Torstai 20.6.2019

Tunnettu taloustieteilijä tyrmää Suomen euroeron juuri nyt: ”Itsetuhoinen ratkaisu”

Luotu: 
15.1.2017 11:59
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ekonomisti Kenneth Rogoff on pessimistinen euron tulevaisuuden suhteen.
|

Harvardin yliopiston taloustieteen professori, entinen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääekonomisti Kenneth Rogoff pitää Suomessa keskusteluun noussutta mahdollista euroeroa itsetuhoisena ratkaisuna.

–Suomi on maa, jonka perusasiat ovat OK. Jos se lähtisi eurosta nyt yksin, se olisi itsetuhoinen ratkaisu. Miksi suomalaiset haluaisivat tehdä niin, hän kysyi Uuden Suomen haastattelussa rahastoyhtiö Skagenin sijoittajakonferenssin yhteydessä Tukholmassa.

Rogoff kertoo olevansa tietoinen Suomessa käytävästä keskustelusta ja sanoo opiskelijoidensa tehneen Harvardissa erilaisia malleja euroerosta.

–Kaikkien niiden mukaan siitä tulisi erittäin likainen avioero. Mitä tapahtuisi pankkitileille ja asuntolainoille? Pelkästään tekninen siirtyminen takaisin kansalliseen valuuttaan olisi erittäin vaikea ja työläs prosessi.

Samalla Rogoff kuitenkin huomauttaa, että tilanne on täysin toinen, jos Saksa päättää jonain päivänä yllättäen erota eurosta.

–Uskon, että se voisi olla Suomellekin hyvä hetki lähteä eurosta.

Rogoff on yhteisvaluutan tulevaisuuden suhteen pessimistinen ja arvioi, että pitkällä, noin 15 vuoden aikajänteellä osa euromaista eroaa yhteisvaluutasta.

–Yksi tällainen maa on Italia, hän ennustaa.

Rogoffin mukaan euroeroa ei kannata verrata Britannian EU-eroon eli brexitiin, jonka toteutumiseen hän ei edes usko.

–He (britit) eivät tiedä, mitä tekevät. Brexit tulee olemaan hyvin kivulias, jos he todella vievät sen läpi. En usko, että niin käy, se on niin hullu ajatus.

Rogoff perustelee näkemystään sillä, että EU on valtioiden unioni ja kauppasopimus, ei valuuttaliitto kuten euro.

–Kauppasopimuksista on hyvin vaikea kävellä ulos. Pelkästään brexit-neuvottelut tulevat kestämään viisi vuotta ja itse uskon, että brexitin käytännön toimeenpano kestää toiset viisi vuotta. 

Suomen eurosta eroamista on väläytellyt muun muassa Op-Pohjolan entinen pääjohtaja, ministeri Antti Tanskanen, jonka mukaan Saksan euroalueelle vaatima politiikka lamauttaa suurimman osan muista euromaista. Tanskanenkin kuitenkin myöntää, että eroprosessia ja sen vaikutuksia on vaikea arvioida, ja arvioon vaikuttaa myös se, kuinka pitkällä aikavälillä euroeron tai eurossa pysymisen vaikutuksia arvioidaan.

Suomen mahdollista euroeroa on kommentoinut aikaisemmin myös muun muassa Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Antti Suvanto. Suvannon mukaan ”mikään vastuullinen päättäjätaho” ei suostu ottamaan sellaisia riskejä, joita syntyisi, jos Suomi eroaisi yhteisvaluutta eurosta. Suomen eurosta eroamisella on spekuloinut myös synkistä talousennusteistaan tunnettu New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini. Hän pitää Suomen euroeroa hyvinkin mahdollisena. 

Lisää aiheesta: 

Raskaan sarjan talousvaikuttaja Suomen euroerosta: ”Rohkeat päätökset odottavat valtiomiessarjan tekijöitä”

Asiantuntija pohtii Suomen eroa eurosta: ”Nurjat puolet jäävät yleensä mainitsematta”

”Tohtori Tuho” mainitsi Suomen - ”Voi mahdollisesti olla yksi ydinmaista”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Tuosta en ole erimieltä, mutta siitä seuraa vain, että euroon liittyminen oli ilmeisesti virhe. Ainakin jos oletetaan, että Suomi olisi osannut hoitaa valuuttapolitiikkansa hyvin. Siihenastiset näytöt eivät kyllä oikein vakuuttaneet.

