaren voimalaitosten päällikkö. Olin kyllä silloin, kun nuo viimeisimmät pölymitaukset tehtiin. Eläke alkaa 1.2.2017.

2. Laitoin tuohon tekstiin virheellisesti mittausten tekijäksi VTT, joka on mittauksia tehnyt sekin. Ne mittaukset teki Ramboll, joihin viittasin, ja joiden pöytäkirjojen oleellisimmat sivut löytyvät vaikkapa tästä facebookin keskustelusta.

https://www.facebook.com/groups/ilmastofoorumi/permalink/101542950048677...

Jaakko Aalto

Mitähän tästä pitäisi päätellä. Pekingistä tulee ilman saasteista huolestunutta porukkaa katsomaan miten ongelmaa on meillä ratkottu. Ovat erinomaisen vaikuttuneita näkemästään. Ovat siis potentiaalisia ostajia.

Täällä siten kirjoitellaan, että ovat vakoilijoita – ehkä myös varkaita, ”kunhan kuulevat hinnat, kääntyvät takaisin hotellille” ja joku kolmas höpöttää Sipilän jälkikasvusta. Kaupunki omasta puolestaan on jo päättänyt ajaa alas tämän erinomaisesti toimivan ja kannattavan laitoksen, jolla on vielä kosolti teknistä käyttöikää jäljellä.

Hulluja nuo suomalaiset. Mitenkähän ne, kaikesta huolimatta, ovat tuonkin mainion laitoksen saaneet joskus rakennetuksi?

Jyrki Itkonen

Tiedä noista vakoilijoista. Paljon on porukkaa käynyt voimalaitoksilla ympäri maapallon ihmetteomässä niiden hyvyyttä ja tehokkuutta. Lähimmät ongelmatapaukset Venäjältä, jossa saa ihan vapaasti päästellä savut taivaalle miten tahtoo.

Helsingissähän on pantu satoja miljoonia euroja siihen, että hiilivoimaloihin on rakennettu toimivat ilmansuojelun (rikinpoisto, hiukkassuodatus ja typenoksidit/katalyytti) ja meluntorjunnan laitteet. Energiatehokuutta on esimerkiksi Salmisaaressa parannettu monien suurten enrgiatehokkuusselvitysten kautta ja niiden pohjalta viety erilaisia asioita toteutukseen. Itse selvitykset maksavat paljon puhumattakaan mitä maksaa niiden pohjalta tehdyt parannukset, joita myös cleantechiksi kutsutaan (invertterit, ja muut uudet säätötavat yms.). Toki niiden takaisinmaksuajat olivat alle 5 vuotta. Niillä on saatu tehokkuus aivan huippuunsa.

Kyllä se kait maapallon etu olisi, että nuo vakoilijamaat toteuttaisivat samoja asioita, koska niiden kautta maapallon päästöt saataisiin alle puoleen. Ne toimenpiteet vaan maksavat niin paljon, että mieluummin rakennetaan uusia voimalaitoksia silläkin hinnalla.

Siinä mielessä on hieman nurinkurista, että Helsingin hiilivoimalat ovat päästöjen vähentämisen osalta viritetty valtavalla rahalla maailman parhaiksi ja ne puretaankin ensimmäiseksi pois samaan aikaan, kun maapallolle on rakenteillla tuhansia uusia hiilivoimaloita. Etenkin kun ollaan mukana Euroopan laajuisessa päästökauppajärjestelmässä, mikä tarkoittaa sitä, että noilla lopettamisilla ei ole mitään muita päästövaikutuksia kuin hieman nostavat niitä, koska polttoaine-energian hyödyntäminen ilman riittävää lämpökuormaa on tehotonta.

Minulle eläkeläisenä ja Helsingistä pois muuttavana on sinänsä ihan se ja sama miten Helsinki energianhuoltojärjestelmänsä järjestää, mutta alalla pitkään toimineena en jaksa ymmärtää sellaista kerska- ja kertakäyttökulutusta, jossa toimivia voimalaitoksia puretaan pois kesken kaiken. Se ei ole ympäristön ja luonnonvarojen kuluttamisenkaan kannalta millään lailla kestävää kehitystä. Paskanjauhaminen ja väärien hiilivoimaloihin liittyvien tietojen jatkuva levittäminen suorastaan vituttaa. Jos jotakin vastustaa, voisi sen tehdä rehellisestikin, mutta se ominaisuus ei kuulu vihreyteen muissakaan asioissa.

Muitsutan vielä, että Suomi saavutti 6 vuotta etuajassa energiasektorin päätötavoitteet. Nyt EU asetti Suomelle 39 % päästöjenvähennystavoitteen liikenteen, rakentamisen ja maatalouden osalle, koska niistä syntyy 60 % EU:n päästöistä. Sen eteen pitäisi nyt tehdä työtä, eikä silmäkääntötempun omaisesti puhua energiasektorista.

Seppo Viljakainen

Vielä kerran : arvoisat toimittajat , haastatelkaa tätä Jyrki Itkosta ja tehkää elämänne juttu Hesan hiilivoimaloista ja niiden vaikutuksesta ympäristöön. Kiitos!

Meitä alkaa olla jo aika joukko jonkinlaisen teknisen koulutuksen ja elämänkokemuksen omaavia kansalaisia , joita tämä vihervalehtelu jo aidosti ´hatuttaa ´, kuten jyrki painokkaasti sen ilmaisi.

Ville Hurmalainen

Erittäin hyvä, että haluavat oppia. Meillä on kuitenkin yhteinen maapallo. Tiedän, että suomalaiset voimalaitos-DI:t olivat jenkeissäkin olleet kertomassa yhdistetyn lämpö-sähkön autuudesta. Jokseenkin tällainen oli keskustelu:
"Mikä teillä oli siis se hyötysuhde voimalaitoksessanne?"
"No, meillä on sellaiset 82 %, mutta sitä yritetään parantaa tässä keväällä."
"HUIJARIT. Pötyä puhutte, ei sellaista voi olla. Meidän parhaissa voimalaitoksissa hyötysuhde on 45 %."
Sitten sitä käytiin lävitse miten CHP (Combined Heat and Power) on Suomessa toteutettu kaukolämmöllä. Siitäkin tuli keskustelua.
"Aaa, todella näppärää. Te siis myytte lauhdelämmön ja saatte siitä maksun. Erinomaista. Mutta verkoston hinta on niin suuri, että ei taida kannattaa millään. Takaisinmaksuaika on kovin pitkä."
"Olisi, mutta kun ne verkostot rakennetaan kunnallisin varoin samalla kuin vesi- ja sähköverkkokin."
"EI HIIVATTI. Tuohan on sosialismia. Ei tule menemään täällä lävitse. Unohtakaa koko juttu - meillä asiakkaat haluavat ostaa sähkkön ja lämmön eri firmoista, maksoi mitä maksoi."