Nyt siinä eurossa kuitenkin ollaan, tapahtunutta ei voida peruuttaa ja päätökset on tehtävä tämänhetkisen tilanteen ja päätösten vaikutusten arvioinnin pohjalta. Tässä mielessä Rogoffin arvio tuntui hyvin punnitulta. Yhden pienen maan lähtö yksinään Eurosta kaikkine seuraamuksineen saattaisi olla pahempi virhe kuin siihen liittyminen. Ja yhtä virhettä ei voi paikata tekemällä toinen perään.

Jukka Mattsson

"Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi nousi perjantaina jälleen uuteen ennätykseensä. Indeksi on noussut uuteen ennätykseensä jo 14 peräkkäisen päivän ajan.

Britti-indeksi nousi 0,6 prosenttia 7337,81 pisteeseen.

Eurooppalaisosakkeiden STOXX Europe 600 nousi prosentin ja euroalueen Euro STOXX 50 nousi 1,2 prosenttia.

Erityisesti pankkiosakkeet vetivät indeksejä nousuun. Espanjalainen Caixabank nousi 2,4 prosenttia 3,35 euroon ja brittiläinen Barclays-pankki nousi 1,3 prosenttia 235,23 puntaan.

Saksalaispankeista Deutsche Bankin osake nousi 2,6 prosenttia 18,07 euroon ja Commerzbankin osake 1,9 prosenttia 7,58 euroon.

Frankfurtin DAX nousi 0,9 prosenttia ja Pariisin CAC 40 –indeksi 1,2 prosenttia."

Jarmo Hussi

Laatulehtenä pidetty Suomen Kuvalehti kirjoitti vuoden ensimmäisessä viime vuotta käsittelevässä vuosikatsauksessa Brexit-äänestyksen vaikutuksista seuraavasti:
"Englannin punnan arvo on valunut historiallisen alas ja investoinnit ovat lamassa. "

Ensinnäkin punta ei ole historiallisen alhaalla, toisekseen kaikki tietävät mitä valuutan ulkoisen arvon aleneminen tietää vientivetoiselle kansantaloudelle: dopingin kaltaista piristyspiikkiä.
Financial Times kertoi marraskuussa investointien kiihdyttäneen kasvua.
https://www.ft.com/content/0038ee28-b2f7-11e6-a37c-f4a01f1b0fa1

Seuraavassa SK:n numerossa löytyikin jo uutiseen korjaus: "Tuore kysely (? FT:n artikkeli peräisin marraskuulta) osoittaa että investoinnit ovat jatkuneet selvästi odotettua paremmin."
SK:sta selviää virheellisen tiedon toimittaja: Katja Valaskivi.
Kun noin ilmeisen tarkoituksellisesti väärät tiedot menevät toimittajille faktana, mikä mahdollisuus on tavallisella ihmisellä tietää mikä on totta ja mikä ei?
Ottamalla asiasta itse selvää. Näihin puolueellisiin asiantuntijoihin ei ole luottamista.

Teppo Oikari

Rogoff propagandisti kurmoottaa vasalleja! ;) Ainoa järkevä teko on lakata nuolemasta Bilderbergiläisten saappaita ja ottaa suvereenisti ohjat omista asioista omiin käsiin. Työtä se vaatii vaan onko laiskuus ja hocus pocus voittanut? Aika näyttää.

Juhani Huopainen

Olisin nostanut itse otsikkoon:

"IMF:n entinen pääekonomisti tylyttää: Euroalue hajoamassa omaan mahdottomuutensa - useat maat tulevat eroamaan."

Tai että "Suomenkin olisi syytä harkita euroeroa - etenkin, jos Saksa eroaa".

Tai sitten lukea rivien välistä, että jos kerran euroero on edessä, sitä pitäisi ehkä suunnitella ja valmistella.

Nyt Rogoffin lausunto redusoituu siihen, että koska euroeroa ei ole valmisteltu mitenkään eikä sen ympärille ole rakennettu euroalueella poliittista ymmärrystä, se olisi liian hankala toteuttaa.

Mistä voisi vetää johtopäätöksen, että euroeroja tai purkamista pitäisi alkaa työstää sekä kotimaassa että Euroopan tasolla yhteistuumin.

Mutta ei.

Petri Hämäläinen

Euroero oli median mukaan 5 vuotta sitten teknisesti ja laillisesti mahdotonta. Siitä puhuminen oli tuomittavaa ja valheellista populismia.

Nyt ääni on muuttunut kellossa. Nyt euroero on mahdollista mutta ei suotavaa.

Parempi näin. Nyt vihdoin voidaan puhua asiallisesti.

Tietenkin Kreikalla ei käynyt yhtä hyvä tuuri. He olivat viisi vuotta liian aikaisessa ja "ainoa totuus" oli heidän eroaan vastaan.

Ja osuihan silloinen valheellisuus tietenkin meidänkin veronmaksajien pussiin. Miljardit maksettiin väärillä perusteilla "mahdotonta euroeroa" kun ei Kreikalle voinut sallia eikä sitä siihen pakottaa.

Petri Hämäläinen

Toinen asia on yhtä tärkeä: Suomen pitäisi varautua ja luoda suunnitelma sen varalle että eurojärjestelmä tuhoutuu. Siis että se vaan loppuu mahdottomuuteensa tulevaisuudessa. Se on aivan eri asia kuin miettiä (omaa) eroa.

Uskommeko todella että järjestelmä on yhä käytössä 15 vuoden päästä (meistä riippumatta)?

Ilkka Korkalainen

Suomen lama on suurelta osin kotikutoista. Ay-liikkeen ahneus ja vastuuntunnoton palkankorotusten saalistus 2008 alkaen johti kilpailukyvyttömyyteen josta ei ole toivuttu eikä mikään kiky sitä korjaa. Mahdollinen omaan valuuttaan siirtyminen olisi vain epäonnistuneen talous- ja palkkapolitiikan peittelyä.

Jarmo Hussi

On se AY-liike vaan mahtava aparaatti. Päättää palkkojen lisäksi veroista sekä yritysten katteista vai mitä muuta voime päätellä seuraavasta tilastotiedosta:

Eurostatin tilastojen mukaan Suomi on euroalueen kallein maa. Kuluttajahinnat ovat lähes neljänneksen korkeammat kuin EU-maissa keskimäärin.

Noin. mitäpä me eduskunnalla ja hallituksella teemme kun Korkalaisen mukaan AY-liike päättää kaikista asioista. Samoin yhtiöiden hallitukset ja johtokunnat ovat turhia koska todellinen valta luuraa Hakaniemessä.

Markku Laitinen

Mitä enemmän me kuuntelemme näitä talousasiantuntijoita, sen sekavammaksi asiat menevät. Jos näillä taloustieteilijöillä olisi ollut ratkaisu nykyiseen talouskriisiin, asiat olisivat olleet kunnossa jo aikoja sitten.

Kaikista parasta olisi ottaa talousasiat omiin käsiin, eroamalla eurosta ja EU:sta ja ottaa oma päätäntävalta takaisin.

Timo-Pekka Mustakallio

Rogoff, shakkimestari, antaa tässä hyvän neuvon.

Eurooppa pohti kriisivuonna 2012 Euron sivuun ajamisen tai purkamisen mekaniikkaa, ja taisipa EKP jopa järjestää aiheesta kilpailun ellen ihan väärin muista. Ainoa järkevä teko olisikin Eurolandian liikkua yhteisrintamassa, purkaa Euro järjestyneesti, jottei tilanne lähtisi lapasesta. Ymmärtäähän toki jokainen, että Euron järjestelemätön loppu johtaa suurkriisiin, kenties pelättyyn "Big One":en eli finanssimarkkinoiden jättikaaokseen. Nyt ei siis ole kyse Suomen itsekkäistä pienistä intresseistä, joiden takia pitäisi lähteä äkkiä sooloilemaan eli sähläilemään: vahinkohan on jo tapahtunut, ja sooloilu pikemminkin moninkertaistaa sen kuin pystyisi vähentämään tai poistamaan seuraamuksia.

Suuri osa maailmasta on ongelmissa jättimäisten velkojensa takia: vaikuttaisi siis ainoalta järkevältä tavalta etsiä ratkaisuja maailmanlaajuisella järjestelyllä ja velkapuhdistuksella, ennen kuin esimerkiksi Euron kaputti käynnistää hallitsemattoman prosessin. Tuskinpa kukaan, missään päin maailmaa, haluaa systeemikriisiä. Mutta ehkäpä Rogoff ja hänen kolleegansa ovatkin jo pähkäilleet ratkaisumalleja? Toivottavasti.

Kai Lähteenmäki

Näin maallikon mielestä...
Rogoffin mukaan nuo euro-märäiset asunto- ym velat olisi iso ongelma jos siirrymme omaan valuuttaan. Kuten 90-luvun alussakin 30% kasvava velka on kyllä iso ongelma .
Mutta voisko tuota ongelmaa vähentää esim rinnakkaisvaluutta syteemillä?
Tuohon siirretäisiin suurin osa euro-veloista ja myös tuloista Näinhän yrityksetkin minimoi vluuttariskejään- eri valuutoissa on yhtäpaljon saatavia ja velkaa?
Perustetaan Suomi-Markka_bitcoin tms?
sanokaapa asiantuntijat?

Tapio Mäkeläinen

Korkalainen sitkeästi kaataa kaiken syyn ay- väen niskaan. 2007-08 kierros oli ihan yhtä paljon työnantajien ryssimistä valtavan kysyntäpiikin lomassa. Suomessa ei ole tehty yhtään tessiä ilman molempien osapuolten allekirjoitusta. Nuo vuodet olivat myö sellaiset ettei vastaavaa buumia ole odotettavissa ehkä koskaan.
Nyt on keikuttu näiden kikytykaraamien kanssa ja uudistuminen on ollut yhtä tyhjän kanssa. Alakohtaiset ongelmat on ratkomista vailla paitsi eniten mollatuilla Raksalla ja Akt aloilla. Ne tekivät pikku hiljaa omat juttunsa ja varsinkin raksan sopimus hyppäsi ison loikan paikallista sopimista kohti.
En usko että mitään Suomen mallia syntyy. Sama känkkäränkkä jatkuu. Toivottavasti sentään julkinen sektori ei enää ole ykkös korottaja. Näkee että molemmilla puolilla on pelkkiä juristi virkamiehiä joilla ei ole näppituntumaakaan mitä kentällä tapahtuu.

Timo Nenonen

"Mitä tapahtuisi pankkitileille ja asuntolainoille? Pelkästään tekninen siirtyminen takaisin kansalliseen valuuttaan olisi erittäin vaikea ja työläs prosessi."

Johan on kummia kysymyksiä. Ei se ole sen vaikeampaa, kuin oli toisinpäinkin, eli kun euroon siirryttiin. ei tullut maailmanloppua, ei. Yhtä helppoa on markan takaisinoottaminenkin.

Itsetuhoista on sitäpaitsi jatkaa eurossa ja Eu:ssa, nämä on nyt nähty ja erittäin surkeiksi havaittu.

No onpaha taas yksi valepropagandan esittäjä ,Rogoff saanut palstatilaa.

Lauri Kiiski

Eron myötä euromääräiset velat jouduttaisiin maksamaan takaisin tietysti euroina nävtävästi devalvoituneilla markkatuloilla. Tähän ei yksinkertaisesti löytyisi rahkeita varsinkaan, jos korotkin nousevat samalla muutamilla pinnoilla.

Sari Sairaanhoitaja paketistahan tämä kujanjuoksu alkoi Vanhasen I jakovarahallituksen aikana valtiovarainministerinä toimineen komissaari Jyrki Kataisen vaalilupauksin v. 2007.

Marja-Liisa Kalkela

Vanhasen I= -03-07 Kepu,Rkp,SDP.

Vanhasen II oli kuulemma hallituksella ongelma kun oli liikaa rahaa.
TE/IS
Hallitus sai VM Heinäluomalta velkaa vain 54 mrd,Ylijäämää 3 Mrd

Tekivät 8 mrd alijäämän,joten velalla +3 mrd ylijäämällä tuli "elvytettyä" mitänköhön tahoa?
(Palkkamalttia ei ainakaan.Eläkkeiden lapsilisien indeksin söi ruuan Alv alennus.
lapsilisät nousi vain 40senttiä)

Tuolle kepu/kok kaksikkolle on aina ollut hupaa kansan rahojen käyttö aina -91-95 lähtien.
Nykyisessäkin valtionvelassa on vielä osa velkaa sieltä asti.

Esko Riikonen

Olisiko sitten parempi lähteä sellaisessa tilanteessa, jossa useampi maa olisi kerralla lähdössä? Tuskimpa vain.

Voisihan asioita hoitaa niin, että heikoimmat maat laitettaisiin ulos eurosta. Tosin voi olla, ettei elättäjästä haluta päästä eroon.

Jarmo Hussi

Nähtiinhän tämä Brexitin kohdalla. Puola (suurin EU-tukien saaja) oli kovasti Britannian (toiseksi suurin nettomaksaja) lähtöä vastaan. Toisaalta Puolassa EU:n kannatus on suurinta.
Yksinkertainen kysymys kuuluu miksi. Toimittajille em. kysymys on vaikuttanut olevan liian vaikea.

Esko Riikonen

"Rogoff perustelee näkemystään sillä, että EU on valtioiden unioni ja kauppasopimus, ei valuuttaliitto kuten euro."

EU on pian liittovaltio, jos politiikka ei muutu. Tosin siloin ainakin Itä-Eurooppa voi olla lähdössä pois.